Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 76 | 08.04.2021 | 3 |
1362-2021 (11 03 00)
Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla helmikuussa 2021
Tiivistelmä:
Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla helmikuussa 2021 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli välttävää. Ilmanlaatu oli Turussa hyvää noin 85 % ajasta.
Rlupalk § 76
Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Hans-Peter Huhtala 26.3.2021:
Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa Kauppatorilla sekä Ruissalossa. Turun Kauppatorilla mitataan typen oksideita ja hengitettäviä hiukkasia. Turun ilmanlaatuindeksin laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia. Ruissalon asema on tyypiltään kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita.
Helmikuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa hyvää 84,8 % ajasta. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli välttävää 0,9 % ajasta. Vuorokausi-indeksin perusteella luokiteltuna ilmanlaatu Turun keskustassa oli useimmiten tyydyttävää. Välttävää ilmanlaatu oli kolmena vuorokautena.
Ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan kansallisiin Valtioneuvoston asettamiin ohjearvoihin ja raja-arvoihin, jotka perustuvat EU-direktiiveihin. Typpidioksidin pitoisuudet Kauppatorilla olivat korkeimmillaan 66 % ja Ruissalossa 43 % ohjearvosta. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 21 % ohjearvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 62 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta tavoitearvosta (120 µg/m3). Rikkidioksidipitoisuudet olivat Ruissalon mittausasemalla korkeimmillaan noin 3 % ohjearvosta.
Turun Kauppatorin mittausasema toimii alueen raja-arvon ylityksiä valvovana mittausasemana. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus saa ylittää arvon 50 µg/m3 korkeintaan 35 kertaa kalenterivuoden aikana (VNa 79/2017). Helmikuussa 2021 raja-arvoa ei ylitetty. Vuonna 2021 ei ole ollut lainkaan ylityksiä. Vuonna 2020 ei ollut ollenkaan ylityksiä. Typpidioksidin tuntipitoisuuden raja-arvon numeroarvoa (200 µg/m3) ei ylitetty Turun keskustassa helmikuussa. Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli 45,5 % raja-arvon numeroarvosta. Myöskään rikkidioksidin tunti- tai vuorokausiraja-arvoja ei ylitetty Ruissalossa. Korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 3 % ja tuntipitoisuus 4 % raja-arvon numeroarvosta.
Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti helmikuu 2021
Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä helmikuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.