Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)1211.03.2021 

2792-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Turun Siirtomurske Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien iskuvasarointia (Kauppatori)

Ilmoittaja

Turun Siirtomurske Oy

Aholantie 3

Yhteyshenkilö:

Arto Aaltonen, arto.aaltonen@turunsiirtomurske.fi, p. 040 5933390

Ilmoitus

Turun Siirtomurske Oy on 3.3.2021 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta koskien iskuvasarointia Turun Kauppatorilla. Alue, jolla työtä tehdään, sijoittuu torin Yliopistonkadun puoleiselle osalle siten, että torikauppiaat voivat jatkaa nykyisillä paikoillaan.  

Iskuvasarointia tehdään 18.3. – 4.6.2021 välisenä aikana arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 18.00. Vasarointia tehdään tavallisesti 1 – 4 tuntia kerrallaan ja työssä voi olla useamman päivän tauko. On myös mahdollista, että iskuvasarointia ei tarvitse ollenkaan, jos esille ei tule purettavia betonirakenteita tai jos asfaltti ei ole kovin paksua. Todennäköisesti työ on lyhytkestoista ja saadaan tehtyä muutamassa päivässä.

Työssä käytetään yhtä tai kahta tela-alustaista kaivinkonetta (21-25 tn), jotka ovat iskuvasaralla (n. 1500 kg) varustettuja. Työmaa-alue on kokonaan ympäröity noin kaksi metriä korkeilla umpinaisilla betoniraskasesteillä. Piikkauskohde vaihtelee alueen sisällä sijoittuen välillä aivan esteen viereen. Melutason on 10 metrin päässä arvioitu olevan 90 – 100 dB(A), jota betoniesteet vaimentavat riippuen piikkauspaikasta.

Tällä hetkellä ajoreitti työmaalle kulkee keskeltä toria eli torikojujen välistä Aurakadulle. Turvallisuuden parantamiseksi kulkuportin paikkaa on tarkoitus siirtää aivan Aurakadun kulmaan, jolloin ajoliikenne torin läpi loppuisi. Jalankulkijoiden reitti torin läpi kulkee jatkossakin työmaan raskasesteiden läheltä.

Lähimmät rakennukset ovat toria ympäröivät asuin- ja liikerakennukset sekä ortodoksinen kirkko. Etäisyyttä lähimpiin Kauppiaskadun asuinrakennuksiin ja liiketiloihin on alle 50 metriä. Alle 100 metrin säteellä on useita liike- ja asuinrakennuksia. Ortodoksiseen kirkkoon on matkaa muutamia kymmeniä metrejä. Eniten meluhaitalle altistuvia ovat torikauppiaat, torilla asioivat sekä alueella liikkuvat jalankulkijat.

Tiedotetta meluavan työn tekemisestä jaetaan lähiympäristöön.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen ja huomauttaa samalla, että ilmoitus tulisi tehdä vähintään 30 vrk ennen toiminnan aloittamista. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Perustelut

Annetuilla määräyksillä pyritään rajoittamaan melu- ja mahdolliset pölyhaitat niin vähäiseksi kuin mahdollista. Iskuvasaroinnin luonteen takia melun vaimentaminen tai sen leviämisen estäminen on hankalaa ja tärkeimmäksi keinoksi jää työajan rajoittaminen. Työn ajoittaminen arkisin klo 7.00 – 18.00 välillä on katsottu meluhaitan osalta olevan kohtuullista ottaen huomioon, että iskuvasarointia tehdään pääasiassa lyhyissä jaksoissa. Tarvittaessa lähimpien torikauppiaiden ja jalankulkijoiden suuntaan kohdistuvaa melua voi torjua esimerkiksi aivan työkohteen lähelle sijoitettavin siirrettävin meluesterakentein.

Koska iskuvasarointia tehdään vain jaksoittaisesti, on toiminnanharjoittajan mahdollista ilmoittaa tulevista jaksoista torikauppiaille etukäteen, jolloin he voivat halutessaan huomioida sen toiminnassaan.

Tarve melumittausten teettämiseen ulkopuolisella asiantuntijalla ja tulosten vertaamiseen terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin syntyy, jos iskuvasarointia joudutaan tekemään pidempiä jaksoja hyvin lähellä torikauppiaita ja jalankulkuväyliä. Meluhaitan arvioinnissa on otettava huomioon, miten pitkään alueella voi oleskella ilman, että uhka tai riski kuulovaurion syntymiselle on olemassa. Haitan arvioinnissa on käytettävä luotettavaa asiantuntijatahoa. Tarvittaessa liikkumiskielto työmaan lähialueella on toteutettava ripeästi.

Mahdollisuus myöhemmin määrätä työajan lyhentämisestä tai meluavan työn tauottamisesta on annettu siltä varalta, että meluhaitan suuruutta ei ole etukäteen osattu arvioida oikein.

Päätöstä on sovellettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §)

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoTurun Siirtomurske Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja