Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta22812.08.20213

2429-2019 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Rakennuslupa-asia, Koivukatu 16

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hyväksynyt rakennuslupaa koskevasta päätöksestä tehdyn valituksen, ja kumonnut lautakunnan päätöksen sekä hylännyt rakennuslupaa koskevan hakemuksen. Myös luvanhakijan oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva vaatimus on hylätty.

Rlupalk § 228

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden lakimiesharjoittelija Jenna Härkönen 9.8.2021:

Osoitteeseen Koivukatu 16, Turun kaupungin Vasaramäen kaupunginosassa sijaitsevan korttelin 7 tontille 8, on haettu rakennuslupaa kuusi asuntoa käsittävän rivitalon rakentamiseksi. Rakennusalueella on voimassa 4.1.1960 voimaan tullut asemakaava. Rakennushankkeeseen liittyen on tehty 17.4.2018 poikkeamislupapäätös, jolla on sallittu yli 20 %:n ylitys asemakaavan mukaisesta rakennusoikeudesta sekä sallittu ylittää rakennusalan raja kolmeen suuntaan ja sallittu sijoittaa asukasautopaikat istutettavalle alueelle.

Rakennus- ja lupalautakunta on 2.5.2019 § 129 päättänyt myöntää rakennusluvan kerrosalaltaan 795 m²:n ja kokonaisalaltaan 1 266 m²:n suuruisen rivitalon ja maalämpökaivon rakentamiseen sekä omakotitalon ja autokatoksen purkamiseen. Rakennusluvan yhteydessä on myönnetty vähäisenä poikkeamisena rakennusoikeuden ylitys 4,5 m² poikkeamisluvassa myönnetystä rakennusoikeudesta. Samalla on annettu oikeus rakennustöiden aloittamiseen ennen rakennuslupaa koskevan päätöksen lainvoimaiseksi tuloa kuitenkin siten, että rakennustöitä ei saa aloittaa ennen kuin maanvuokrasopimusta ja poikkeamista koskevat päätökset ovat saaneet lainvoiman ja maanvuokrasopimus on allekirjoitettu.

Vastapäisen kiinteistön omistaja on valittanut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut lautakunnan päätöksen kumoamista ja lupahakemuksen hylkäämistä sekä päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä. Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 13.7.2021 hyväksynyt valituksen niiltä osin, että se on kumonnut lautakunnan päätöksen sekä hylännyt rakennuslupaa koskevan hakemuksen. Hallinto-oikeus on todennut, että päätöksen täytäntöönpanon kieltämiseen tässä vaiheessa asian käsittelyä ei ole syytä, koska valituksen kohteena ollut päätös on tällä päätöksellä kumottu. Vaikka vähäisenä poikkeamisena sallitun rakennusoikeuden ylitystä voidaan pitää määrältään melko pienenä, hallinto-oikeuden mukaan erityisesti aiemmin poikkeamisluvalla sallittu rakennusoikeuden huomattava ylitys huomioiden kyseessä ei ole sellainen vähäinen poikkeaminen, joka on voitu myöntää rakennusluvan yhteydessä. Hallinto-oikeus on katsonut, että rakennuslupapäätös on lainvastainen, ja lautakunnan päätös tulee kumota ja lupahakemus hylätä. Samalla hallinto-oikeus on hylännyt luvanhakijan vaatimuksen oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta ja todennut, että asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen ei ole kohtuutonta, että hakija vastaa itse oikeudenkäyntikuluistaan.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 13.7.2021

Oheismateriaali 2Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 2.5.2019          

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.