Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu | |||
Ympäristöinsinööri (vakanssi 101090) | 2 | 15.07.2021 |
8149-2021 (11 03 01)
Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös YIT Suomi Rakennus Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa, murskausta ja paalutusta (Vahdontie 17)
Ilmoittaja
YIT Suomi Oy Rakennus
Lemminkäisenkatu 59
20520 Turku
Ilmoitus
YIT Suomi Oy Rakennus on 24.6.2021 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien louhintaa, murskausta ja paalutusta osoitteessa Vahdontie 17 (kiinteistö 853-85-39-13). Rakennusvalvontapäällikkö on hyväksynyt kiinteistöä koskevan maisematyöluvan 1.4.2021 § 359, maisematyölupa 2021-424. Päätöksessä annettu toimintaa koskevia lupaehtoja koskien mm. hulevesiselvitystä, louhintaan liittyvien vaurioiden arvioimista ja kaivuumassojen sijoittamisesta.
Toimintaa harjoitetaan viikkojen 29 ja 39 välillä eli noin heinäkuun puolesta välistä syyskuun loppuun. Työtä tehdään maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 20.00 ja lauantaisin klo 7.00 – 16.00. Paalutus ja louhinta pyritään tekemään normaalin työajan puitteissa.
Työmaalle tehdään seuraavia meluhaittaa aiheuttavia töitä:
•Louhintaa tehdään koko em. ajan eli noin 50 työpäivän ajan. Louhittava alue on lähellä Vahdontietä. Räjäytyskentät ovat suhteellisen pieniä, räjäytettävän kentän ollessa noin 50 – 400 m3 kerrallaan. Työpäivän aikana arvioidaan olevan 2 – 4 räjäytystä. Tämän jälkeen on mahdollista, että joudutaan vielä louhimaan yksittäisiä pihaviemäreitä tms. Louhe hyödynnetään mahdollisimman pitkälle sellaisenaan työmaalla. Arvio louhinnan kokonaismäärästä on noin 13 000 m3-ktr, josta noin 9 000 – 10 000 m3-ktr murskataan.
•Murskaus alkaa louhintatyömaan puolivälissä eli viikoilla 34 tai 35 (elokuun loppupuolella) ja sitä jatkuu 4 – 5 viikkoa (noin 25 työpäivää), jona aikana mursketta tuotetaan noin 25 000 – 30 000 tonnia. Murskain sijoitetaan tontin pohjoisosaan mahdollisimman kauas eteläpuolella olevasta asutuksesta. Vähintään 80 – 90 % murskatusta kiviaineksesta hyödynnetään työmaalla pihan rakennekerrokseksi. Tavoitteena on hyödyntää kaikki murske.
•Paalutus on suunniteltu alkavaksi 13.9. ja se kestää noin 15 työpäivää. Mikäli paalutettava alue voidaan tehdä massanvaihtona louheella, paalutusta ei tarvitse tehdä ollenkaan. Asiaa ei ole toistaiseksi päätetty.
Lähin häiriintyvä kohde on työmaan eteläpuolella oleva kerrostaloalue. Lähimmät asuinrakennukset ovat noin 100 metrin päässä työmaasta, lähin louhintakohde on vielä hieman lähempänä. Murskausasema sijoitetaan tontin pohjoisosaan, josta etäisyyttä lähimpiin asuntoihin on hieman yli 100 metriä. Alle 300 metrin etäisyydellä työmaasta on useita kerrostaloja. Mahdollinen paalutus tehdään tontin pohjoisosan vasemmalla reunalla. Tontti rajoittuu muilta sivuiltaan teollisuuskiinteistöihin, joilla oleviin varastoihin ja toimitiloihin etäisyyttä on paikoin muutamia kymmeniä metrejä.
Louhinnassa käytetään yhtä poravaunua, murskauksessa siirrettävää kivenmurskainta ja paalutuksessa yhtä paalutuskonetta. Melutasoksi 10 metrin päässä on arvioitu noin 100 dB(A) ja lisäävän lähimpien häiriintyvien kohteiden melutasoa tilapäisesti noin 20 – 40 dB(A).
Paalutus ja louhintatyöt pyritään tekemään normaalin työajan puitteissa. Murskauksen melu- ja pölyhaittoja pyritään torjumaan sijoittamalla varastokasaoja asuinalueen suuntaan, sekä kastelulla.
Tiedotteet jaetaan ympärillä oleviin kiinteistöihin (Vahdontie 15, 19, 21 ja Vahdontie 14 – 20 kadunvarren kiinteistöt) talokohtaisesti.
Ilmoituksen käsittely
Ilmoituksen vireilläolosta on kuulutettu Turun kaupungin internet-sivuilla 29.6. - 12.7.2021 välisenä aikana. Määräaikaan mennessä ei tullut muistutuksia.
Päätös: Ympäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Päätös koskee ilmoituksen mukaista työtä viikoilla 29 – 39/2021.
Päätöstä tulee ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudattaa muutoksenhausta huolimatta.
Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:
Toiminta-ajat
1. Louhintaa (porausta), paalutusta ja murskausta sekä muita voimakasta melua aiheuttavia töitä saa tehdä arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 18.00. Räjäytykset on ajoitettava klo 8.00 – 16.00 välille. Mikäli työssä joudutaan käyttämään iskuvasaraa, sen käyttö on sallittu klo 10.00 – 14.00. Työpäivän aikana on tarvittaessa pidettävä taukoja meluavan työn tekemisessä ympäristön melualtistuksen vähentämiseksi.
2. Poikkeustilanteissa louhintaa (poraus ja räjäytys) ja siihen liittyviä meluavia oheistoimintoja (kiviaineksen siirtely, lastaus, kuljetus yms.), murskausta ja paalutusta voi tehdä koko urakka-aikana yhtenä lauantaipäivänä klo 9.00 – 16.00. Lauantaina poikkeuksellisesti tehtävästä louhinta- tai siihen liittyvästä oheistyöstä, murskauksesta tai paalutuksesta on perusteluineen etukäteen sähköpostitse ilmoitettava ympäristönsuojeluun sekä jaettava tiedote viereisiin asuintaloihin.
3. Mikäli mahdollisten valitusten perusteella ilmenee, että lähialueella asuvat, työskentelevät tai oleskelevat kokevat meluhaitan erittäin häiritsevänä tai mittaukset osoittavat melutasojen olevan huomattavan korkeita, ympäristönsuojelu voi välittömästi rajoittaa päivittäistä työaikaa ilman erillistä päätöstä, ellei meluhaittaa muilla meluntorjunnallisin keinoin pystytä riittävästi vähentämään.
Työmaa-alueen toiminnot:
4. Käytettävä työkalusto ja –menetelmät on valittava siten, että aiheutuvat melu- ja pölypäästöt jäävät mahdollisimman vähäisiksi ja että ne edustavat parasta tähän tarkoitukseen käytettävissä olevaa kalustoa ja työtapaa.
5. Toiminnasta aiheutuva melu ei missään vaiheessa saa aiheuttaa lähiympäristön asukkaille terveydellisin perustein annettujen raja-arvojen ylittymistä tai sen merkittävää uhkaa.
6. Louhintarintausta, varastokasojen sijoittelua tai muita mahdollisia siirrettäviä meluesteitä tulee mahdollisuuksien mukaan hyödyntää louhinta- ja murskausmelun kulkeutumisen estämisessä lähimpien asuinrakennusten suuntaan.
7. Mikään toiminta, kuten poraus, kiviaineksen siirtäminen, varastointi, murskaus, paalutus tai työkoneiden liikkuminen työmaa-alueella, ei saa aiheuttaa ympäristöön leviävää häiritsevää pölyämistä. Koko työmaa-alue on tarvittaessa kasteltava tehokkaasti pölyhaitan torjumiseksi.
8. Työmaalta ulossuuntautuvan liikenteen osalta on huolehdittava työmaateiden pölyntorjunnasta esimerkiksi kastelemalla. Tarvittaessa työmaalta poistuvan kuorma-auton renkaat on huuhdeltava, jotta pöly ei leviä työmaan ulkopuolelle.
9. Mikäli sääolosuhteiden, kuten poikkeuksellisen kovan tuulen ja kuivan ilman takia, pölyn leviämistä ei pystytä käytettävissä olevin torjuntakeinoin riittävästi estämään, tulee kaikki pölyä aiheuttavat toiminnot keskeyttää, kunnes olosuhteet paranevat.
Louhinta:
10. Louhinnassa on käytettävä hydraulisesti vaimennettua ja imurilla varustettua porausvaunua.
Murskaus
11. Kiinteistöllä saa murskata ainoastaan tältä alueelta louhittua kiviainesta eikä muualta saa tuoda kiveä murskattavaksi.
12. Murskauslaitos on sijoitettava ilmoituksen mukaisesti työmaa-alueen pohjoisosaan. Louhintarintausta, varastokasojen sijoittelua tai muita mahdollisia meluesteitä tulee hyödyntää murskausmelun ja -pölyn leviämisen estämisessä etelän suuntaan.
13. Murskauksesta syntyvää pölyämistä on torjuttava tehokkaalla kastelulla, jonka on oltava aina käytössä murskauslaitoksen ollessa toiminnassa. Mikäli kastelujärjestelmässä ilmenee vikaa, tulee toiminta keskeyttää, kunnes vika on korjattu ja kastelu toimii tehokkaasti.
Polttoaineiden varastointi
14. Maa- tai kallioperään tai pintaveteen ei saa päästä öljyä, öljyisiä vesiä tai muita ympäristölle haitallisia aineita. Mikäli alueella varastoidaan polttoaineita ja tankataan työkalustoa, toiminnot tulee järjestää paikassa, jonka pohjarakenne on nesteitä läpäisemätön. Alueella tulee olla imeytysainetta saatavilla.
15. Varastosäiliöiden on oltava kaksoisvaipallisia tai varustettu kiinteällä, katetulla ja vähintään säiliön kokoa vastaavalla valuma-altaalla. Säiliöissä on oltava ylitäytön estimet.
16. Työkoneiden ja murskauslaitoksen polttoainetankit tulee varustaa ylitäytön estimillä.
Jätteet sekä jäte- ja hulevedet
17. Toiminta on järjestettävä siten, ettei siitä aiheudu pintavesien pilaantumista. Kiintoaineen erottamiseksi toiminta-alueelta ympäristöön päätyvät vedet on tarvittaessa johdettava selkeytysaltaan kautta. Selkeytysallas on tarvittaessa tyhjennettävä.
18. Öljyiset ja muut vaaralliset jätteet on toimitettava laitokseen, jolla on lupa tällaisten jätteiden vastaanottoon.
Meluseuranta
19. Toiminnanharjoittajan tulee tarvittaessa tarkkailla (louhinnasta, murskauksesta ja paalutuksesta aiheutuvia) melutasoja lähimpien asuintalojen edustalla. Tarvittaessa mittaustuloksia on verrattava terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin ja ryhdyttävä tulosten edellyttämiin toimenpiteisiin meluhaitan vähentämiseksi.
20. Mittaustulokset ja -selvitykset sekä tiedot toimenpiteistä on välittömästi toimitettava ympäristönsuojeluun.
Tiedotus
21. Toiminnanharjoittajan tulee kirjallisesti tiedottaa meluavan työn tekemisestä työmaan vaikutuspiirissä oleviin asuintaloihin, toimitiloihin ja tuotantolaitoksiin. Tiedotteesta tulee ilmetä työn kokonaiskesto ja päivittäiset työajat sekä työmaasta vastaavan henkilön yhteystiedot. Annettujen yhteystietojen avulla tulee aina, kun työmaalla on toimintaa, olla tavoitettavissa toiminnasta vastaava henkilö.
22. Tiedote on jaettava jokaiseen Lipunkantajankadun (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 16, 18, 20 ja 22) kerrostaloon porraskäytäväkohtaisesti sekä ympäröiviin teollisuus-, toimitila- ja varastokiinteistöihin. Tiedote on jaettava noin viikkoa ennen työn alkamista.
23. Toiminnanharjoittajan on pyydettäessä etukäteen ilmoitettava lähiympäristön asukkaille täsmälliset päivittäiset räjäytysajankohdat.
Perustelut
Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta työmaan eteläpuolella olevien kerrostalojen asukkaille ja ympäristölle aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi ja kohtuullistamiseksi sekä maaperän ja vesistöjen suojelemiseksi. Toiminta-alue sijaitsee lähimmillään alle 100 metrin päässä lähimmistä asuinrakennuksista ja 200-300 metrin etäisyydellä on useita asuinkerrostaloja.
Louhinnasta aiheutuvan meluhaitan torjuminen teknisin keinoin on haastavaa ja tapahtuu pääasiassa työaikaa rajoittamalla. Päivittäisen työajan liiallinen lyhentäminen kuitenkin pidentää työn kokonaiskestoa, mikä ei ympäristölle koituvan kokonaisrasituksen kannalta ole mielekästä. Lähimmät asunnot sijaitsevat erittäin lähellä toiminta-aluetta, minkä takia kaikkien meluavien toimintojen työaikoja on rajoitettu niistä koituvan meluhaitan vähentämiseksi.
Kieltämällä lauantaisin tehtävät melu- ja pölyhaittaa aiheuttavat työt, rajoitetaan alueen asukkaille työmaasta koituvaa ylimääräistä haittaa. Sallimalla meluavien töiden tekeminen poikkeuksellisessa tilanteessa yhtenä lauantaina (rajattuna työaikana) annetaan työmaalla toimiville pieni joustomahdollisuus hankalien tilanteiden varalle.
Vaatimus melun ja pölyn torjunnan kannalta parhaan mahdollisen työkaluston käyttämisestä on asuntojen läheisyyden takia perusteltua.
Suorittamalla murskaus paikan päällä vältytään louheen kuormaukselta ja kuljetukselta sekä soran kuljetuksilta ja kuorman puruilta, kun alueelta irrotettu louhe hyödynnetään murskattuna samassa kohteessa. Myös liikenteen aiheuttamat päästöt vähenevät ja työmaalta ei kulkeudu pölyävää materiaalia katualueille.
Melun mittaaminen on tarpeellista viimeistään tilanteessa, kun asukkaat kokevat meluhaitat hyvin haitallisina. Mittaustuloksia on tarvittaessa verrattava terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin ottaen huomioon asukkaille muodostuvan altistumistason. Mittaustulokset saattavat edellyttää päivittäisen työajan lyhentämistä ja/tai uusien melun leviämistä estävien toimenpiteiden käyttöönottoa. Tarve päivittäisen työajan lyhentämiselle voi syntyä myös ilman mittauksia, jos ympäristön asukkaat kokevat työpäivän pituudesta johtuvan meluhaitan kohtuuttoman häiritsevänä. Ympäristönsuojelu voi välittömästi määrätä työaikaa lyhennettäväksi joko aamu- tai iltapäivästä tai pitämällä taukoa työpäivän aikana ympäristön asukkaiden melualtistuksen vähentämiseksi.
Tiedottaminen riittävän laajalle alueelle on haitan kokemisen kannalta tärkeää. Vaikka Vahdontien varrella olevat kerrostalot jonkin verran suojaavat niiden takana olevia taloja, tiedote on määrätty jaettavaksi koko kerrostaloalueelle. Koko asuinalue on vain muutamien satojen metrien päässä työmaasta ja siten toiminnan vaikutusalueella.
Määräys räjäytysaikojen ilmoittamisesta etukäteen työn vaikutuspiirissä asuville heidän niin halutessaan on annettu, jotta esim. paukkuherkkien lemmikkieläinten omistajat saavat tarvittaessa etukäteen tiedon ja voivat varautua tuleviin paukkuihin. Tiedotus voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.
Polttoaineiden varastointia koskevien määräysten tavoitteena on estää maaperään pääsemästä jätettä tai muuta ainetta, joka voi pilata maaperän tai aiheuttaa haittaa terveydelle tai ympäristölle. Ympäristövahinkojen estämiseksi toiminnanharjoittajan tulee huolehtia, ettei tankkauksen yhteydessä pääse öljyä maaperään. Maaperä on rakennettavissa tiiviiksi esimerkiksi käyttämällä rakenteissa vähintään 1 mm:n paksuista HDPE-muovia, jonka päälle laitetaan riittävän paksu maakerros. Edellytyksenä on, että tasoitetun maaperän laatu suojaa kalvoa rikkoontumiselta.
Murskausalueen hulevesistä saattaa aiheutua pääasiassa kiintoainekuormitusta esimerkiksi lähiojiin. Muodostuvien hulevesien määrään vaikuttaa murskausajankohdan säätila sekä pölyntorjuntaan käytettävän veden määrä. Alueen ulkopuolelle kulkeutuvan kuormituksen vähentämiseksi hulevedet tulee tarvittaessa johtaa selkeytysaltaaseen kiintoaineen erottamiseksi vedestä ennen sen johtamista tai kulkeutumista muualle.
Määräys räjäytysaikojen ilmoittamisesta etukäteen naapureille heidän niin halutessaan on annettu, jotta esim. erityisen paukkuherkkien lemmikkieläinten omistajat saavat tarvittaessa etukäteen tiedon ja voivat varautua tilanteeseen. Tiedotus voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.
Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).
Päätöksestä peritään Turun kaupunginvaltuuston hyväksymän taksan mukainen 380 euron maksu.
Sovelletut säännökset
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §
Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §
Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §
Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset
Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa
Maksu
Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.
Renja Rasimus
ympäristöinsinööri
Jakelu
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
aoYIT Suomi Oy
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX