Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta8608.04.20212

3059-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Kreate Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa (Erik Pommerilaisen ranta)

Tiivistelmä:

Kreate Oy:n meluilmoitus koskee Telakkarannassa 9.4. - 30.9.2021 suoritettavaa louhintaa. Päätöksessä annettaan määräyksiä louhinnasta aiheutuville melu- ja pölyhaitoille.

Rlupalk § 86

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 7.4.2021:

Kreate Oy on 9.3.2021 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien louhintaa Telakkarannassa osoitteessa Erik Pommerilaisen ranta. Rakennus- ja lupalautakunta on myöntänyt työlle rakennus- ja maisematyöluvan 1.10.2020 § 224. Päätöksestä ilmenevät tontit ja kohteet, joilla ilmoituksen mukaisia töitä tehdään.

Ilmoittaja

Kreate Oy, Kalliorakentaminen

Haarakaari 42

04360 Tuusula

yhteyshenkilö: Olli Weman, p 045 8497888

Ilmoitus

Toiminnanharjoittaja on 9.3.2021 toimittanut ympäristönsuojeluun meluilmoituksen liitteineen, jota on täydennetty 10. ja 15.3.2021. Louhintatyöstä on tehty ympäristöselvitys (Forcit Consulting, 5.11.2020, Telakkaranta ajotunnelin osa 2), jossa on huomioitu mm. tärinään ja turvallisuuteen liittyvät vaatimukset. Laajennuksessa on kyse pihakannen alle jäävän ajotunnelin ja muuntamon laajentamisesta. Maisematyölupa koskee kallioseinämän sekä tonttien rakennusten pohjan louhintaa tarvittavilta osin ajotunnelin rakentamisen mahdollistamiseksi sekä kallion yläreunalla tarvittavien suojatukimuurien sekä niihin liittyvien suojatukiaitojen rakentamista. Päätöksessä on kielletty louhintatöiden suorittaminen 4. – 9.7.2021 sekä annettu lupaehtoja mm. hulevesien käsittelystä, louhinta- ja kaivuumassojen sijoittamisesta sekä turvallisuudesta.

Ilmoituksen mukaan louhintaa tehdään 1.4. – 30.9.2021 välisenä aikana maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 18.00 ja lauantaisin klo 7.00 – 18.00. Räjäytyksiä ei tehdä välillä 4. – 9.7.2021. Työn aikana porausta tehdään lähes päivittäin. Räjäytyksiä tehdään työpäivän aikana 0 – 4 kertaa ja niiden määrä pyritään minimoimaan.

Louhittavan kallion kokonaismäärä on noin 17 500 m3ktr. Louhittava kallioalue sijaitsee lähellä Aurajoen rantaa ja siinä olevia asuinkerrostaloja. Alue on aidattu. Louhetta varastoidaan aidatulla alueella. Louheenajo alkaa arvion mukaan heinäkuun alussa, jolloin kuormia lähtee noin 80 työpäivän aikana. Se pyritään tekemään keskitetysti ja mahdollisimman vähän ympäristöä häiriten. Kuljetusreitti kulkee Unionkatua pitkin tunnelin läpi Stålarminkadulle.

Työssä käytetään 1 – 2 porakonetta, yhtä kaivinkonetta sekä useita kuorma-autoja.

Louhittava kaistale on lounaispäästään osittain hyvin lähellä Aurajokea ja väliin jää ainoastaan Erik Pommerilaisen ranta -niminen katu. Suurin osa alueesta on kuitenkin noin 50 metrin päässä joesta, kun väliin jää vanhaa rantaan ulottuvaa telakka-aluetta.

Louhintatyömaa sijoittuu erittäin lähelle asuinrakennuksia, joita on jokaisessa ilmansuunnassa. Lähimmät asuinrakennukset ovat aivan työmaan tuntumassa. Lähimmillään asuintalo on koillisessa noin 40 metrin etäisyydellä työmaan idänpuoleisesta päästä. Useita asuinkerrostaloja on alle parin sadan metrin päässä. Häkkisen konepaja Oy:n teollisuusrakennuksen kulma on myös alle 50 metrin päässä. Useisiin Korppolaismäessä sijaitseviin pientaloihin etäisyyttä noin 100 metriä. Louhintatyömaan lounaispuolella osoitteessa Erik Pommerilaisen ranta 10 on lähin vastavalmistunut asuinkerrostalo noin 30 metrin päässä ja Erik Pommerilaisen ranta 12 ja 14 sijaitsevat 70 ja 110 metrin päässä. Lähimmät seuraavat asuinrakennukset lounaassa ovat runsaan 200 metrin päässä. Aurajoen vastarannalla olevaan Bore-hostellilaivaan on työmaalta etäisyyttä lähimmillään noin 120 metriä. Suomen Joutseneen ja muihin luoteen ja pohjoisen vastarannan museolaivoihin on matkaa noin 150 metriä. Lähimmät asuinrakennukset joen vastarannalla ovat Meritullinkadun ja Läntisen Rantakadun kulmassa noin 200 metrin päässä työmaan lähimmästä kohdasta mitattuna.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta on kuulutettu Turun kaupungin internet-sivuilla 23.3. – 6.4.2021 välisenä aikana. Määräaikaan mennessä ei tullut muistutuksia.

Ympäristönsuojelun ehdotus toiminnan lupamääräyksiksi ja niiden perusteluiksi

Yleiset määräykset melu- ja pölyhaitan torjumiseksi

Toiminta-ajat

Meluseuranta

 

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Työmaa sijaitsee asuintalojen keskellä, aivan niiden välittömässä läheisyydessä. Lisäksi Aurajoen vastarannalla on majoitustiloja, asuntoja ja mm. museolaivoja sekä näyttely- ja ravintolatiloja.

Louhinnasta aiheutuvan meluhaitan torjuminen teknisin keinoin on haastavaa ja tapahtuu pääasiassa työaikaa rajoittamalla. Päivittäisen työajan liiallinen lyhentäminen kuitenkin pidentää työn kokonaiskestoa, mikä ei ympäristölle koituvan kokonaisrasituksen kannalta ole mielekästä. Meluavimpien toimintojen päivittäistä työaikaa on rajoitettu eniten haitan vähentämiseksi.

Vaatimus melun ja pölyn torjunnan kannalta parhaan mahdollisen työkaluston käyttämisestä on asuntojen läheisyyden takia perusteltua. Esimerkiksi porakoneen teräkärjen peittämisellä kumisuojalla on todettu vähentävän melua jopa 10 dB.

Melun mittaaminen on tarpeellista viimeistään tilanteessa, kun asukkaat kokevat meluhaitat hyvin haitallisina. Kun louhintaa tehdään aivan asuintalon tai oleskelualueen vieressä, tarve melutasojen mittauksiin on olemassa muutenkin. Melumittaajan on oltava ympäristönsuojelun hyväksymä ulkopuolinen asiantuntijataho mittausten sekä tulosten tulkinnan laadun varmistamiseksi. Mittauksista laadittavassa raportissa tuloksia on verrattava terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin ottaen huomioon asukkaille ja alueella oleskeleville muodostuvan altistumistason. Jatkuvatoimisilla mittauksilla tarkoitetaan esim. koko työpäivän kestäviä mittauksia. Mittaustulokset voivat edellyttää päivittäisen työajan lyhentämistä ja/tai uusien melun leviämistä estävien toimenpiteiden käyttöönottoa. Tarve päivittäisen työajan lyhentämiselle voi syntyä myös ilman mittauksia, jos ympäristön asukkaat kokevat työpäivän pituudesta johtuvan meluhaitan erittäin haitallisena. Ympäristönsuojelu voi välittömästi määrätä työaikaa lyhennettäväksi joko aamu- tai iltapäivästä tai pitämällä taukoa työpäivän aikana.

Tiedottaminen riittävän laajalle alueelle on haitan kokemisen kannalta tärkeää. Tarvittaessa toiminnanharjoittajan tulee varautua asukkaiden kuulemiseen esimerkiksi teams-kokouksen muodossa, ellei muunlaista tilaisuutta epidemiatilanteen takia voida järjestää.

Määräys räjäytysaikojen ilmoittamisesta etukäteen työn vaikutuspiirissä asuville heidän niin halutessaan on annettu, jotta esim. paukkuherkkien lemmikkieläinten omistajat saavat tarvittaessa etukäteen tiedon ja voivat varautua tuleviin paukkuihin. Tiedotus voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Oheismateriaali 2Rakennus- ja lupalautakunnan 1.10.2020 § 224 myöntämä rakennus- ja maisematyölupapäätös

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen toiminnan lupamääräyksiksi.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKreate Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu