Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18801.07.202111

4012-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Aura Fest -tapahtuman meluntorjuntailmoitusta (Kupittaanpuisto)

Tiivistelmä:

Nordic Live Productions Oy järjestää Aura Fest -musiikkifestivaali Kupittaanpuistossa 13. - 14.8.2021. Päätöksessä annetaan määräyksiä asuntojen kohdalle aiheutuvan musiikkimelun tasosta ja seurannasta.

Rlupalk § 188

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 23.6.2021:

Nordic Live Productions Oy on 1.3.2021 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien Aura Fest -tapahtuman järjestämistä.

Ilmoittaja

Nordic Live Productions Oy

Kirkkopuistikko 20 B 12

65100 Seinäjoki

Ilmoitus

Kaksipäiväinen musiikkifestivaali järjestetään perjantaina 13.8. ja lauantaina 14.8.2021 Kupittaanpuiston Pyhän Henrikin aukiolla. Tapahtuma järjestetään Kupittaalla kuudetta kertaa. Kaupungin konsernihallinto on 21.6.2021 antanut luvan tapahtuman järjestämiselle (kansliapäällikön päätöspöytäkirja 112 §).

Musiikin aiheuttamaa melua esiintyy äänentoiston testauksen ja ulkoilmakonserttien yhteydessä seuraavasti:

- keskiviikkona 11.8. ja torstaina 12.8.

klo 10.00 – 22.00 lyhytkestoista äänentoistolaitteiden testausta, pääpaino päiväaikaisella testauksella

- perjantaina 13.8.   

klo 10.00 – 12.00 äänentoistolaitteiden testausta

klo 12.00 – 01.45 musiikkikonsertit

- lauantaina 14.8.     

klo 08.00 – 10.00 äänentoistolaitteiden testausta

klo 10.00 – 14.00 ilmainen ja avoin perhepäivä

klo 14.00 – 01.45 musiikkikonsertit

Esiintymislava sijoitetaan Kupittaanpuiston Pyhän Henrikin aukion itäreunaan Pyhän Henrikin lähteen eteen siten, että musiikin esittämissuunta on kohti Kupittaankadun ja Uudenmaankadun risteystä. Lavan eteen asennetaan yleisöä kohden suunnatut kaiutintornit. Lisäksi lavan edessä on bassokaiutin ja lavalla muutama lavalle päin suunnattu lavakaiutin. Aiemmista vuosista poiketen koko festivaalialue on anniskelualuetta. Festivaalialue rajataan mellakka-aidoin. Maauimala, Paviljonki, Lintupuisto, Seikkailupuisto sekä leikkipaikka ja lasten liikennepuisto jäävät aidatun alueen ulkopuolelle. Lavan takana oleva alue, joka rajoittuu urheiluhalliin, on aidattua tapahtuman huoltoaluetta. Sisäänkäynti festivaalialueelle tapahtuu puiston läpi kulkevaa kulkuväylää pitkin lännestä Kupittaankadulta.

Tänä vuonna tapahtuman maksullinen osuus on kokonaisuudessaan suunnattu 18-vuotta täyttäneille. Toinen muutos on, että tapahtuma-alueelle pääsee vain kerran samalla lipulla sisään, eikä alueelta voi poistua tilapäisesti. Näiden muutosten odotetaan vaikuttavan positiivisesti alueen ulkopuoliseen liikehdintään.

Lähin asuinrakennus on noin 180 metrin päässä esiintymislavasta sen pohjoispuolella Kupittaankujalla. Musiikin soittosuunnassa lähimmät Kupittaankadun asuinrakennukset ovat luoteessa noin 250 metrin päässä.

Tapahtuman järjestäjä on ensimmäisen kerran Kupittaalla järjestettävän festivaalin yhteydessä teettänyt melumallinnuksen, jossa on selvitetty musiikin lähtömelutason aiheuttama äänenpainetaso tarkastelupisteissä huomioiden erilaiset ääntä vahvistavat ja vaimentavat tekijät. Selvityksessä käytettiin lähtöarvona LAeq,5min = 88 dB(A) etäisyydellä 20 metriä lavasta. Mallinnuksen mukaan tällä lähtöarvolla viiden minuutin keskiäänitaso LAeq,5minon suurimmillaan Kupittaankadun asuinkerrostalojen edustalla 65 dB(A). Uudenmaankadun ja Kupittaankujan varrella olevilla asuinrakennuksilla vastaava viiden minuutin taso on 61… 64 dB(A). Tulokset on laskettu pitkän ajanjakson keskiäänitasona myötätuuliolosuhteissa.

Tiedottaminen

Tapahtuman järjestäjä on esittänyt tapahtumaa koskevan tiedotussuunnitelman. Tiedottamisaluetta on huomattavasti laajennettu kesän 2019 tapahtuman yhteydessä. Kupittaanpuiston kohdalla Uudenmaankadun, Kupittaankadun, Itäisen Pitkänkadun ja Kupittaankujan taloyhtiöihin jaetaan tiedote sekä porraskäytävä- että huoneistokohtaisesti kuten aiempinakin vuosina. Jakelu laajennettiin viime vuonna ulottumaan Sirkkalankadulle, Kellonsoittajankadulle, Jalavatielle ja Saarnitielle Kupittaanpuiston kohdalla. Tiedotteesta ilmenee tapahtuman rakentamisaika, äänentoistotestausajat, festivaalin aikataulu, toiminnot festivaalialueella sekä festivaalin ja turvallisuusvastaavan yhteystiedot.

Ilmoituksen käsittely:

Aura Fest -tapahtuman meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 24.5. – 14.6.2021 kuulutettu Turun kaupungin internet-sivuilla.

Ilmoitukseen liittyen ei jätetty muistutuksia määräaikaan mennessä.

Ympäristönsuojelun ehdotus toiminnan lupamääräyksiksi ja niiden perusteluiksi

Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Kupittaan Pyhän Henrikin aukiolla 11. – 14.8.2021 järjestettävälle Aura Fest-tapahtumalle annetaan seuraavat määräykset:

1. Musiikkia saa esittää perjantaina 13.8. klo 12.00 – 01.45 ja lauantaina 14.8. klo 14.00 – 01.45

Melua aiheuttavan äänentoiston testauksen saa 11. – 14.8. välisenä aikana aloittaa aikaisintaan klo 10.00. Keskiviikkona 11.8. ja torstaina 12.8. äänentoiston testaus on lopetettava viimeistään klo 21.00.

2.  Konserttien äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikista aiheutuva äänitaso asuintalojen kohdalla ylitä seuraavia melutasoja:

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

3.  Esiintymispaikalla on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla tavoitettavissa äänentoiston testauksen ja konserttien aikana. Vastaavan henkilön yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun viimeistään 2.8.2021.

4.  Ympäristönsuojelun hyväksymän ulkopuolisen asiantuntijan on seurattava melutasoja jatkuvatoimisin mittauksin vähintään yhdessä pisteessä, joka voi sijaita Kupittaankadulla sijaitsevan asuinkerrostalon kohdalla tai muussa sopivassa paikassa, johon ääni kuuluu esteettömästi.

Jatkuvatoimisia mittauksia on tehtävä kumpanakin konserttipäivänä klo 22.00 lähtien soiton päättymiseen asti.

5.  Jatkuvatoimisen mittauksen lisäksi ulkopuolisen asiantuntijan tulee tehdä melun kontrollimittauksia Kupittaankujan, Kupittaankadun ja Uudenmaankadun lähimpien asuntojen kohdalla. Lyhytaikaisia mittauksia on tehtävä kolme kertaa eri aikaväleillä siten, että mittauksia jokaisessa kolmessa kohteessa tehdään ainakin kerran jokaisena seuraavana aikavälinä: klo 18.00 – 22.00, 22.00 – 24.00 ja 24.00 – 01.45.

Kontrollimittauksia on tehtävä myös tapahtuman aikana mahdollisesti ilmenneissä meluvalituskohteissa.

Mittaukset tulee suorittaa viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

6.  Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

7.  Mittaustuloksista on laadittava raportti, josta tulee tulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Lisäksi raporttiin on kirjattava vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset ja niihin reagointi. Mittausraportti on toimitettava ympäristönsuojeluun 6.9.2021 mennessä.

8.  Festivaalin järjestämisestä tulee tiedottaa esitetyn suunnitelman mukaisesti. Jakelun on ulotuttava vähintään noin 500 metrin etäisyydelle tapahtumapaikalta lounaaseen, länteen, luoteeseen ja pohjoiseen. Koillisessa tiedote tulee jakaa Lenkkipolun, Kupittaankujan ja Tahkonkujan kerrostaloihin. Tiedotteesta on ilmettävä tapahtumapaikka, konserttien ja äänentestauksen ajankohdat ja kestot sekä festivaalin vastuuhenkilön yhteystiedot.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetuista puhelinnumeroista koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Tiedote on jaettava viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa eli 6.8.2021 mennessä.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 20.1. §:n 5 kohdan mukaan tilapäisiin tapahtumiin liittyvästä äänenvahvistimen ja äänentoistolaitteiden erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta käytöstä ulkotiloissa yöaikaan klo 22.00-07.00 välisenä aikana tulee tehdä ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen meluilmoitus.

Kohtuuttoman meluhaitan estämiseksi on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen. Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua viihtyvyyshaittaa asukkaille ympäristön melutason noustessa normaalia korkeammaksi. Melutasoista annetuilla määräyksillä pyritään estämään meluhaitan muodostuminen kohtuuttomaksi.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja.

Määrittämällä enimmäisäänitaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänentasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Äänentoistontestauksessa tulee hakea ne äänitasot, joita noudattamalla asuntojen kohdalle annetut melutasomääräykset (70, 65 ja 60 dB(A)) eivät ylity.

Jatkuvatoimisella mittauksella tarkoitetaan keskeytymätöntä, tiettyyn kohtaan sijoitetulla melumittarilla tehtävää jatkuvaa, tauotonta seurantaa. Kontrollimittauksia toteutetaan festivaalialueen ympärillä olevien asuntojen edustalla siten, että kussakin kohteessa tehdään lyhytaikaisia melumittauksia vähintään kerran mainittujen kolmen aikavälin sisällä, jotka noudattavat määräyksessä 2 annettua melutasomääräysten porrastusta. Viimeiset kontrollimittaukset tulee tehdä klo 24.00 – 01.45 kussakin kolmessa paikassa.

Asuntojen kohdalla suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Melumittauksissa on käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten 6.9.2021 mennessä. Mittaustuloksia ja palautteita hyödynnetään seuraavan vuoden tapahtuman yhteydessä.

Tiedottamalla tehokkaasti riittävän laajalle alueelle annetaan alueen asukkaille mahdollisuus etukäteen varautua mahdolliseen meluhaittaan.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Meluilmoituksen käsittelystä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 610 €:n maksu.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Oheismateriaali 2Kansliapäällikön päätöspöytäkirja 112 § 4.6.2021 lupa tapahtuman järjestämiselle

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli ympäristönsuojelupäällikön varahenkilönä ympäristöinsinööri Renja Rasimus.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoNordic Live Productions Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX