Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta10922.04.20212

4788-2021 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / Sirkkalankatu 18 (2020-1441, 2021-439)/ Valvonta-asia 853-2021-7

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 109

Kiinteistötunnus:             853-2-12-15


Osoite:                              Sirkkalankatu 18, 20500 Turku


Omistaja:                          Turun kaupunki (maapohja)
                                       As Oy Sirkkalan Ruhtinas (rakennukset, vuokramies)

 

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 16.4.2021:

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Yllä mainitulle kiinteistölle on jätetty rakennusvalvontaan kaksi erillistä rakennuslupahakemusta (2020-1441 ja 2021-439), joista kummastakaan ei ole vielä tehty lupapäätöstä. Lupahakemukset koskevat kahta As Oy Sirkkalan Ruhtinaan omistamaa, asemakaavassa SR-2 suojelumerkittyä rakennusta sekä niiden piha-aluetta.

Rakennusvalvonnan katselmuksella 1.4.2021 havaittiin, että As Oy Sirkkalan Ruhtinaan omistamissa kahdessa puutalossa on tehty luvatta rakennuslupaa vaativia töitä.

Sisäpihalla olevalle rakennukselle (rakennus B) on hakuvaiheessa rakennuslupa 2020-1441, jolla haetaan seuraavia rakentamistoimenpiteitä:

Julkisivumuutos

Rivitalo PRT 103443352A


Pihajärjestelyjen muutos

Katselmuksella on havaittu julkisivulaudoitus puretuksi ja miltei kokonaan uusituksi. Sisätiloissa on rakenteita purettu siten, että alapohjarakenteet, yläpohjarakenteet ja ensimmäisen kerroksen rakenteet tai rakennusosat on kantavia rakenteita lukuun ottamatta pääosin purettu. Uusia runko- ja väliseinärakenteita tai niiden vahvistuksia on alettu myös rakentaa. Purkutyöt ovat olleet laajoja. Vanhan puretun julkisivuverhouksen kuntoon tai rakennuksen sisäosien kuntoon ei rakennusvalvonta voi ottaa enää kantaa. Uusi verhous on heikentänyt julkisivun antikvaarisuutta, minkä voi havaita, kun pihapiirin rakennuksia vertaa keskenään. Rakennuttaja on toimittanut luvan hakemisen yhteydessä rakennusvalvontaan selvityksen, jonka mukaan julkisivuverhous on ollut niin huonokuntoinen, ettei sitä voi korjata.  

Kadunvarressa on puutalo (rakennus A), jolla on hakuvaiheessa oleva rakennuslupa 2021-439. Hakemuksessa haetaan seuraavia rakentamistoimenpiteitä:

Julkisivumuutos

Pihajärjestelyjen muutos


Katselmuksella on havaittu, että julkisivulaudoitus on uusittu kokonaan muiden kuin kadunvarsijulkisivun osalta. Kadunvarsijulkisivu on purettu kunnostusta varten. Rakennuksen julkisivuista osa tulee olemaan uusittua ja osa vanhaa kunnostettua, jolloin rakennuksen julkisivujen antikvaarisuus ja yhtenäisyys ovat heikentyneet. Sisäpuolella ensimmäisessä kerroksessa on tehty purkutöitä, lähinnä pintoihin liittyvää purkua, eikä esim. kokonaisia rakennusosia ole purettu. Pohjakerroksessa on myös tehty purkutöitä. Tässä rakennuksessa on meneillään myös kahden vanhan uunin kunnostustöitä.

Katselmuksella rakentamiseen ryhtyneet ovat ilmaisseet halukkuutensa pidättäytyä tästä eteenpäin kaikista rakennustöistä ilman rakennustöiden keskeytystä, kunnes rakennusluvat on myönnetty. Tämä on ko. katselmuksella sovittu hyväksyttäväksi menettelyksi.

Kakluunien kunnostuksen on katsottu olevan työtä, joka ei vaadi rakennus- tai toimenpidelupaa, ja koska uunin korjaajat on nyt saatu hankittua, korjauksen jatkumisen voidaan katsoa olevan tässä tilanteessa perusteltua ja hyödyllistä.

Katselmuksen jälkeen rakennusvalvonnassa on arvioitu tilannetta ja koska toimenpiteet kohdistuvat asemakaavalla suojeltuihin rakennuksiin ja suurin osa tehdyistä rakennustoimenpiteistä vaatii hyväksyttyä rakennuslupaa, on rakennustöiden virallinen keskeytys arvioitu välttämättömäksi, vaikka rakennustöitä ei enää kohteessa jatketa katselmuksella sovitun mukaisesti.

Edellä mainituista syistä tarkastusinsinööri on kirjallisella määräyksellä keskeyttänyt rakennustyöt 15.4.2021.

Maankäyttö- ja rakennuslain 180 §:n mukaan, jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Kirjallinen keskeytysmääräys on annettu 15.4.2021 tiedoksi luvan hakijalle ja samalla heille on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta 22.4.2021 klo 12.00 mennessä.

Hakija ei ole antanut vastinetta määräaikaan mennessä.

Päätöksen perustelut

Kyseessä on suojeltujen rakennusten erittäin laaja peruskorjaustyö, jossa tehdään mm. asuintilojen peruskorjausta, asuintilojen laajennusta ullakolle, rakenteiden purkamista ja uusia runko- ja väliseinärakenteita, LVIS-järjestelmän uusimista, ikkunoiden ja ovien uusimista sekä julkisivuun muutoksia ja uusimista.

Suojelluissa rakennuksissa näin laajojen rakennustöiden tekeminen ilman viranomaisen hyväksymiä suunnitelmia ja ilman viranomaisen suorittamaa valvontaa on erityisen moitittavaa.

Rakennustyön jatkaminen ei ole hyväksyttävää ennen kuin vireillä olevat rakennusluvat on myönnetty ja mm. tarvittavat erityissuunnitelmat on laadittu ja toimitettu viranomaiselle.

Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö viranhaltijan antama keskeytysmääräys voimassa. Rakennusvalvontaviranomaisen on myös ratkaistava, ilmoitetaanko asia poliisille syytteen nostamista varten.

Oheismateriaali 1Keskeytysmääräys 15.4.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen saakka, kunnes rakennustöille on myönnetty rakennuslupa ja lupapäätös on saanut lainvoiman tai hakijalle on myönnetty lupa suorittaa rakennustyöt ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että luvattomasta rakentamisesta ilmoitetaan poliisille, koska tekoa ei ole olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä. Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olevat osapuolet ovat kokeneita ammattilaisia ja lisäksi kyse kyseessä on suojeltuihin rakennuksiin kohdistuvista luvattomista rakennustöistä.

Lisäksi lautakunta päättää, että rakennusten omistajalta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 125 §, 134 §, 134a §, 144 §, 145 §, 149c §,150 §, 180 § ja 186 § 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAs Oy Sirkkalan Ruhtinas, Turku
tpvLounais-Suomen poliisilaitos
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus