Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta20629.07.202111

7831-2021 (10 03 00)

Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakkoasia, Voimakatu 17 (valvonta-asia 853-2020-56)

Tiivistelmä:

Osoitteessa Voimakatu 17 sijaitsevan rakennuksen on todettu aiheuttavan välitöntä vaaraa. Kiinteistön haltija määrätään purkamaan vaaralliseksi todettu rakennus ja huolehtimaan rakennuksen suojaamisesta vahingonteolta, kunnes se on purettu.

Rlupalk § 206

Ympäristölakimies Nina Mattila 7.7.2021:

Kiinteistö: 853-12-41-10  

Osoite: Voimakatu 17

Omistaja: RP-Yhtiöt Oy

Asian tausta

Rakennus- ja lupalautakunta on 12.12.2019 § 354 päättänyt, että kiinteistön haltija RP-yhtiöt Oy velvoitetaan teettämisuhalla siivoamaan vuokralaisensa kiinteistölle jättämät jätteet ja toimittamaan vuokralaisensa rakennukseen jättämät kemikaalit/jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Rakennus- ja lupalautakunta on 15.10.2020 § 245 päättänyt panna teettämisuhan täytäntöön. RP-Yhtiöt Oy on valittanut päätöksistä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut täytäntöönpanokieltoa. Turun hallinto-oikeus on hylännyt asettamis- ja tuomitsemispäätöksistä tehdyt valitukset. RP-Yhtiöt Oy on hakenut valituslupaa KHO:lta.

Aluepelastuslaitos on 7.6.2021 suorittanut kohteessa valvontakäynnin liittyen sunnuntaina 6.6.2021 tapahtuneeseen vaarallisten aineiden torjuntatehtävään pelastustoiminnan johtajan määräyksestä. Valvontakäyntiin 7.6.2021 osallistuivat myös rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri ja ympäristönsuojelun ympäristöinsinööri. Pelastuslaitos oli saanut torjuntatehtävän sunnuntaina 6.6.2021, koska rakennuksesta oli valunut kemikaalia rakennuksen ulkopuolelle, josta kemikaalia oli edelleen valunut jalkakäytävälle ja tielle. Pelastuslaitos suoritti torjuntatoimenpiteet ja kohde eristettiin ja järjestettiin vartiointi. Pelastustoiminnan johtaja antoi määräyksen kemikaalien tyhjentämiseksi rakennuksesta pelastuslain 81 §:n kolmannen momentin perusteella ja määräsi onnettomuuden ehkäisemiseksi välttämättömistä toimenpiteistä yhteistyössä kiinteistön omistajan edustajan kanssa

Pelastuslaitos on katselmuspöytäkirjassaan todennut, että Pelastusviranomaisen näkemyksen ja kokemuksen mukaan kohdekiinteistö tulee myös tulevaisuudessa olemaan ilkivallan kohteena ja samalla tulipalon todennäköisyys kohteessa kasvaa. Vaikka ulkopuolisten pääsyä kohteeseen pyritään estämään laudoituksin jne. voidaan kokemuksesta sanoa, että ne toimivat vain osittain. Mahdollisen tulipalon tapahtuessa kohteessa vielä kemikaalien tyhjentämisen jälkeen on pelastusviranomaisen mahdoton sanoa miten rakenteisiin imeytyneet kemikaalit vaikuttavat savukaasujen myrkyllisyyteen. Pelastusviranomaisen näkemyksen mukaan kyseinen kiinteistö on sellaisessa kunnossa, jossa se ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain (5.2.1999/132 166§) perusteita terveellisestä, turvallisesta ja käyttökelpoisesta rakennuksesta. Rakennus ei saa myöskään aiheuttaa ympäristöhaittaa. Pelastusviranomainen esittää Turun kaupungin rakennusvalvonnalle purkumääräyksen antamista, sillä pelastusviranomaisen näkemyksen mukaan rakennus aiheuttaa ilmeistä vaaraa turvallisuudelle.

Rakennusvalvonta arvioi, että rakennuksesta voi aiheutua välitöntä vaaraa ja se tulee purkaa. Ennen purkamista rakennus tulee suojata vahingonteolta.

Kuuleminen

RP-Yhtiö Oy:lle on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastineensa tästä päätösehdotuksesta. Yhtiö on antanut vastineen, jossa vastustetaan velvoitteiden kohdistamista yhtiöön ja todetaan, että nykyinen tilanne on seurausta ympäristöluvan virheellisestä myöntämisestä ja puutteellisesta valvonnasta. Vastineen mukaan kiinteistöllä oleva rakennus ei aiheuta välitöntä vaaraa ja RP-Yhtiöt Oy on suojannut rakennuksen ja huolehtinut valvonnasta, mutta rakennus on joutunut ilkivallan rikoksen kohteeksi ja sinne on murtauduttu. Kiinteistö on tyhjennetty kemikaaleista ja se on lukittu suljettu ja aidattu. Lisäksi velvoite ei ole riittävän yksilöity. Vastineen mukaan purkamiselle asetettu kahden kuukauden määräaika on liian lyhyt.

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 166.1 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. MRL 166.3 §:n mukaan, jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

MRL:n 170.1 §:n mukaan, jos rakennus on osaksi tai kokonaan tuhoutunut, rakennustyö on jätetty kesken tai rakennuksen käyttämisestä on luovuttu, rakennuspaikka ympäristöineen on saatettava sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä. Rakennus on myös riittävästi suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta.

Kulkua tontille ja rakennukseen ei ole riittävän tehokkaasti estetty. Aluepelastuslaitos on todennut, että kiinteistöllä sijaitseva rakennus on vaarallinen. Rakennukseen sisäänpääsy tulee estää riittävällä tavalla. Tällaisena rakennus saattaa vaarantaa alueella liikkuvien tai muutoin oleskelevien henkilöiden turvallisuuden.

Rakennusvalvontaviranomainen kohdistaa velvoitteen lähtökohtaisesti kiinteistön haltijaan. Ympäristönsuojelu on todennut, että RP-Yhtiöt Oy:tä on tiedotettu hakemuksesta ennen ympäristöluvan myöntämistä. Ympäristöluvan varaista toimintaa on valvottu valvontaohjelman mukaisesti.

Arvio rakennuksen vaarallisuudesta perustuu pelastusviranomaisen näkemykseen. Kiinteistön haltijan tulee huolehtia, että kiinteistö pysyy suojattuna mahdolliselta vahingonteolta. Rakennuksen suojaamista koskevaa velvoitetta on vastineen takia tarkennettu ja purkamiselle asetettua määräaikaa pidennetty. Päätösesitys sisälsi kuulemisvaiheessa rakennuksen purkamisen osalta myös teettämisuhan asettamisen, mutta ottaen huomioon, ettei kiinteistön haltijalle ole annettu purkamisen osalta aiemmin kehotusta, katsotaan kohtuulliseksi antaa määräys ilman teettämisuhkaa.

Hallintolain 47 f §:n 2 momentin mukaan päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Koska rakennuksesta aiheutuu välitöntä vaaraa ja valitus päätöksestä on todennäköinen, päätöksen luonne ja yleinen etu edellyttävät päätöksen välitöntä täytäntöönpanoa

Lainkohdat:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 166 §, 170.1 §

Hallintolaki 47 f § 2 momentti

Oheismateriaali 1Aluepelastuslaitoksen katselmuspöytäkirja 7.6.2021

Oheismateriaali 2RP-Yhtitöt Oy:n vastine 5.7.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa alueen turvallisuuden varmistamiseksi kiinteistön 853-12-41-10 haltijan RP-Yhtiöt Oy:n välittömästi huolehtimaan seuraavista toimenpiteistä rakennuksen 1034053050 suojaamiseksi vahingonteolta:

Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa RP-Yhtiöt Oy:n purkamaan välitöntä vaaraa aiheuttavan hallitsemallaan tontilla 853-12-41-10 sijaitsevan rakennuksen 1034053050. Rakennuksen tulee olla purettuna viimeistään neljän kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista

Samalla päätetään, että tämä päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa vailla olevana ja päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Raekallion tekemä muutosehdotus raukesi kannattamattomana.

Raekallion muutosehdotus:

"Rakennus- ja lupalautakunta päättää lisätä päätösehdotukseen, että rakennusta teljettäessä rakennusvalvonta ja ympäristönsuojelu ovat paikalla. Toisekseen, purkujätteen käsittely varmistetaan rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun taholta."

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.

Jakelu

aoRP-Yhtiöt Oy