Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)904.10.2021 

11592-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Maisemarakennus Viitanen Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa (Joukahaisenkatu 2)

Ilmoittaja

Maisemarakennus Viitanen Oy

Lepäistentie 111

23500 Uusikaupunki

Ilmoitus

Maisemarakennus Viitanen Oy on 30.9.2021 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta. Ilmoitus koskee vesihuollon ja kadun saneeraustöitä sekä niihin liittyvää vähäistä louhintaa Paaskunnankadulla ja Töykkälänkadulla välillä Nummenpuistokatu – Halistentie. Louhintatöitä tehdään vesihuoltoa varten kadun varsille tehtävissä kaivannoissa ja kerrallaan louhittavat määrät ovat pieniä. Työ on tilattu Turun kaupungilta ja Turun Vesihuolto Oy:lta.

Koko urakan kesto on 15.10.2021 – 31.10.2022. Louhintatöiden arvioidaan valmistuvan 28.2.2022 mennessä. Louhintoja tehdään arviolta 35 työpäivänä päivittäisen porausajan ollessa keskimäärin neljä tuntia. Louhinnat sijoittuvat suunnilleen osoitteiden Töykkälänkatu 2 – 8 ja 16 – Halistentie välille sekä Paaskunnankatu 1 – 7 kohdalle. Töitä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 18.00. Liikenteellisistä syistä (mm. bussiliikenne) joudutaan kadunalitustöitä tekemään risteysalueilla Töykkälänkatu/Nummenpuistokatu ja Paaskunnankatu/Nummenpuistokatu yöaikana klo 00 – 06 välillä korkeintaan viitenä yönä. Yöllä ei tehdä louhintaa.

Työssä käytetään kahta kaivinkonetta, kahta kuorma-autoa sekä poravaunua. Toiminnasta arvioidaan aiheutuvan 10 merin päähän noin 80 - 100 dB(A):n melutaso. Lähimmät omakoti- ja kerrostalot ovat lähimmillään 10 metrin päässä työkohteesta kummankin kadun varrella sekä Nummenpuistokadulla risteysalueiden kohdalla.

Tiedote työn suorittamisesta jaetaan noin 30 metrin etäisyydellä sijaitseviin kiinteistöihin.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Yleiset määräykset

Toiminta-ajat

Meluseuranta

 

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi ja lähiasukkaiden tiedonsaannin parantamiseksi. Koska työkohteet sijaitsevat erittäin lähellä asuinrakennuksia, on myös toiminnasta aiheutuvien pölypäästöjen rajoittamiselle annettu määräyksiä. Määräys tarvittaessa tehtävistä melumittauksista on annettu valvonnan tehostamiseksi.

Louhintojen päivittäistä työaikaa on rajoitettu normaalia kadunsaneeraustyötä enemmän sen aiheuttaman melun takia. Louhinnan vähäinen määrä mahdollistaa työajan rajoittamisen ilman, että aikarajoitus hidastaa työn etenemistä. Yötöiden tekeminen Nummenpuistokadun alituksen kohdalla on välttämätöntä mm. bussiliikenteen takia. Määräys tiedottaa erikseen yötyön tarkemmista ajankohdista on annettu, jotta asukkaat voivat etukäteen varautua mahdollisiin yöaikaisiin häiriöihin ja ennakoida niiden kestoa.

Tarkemmat räjäytysajankohdat on pyydettäessä ilmoitettava etukäteen työn vaikutuspiirissä asuville, jotta esim. paukkuherkkien lemmikkieläinten omistajat voivat varautua tilanteeseen. Tiedotus yksittäisestä räjäytyksestä voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitoksen neuvottelukunta
aoMaisemarakennus Viitanen Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja