Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)828.09.2021 

8149-2021 (11 03 01)

Muutos YIT Suomi Rakennus Oy:n meluntorjuntailmoituksesta annettuun ympäristöinsinöörin päätöspöytäkirjaan 15.7.2021 § 2 koskien louhintaa, murskausta ja paalutusta (Vahdontie 17)

Ilmoittaja

YIT Suomi Oy Rakennus

Lemminkäisenkatu 59

20520 Turku

Ilmoitus

YIT Suomi Oy Rakennus on 17.9. ja 27.9.2021 ilmoittanut otsikon mukaisen työn kestoon tulleista muutoksista ja työn jatkumisesta aiemmin ilmoitetun päättymisajankohdan 1.10.2021 jälkeen. Murskaustyön alku viivästyi ja murskauksessa on ollut taukoa kiven laadun takia. Kivi irtoaa oletettua suurempina lohkareina, mikä lisää iskuvasaroinnin tarvetta normaalia enemmän. Työ on ollut hitaampaa kuin alun perin oletettiin.

Louhinta jatkuu alkuperäisestä ajankohdasta (vkot 29 – 39) poiketen vielä viikot 40 - 43 eli noin 4. – 29.10.2021. Murskausta on tätä ennen tehty 10 työpäivän ajan aikavälillä 7. – 20.9.2021, jonka jälkeen murskaus on ollut tauolla ja murskauslaitteet kuljetettu pois työmaalta. Murskauspäivien kokonaismäärä koko toiminta-aikana on enintään 30 työpäivää.

Työmaalla on rajalliset mahdollisuudet murskeen varastointiin maaperän pehmeyden takia ja suurempi osa murskeesta joudutaan kuljettamaan alueelta pois.

Urakoitsijan tarpeena olisi, että jatkossa räjäytyksiä saisi tehdä klo 18.00 asti arkipäivinä. Lisäksi lauantait 9., 16. ja 30. lokakuuta olisivat työpäiviä. Lauantaisin ei tehdä murskausta. Iskuvasarointia tehtäisiin louhinta-aikojen rajoissa arkipäivisin klo 8.00 alkaen. Louhinnan ja murskauksen painopiste siirtyy jatkossa pohjoisen suuntaan eli kauemmaksi lähimmistä asuinrakennuksista.

Aiemman ilmoituksen mukainen lyöntipaalutus jää kokonaan pois ja muuttuu porapaalutukseksi. Porapaaluja asennettaan tontin pohjoisreunassa noin 50 kpl alkaen viikoilla 43 - 44 eli noin kahden viikon ajan loka-marraskuun vaihteessa.

Tarvittaessa työaikoja rajoitetaan. Toiminnanharjoittajan tietoon ei toistaiseksi ole tullut häiriöilmoituksia ympäristöstä.

PäätösYmpäristöinsinööri hyväksyy YIT Suomi Rakennus Oy:n edellä mainittujen töiden jatkumisen ilmoituksen mukaisesti siten, että kaikki ympäristöinsinöörin päätöspöytäkirjoissa 15.7.2021 § 2 ja 23.8.2021 § 5 (iskuvasaran käyttöajan muutos) annetut määräykset ovat edelleen voimassa ottaen huomioon seuraavat muutokset:

Toiminta-ajat ja yleiset määräykset

Perustelut

Aiemmin annettujen määräysten katsotaan olevan riittäviä siinä määrin kuin määräaikaisesta louhinnasta ja murskauksesta aiheutuvien haittojen rajoittaminen on kohtuullista hidastamatta merkittävästi työn edistymistä. Määräyksissä on huomioitu asutuksen läheisyys ja varattu tarvittaessa mahdollisuus lyhentää työaikoja.

Räjäytysten toiminta-aikaa on jatkettu aiemmasta päättymisajasta (klo 16.00) kahdella tunnilla klo 18.00 asti ja mahdollisuus lauantaitöihin (lukuun ottamatta iskuvasarointia ja murskausta) on kolmena lauantaina aiemman yhden sijaan. Toistaiseksi lauantaitöitä ei ole tehty. Viikonloppuiltapäivien rauhoittamiseksi lauantaina tehtäviä töitä ja niiden päivittäistä työaikaa on rajoitettu arkipäiviä enemmän. Töiden siirtyminen loppusyksyyn vähentää jonkin verran asukkaiden mahdollisesti kokemaa haittaa, koska ilmojen viiletessä asuntojen ikkunoita pidetään vähemmän auki ja ulkona oleskellaan vähemmän kuin kesäkuukausina. Lisäksi lyöntipaalutus on vaihtunut vähemmän melua aiheuttavaan porapaalutukseen ja työmaatoiminnot painottuvat jatkossa alueen pohjoisosaan, jolloin etäisyys lähimpiin asuinrakennuksiin kasvaa.

Tiedottaminen muuttuneista ajoista riittävän laajalle alueelle on tärkeää tiedon kulun tehostamiseksi. Asukkailla tulee olla mahdollisuus suoran palautteen antamiseen toiminnanharjoittajalle myös lauantaisin.

Määräys murskauspäivien raportoinnista on annettu valvontaa varten.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §)

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymän maksutaksan mukainen 190 euron maksu.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
aoYIT Suomi Oy
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja