Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta28713.10.20217

6256-2017 (241, 223)

Oikaisuvaatimus koskien rakennusvalvontapäällikön päätöstä 16.7.2021 § 778 (2021-769)

Tiivistelmä:

Rakennusvalvontapäällikön päätöksestä koskien rakennuslupaa 2021-769 on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että lupapäätös tulisi kumota virheellisenä. Lautakunnalle esitetään oikaisuvaatimuksen hylkäämistä.

Rlupalk § 287

Lakimiesharjoittelija Jenna Härkönen 28.9.2021:

 

Asian tausta

Osoitteeseen Eerikinkatu 23, kiinteistölle 853-7-12-1001 on jätetty rakennusvalvontaan 6.5.2021 rakennuslupahakemus, jonka rakennusvalvontapäällikkö on hyväksynyt päätöksellään 16.7.2021 § 778. Lupahakemus koskee seuraavia rakennustoimenpiteitä:

Kyseessä oleva rakennuslupa liittyy lupiin 2017-748 sekä 2018-1484. Nyt kyseessä olevassa rakennuslupapäätöksessä rakennustyön suorittamiseen on myönnetty ennalta-aloitusoikeus ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Rakennuslupa on myönnetty luvissa 2017-748 ja 2018-1484 mainituin ehdoin.

Oikaisuvaatimus

Asunto Oy Humalkivi on 28.7.2021 tehnyt oikaisuvaatimuksen rakennusvalvontapäällikön 16.7.2021 § 778 tekemästä päätöksestä. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että lupapäätös tulisi kumota virheellisenä. Oikaisuvaatimuksessa on viitattu Asunto Oy Humalkiven 29.6.2021 lähettämään huomautukseen. Huomautuksen mukaan hakemus on tarpeeton siltä osin kuin rakennuslupa on aiemmin myönnetty eikä hallinto-oikeus ole lupapäätöstä kumonnut. Huomautuksessa on todettu, että ravintolaterassihanke on asemakaavan vastainen, ja hanke on myös rakennusjärjestyksen vastainen. Oikaisuvaatimuksen mukaan suunniteltu piharavintola tulee purkaa, mutta raitisilmalaitteen siirtäminen tontin ulkoseinän viereen voitaisiin hyväksyä. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että päätös tulisi kumota jo sillä perusteella, että lupa-asiaa ei ole käsitelty rakennus- ja lupalautakunnassa. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että ravintola tulisi purkaa ja sen tilalle kannattaisi tehdä viherkatto, jotta vihertehokkuussäännös saataisiin toteutettua.  Edelleen hulevesien keräämisen takia viheralueita tulisi tehdä sen sijaan, että kaikki mahdolliset paikat rakennetaan ja asfaltoidaan.

Perustelut

Oikaisuvaatimuksessa on viitattu aiemmin lähetettyyn huomautukseen lupa-asiaan liittyen. Rakennusvalvonta toteaa huomautuksessa esitetyn osalta, että lupahakemusta on myöhemmin täsmennetty ja siitä on poistettu toimenpiteet, joilla on jo voimassa oleva rakennuslupa. Aikaisempi lupapäätös on kumottu hallinto-oikeudessa terassin ja katoksen osalta sillä perusteella, ettei rakentaminen ole asemakaavan mukaista, eikä asiaa ole lupapäätöksessä käsitelty tältä osin vähäisenä poikkeamisena. Siten kyse on teknisestä virheestä lupapäätöksessä eikä hallinto-oikeus ole ottanut kantaa siihen, ettei rakennuslupaa voisi kaavan vastaisena myöntää.

Siltä osin kuin huomautuksessa on esitetty hankkeen olevan asemakaavan vastainen, rakennusvalvonta toteaa, että pihan käyttö kaavan mukaisesti pysäköintiin on jo aiempien muutosten yhteydessä poissuljettu. Lisäksi rakennusvalvonta toteaa, että poikkeamista kaavan mukaisesta käyttötarkoituksesta on perusteltu lupapäätöksessä perusteellisesti. Huomautuksen mukaan hanke on muun ohella myös rakennusjärjestyksen vastainen. Koska voimassa olevassa rakennusluvassa pelastusjärjestelyt on ratkaistu muulla tavalla, tontille ei tarvitse olla rakennusjärjestyksen edellyttämää pelastusajoneuvon kuljettavissa olevaa kulkuaukkoa. Edelleen rakennusjärjestyksen 26 §:n mukaan polkupyöräpaikkojen järjestämisvelvollisuus ei koske rakennuksen muutostyötä, jollaisesta hankkeessa on kyse. Rakennusvalvonta toteaa vielä, että kyseessä on rakennuksen katolle rakennettavasta terassista ja katoksesta, joten lumitila tai maanvarainen piha ei pienene hankkeen johdosta. Edellä mainituilla perusteilla rakennusvalvonta katsoo, ettei rakennushanke ole huomautuksessa esitetyllä tavalla rakennusjärjestyksen vastainen.

Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että päätös tulisi kumota jo sillä perusteella, että lupa-asiaa ei ole käsitelty rakennus- ja lupalautakunnassa. Rakennuslupaa 2021-769 koskeva hyväksytty lupapäätös on tehty 16.7.2021. Rakennusvalvonta toteaa, että lautakunnan kokousaikataulua harvennettiin heinäkuussa, ja tuolloin päätöksiä ovat tehneet viranhaltijat asioiden käsittelemiseksi joutuisasti. Turun hallintosäännön 53 §:n mukaan rakennusvalvontapäällikkö toimii maankäyttö- ja rakennuslain mukaisena rakennustarkastajana ja ratkaisee rakennusvalvontaviranomaiselle määrätyt tehtävät. Siten päätöstä ei ole perusteltua kumota pelkästään sillä perusteella, että lupa-asiaa ei ole viety lautakunnan käsiteltäväksi.

Siltä osin kuin oikaisuvaatimus koskee vihertehokkuussäännöksen toteutumista, rakennusvalvonta toteaa, että rakennusjärjestyksen tontin vihertehokkuutta koskevassa 8A §:ssä puhutaan nimenomaisesti ’’tavoitteesta’’. Siten vihertehokkuus on rakennusjärjestyksen mukaan tavoitetaso, ei velvoittava määräys. Terassin rakentaminen ei myöskään muuta olemassa olevan pihan rakennetta eikä hulevesijärjestelmää merkittävästi, jolloin rakennusjärjestys ei edellytä, että vihertehokkuutta koskevan tavoitteen täyttyminen osoitetaan lupahakemuksen yhteydessä.

Edellä esitetyllä perusteella oikaisuvaatimus tulee hylätä kokonaisuudessaan.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus 28.7.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää, että oikaisuvaatimus hylätään kokonaisuudessaan edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.

Jakelu

tiedAsunto Oy Humalkivi
aoOsakeyhtiö Eerikinkatu 23, Turku