Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta9722.04.202111

2440-2017 (235)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Jätelain mukainen hallintopakkoasia, Voimakatu 17

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt maanvuokramiehen teettämisuhan asettamista koskevasta päätöksestä tekemän valituksen. Myös täytäntöönpanokieltoa ja valittajan oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevat vaatimukset on hylätty.

Rlupalk § 97

Ympäristölakimies Nina Mattila 15.4.2021:

Kuvaus asiasta

Osoitteessa Voimakatu 17 sijaitsevalla kiinteistöllä on toiminut Niklaamo Rautio Oy, joka ei ole enää toiminnassa. Tontilla sijaitsevassa rakennuksessa on pintakäsittelyssä käytettyjä kemikaaleja altaissa ja säilytysastioissa. Myös piha-alueella on jätettä ja muuta materiaalia. Kyseistä toiminnanharjoittajaa on kehotettu siivoamaan jätteet ja toimittamaan kemikaalit/jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan tuloksetta. Koska toiminannanharjoittaja ei ole noudattanut kehotusta, ympäristönsuojelu on kehottanut kiinteistön haltijaa RP-yhtiöt Oy:tä siivoamaan jätteet ja toimittamaan kemikaalit/jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Rakennus- ja lupalautakunta on 12.12.2019 § 354 päättänyt, että kiinteistön haltija RP-yhtiöt Oy velvoitetaan teettämisuhalla siivoamaan jätteet ja toimittamaan kemikaalit/jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Samalla on päätetty, että päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

RP-yhtiöt Oy on valittanut teettämisuhan asettamista koskevasta päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltoa sekä oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. Ympäristönsuojelu on tekemällään tarkastuksella todennut, että velvoitetta ei ole noudatettu. Rakennus- ja lupalautakunta on 15.10.2020 § 245 päättänyt panna teettämisuhan täytäntöön. Maanvuokramies on valittanut myös teettämisuhan täytäntöönpanopäätöksestä Turun hallinto-oikeuteen.

Turun hallinto-oikeus on 6.4.2021 antamallaan päätöksellä hylännyt maanvuokramiehen teettämisuhan asettamista koskevasta päätöksestä tekemän valituksen. Myös täytäntöönpanokieltoa ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevat vaatimukset on hylätty. Hallinto-oikeus on todennut, että ympäristönsuojeluviranomainen on voinut yleisenä jätelaissa määrättynä valvontaviranomaisena tehdä velvoitepäätöksen. Jätelain 28 §:n mukaan jätteen haltija on velvollinen huolehtimaan hallinnassaan olevan jätteen jätehuollon järjestämisestä. Niklaamon vuokrasuhteen päätyttyä ovat tontilla olevassa rakennuksessa sijaitsevat aineet jääneet maanvuokrasopimuksen perusteella kiinteistöä hallitsevan RP-Yhtiöt Oy:n haltuun. RP-Yhtiöt Oy on saadun selvityksen perusteella ollut tietoinen kiinteistöllä harjoitettavasta toiminnasta ja sallinut siten jätteitä tuottavan toiminnan kiinteistöllä. Koska RP-Yhtiöt Oy on jätteen haltijana laiminlyönyt velvollisuutensa järjestää jätehuolto, on lautakunta voinut määrätä RP-Yhtiöt Oy:n täyttämään tämän velvollisuutensa. Piha-alueen roskaantumisen osalta hallinto-oikeus on todennut, että koska Niklaamo Rautio Oy, eli jätelaissa tarkoitettu roskaaja, ei ole huolehtinut siivoamisvelvollisuudestaan, lautakunta on voinut kohdistaa siivoamisvelvoitteen kiinteistön haltijaan eli RP-Yhtiöt Oy:öön. Uhkasakkolain mukaiset edellytykset teettämisuhan asettamiselle ovat olleet olemassa ja 30 päivän määräaika on ollut aineiden määrään nähden riittävä. Koska valitus on hylätty, myös oikeudenkäyntikuluvaatimus on tullut hylätä eikä täytäntöönpanoon kieltämiseen ole syytä.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 6.4.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.