Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta14703.06.20214

6044-2019 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös toimenpidepyyntöasiassa / Asunto Oy Humalkivi (2019-18)

Tiivistelmä:

Lautakunta on 27.6.2019 hylännyt Asunto Oy Humalkiven tekemän oikaisuvaatimuksen tarkastusinsinöörin ratkaisusta, jossa oli katsottu, ettei toimenpidepyyntö anna aihetta toimenpiteisiin. Toimenpidepyynnössä oli vaadittu Hotelli Seurahuoneen rakennuksen seinään kiinnitettyjen kaiuttimien poistamista. Hallinto-oikeus on hylännyt lautakunnan päätöksestä tehdyn valituksen.

Rlupalk § 147

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 28.5.2021:

Asunto Oy Humalkivi on 22.3.2019 tehnyt rakennusvalvonnalle toimenpidepyynnön, jossa yhtiö vaatii Osakeyhtiö Eerikinkatu 23:n omistaman rakennuksen seinään asennettujen kaiuttimien poistamista. Vaatimuksen perusteluna on, että kaiuttimet eivät sovi millään tavalla vanhaan taloon eikä hyväksytyissä julkisivupiirustuksissa ole mitään mainintaa kaiuttimista. Tarkastusinsinööri on päättänyt 2.4.2019, että toimenpidepyyntö ei anna aihetta toimenpiteisiin. Kaiuttimien asentaminen ei muuta julkisivua siinä määrin, että muutoksille tulisi hakea toimenpidelupaa.

Asunto Oy Humalkivi on tehnyt tarkastusinsinöörin päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jossa yhtiö vaati päätöksen kumoamista sekä museoviranomaisen lausunnon hankkimista siitä, onko laajan kaiutinarsenaalin lisääminen sopusoinnussa Hotelli Seurahuoneen suojelutavoitteiden ja alkuperäisen arkkitehtuurin kanssa ja sopivatko kaiuttimet julkisivuun. Asiassa on kuultu museoviranomaista sekä kiinteistössä toimivaa Turun Osuuskauppaa.

Lautakunta on 27.6.2019 päättänyt hylätä oikaisuvaatimuksen, koska toimenpide ei edellytä rakennusvalvontaviranomaisen lupaa eikä toimenpiteen voida katsoa olevan ristiriidassa rakennuksen suojelutavoitteiden tai rakennuksen alkuperäisen arkkitehtuurin kanssa.

Asunto Oy Humalkiven valitettua lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, on hallinto-oikeus 4.5.2021 antamallaan päätöksellä hylännyt vaatimuksen katselmuksen suorittamisesta, jättänyt tutkimatta vaatimuksen kaikkien kaiuttimien poistettavaksi määräämisestä, poistanut tarkastusinsinöörin päätökseen liitetyn oikaisuvaatimusohjeen sekä hylännyt valituksen sekä oikeudenkäyntikulujen korvaamisvaatimuksen.

Hallinto-oikeuden päätöksen perustelujen mukaan kaiuttimien sijoittaminen rakennuksen julkisivuun ei ole tässä tapauksessa edellyttänyt toimenpidelupaa. Lisäksi hallinto-oikeus katsoi, ettei tarkastusinsinöörillä ole toimivaltaa tehdä päätöstä rakennusvalvontaviranomaisen puolesta, joten tarkastusinsinöörin ratkaisuun ei olisi tullut liittää oikaisuvaatimusohjetta. Lautakunnan ei olisi tullut käsitellä asiaa oikaisuvaatimuksena vaan lautakunnalle rakennusvalvonta-asiassa tehtynä toimenpidepyyntönä.

Oheismateriaali 1Lautakunnan päätös 27.6.2019

Oheismateriaali 2Hallinto-oikeuden päätös 4.5.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.