Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 187 | 01.07.2021 | 10 |
7052-2021 (11 03 01)
Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Kesärauha-tapahtuman meluntorjuntailmoitusta (Turun Linnanpuisto)
Tiivistelmä:
Sunborn Catering Oy järjestää Kesärauha-musiikkifestivaalin Turun Linnanpuistossa 6. - 8.8.2021. Päätöksessä annetaan määräyksiä asuntojen kohdalle aiheutuvan musiikkimelun tasoista ja meluseurannasta.
Rlupalk § 187
Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 23.6.2021:
Sunborn Catering Oy on 3.6.2021 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien Kesärauha-musiikkifestivaalin järjestämistä. Ilmoitusta on täydennetty 22.6.2021 melumittaussuunnitelmalla.
Ilmoittaja
Sunborn Catering Oy
PL 100
20101 Turku
Ilmoitus
Kolmipäiväinen musiikkifestivaali järjestetään perjantaista sunnuntaihin 6. – 8.8.2021 Turun Linnanpuistossa ja sen lähiympäristössä. Tapahtuma-alueen rakentaminen tapahtuu keskiviikkona 4.8. ja torstaina 5.8., jolloin ympäristöön kantautuu ajoittaisia rakentamisääniä klo 9.00 – 18.00 sekä purkutöiden ääniä maanantaina 9.8. klo 9.00 – 20.00. Sisäänkäynti alueelle on järjestetty Linnanpuiston itäpäähän, joen puoleiselle sivulle. Uloskäyntejä festivaalialueelta on yhteensä neljä eri puolilla aluetta.
Tapahtuma-alueella on neljä esiintymislavaa, joilla tehdään ajoittaista äänentoistotestausta torstaina 5.8. klo 12.00 – 18.00 sekä jokaisena konserttipäivänä alkaen klo 10.00. Varsinaiset konsertit ajoittuvat seuraavasti:
Perjantai 6.8.
Lauantai 7.8.
Sunnuntai 8.8.
Musiikkia esitetään aina samanaikaisesti kahdella lavalla: Päälavalla ja Parkkipaikkalavalla sekä Linnankatulavalla ja Puistolavalla. Esityksiä Päälavalla ja Parkkipaikkalavalla on perjantaina yhteensä runsaan neljän tunnin ajan, lauantaina runsaan viiden tunnin ja sunnuntaina runsaan neljän tunnin ajan. Vastaavasti Linnankatulavalla ja Puistolavalla on esityksiä perjantaina runsaan viiden, lauantaina kuuden ja sunnuntaina neljän tunnin ajan.
Päälava sijoitetaan Turun linnan lounaispuolelle lähelle Satamakadun ja 4. Linjan risteystä siten, että esiintymissuunta on kohti pohjoiskoillista eli joelta poispäin. Äänitarkkailupiste (miksauspiste) sijoitetaan noin 25 metrin päähän esiintymislavasta. Linnankatulava on nimensä mukaisesti Linnankadulla Turun Linnan keskiosan pohjoispuolella. Esiintymissuunta on kohti satamaa. Puistolava sijoitetaan Linnanpuistoon Linnan eteläpuolelle, lähelle Nuottasaarenkatua, esiintymissuunnan ollessa kohti koillista. Pienin lavoista eli Parkkipaikkalava, sijoitetaan Nuottasaarenkadun ja 4. Linjan väliselle pysäköintialueelle siten, että esiintymissuunta on länsiluoteeseen kohti Silja Linen satamaterminaalia. Linnankatulavan, Puistolavan ja Parkkipaikkalavan äänitarkkailupisteet sijoitetaan 15 – 20 metrin päähän lavasta.
Jokaisen esiintymislavan soittosuunta on Linnankadun ja Satamakadun kulmassa olevaa taloa lukuun ottamatta suunnattu lähimmästä asutuksesta poispäin. Suuntauksissa on otettu huomioon myös se, että lähimpien rakennusten seinien aiheuttamaa äänen hallitsematonta heijastusta esiintyisi mahdollisimman vähän. Satama-alueella olevien lähimpien asuintalojen asukkaiden kanssa tapahtumasta aiheutuva meluhaitta käydään tapauskohtaisesti läpi. Muut lähimmät asuinrakennukset ovat joen vastarannalla. Päälavalta on etäisyyttä osoitteessa Viimeinen Ropo oleviin asuinrakennuksiin noin 300 metriä ja Puistolavalta noin 200 metriä. Päälavan esiintymissuunta on poispäin Aurajoesta ja Puistolavan sivusuuntaisesti.
Toiminnanharjoittaja on teettänyt melumallinnuksen toiminnasta ympäristöön aiheutuvista melutasoista. Jokaisen lavan melurajaksi on selvityksessä laitettu äänenpainetaso 95 dB(A slow) äänitarkkailupisteille. Laskenta-alueella on käytetty 6 metrin laskentakorkeutta ja simulointi on tehty 5 x 5 m kokoisille yksiköille. Tuuliolosuhteet on pyritty huomioimaan kaikkiin ilmansuuntiin ja tuulisimulaationa on käytetty 3 boforin myötätuulta. Laskentatuloksia voidaan pitää suuntaa antavina. Mallinnuksen tekijä ei voi taata, että tapahtuman äänentoistolaitteisto vastaa täysin laskennassa käytettyä.
Musiikkia esitetään samanaikaisesti kahdella lavalla: Päälavalla ja Parkkipaikkalavalla sekä Puistolavalla ja Linnankatulavalla, minkä mukaisesti selvityksen tuottamat melunleviämislaskelmat on mallinnettu. Kun äänitarkkailupisteessä äänenpainetaso on 95 dB(A), aiheutuu Aurajoen vastarannan osoitteisiin Viimeinen Ropo ja Eerik Pommerilaisen Ranta 63 – 66 dB(A):n melutaso ja paikoitellen 66 – 68 dB(A). Mallinnus ei ulotu Korppolaismäelle asti. Puistolavalta ääni pääsee etenemään esteettä myös kohti Linnankadun varrella olevaa Forum Marinumia ja sen takana olevia Meritullinkadun asuinkerrostaloja. Turun Linnan länsipuolella olevat muutamat asuinrakennukset ovat alueella, jossa melutaso on kaikkien esitysten aikana yli 78 dB(A). Tapahtuman järjestäjä sopii etukäteen alueen asukkaiden kanssa tarvittavista järjestelyistä.
Tapahtumajärjestäjä on esittänyt ulkopuolisen asiantuntijatahon tekemän melumittaussuunnitelman. Tavoitteena on, että melua tarkkaillaan koko tapahtuman ajan vähintään yhdessä pisteessä jatkuvatoimisesti. Liitteenä on esitetty kartta viidestä mittauspisteestä, joista vähintään yhteen pyritään sijoittamaan jatkuvatoiminen mittaus. Mittauspisteet ovat seuraavissa osoitteissa: Viimeinen Ropo 2 ja Itäinen Rantakatu 80, Meritullinkatu 6, Vallihaudankadun ja Satamakadun risteys ja Linnankatu 87 (liitekartta). Äänitasoa mitataan jokaisena tapahtumapäivänä klo 16 - 01 siten, että yksittäisen mittausjakson pituus on 15…120 min ja mittausjaksoja on yksi ennen klo 22 ja yksi klo 22 – 01. Mittausten aikana mittaaja kirjaa havainnoit melulähteistä, melun luonteesta, sääolosuhteista ja mahdollisista häiriöistä. Mittaaja on tarvittaessa yhteydessä järjestäjään ilmoittaen äänitason rajoittamistarpeesta. Jatkuvatoiminen mittaaminen edellyttää sopivan mittauspaikan löytämistä, kuten huoneiston parveke tai rakennuksen katto. Muissa pisteissä ääntä mitataan noin 1,5 metrin korkeudelta. Mittaustuloksista laaditaan kirjallinen raportti, joka toimitetaan 30 vrk:n kuluessa.
Konsernihallinnon kansliapäällikkö on 21.6.2021 päätöspöytäkirjalla 140 § myöntänyt luvan tapahtuman järjestämiselle.
Tiedottaminen
Tapahtuman mahdollisesti aiheuttamasta meluhaitasta tiedotetaan noin 300 – 500 metrin etäisyydelle tapahtumapaikasta porraskäytäväkohtaisilla tiedotteilla.
Ilmoituksen käsittely:
Kesärauha-tapahtuman meluntorjuntailmoitus on ollut nähtävänä Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla 7. – 18.6.2021.
Määräaikaan mennessä jätettiin yksi muistutus, jossa otettiin kantaa mm. asumisterveysasetuksen yöajan toimenpiderajojen ylittymiseen asunnoissa sekä melumallinnukseen. Mallinnuksesta ei ilmene, miten heijastukset on huomioitu, Aurajoen vaikutusta melun kulkeutumiseen eikä mallinnus erittele matalataajuista ääntä, joka kuuluu rakenteiden läpi. Melurajoihin tulisi lisätä kapeakaistaisuuskorjaus. Muistutuksessa esitetään, että ilmoituksesta annettavassa päätöksessä tulisi antaa seuraavat määräykset: 1) Musiikki on suunniteltava lopetettavaksi viimeistään puoli tuntia ennen ilmoitettuja lopetusaikoja. 2) Puistolavan lopetusaikaa tulisi aikaistaa tunnilla ja mikäli tarpeen, jatkaa päälavan aikaa. 3) Puistolavan kohdalla tulisi äänenvoimakkuuden tarkkailupisteessä laskea korkein sallittu melutaso 95 dB(A slow) tasosta 85 dB:iin klo 22:n jälkeen. 4) Toiminnanharjoittajan tulisi ilmoittaa yleisesti puhelinnumero, johon voi ilmoittaa melun häiritsevyydestä konserttien aikana. Mikäli ilmoituksia tulee runsaasti, desibelirajaa on laskettava. 5) Puistolavan suuntaamista tulisi pohtia uudelleen. Tavoitteena tulisi olla Telakkarantaan ja joen suuntaan suuntautuvan melun vähentäminen.
Tapahtumajärjestäjä on 22.6.2021 toimittanut muistutuksesta vastineen. Vastineessa todetaan mm., että laskennassa on käytetty A-painotusta ja melun impulssimaisuus ja kapeakaistaisuus on huomioitu käyttämällä äänilähteen simulointiin tyypillisen elävän musiikin taajuus- ja transienttisisältöjä, jotka korostavat äänilähteen pientaajuusaluetta. Tapahtuman aikataulut on laadittu siten, että suurimmat ja eniten yleisöä keräävät lavat lopettavat aikaisemmin kuin ns. pienet lavat (kuten Puistolava). Porrastuksella mahdollistetaan alueen tyhjeneminen hallitusti. Tapahtuman esiintyjät ovat tietoisia, että myöhästymiset, syystä riippumatta, lyhentävät ainoastaan kyseistä esitystä ja päättymisajoista pidetään kiinni. Esiintymislavojen sijoittelussa ja suuntauksissa on asutus huomioitu siten, että soittosuunta on neutraali. Äänentoistolaitteiden suora kattavuus pyritään rajamaan vain tietylle alueelle. Melua tarkkaillaan tapahtuman aikana. Mittaaja on yhteydessä äänilaitteiden valvojiin varmistaen, ettei raja-arvoja ylitetä.
Ympäristönsuojelun ehdotus toiminnan lupamääräyksiksi ja niiden perusteluiksi
Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.
Turun Linnanpuistossa 6. – 8.8.2021 järjestettävälle Kesärauha-tapahtumalle annetaan seuraavat määräykset:
1. Musiikkia saa esittää perjantaina 6.8. klo 16.00 – 01.00, lauantaina 7.8. klo 13.00 – 01.00 ja sunnuntaina 8.8. klo 13.00 – 22.00 ilmoituksen mukaisesti eri esiintymislavoilla. Esitysten on päätyttävä viimeistään ilmoitettuna ajankohtana kullakin lavalla.
Melua aiheuttavaa äänentoiston testausta saa torstaina 5.8. suorittaa klo 12.00 – 18.00 välisenä aikana ja kunakin festivaalipäivänä äänitestauksen saa aloittaa aikaisintaan klo 10.00.
2. Konserttien äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, että musiikista aiheutuva äänitaso ei asuintalojen kohdalla ylitä seuraavia melutasoja:
Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).
Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.
Mikäli alueella esitetään taustamusiikkia varsinaisten ulkoilmakonserttien päättymisen jälkeen, musiikista aiheutuva äänitaso ei asuntojen kohdalla saa ylittää tasoa 50 dB(A).
3. Esiintymispaikalla on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla tavoitettavissa aina, kun tapahtuma-alueella on toimintaa, mukaan lukien rakentamisaika, äänentoiston testaukset, konsertit ja muu toiminta tapahtuma-alueen sulkemiseen asti. Vastaavan henkilön yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun etukäteen.
4. Ympäristönsuojelun hyväksymän ulkopuolisen asiantuntijan tulee tehdä melumittauksia tapahtuma-alueen ympäristössä koko tapahtuman ajan esitetyn suunnitelman mukaisissa paikoissa siinä esitettyinä ajankohtina (liite).
Melutason tarkistusmittauksia on tehtävä jokaisena konserttipäivänä vähintään kerran ennen klo 22.00 ja kerran klo 22.00 – 01.00 välillä seuraavissa paikoissa, joista vähintään yhdessä mahdollisesti jatkuvatoimisesti:
Mittauspaikka on valittava sen mukaan, minne ääni kulloinkin esiintymisvuorossa olevalta lavalta parhaiten kulkeutuu. Tarvittaessa jatkuvatoiminen mittaus on korvattava lisäämällä tarkistusmittauksia em. kohteissa.
Kontrollimittauksia on tehtävä myös tapahtuman aikana mahdollisesti ilmenneissä meluvalituskohteissa.
Mittaukset tulee suorittaa viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min). Melumittausraporttiin on kirjattava lava, jolla esityksiä on ollut kunkin mittauksen aikana.
5. Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava tapahtuman meluasioista vastaavalle henkilöille kohdassa 2. määrättyjen äänitasojen ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.
6. Mittaustuloksista on laadittava raportti, josta tulee tulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat, lavat, joilla mittausten aikana on ollut esiintyjiä ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Lisäksi raporttiin on kirjattava vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset ja niihin reagointi. Raportti on toimitettava ympäristönsuojeluun 9.9.2021 mennessä.
7. Festivaalin järjestämisestä tulee tiedottaa vähintään seuraaviin kiinteistöihin:
Tiedotteesta on ilmettävä tapahtumapaikka, konserttien ja äänentestauksen ajankohdat ja kestot sekä festivaalin vastuuhenkilön yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköpostiosoite). Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetusta puhelinnumerosta koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.
Kerrostaloihin tiedote voidaan jakaa porraskäytäväkohtaisesti ja omakotitaloihin postilaatikkokohtaisesti. Tiedote on jaettava viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa eli 30.7.2021 mennessä.
Perustelut
Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.
Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 20.1. §:n 5 kohdan mukaan tilapäisiin tapahtumiin liittyvästä äänenvahvistimen ja äänentoistolaitteiden erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta käytöstä ulkotiloissa yöaikaan klo 22.00-07.00 välisenä aikana tulee tehdä ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen meluilmoitus.
Kohtuuttoman meluhaitan estämiseksi on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen. Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua viihtyvyyshaittaa asukkaille, kun ympäristön melutaso on korkeampi kuin normaalisti. Melutasoista annetuilla määräyksillä pyritään estämään meluhaitan muodostuminen kohtuuttomaksi. Kun tilapäisestä tapahtumasta on annettu ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös, ns. asumisterveysasetuksen toimenpiderajoja ei sovelleta yöaikaiseen asuntojen sisälle tunkeutuvaan musiikin aiheuttamaan meluhaittaan.
Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja. Koska tapahtuma-alueella on neljä eri esiintymislavaa, jotka on sijoitettu eri puolille Turun Linnanpuistoa, melua on määrätty tarkkailtavaksi vähintään viidessä eri pisteessä kokonaiskuvan saamiseksi melun leviämisestä. Melumittaussuunnitelman mukaan vähintään yhdessä em. mittauspisteistä melua tarkkaillaan jatkuvatoimisesti, mikäli mittauslaitteisto saadaan sijoitettua sopivaan paikkaan. Mittauksia tehdessä on huomioitava, miten ääni kulloinkin esiintymisvuorossa olevalta lavalta etenee mittauspisteeseen. Pisteet on valittava kohdista, jonne ääni parhaiten kulkeutuu. Esimerkiksi osoitteessa Meritullinkatu 6 mittauksia on tehtävä, kun Puistolavalla on esityksiä. Kontrollimittausten ajankohdissa huomioidaan melumääräysten tiukkeneminen iltaa ja yötä kohden.
Mikäli konserttien jälkeen soitetaan ns. taustamusiikkia, sille annettu melutasomääräys tarkoittaa käytännössä, että ääni ei saa olla kuultavissa asuinrakennusten kohdalla.
Määrittämällä enimmäisäänitaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänentasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Äänentoistontestauksessa tulee hakea ne äänitasot, joita noudattamalla asuntojen kohdalle annetut melutasomääräykset (70, 65 ja 60 dB(A)) eivät ylity.
Melumittauksissa on käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.
Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten. Tarvittaessa mittaustuloksia ja palautteita hyödynnetään seuraavan vuoden tapahtuman yhteydessä.
Sovelletut säännökset
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §
Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §
Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §
Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset
Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa
Maksu
Meluilmoituksen käsittelystä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 610 €:n maksu.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.
Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen
Oheismateriaali 2Kansliapäällikön päätöspöytäkirja 112 § 21.6.2021 lupa tapahtuman järjestämiselle
Oheismateriaali 3Muistutus
Oheismateriaali 4Vastine
Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kokouksessa asian esitteli ympäristönsuojelupäällikön varahenkilönä ympäristöinsinööri Renja Rasimus.
Jakelu
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoSunborn Catering Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX