Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 101090)108.07.2021 

7857-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös United Festivals Oy:n meluilmoituksesta koskien Down By The Laituri -musiikkifestivaalin järjestämistä (Tuomiokirkkotori ja Brahenpuisto)

Ilmoittaja

United Festivals

Kaivokatu 18 D 181

20520 Turku

Ilmoitus

on 17.6.2021 jättänyt Down By The Laituri 2021 -festivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavan tilapäisen tapahtuman järjestämisestä kaupungin ympäristönsuojeluun.

Kolmipäiväinen DBTL-festivaali järjestetään toista kertaa Tuomiokirkontorilla ja Brahenpuistossa. Konsernihallinnon kansliapäällikkö on 21.6.2021 päätöspöytäkirjalla 134 § myöntänyt luvan tapahtuman järjestämiselle em. paikassa.

Esiintymisajat ja äänentoistolaitteiden testausajat päälavalla ovat seuraavat:

To 29.7.2021                       klo 13.00 – 15.15 äänentoiston testaus

                                            klo 15.15 – 24.00 konsertti

Pe 30.7.                               klo 13.00 15.15 äänentoiston testaus

klo 15.15 – 01.45 konsertti

La 31.7.                                klo 13.00 – 15.15 äänentoiston testaus

                                            klo 15.15 – 02.00 konsertti

Päälavalla olevien taukojen aikana musiikkiesityksiä on pienemmällä kakkoslavalla.

Esiintymislava sijoitetaan Tuomiokirkkotorille kirkon Brahenpuiston ja kirkon väliselle alueelle siten, että esiintymissuunta on kohti Akatemiantalon Rothoviuksenkadun ja Akatemiankadun risteyksessä olevaa kulmaa. Lavan takana on backstagekontit. Pikkulava sijoitetaan Akatemiankadulle Åbo Akademin ja Akatemiantalon väliin esiintymissuunnan ollessa kohti Tuomiokirkkoa.

Tapahtuma-alue kattaa koko Brahenpuiston ja Tuomiokirkkotorin ulottuen kirkon takana Tuomiokirkkokadun ja Henrikinkadun risteykseen. Åko Akademin Brahenpuiston puoleiselle sivulle pystytetään VIP-teltta ja -terassi. Maaherran makasiinin edessä on Rosteri-terassi. Sisään- ja uloskäynti alueelle tapahtuu Tuomiokirkkotorin sillan puoleisesta kulmasta. Kirkkopuiston terassi jää festivaalialueen ulkopuolelle.

Lähimmät asuinrakennukset ovat päälavan takana Aninkaistenkadun ja Vähätorin kulmassa noin 150 metrin päässä. Alle 200 metrin päässä on useita asuintaloja. Multavierunkadun ja Eerikinkadun risteyksen asuintaloihin on etäisyyttä yli 200 metriä. Päälavan esiintymissuunnassa lähimmät asuinkerrostalot ovat runsaan 200 metrin päässä, osoitteissa Hämeenkatu 14 ja 16. Esiintymislavalta on esteetön yhteys Hämeenkatu 14:n ja Hovioikeudenkadun risteyksen tuntumassa oleviin asuinhuoneistoihin.

Tapahtuman järjestäjä on teettänyt selvityksen musiikista ympäristöön kantautuvista melutasoista. Leviämislaskelmissa on tarkasteltu kolmea, musiikin voimakkuuden äänitasoon perustuvaa tilannetta. Ensimmäisessä tarkastelussa musiikin äänitaso LAeq,5 min on 95 dB(A) 20 metrin etäisyydellä päälavasta ennen klo 24.00 ja toisessa tilanteessa klo 24.00 jälkeen äänitason on 90 dB(A) päälavalta. Kolmas tarkastelu on tehty pikkulavan äänitasolla 88 dB(A) 20 metrin etäisyydellä. Ympäristömelun kannalta tarkastellaan tilannetta tapahtuma-alueen ulkopuolella lähimpien häiriintyvien asuinrakennusten kohdalla.

Äänitaso 95 dB(A) miksauspöydällä 20 metrin päässä aiheuttaa päälavan takana olevien lähimpien Aninkaistenkadun ja Linnankadun kulmassa olevien asuntojen kohdalle 70 - 75 dB(A) ja vastaavasti äänitaso 90 dB(A) tason 65 – 75 dB(A). Hämeenkadulle lähimmän asuintalon kohdalle (Hämeenkatu 14) vastaavat tasot ovat 75 – 80 dB(A) ja 70 – 75 dB(A). Tasot on ilmoitettu viiden minuutin keskiäänitasoina LAeq,5 min. Osoitteessa Uudenmaankatu 3 vastaavat tasot ovat 70 – 75 dB(A) ja 65 – 70 dB(A). Pikkulavan esityksistä eniten melua aiheutuu sen takana olevan Hämeenkadun rakennuksen kohdalle, noin 70 – 75 dB(A) sekä Aninkaistenkadun ja Linnankadun kulmassa olevan talon kohdalle noin 65 – 70 dB(A).

Tapahtuman järjestäjä on 22.6.2021 täydentänyt ilmoitusta asiantuntijakonsultin laatimalla melumittaussuunnitelmalla. Äänitasoa mitataan koko tapahtuman ajan yhdessä jatkuvatoimisessa mittauspisteessä, joka voi sijaita joko huoneiston parvekkeella tai rakennuksen katolla. Jatkuvatoiminen piste on suunniteltu sijoitettavaksi joko osoitteeseen Hämeenkatu 14 tai Uudenmaankadun ja Hämeenkadun risteyksen lähelle osoitteeseen Uudenmaankatu 3. Lyhytaikaisia kontrollimittauksia tehdään jokaisena tapahtumapäivänä klo 21 – 02 välisenä aikana kolmessa mittauspisteessä siten, että yksittäisen mittausjakson pituus on 15 min ja mittausjaksoja jokaista mittauspistettä kohden on yksi ennen klo 22, yksi klo 22 – 24 ja yksi klo 24 jälkeen. Mittauksia tehdään osoitteissa Eerikinkatu 1, Linnankatu 1 ja Tuomiokirkonkatu 8 olevien asuinrakennusten edustalla. Tarvittaessa mittauksia tehdään myös muualla. Mittauksista kootaan raportti, joka toimitetaan 30 vrk.n kuluessa.

Ilmoituksen käsittely:

DBTL -festivaalin ilmoituksen vireilläolosta on 21.6. - 5.7.2021 välisen ajan kuulutettu Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla.

Muistutuksia ei jätetty määräaikaan mennessä.

 

Ympäristöinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

1.   Musiikin esittäminen tulee torstaina 29.7. lopettaa viimeistään klo 24.00, perjantaina 30.7. ja lauantaina 31.7. viimeistään klo 02.00.

Melua aiheuttavan äänentoiston testauksen saa jokaisena festivaalipäivänä aloittaa klo 13.00.

2.   Esiintymispaikalla tulee olla nimetty meluasioista vastaava henkilö, joka tulee olla tavoitettavissa konserttien aikana. Henkilön yhteystiedot on ilmoitettava ympäristönsuojeluun viimeistään ma 26.7.2021.

3.   Konserttipaikan äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikista aiheutuva melutaso asuintalojen kohdalla minään festivaalipäivänä ylitä seuraavia melutasoja:

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

4.   Ulkopuolisen asiantuntijan tulee seurata melutasoja esitetyn suunnitelman mukaisesti seuraavalla tavalla täsmennettynä:

5.   Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä on todettava tarkistusmittauksella.

 

6.   Ulkopuolisen konsultin tekemät melumittaustulokset tulokset tulee toimittaa 31.8.2021 mennessä ympäristönsuojeluun. Mittausraportista tulee mittaustulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset tulee kirjata raporttiin.

 

7.   Tiedote festivaalin järjestämisestä, paikasta, konserttien ajankohdista, kestoista ja festivaalin vastuuhenkilöstä yhteystietoineen jakaa vähintään viikko etukäteen toimittaa tilaisuuksien vaikutuspiirin kiinteistöihin. Jakelualueen tulee olla riittävän laaja ulottuen vähintään noin 300 metrin etäisyydelle tapahtumapaikasta oleviin asuinkerrostaloihin jokaiseen ilmansuuntaan.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa annettujen yhteystietojen avulla koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §)

Perustelut

DBTL-kaupunkifestivaali järjestetään nyt toista kertaa Tuomiokirkkotorilla. Tapahtuma on tänä vuonna kolmipäiväinen.

Jotta tapahtumasta ei aiheudu alueen asukkaille kohtuuttoman suurta meluhaittaa, on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen.

 

Toiminnanharjoittajan on teettänyt asiantuntijalla melun leviämiskartat.  Ne osoittavat, että ohjelmiston suunnittelulla ja lähtötasoa ohjaamalla annettuja melutasomääräyksiä pystytään noudattamaan. Melun kulkeutumiseen ympäristöön vaikuttavat lähtömelutason lisäksi sääolot, etenkin tuulen suunta ja voimakkuus.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta ja sitä, että melutaso voi hetkellisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitaso ei saa ylittää määräyksillä annettuja melurajoja.

Määrittämällä melutaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänenpainetasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Jatkuvatoimiselle melumittauspaikalle on esitetty muutamaa vaihtoehtoa. Valintaan vaikuttaa sellaisen sopivan paikan löytäminen, johon mittari voidaan sijoittaa turvallisesti ja jossa mittauksia häiritseviä tekijöitä on mahdollisimman vähän. Kontrollimittauspisteet on valittu asutuksen kohdalta paikoista, jonne melun leviämisselvityksen mukaan melu pääsee lähes esteettä kulkeutumaan.  

Melumittauksissa tulee käyttää ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Tiedottamalla tehokkaasti riittävän laajalle alueelle annetaan alueen asukkaille mahdollisuus etukäteen varautua mahdolliseen meluhaittaan. Musiikkimelu leviää melumallinnuksen mukaan tapahtumapaikalta jokaiseen ilmansuuntaan, ainoastaan tuomiokirkon taakse jäävää katvealuetta lukuun ottamatta, minkä takia tiedote on jaettava laajalle alueelle tuomiokirkkotorin ympäristöön.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Meluilmoituksen käsittelystä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 610 €:n maksu.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä. 

 

 

Renja Rasimus

Ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoUnited Festivals Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX