Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)419.08.2021 

9241-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Peab Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa (Joukahaisenkatu 2)

Ilmoittaja

Peab Oy

Postikatu 2

20250 Turku

Ilmoitus

Peab Oy on 4.8.2021 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta. Ilmoitusta on täydennetty 17.8.2021. Ilmoitus koskee louhintaa osoitteessa Joukahaisenkatu 2. Louhittavalle alueelle on myönnetty rakennuslupa (tunnus 2021-338). Työtä tehdään aikavälillä 4.9.2021 – 31.1.2022 siten, että louhintaan liittyvää porausta tehdään klo 7.00 – 18.00 ensimmäiset 3 – 4 päivää ja sen jälkeen arvioilta 8 tuntia päivässä. Räjäytyksiä tehdään klo 6.00 – 19.00 välisenä aikana.

Louhittavan kallion määrä noin 19 000 m3ktr. Louhintaa arvioidaan olevan aikana 60 – 70 työpäivänä em. aikajaksolla ja louhinta pyritään saamaan valmiiksi jouluun 2021 mennessä. Räjäytyksiä tehdään louhintajakson aikana 4 – 6 kpl päivässä. Räjäytykset joudutaan suorittamaan junaliikenteen ja ympäröivien toimintojen (sairaala- ja tutkimusrakennukset, junaliikenne) ehdoilla ja jokainen räjäytys edellyttää soittokierrosta lähikohteisiin. Päivittäinen räjäytysajankohta varmistuu vasta samana päivänä. Sairaalatoiminnan kannalta paras aika ensimmäiselle räjäytykselle on aamulla klo 6 – 7, jolloin tietyt toiminnat sairaalassa eivät vielä ole käynnistyneet. Myös liikenteen ja jalankulkijoiden määrä ympäristössä on tuolloin vähäisempää.

Kohteesta on laadittu ympäristöselvitys, joka sisältää mm. tärinämittauskohteet ja katselmusalueen, jonka sisäpuolella olevissa rakennuksissa ja rakenteissa tulee tehdä kiinteistökatselmukset. Katselmusalueen laajuutta määritettäessä on otettu huomioon ympäröivien rakennusten, rakenteiden, laitteiden ja toimintojen tärinäherkkyys. Myös aiemmat kokemukset vastaavista töistä ovat vaikuttaneet katselmusalueen määrittämiseen. Sairaala-alueen lukuisat tutkimus- ja kuvantamislaitteet sekä leikkaussalit asettavat tarkat vaatimukset räjäytysajankohdille, joista on sovittava ja tiedotettava etukäteen. Räjäytyksiä ei myöskään voi suorittaa junan ohittaessa tai ollessa Kupittaan asemalla.

Työssä käytetään 1 – 4 poravaunua ja kaivinkonetta. Toiminnasta arvioidaan aiheutuvan 10 merin päähän noin 100 dB(A):n melutaso ja häiriintyvien kohteiden (lähimmät rakennukset) kohdalle 50 – 80 dB(A):n melutaso työvaiheen mukaan.

Lähimmät häiriintyvät kohteet ovat Kupittaan Kolmio n. 70 metrin (Joukahaisenkatu 6), Biocity noin 80 metrin (Tykistökatu 4), TYKS Dentalia rakennus 24 noin 100 metrin (Lemminkäisenkatu 2) ja TYKS sairaala-alue noin 70 metrin (Medisiina, Kiinamyllynkatu 4 – 8) etäisyydellä. Lähimmät asuinkerrostalot sijaitsevat itä-koillisessa noin 250 metrin, idässä noin 220 metrin ja etelä-lounaassa noin 300 metrin päässä louhinta-alueesta.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Yleiset määräykset

Toiminta-ajat

Meluseuranta

 Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Tavoitteena on vähentää työmaa-alueen ulkopuolelle kulkeutuvia melu- ja pölyhaittoja. Kohde sijaitsee vilkkaasti liikennöidyllä alueella ja rajautuu suoraan kevyen liikenteen ja autoliikenteen väyliin sekä junarataan. Alueella liikkuu päivittäin runsaasti ihmisiä ja lähellä on sairaala-, tutkimus- ja kokoontumistiloja sekä rautatieasema.

Sairaalan lukuisat tutkimuslaitteet ja toiminnot asettavat tiukkoja rajoitteita mm. tärinälle, minkä takia räjäytyksiä on joissain tilanteissa välttämätöntä tehdä poikkeuksellisen aikaisin klo 6 – 7 välillä ennen sairaalatoimintojen käynnistymistä.

Ympäristöselvityksen mukaan räjäytysajoista sovitaan ja tiedotetaan tehokkaasti lähialueen toimijoille. Määräys lähialueen asukkaille tiedottamisesta on annettu, jotta asukkaat voivat varautua meluhaittaan ja etenkin varhain aamulla tehtäviin räjäytyksiin. Mikäli räjäytysten aiheuttamasta melusta valitetaan yli 300 metrin päässä sijaitsevista asuintaloista, tulee tiedotteen jakelualuetta laajentaa kauempana sijaitseviin asuinkiinteistöihin. Ennen klo 7 suoritettavat räjäytykset kuuluvat pitkälle liikenteen aiheuttaman ja muun taustamelun ollessa tuolloin alhainen.

Tarkemmat räjäytysajankohdat on pyydettäessä ilmoitettava etukäteen työn vaikutuspiirissä asuville, jotta esim. paukkuherkkien lemmikkieläinten omistajat voivat varautua tilanteeseen. Tiedotus yksittäisestä räjäytyksestä voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoPeab Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja