Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta20729.07.202112

7768-2021 (11 03 04)

Ympäristönsuojelulain mukainen hallintopakkoasia: teettämisuhan asettaminen, Voimakatu 17

Tiivistelmä:

Osoitteessa Voimakatu 17 on toiminut Niklaamo Rautio Oy, jolla on ollut ympäristölupa metallien pintakäsittelyyn. Niklaamo Rautio Oy:n toiminta on merkitty lakanneeksi kaupparekisteriin. RP-Yhtiöt Oy hallitsee maanvuokrasopimuksen perusteella kyseistä tonttia. RP-Yhtiöt Oy:llä on toissijainen vastuu selvittää maaperän pilaantuneisuus ja puhdistamistarve. RP-Yhtiöt Oy määrätään teettämisuhalla selvittämään maaperän pilaantuneisuus ja puhdistamistarve.

Rlupalk § 207

Ympäristölakimies Nina Mattila, ympäristöinsinööri Renja Rasimus 7.7.2021:

Kiinteistö: 853-12-41-10  

Osoite: Voimakatu 17

Omistaja: RP-Yhtiöt Oy

Asian tausta

Niklaamo Rautio Oy on harjoittanut ympäristöluvan varaista metallien pintakäsittelyä osoitteessa Voimakatu 17. Ympäristöluvan ehtojen mukaan (määräys 13) toiminnan päättyessä on kiinteistön maaperän mahdollinen pilaantuminen selvitettävä ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin. Lisäksi alue on tullut siivota toiminnassa käytetyistä laitteista ja materiaaleista sekä syntyneistä jätteistä.

Ympäristönsuojelu on kehottanut Niklaamo Rautio Oy:tä 12.4.2019 ja 15.5.2019 toimittamaan suunnitelman kiinteistön siivoamisesta aikatauluineen sekä tiedon maaperän pilaantuneisuuden selvittämisestä tai ajankohdasta, jolloin pilaantuneisuusselvitys ja sen aiheuttamat jatkotoimenpiteet on tarkoitus suorittaa. Mike Rautio on ilmoittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun, ettei yritys varattomuuden vuoksi ole pystynyt huolehtimaan velvoitteistaan.

Ympäristönsuojelu antoi 24.6.2019 RP-Yhtiöt Oy:lle alueen haltijana kehotuksen viimeistään 31.8.2019 mennessä 1. siivoamaan tontin 853-12-41-10 niklaamotoiminnassa käytetyistä laitteista ja materiaaleista sekä syntyneistä jätteistä 2. toimittamaan pintakäsittelyssä käytetyt kemikaalit, jotka sijaitsevat tontin rakennuksessa altaissa sekä säilytysastioissa, käsiteltäväksi ja hävitettäväksi asianmukaiseen vastaanottopaikkaan, jolla on ympäristölupa kyseisenlaisen jätteen vastaanottamiseen ja 3. toimittamaan selvityksen tontin 853-12-41-10 maaperän pilaantumisesta ja ajankohdasta, jolloin tämän selvityksen mukaiset jatkotoimenpiteet on tarkoitus suorittaa.

Rakennus- ja lupalautakunta on 12.12.2019 § 354 päättänyt, että kiinteistön haltija RP-yhtiöt Oy velvoitetaan teettämisuhalla siivoamaan vuokralaisensa kiinteistölle jättämät jätteet ja toimittamaan vuokralaisensa rakennukseen jättämät kemikaalit/jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Rakennus- ja lupalautakunta on 15.10.2020 § 245 päättänyt panna teettämisuhan täytäntöön. RP-Yhtiöt Oy on valittanut päätöksistä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut täytäntöönpanokieltoa. Turun hallinto-oikeus on hylännyt asettamis- ja täytäntöönpanopäätöksistä tehdyt valitukset. RP-Yhtiöt Oy on hakenut valituslupaa KHO:lta.

Aluepelastuslaitos on 7.6.2021 suorittanut kohteessa valvontakäynnin liittyen sunnuntaina 6.6.2021 tapahtuneeseen vaarallisten aineiden torjuntatehtävään pelastustoiminnan johtajan määräyksestä. Valvontakäyntiin 7.6.2021 osallistuivat myös rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri ja ympäristönsuojelun ympäristöinsinööri. Pelastuslaitos oli saanut torjuntatehtävän sunnuntaina 6.6.2021, koska rakennuksesta oli valunut kemikaalia rakennuksen ulkopuolelle, josta kemikaalia oli edelleen valunut jalkakäytävälle ja tielle. Pelastuslaitos suoritti torjuntatoimenpiteet ja kohde eristettiin ja järjestettiin vartiointi. Pelastustoiminnan johtaja antoi määräyksen kemikaalien tyhjentämiseksi rakennuksesta pelastuslain 81 §:n kolmannen momentin perusteella ja määräsi onnettomuuden ehkäisemiseksi välttämättömistä toimenpiteistä yhteistyössä kiinteistön edustajan kanssa.

Ympäristönsuojelu on tehnyt kemikaalien poistotyön johdosta kohteessa 7.-15.6. 2021 arkipäivisin tarkastuksia yhdessä aluepelastuslaitoksen kanssa. Tarkastuksilla sekä kemikaalien poistotyön yhteydessä kanistereiden- ja tynnyrien poistuessa havaittiin useiden astioiden vuotaneen katoksessa ja sen vierustalla. Sisätilojen lattioiden todettiin myös useita vuotoja ja sakkaumia. Maaperä rakennuksen alla, katoksissa ja rakennuksen vierustalla on hyvin todennäköisesti pilaantunut.

Kuuleminen

RP-Yhtiö Oy:lle on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastineensa tästä päätösehdotuksesta. Yhtiö on antanut vastineen, jossa vastustetaan velvoitteiden kohdistamista yhtiöön ja todetaan, että nykyinen tilanne on seurausta ympäristöluvan virheellisestä myöntämisestä ja puutteellisesta valvonnasta. Niklaamo Rautio on pyrkinyt salaamaan jätteiden olemassaoloa, eikä RP-Yhtiöt Oy ole sallinut jätteiden tuomista kiinteistölle. Velvoite tulee ensin kohdistaa Niklaamo Rautio Oy:ön. Velvoite on kohtuuton, koska Niklaamo Rautio ei ole toiminut RP-Yhtiöt Oy:n suostumuksella, vaan kaupungin myöntämän ja valvoman ympäristöluvan perusteella. Pilaantuminen ei ole tapahtunut RP-Yhtiöt Oy:n suostumukselle eikä se ole voinut tietää kohteen tilaa toisin kuin Turun kaupunki ja Niklaamo Rautio Oy. Turun kaupunki, joka myös omistaa kiinteistön ja Niklaamo Rautio Oy ovat vastuussa maaperän pilaantuneisuuden tutkimisesta.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 133 §:n 1 momentin mukaan se, jonka toiminnasta on aiheutunut maaperän tai pohjaveden pilaantumista, on velvollinen puhdistamaan pilaantuneen maaperän ja pohjaveden (pilaantunut alue) siihen tilaan, ettei siitä voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. YSL 133.2 §:n mukaan, jos maaperän pilaantumisen aiheuttajaa ei saada selville tai täyttämään puhdistamisvelvollisuuttaan ja jos pilaantuminen on tapahtunut alueen haltijan suostumuksella tai hän on tiennyt tai hänen olisi pitänyt tietää alueen tila sitä hankkiessaan, on alueen haltijan puhdistettava alueen maaperä siltä osin kuin se ei ole ilmeisen kohtuutonta. Alueen haltija vastaa samoin edellytyksin myös pilaantuneen pohjaveden puhdistamisesta, jos pilaantuminen on johtunut kyseisen alueen maaperän pilaantumisesta.

Ympäristönsuojelulain 135 §:n mukaan, jos on aihetta epäillä maaperän tai pohjaveden pilaantumista, puhdistamisesta 133 §:n mukaan vastuussa olevan on selvitettävä alueen pilaantuneisuus ja puhdistamistarve. Selvitys on toimitettava valtion valvontaviranomaiselle. Jos puhdistamisesta vastuussa oleva ei huolehdi 1 momentin mukaisesta selvitysvelvollisuudestaan, valtion valvontaviranomainen voi määrätä puhdistamisesta vastuussa olevan täyttämään velvollisuutensa. Määräys annetaan noudattaen, mitä 18 luvussa säädetään.

Ympäristönsuojelulain 138 §:n mukaan Ympäristöministeriö voi kunnan hakemuksesta ja kuultuaan valtion valvontaviranomaista ja valtion ympäristölupaviranomaista päättää, että pilaantunutta maaperää ja pohjavettä koskevissa tässä luvussa tarkoitetuissa asioissa, lukuun ottamatta 133 §:n 3 momenttia, toimivaltaisena viranomaisena toimii kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Ympäristönsuojelulain 175.1 §:n 1 kohdan mukaan valvontaviranomainen voi kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua säännöstä tai määräystä, jatkamasta tai toistamasta säännöksen tai määräyksen vastaista menettelyä taikka määrätä asianomaisen täyttämään muulla tavoin velvollisuutensa.

Ympäristönsuojelulain 184.1 §:n mukaan viranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään.

Ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaan päätöksen tehnyt viranomainen voi määrätä, että 175 §:n mukaista päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava.

Uhkasakkolain 14.1 §:n mukaan teettämisuhka asetetaan määräämällä päävelvoite noudatettavaksi uhalla, että tekemättä jätetty työ tehdään laiminlyöjän kustannuksella. Uhkasakkolain 14.3 §:n mukaan teettämisuhkaa ja keskeyttämisuhkaa asetettaessa noudatetaan muutoin soveltuvin osin, mitä uhkasakosta 6, 7 ja 12 §:ssä säädetään.

RP-Yhtiöt Oy:tä on tiedotettu hakemuksesta ennen ympäristöluvan myöntämistä. Ympäristöluvan varaista toimintaa on valvottu valvontaohjelman mukaisesti. Niklaamo Rautio Oy:n toiminta on merkitty lakanneeksi kaupparekisteriin. Kiinteistön haltija RP-Yhtiöt Oy on ollut tietoinen kohteessa harjoitetusta niklaamotoiminnasta. RP-Yhtiöt Oy on sallinut toiminnan kiinteistöllä. RP-Yhtiöt Oy on ostanut tontin maanvuokraoikeuden Niklaamo Rautio Oy:ltä, joten se on senkin puolesta ollut tietoinen kohteen niklaamotoiminnasta ja siihen liittyvästä maaperän pilaantuneisuuden riskistä. RP-Yhtiöt Oy ei ole kehotuksesta ja lautakunnan määräyksestä toimittanut tontilla olleita jätteitä ja kemikaaleja asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. RP-Yhtiöt Oy ei ole noudattanut ympäristönsuojelun kehotusta toimittaa selvitys maaperän pilaantumisesta.

Ympäristönsuojelu on ollut yhteydessä Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ennen asian ratkaisemista sen varmistamiseksi, että kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on toimivaltainen antamaan määräyksen.

Lainkohdat:

Uhkasakkolaki 14 §, 18 §, 19 §, 22 §

Ympäristönsuojelulaki 133 §, 135 §, 138 §, 175 §, 184 §, 200 §

Oheismateriaali 1RP-Yhtiöt Oy:n vastine 5.7.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa kiinteistön 853-12-41-10 haltijan RP-Yhtiöt Oy:n 90 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista:

Toimittamaan ympäristönsuojelulle riittävän asiantuntemuksen omaavan ympäristöteknisen asiantuntijan laatiman riittäviin tutkimuksiin perustuvan selvityksen kiinteistön 853-12-41-10 maaperän pilaantuneisuudesta ja puhdistamistarpeesta.

Velvoite asetetaan uhalla, että laiminlyöty toimenpide teetetään RP-yhtiöt Oy:n kustannuksella.

Koska teettämisuhka on asetettu kiinteää omaisuutta koskevan päävelvoitteen tehosteeksi, velvoitetun on uhkasakkolain 18 §:n mukaisesti omaisuuden tai sen käyttöoikeuden luovuttaessaan ilmoitettava luovutuksensaajalle, minkälainen päävelvoite ja uhka sitä koskee. Velvoitetun on lisäksi ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Uhkasakkolain 19 §:n mukaisesti Maanmittauslaitokselle lähetetään ilmoitus kiinteistöä koskevasta päävelvoitteesta ja sen tehosteeksi asetetusta uhasta merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Samalla päätetään, että tämä päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa vailla olevana ja päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.

Jakelu

tiedMaanmittauslaitos
aoRP-Yhtiöt Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu