Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta12820.05.20215

1362-2021 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla maaliskuussa 2021

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla maaliskuussa 2021 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla hyvä ja Ruissalossa tyydyttyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli Kauppatorilla välttävää ja Ruissalossa tyydyttävää. Ilmanlaatu oli Kauppatorilla hyvää 78 % ja Ruissalossa 38 % ajasta. Raja-, tavoite- tai ohjearvojen numeroarvoja ei ylitetty Kauppatorilla eikä Ruissalossa.

Rlupalk § 128

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Hans-Peter Huhtala 12.5.2021:

Ilmanlaadun kuukausiraporttia on uudistettu, vuorokausi-indeksiä ei esimerkiksi enää käytetä ja myös Ruissalon asemalle määritellään tunti-indeksit. Raportin liitteenä on myös asemakohtaisia tunti-indeksi kuvaajia

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa Kauppatorilla sekä Ruissalossa. Turun Kauppatorilla mitataan typen oksideita ja hengitettäviä hiukkasia. Turun ilmanlaatuindeksin laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia. Ruissalon asema on tyypiltään kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita.

Maaliskuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa hyvää 77,7 % ajasta ja Ruissalossa 38,1 %. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli Kauppatorilla välttävää 1,9 % ja Ruissalossa tyydyttävää 61,9 % ajasta.

Turun asemien ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan valtioneuvoston päätöksellä (480/96) annettuihin ohjearvoihin ja raja- sekä tavoitearvoihin, jotka perustuvat valtioneuvoston asetukseen ilmanlaadusta 79/2017.

Typpidioksidin tuntipitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 32 % ja Ruissalossa 15,3 % ohjearvosta. Korkein typpidioksidin vuorokausipitoisuus oli Kauppatorilla 27,1 % ja Ruissalossa 12,9 % ohjearvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 39,3 % ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 3,1 % ja tuntipitoisuus 3,5 % ohjearvon numeroarvosta.

Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli Kauppatorilla 31,5 % ja Ruissalossa 23 % raja-arvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 63,8 % raja-arvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 3,4 % ja tuntipitoisuus 6 % raja-arvon numeroarvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 70 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta kahdeksan tunnin liukuvan keskiarvon tavoitearvosta (120 µg/m3).

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti maaliskuu 2021

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä maaliskuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.