Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta27029.09.20219

7459-2021 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus koskien toimenpidelupaa 2021-499

Tiivistelmä:

Toimenpideluvasta 2021-499 on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että vaatimus putkitusten tekemisestä sisäpuolelle tulee poistaa. Toissijaisesti oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että vaatimuksesta pitäisi voida poiketa, kun poikkeaminen on teknisesti tarkoituksenmukaisempaa kuin putkituksen asentaminen sisäpuolelle. Lautakunnalle esitetään oikaisuvaatimuksen osittaista hyväksymistä.

Rlupalk § 270

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden lakimiesharjoittelija Jenna Härkönen 1.9.2021:

Asunto Oy Turun Vuoripuro c/o Sensata OSK (jälj. hakija) on jättänyt rakennusvalvontaan 18.2.2021 toimenpidelupahakemuksen (2021-499), josta on tehty hyväksytty lupapäätös 7.5.2021. Lupa koskee kiinteistöä 853-31-1-9 osoitteessa Vuorityömiehenkatu 10, ja sillä sijaitsevan rakennuksen kuuteen asuntoon sijoitettavia ilmalämpöpumppuja. Kiinteistö sijaitsee asuinrakennusten korttelialueella, jolla ympäristö tulee säilyttää. Lupaehtojen mukaan ulkoyksiköt tulee maalata sokkelin väriin ja putkitukset tulee tehdä sisäpuolelle julkisivun sijaan.

Hakija on tehnyt oikaisuvaatimuksen toimenpideluvasta päiväyksellä 26.5.2021. Oikaisuvaatimuksessaan hakija on esittänyt, että kaupunkikuva-arkkitehdin lausunnon perusteella annettu vaatimus putkitusten tekemisestä sisäpuolelle tulee poistaa. Toissijaisesti hakija on esittänyt, että vaatimusta tulee muuttaa niin, että vaatimuksesta voidaan poiketa, kun se on teknisesti tarkoituksenmukaisempaa kuin putkituksen asentaminen sisäpuolelle.

Hakemuksessa on esitetty, että vaatimus ei ota huomioon huoneistojen perinteisestä poikkeavaa sijoittelua yhtiössä. Oikaisuvaatimuksen mukaan asunnoilla no 4 ja 6 ei ole käytännössä juurikaan omaa kivijalkaa tai 1. kerroksessa olevaa seinää sisäpihan puolella. Asuntojen 4 ja 6 osalta asuntojen yhteisportaikot rajoittavat mahdolliset ilmalämpöpumppujen sijoituspaikat kivijalan tasossa, ja sisäpuolinen putkitus joudutaan vetämään toisten asuntojen kautta. Hakija on oikaisuvaatimuksessaan todennut, että vaatimus on kohtuuton ja pumppujen asentaminen voi estyä, jos muiden huoneistojen omistajat kieltäytyvät antamasta lupaa sisäpuolisen putkituksen vetämiselle asuntojensa kautta. Hakija on katsonut, että asuntojen 4 ja 6 osalta putkitus tulisi voida toteuttaa julkisivussa. Edelleen oikaisuvaatimuksessa on todettu, että muutoksesta ei aiheudu haittaa kaupunkikuvalle eikä estä kaavan toteutumista. Oikaisuvaatimuksen mukaan putkitus tulisi julkisivuun yhteisportaiden ja niiden katosten vierustoille, ja alue on jo nyt eri rakenteiden rikkoma pinta eikä yhtenäinen laaja seinäpinta.

Perustelut

Toimenpideluvassa on kyse ilmalämpöpumppujen asentamisesta asuinrakennusten korttelialueella, jolla ympäristö tulee säilyttää. Kyseessä olevalla alueella tavoitteena on säilyttää rakennukset ja muu ympäristö. Maankäyttö- ja rakennuslain (1999/132, MRL) 138 §:n mukaan toimenpidelupa ratkaistaessa noudatetaan soveltuvin osin, mitä rakennusluvan edellytyksistä 72, 135, 136 ja 137 §:ssä sekä rakennuskielloista säädetään. MRL 135 §:ssä säädetään rakennusluvan myöntämisen edellytyksistä asemakaava-alueella. 135 §:n 1 momentin 6) kohdan mukaan rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä asemakaava-alueella on, että rakennusta ei sijoiteta tai rakenneta niin, että se tarpeettomasti haittaa naapuria tai vaikeuttaa naapurikiinteistön sopivaa rakentamista. Oikaisuvaatimuksessa esitetyn mukaan asuntojen 4 ja 6 osalta toimenpideluvan ehto on kohtuuton ja pumppujen asentaminen voi estyä, jos muiden huoneistojen omistajat kieltäytyvät antamasta lupaa sisäpuolisen putkituksen vetämiselle asuntojensa kautta.

Toimenpidelupaa harkittaessa tulee ottaa huomioon MRL:n säännökset. Jos ilmalämpöpumput asennettaisiin oikaisuvaatimuksessa esitetyn mukaisesti julkisivuun, muuttuisi ympäristön ja rakennuksen ulkonäkö huomattavasti. Päätökseen liitetty lupaehto perustuu kaupunkikuva-arkkitehdin lausuntoon, jossa on huomioitu, ettei rakentaminen estä kaavan toteutumista eikä aiheuta haittaa kaupunkikuvalle. Rakennusvalvonta kuitenkin katsoo, että toimenpideluvan ehto voi olla kohtuuton etenkin asuntojen 4 ja 6 naapurien osalta, sillä sisäinen putkitus tulisi nyt myönnetyn toimenpideluvan ehdon mukaan vetää naapurien asuntojen kautta. Siten asuntojen 4 ja 6 osalta putkitusten tekeminen sisäpuolelle haittaa tarpeettomasti naapuria ja on ristiriidassa MRL 135 §:n 1 momentin 6) kohdan kanssa. Oikaisuvaatimuksessa esitetyn mukaan putkitus tulisi julkisivuun yleisportaiden ja niiden katosten vierustoille sellaiselle alueelle, joka on eri rakenteiden rikkoma pinta eikä yhtenäinen seinäpinta. Rakennusvalvonta katsoo, ettei julkisivussa ja myöskään kaupunkikuvassa tapahtuisi huomattavaa muutosta, kun otetaan huomioon alue, jolle putkitukset kahden asunnon osalta toteutettaisiin. Lisäksi rakennusvalvonta toteaa, että naapurien etu huomioon ottaen on tarkoituksenmukaista, että toimenpideluvan ehtoa muutetaan niin, että asuntojen 4 ja 6 osalta putkitukset voidaan toteuttaa julkisivussa. Julkisivuun tehtävät putkitukset tulee kuitenkin toteuttaa mahdollisimman huomaamattomasti niin, että kaupunkikuvalle aiheutuva haitta minimoidaan.

Edellä esitetyn perusteella oikaisuvaatimus tulee hyväksyä osittain, ja putkitukset voidaan tehdä asuntojen 4 ja 6 osalta julkisivuun.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus 26.5.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää, että oikaisuvaatimus hyväksytään osittain edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.

Jakelu

aoAsunto Oy Turun Vuoripuro