Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta28613.10.20216

7831-2021 (10 03 00)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle / Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakkoasia, Voimakatu 17 (valvonta-asia 853-2020-56)

Tiivistelmä:

Maanvuokramies on valittanut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa hallintopakkoasiassa. Lautakunnalle ehdotetaan, että hallinto-oikeudelle annetaan lausunto, jonka mukaan valitus ja oikeudenkäyntikuluvaatimus tulisi hylätä.

Rlupalk § 286

Ympäristölakimies Nina Mattila 5.10.2020:

Kuvaus asiasta

Osoitteessa Voimakatu 17 sijaitsevalla kiinteistöllä on toiminut Niklaamo Rautio Oy, joka ei ole enää toiminnassa. Tontilla sijaitsevassa rakennuksessa on ollut pintakäsittelyssä käytettyjä kemikaaleja altaissa ja säilytysastioissa. Myös piha-alueella on jätettä ja muuta materiaalia. Rakennus- ja lupalautakunta on 12.12.2019 § 354 päättänyt, että kiinteistön haltija RP-yhtiöt Oy velvoitetaan teettämisuhalla siivoamaan jätteet ja toimittamaan kemikaalit/jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Rakennus- ja lupalautakunta on 15.10.2020 § 245 päättänyt panna teettämisuhan täytäntöön. Kiinteistö on joutunut ilkivallan kohteeksi 6.6.2021 ja pelastustoiminnan johtaja on antanut määräyksen kemikaalien tyhjentämiseksi rakennuksesta pelastuslain 81.3 §:n perusteella ja määrännyt onnettomuuden ehkäisemiseksi välttämättömistä toimenpiteistä yhteistyössä kiinteistön omistajan edustajan kanssa. Rakennus- ja lupalautakunta on 29.7.2021 § 206 velvoittanut RP-Yhtiöt Oy:n välittömästi suojaamaan rakennuksen vahingonteolta ja purkamaan rakennuksen viimeistään neljän kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

RP-yhtiöt Oy on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Valituksen mukaan RP-Yhtiöt Oy on suojannut rakennuksen vahingonteolta asianmukaisesti. Lisäksi valituksen mukaan ei ole esitetty riittävää selvitystä siitä, että rakennus aiheuttaa ilmeistä vaaraa ja tulisi purkaa. Valituksen mukaan velvoite tulee kohdistaa Turun kaupunkiin, mikäli se katsotaan ylipäänsä perustelluksi. Valittajan mukaan Turun kaupunki on valvonut puutteellisesti kohteen (Niklaamo Rautio Oy:lle myönnettyä) ympäristölupaa ja vastuu asiassa on Turun kaupungilla. Valituksen mukaan Turun kaupunki on esteellinen käsittelemään asiaa, koska Turun kaupunki omistaa kiinteistön ja on laiminlyönyt ympäristöluvan valvonnan.

Hallinto-oikeus on pyytänyt rakennus- ja lupalautakunnan lausuntoa 21.10.2021 mennessä.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Maankäyttö- ja rakennuslain 170.2 §:n mukaan, jos rakennus on osaksi tai kokonaan tuhoutunut, rakennustyö on jätetty kesken tai rakennuksen käyttämisestä on luovuttu, rakennuspaikka ympäristöineen on saatettava sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä. Rakennus on myös riittävästi suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta.

Rakennus on ollut käyttämättä vuodesta 2018 lähtien. Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 29.7.2021 § 206 velvoittanut alueen turvallisuuden varmistamiseksi kiinteistön 853-12-41-10 haltijan RP-Yhtiöt Oy:n välittömästi huolehtimaan seuraavista toimenpiteistä rakennuksen 1034053050 suojaamiseksi vahingonteolta: Rakennuksen ovet ja ikkunat tulee peittää ja lukita siten, ettei ulkopuolisilla ole niihin pääsyä ja tontti tulee aidata siten, ettei ulkopuolisilla ole tontille pääsyä. Määräyksen antaminen on ollut tarpeen turvallisuussyistä, jotta on voitu varmistua, että rakennus tulee suojatuksi ja pysyy suojattuna vahingonteolta. Määräyksen antaminen on ollut tarpeellista myös siksi, että kiinteistön haltija ymmärtää, että rakennuksen suojaaminen vahingonteolta kuuluu kiinteistön haltijan tehtäviin ja on hänen vastuullaan.

MRL 166.1 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Rakennus ja sen energiahuoltoon kuuluvat järjestelmät on pidettävä sellaisessa kunnossa, että ne rakennuksen rakennustapa huomioon ottaen täyttävät energiatehokkuudelle asetetut vaatimukset. MRL 166.3 §:n mukaan, jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 29.7.2021 § 206 velvoittanut RP-Yhtiöt Oy:n purkamaan välitöntä vaaraa aiheuttavan hallitsemallaan tontilla 853-12-41-10 sijaitsevan rakennuksen 1034053050. Rakennuksen tulee päätöksen mukaan olla purettuna viimeistään neljän kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Pelastusviranomaisen tarkastuspöytäkirjassa on todettu, että ”kiinteistön kunto pelastusviranomaisen näkökulmasta on erittäin huono. Ja kuten, jo 2019 pelastusviranomainen on todennut, että kokemusperäisenä huomiona pitkään tyhjillään olleiden rakennusten voidaan sanoa joutuvan ilkivallan kohteeksi, jolloin siitä voi aiheutua vaaraa sekä heille itselleen, että myös ulkopuolisille”. Lisäksi todetaan, että ”Pelastusviranomaisen näkemyksen ja kokemuksen mukaan kohdekiinteistö tulee myös tulevaisuudessa olemaan ilkivallan kohteena ja samalla tulipalon todennäköisyys kohteessa kasvaa. Vaikka ulkopuolisten pääsyä kohteeseen pyritään estämään laudoituksin jne. voidaan kokemuksesta sanoa, että ne toimivat vain osittain. Mahdollisin tulipalon tapahtuessa kohteessa vielä kemikaalien tyhjentämisen jälkeen on pelastusviranomaisen mahdoton sanoa miten rakenteisiin imeytyneet kemikaalit vaikuttavat savukaasujen myrkyllisyyteen. Pelastusviranomaisen näkemyksen mukaan kyseinen kiinteistö on sellaisessa kunnossa, jossa se ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain (5.2.1999/132 166§) perusteita terveellisestä, turvallisesta ja käyttökelpoisesta rakennuksesta. Rakennus ei saa myöskään aiheuttaa ympäristöhaittaa. Pelastusviranomainen tulee esittämään kiinteistöstä purkumääräyksen tekemistä Turun kaupungin rakennusvalvonnalle, sillä pelastusviranomaisen näkemyksen mukaan rakennus aiheuttaa ilmeistä vaaraa turvallisuudelle.” Rakennusvalvonta on myös osallistunut kyseiseen tarkastukseen.

Lisäksi lautakunta toteaa, että 24.2.2017 vireille tulleen Niklaamo Raution ympäristölupahakemuksen vireilläolosta on kuulutettu kaupungin ilmoitustaululla ja internetissä 14.6.–14.7.2017. Kiinteistön haltijalle, RP-Yhtiöille, sekä kiinteistön naapureille on lisäksi erikseen tiedotettu asiasta 12.6.2017 lähetetyllä kirjeellä. Hakemuksesta ei jätetty muistutuksia tai mielipiteitä. Päätös ympäristölupaa koskien on annettu julkipanon jälkeen 18.01.2018, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. RP-Yhtiöt Oy ei ole hakenut muutosta ympäristölupaa koskeneeseen päätökseen.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on myöntänyt kohteen aiemman ympäristöluvan 25.9.2007. Tämän jälkeen ympäristönsuojelun edustajat ovat säännöllisesti käyneet tarkastamassa toiminnan. Toiminnan valvonta on suoritettu valvontasuunnitelman mukaisesti. Valvontaohjelman mukaan tarkastus tehdään 3 vuoden välein ja tarkastus olisi ollut vuonna 2019. Tarkastuksilla havaitut puutteet eivät ole olleet sellaisia, että uusi ympäristölupa olisi tullut niiden perusteella jättää myöntämättä.

Turun kaupungin hallintosäännön 49.1 §:n 1) kohdan mukaan rakennus- ja lupalautakunta toimii kunnan rakennusvalvontaviranomaisena. Maanvuokraukset ja -luovutukset kuuluvat Turun kaupungin Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus -palvelualueen toimialaan. Kunnan rakennusvalvontaviranomainen ei ole esteellinen antamaan MRL:n mukaista määräystä maanvuokramiehelle, sillä perusteella, että kiinteistön omistaja on kunta tai muullakaan valittajan esittämällä perusteella.

Hallintoprosessilain 95 §:n mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle. Edellä esitetyn perusteella oikeudenkäyntikuluvaatimus tulee hylätä.

Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus ja oikeudenkäyntikuluvaatimus tulee perusteettomana hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Nina Mattila, 040-6741633 nina.mattila@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä

Oheismateriaali 2Valituskirjelmän liitteet

Valvontajohtajan Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus