Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta20429.07.20219

2440-2017 (235)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Jätelain mukainen hallintopakkoasia, Voimakatu 17

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt maanvuokramiehen teettämisuhan tuomitsemista koskevasta päätöksestä tekemän valituksen. Myös täytäntöönpanokieltoa ja valittajan oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevat vaatimukset on hylätty.

Rlupalk § 204

Ympäristölakimies Nina Mattila 7.7.2021:

Osoitteessa Voimakatu 17 sijaitsevalla kiinteistöllä on toiminut Niklaamo Rautio Oy, joka ei ole enää toiminnassa. Tontilla sijaitsevassa rakennuksessa on ollut pintakäsittelyssä käytettyjä kemikaaleja altaissa ja säilytysastioissa. Myös piha-alueella on jätettä ja muuta materiaalia. Kyseistä toiminnanharjoittajaa on kehotettu siivoamaan jätteet ja toimittamaan kemikaalit/jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan tuloksetta. Koska toiminannanharjoittaja ei ole noudattanut kehotusta, ympäristönsuojelu on kehottanut kiinteistön haltijaa RP-yhtiöt Oy:tä siivoamaan jätteet ja toimittamaan kemikaalit/jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Rakennus- ja lupalautakunta on 12.12.2019 § 354 päättänyt, että kiinteistön haltija RP-yhtiöt Oy velvoitetaan teettämisuhalla siivoamaan jätteet ja toimittamaan kemikaalit/jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Samalla on päätetty, että päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. RP-yhtiöt Oy on valittanut teettämisuhan asettamista koskevasta päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltoa sekä oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 6.4.2021 hylännyt valituksen ja täytäntöönpanokieltoa ja oikeudenkäyntikuluja koskevat vaatimukset.

Rakennus- ja lupalautakunta on 15.10.2020 § 245 tuominnut täytäntöönpantavaksi asettamansa teettämisuhan. RP-Yhtiöt Oy on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut sen kumoamista ja täytäntöönpanokieltoa sekä oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 21.6.2021 hylännyt valituksen ja täytäntöönpanokieltoa ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevat vaatimukset. Hallinto-oikeus on todennut, että siltä osin kuin RP-Yhtiöt Oy:n valitusperusteet koskevat velvoitteen ja teettämisuhan asettamista sekä velvoitteen kohdistamista, ne on tutkittu ja ratkaistu jo hallinto-oikeuden 6.4.2021 antamassa päätöksessä, jolla yhtiön valitus on hylätty. Teettämisuhan asettamista koskevassa päätöksessä on jätelain 139 §:n nojalla määrätty, että päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta eikä hallinto-oikeus ole kieltänyt täytäntöönpanoa. Näin ollen teettämisuhan täytäntöönpanoa koskeva päätös on voitu tehdä, vaikka asettamispäätös ei ole lainvoimainen. Ympäristönsuojelu on tarkastuksella todennut, että määräystä ei ole noudatettu. Hallinto-oikeus on todennut, ettei velvoitteen noudattamatta jättämiseen ole mitään pätevää syytä ja teettämisuhka on voitu näin ollen tuomita täytäntöönpantavaksi. Koska valitus on hylätty, myös oikeudenkäyntikuluvaatimus on tullut hylätä eikä täytäntöönpanoon kieltämiseen ole syytä.

Kiinteistö on joutunut 6.6.2021 ilkivallan kohteeksi ja Aluepelastuslaitoksen pelastustoiminnan johtaja on määrännyt pelastuslain 81.3 §:n perusteella poistettavaksi rakennuksessa ja pihalla sijainneet vaaralliset kemikaalijätteet.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 21.6.2021

Oheismateriaali 2Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 15.10.2020

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.