Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18401.07.20217

7928-2021 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / The Surf Shack AB, Linnankatu 42 (2021-641) / Valvonta-asia 2021-55

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 184

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, lakimiesharjoittelija Jenna Härkönen 23.6.2021:

Kiinteistötunnus: 853-8-9903-0

Osoite: Linnankatu 42, 20100 Turku

Omistaja: Turun kaupunki (kiinteistö), The Surf Shack AB (rakennus)

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Yllä mainitulle kiinteistölle on jätetty rakennusvalvontaan 12.4.2021 toimenpidelupahakemus (2021-641), josta on tehty hyväksytty lupapäätös 28.5.2021. Lupahakemus koskee The Surf Shack AB:n omistamaa rakennusta sekä ympäröivää katu- ja puistoaluetta.

Hakija on pyytänyt lupaa rakennustyön tai toimenpiteen suorittamiseen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Hakemuksessa on haettu lupaa seuraaville rakentamistoimenpiteille:

Laajennuksen taustalla ovat vallitsevat pandemia olosuhteet ja turvamääräysten noudattaminen. Toimenpideluvan lupaehtojen mukaan rakennustyötä ei saa aloittaa ennen kuin hankkeelle on hyväksytty vastaava työnjohtaja.

Turun kaupungin palautepalveluun on saapunut hanketta koskeva palaute, jossa ilmaistaan kookkaan ja korotetun terassin muuttavan puiston luonnetta valtavasti. Rakennusvalvontaviranomainen on havainnut, että rakenteilla olevan terassin korkeusero maasta on noin 0,9 metriä. Näin korkean terassin tulee olla varustettu määräykset täyttävällä kaiteella. Nykyiset kaiteet eivät täytä määräyksiä turvallisuuden osalta. Luvassa ei ole myöskään esitetty, että rakennettava terassi olisi korkeammalla kuin olemassa oleva terassi. Olemassa olevasta terassista on rakennettu portaat terassilaajennukselle, jotka eivät täytä määräyksiä etenemän ja nousun suhteen. Hankkeelle ei ole myöskään nimetty luvassa vaadittua vastaavaa työnjohtajaa.

Edellä mainituista syistä tarkastusinsinööri on kirjallisella määräyksellä keskeyttänyt laajennustyöt 18.6.2021.

Maankäyttö- ja rakennuslain 180 §:n mukaan, jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Kirjallinen keskeytysmääräys on annettu 18.6.2021 tiedoksi luvan hakijalle ja samalla heille on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta 28.6.2021 mennessä.

Päätöksen perustelut

Kyseessä on vaativa rakennushanke, jossa olemassa olevaa terassia laajennetaan puiston puolelle. Lupaehtojen mukaan terassi tulee turvallisuussyistä rajata ajotien suunnasta raskassuojalla, joka on vähintään 900 mm korkea ja nojauksen kestävä. Ehdoissa on lisäksi täsmennetty, että rakennustyötä ei saa aloittaa ennen vastaavan työnjohtajan hyväksymistä.

Nykyiset kaiteet eivät täytä määräyksiä turvallisuuden osalta, eivätkä terassilaajennukselle vievät portaat ole etenemän ja nousun suhteen määräysten mukaiset. Myöskään vastaavaa työnjohtajaa ei ole hankkeelle hyväksytty.

Rakennustyön jatkaminen ei ole hyväksyttävää ennen kuin terassin laajennus on saatettu myönnetyn luvan mukaiseksi ja maanvaraiseksi. Ennen korjaustöiden aloittamista rakennusvalvontaan tulee toimittaa vastaavan työnjohtajan hakemus.

Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö viranhaltijan antama keskeytysmääräys voimassa. Rakennusvalvontaviranomaisen on myös ratkaistava, ilmoitetaanko asia poliisille syytteen nostamista varten.

Oheismateriaali 1Keskeytysmääräys 18.6.2021

Oheismateriaali 2Valokuvat rakenteilla olevasta terassista

Oheismateriaali 3Mahdollinen vastine esitellään kokouksessa    

Vastinetta ei ole toimitettu, mutta hankkeelle on hyväksytty vastaava työnjohtaja ja tarkastusinsinööri on suorittanut paikalla osittaisen loppukatselmuksen 24.6.2021. Katselmuksessa terassin laajennus, parklet terassi sekä tilapäiset käymälät on hyväksytty käyttöön. Keskeytyksen jatkamiselle ei ole enää perusteita.

Oheismateriaali 4Katselmuspöytäkirja 24.6.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen.

Lautakunta päättää olla ilmoittamatta asiasta poliisille esitutkintaa varten, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä eikä yleisen edun ole katsottava vaativan syytteen nostamista.

Lisäksi lautakunta päättää, että The Surf Shack AB:lta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 122d §, 126 §, 126a §, 138 §, 144 §, 145 §, 149c §, 180 § ja 186 §

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoThe Surf Shack AB