Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta19401.07.20212

7448-2020 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätöksestä / Aragosta Oy (2020-620)

Tiivistelmä:

Ulkotarjoiluterassia koskevasta lupapäätöksestä on tehty oikaisuvaatimus. Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimus hylätään. Samalla myönnetään lupa suorittaa luvan mukaiset rakennustyöt ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Rlupalk § 194

Kaupunkiympäristö, hallintojohtaja Harri Lehtinen 28.6.2021:

Kaupunkikuva-arkkitehti on 28.4.2021 § 452 myöntänyt Aragosta Oy:n hakemuksesta luvan 100 paikkaisen terassialueen rakentamiseksi katualueelle kiinteistöllä 5-9901-0 osoitteessa Itäinen Rantakatu 77. Lupa on määräaikainen 30.9.2022 saakka ja voimassa kesäkautena 1.4. – 30.09. Päätös on annettu julkipanon jälkeen 5.5.2021. As. Oy Turun Telakanportti on tehnyt päätöksestä määräajassa oikaisuvaatimuksen, jossa yhtiö vaatii, että päätös kumotaan ja luvanhakija velvoitetaan poistamaan ilman rakennuslupaa tehdyt terassin rakenteet, jotka eivät ole myöskään rakennuslupahakemuksen mukaiset.

Aragosta Oy on antanut oikaisuvaatimuksen johdosta vastineen, jossa luvanhakija katsoo, että oikaisuvaatimus tulee hylätä. Lisäksi hakemusta on täydennetty hakemuksella suorittaa rakennustyöt ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta.

Perustelut lautakunnan ratkaisulle

Rakennuspaikka on asemakaavan mukaan katualuetta, jolle saa sijoittaa satamatoimintojen vaatimia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita sekä pysäköintialueita liikennesuunnitelmassa erikseen osoitetulle alueelle. Alue on kaupungin omistuksessa ja vuokrattu luvanhakijalle ulkoilmaravintolaa varten. Rakennuspaikan naapurit on lupakäsittelyn aikana kuultu kuulutuksella. Lupa on myönnetty tilapäisenä, minkä vuoksi lupa voidaan hyväksyä maankäyttö- ja rakennuslain 176 §:n perusteella asemakaavan vastaisena. Lupa voidaan myös myöntää, vaikka rakennustyöt olisi aloitettu ennen luvan myöntämistä.

Asemapiirroksen mukaan asiakaspaikkojen määrä lupahakemuksen tarkoittamalla alueella on 99 asiakaspaikkaa.

Lupapäätökset annetaan julkipanon jälkeen, jolloin päätöksen katsotaan tulleen kaikkien asianosaisten tietoon. Päätös on lisäksi postitettu As. Oy Turun Telakanportille julkipanopäivänä 5.5.2021. Lautakunta pahoittelee, mikäli naapurille on annettu puhelimitse väärää tietoa päätöksen ajankohdasta. Oikaisuvaatimus on kuitenkin tehty määräajassa, joten naapurille ei ole aiheutunut asiasta haittaa.

Museoviranomaisen lausunnon hankkimista lautakunta ei pidä tarpeellisena ottaen huomioon, että kyseessä on tilapäinen hanke. Lisäksi lautakunta katsoo, ettei tilapäisellä terassilla ole vaikutusta suojellun nosturin kulttuurihistorialliseen arvoon.

Terassialueen koko ja etäisyys naapurin kiinteistöstä ilmenevät asemapiirroksesta huolimatta siitä, että etäisyysmittoja ei ole merkitty asemapiirrokseen. Terassin ympärille alun perin esitetyt lasikaiteet on lupakäsittelyn aikana poistettu suunnitelmasta.

Terassin asiakkaiden mahdollisesti aiheuttamaa melua voidaan pitää kohtuullisena ottaen huomioon, että vuokrasopimuksen mukaan ulkotarjoilutoiminta tulee lopettaa klo 22.00. Lisäksi toiminnassa on noudatettava kaupungin ympäristönsuojelumääräysten ja muiden säädösten mukaisia melumääräyksiä. Luvatonta pysäköintiä terassin läheisyydessä valvoo kaupungin pysäköinninvalvonta sekä tarvittaessa poliisi.

Terassin toteutuksen suunnitelman mukaisuus valvotaan loppukatselmuksen yhteydessä.

Liite 1Päätösehdotus

Oheismateriaali 1Lupapäätös 28.4.2021 § 452

Oheismateriaali 2Naapurien huomautukset käsittelyn aikana

Oheismateriaali 3Oikaisuvaatimuskirjelmä 19.5.2021

Oheismateriaali 4Aragosta Oy:n vastine 23.6.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää edellä mainituin perustein

Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 7.7.2021. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAragosta Oy
tiedAs Oy Turun Telakanportti
tiedXXXXX


Liitteet:

Rlupalk § 194
Liite 1:Päätösehdotus