Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta5411.03.20216

2435-2021 (03.04)

Selvitys apulaisoikeuskanslerille kantelun johdosta / Asunto Oy Humalkivi (valvonta-asia 853-2019-37)

Tiivistelmä:

Lautakunta antaa selvityksen apulaisoikeuskanslerille kantelukirjelmän johdosta.

Rlupalk § 54

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 4.3.2021:

Apulaisoikeuskansleri on pyytänyt Turun kaupungilta selvitystä Asunto Oy Humalkiven (jälj. Humalkivi) kantelukirjelmästä, joka koskee asuntoyhtiön tekemiä toimenpidepyyntöjä naapurikiinteistöllä suoritetuista toimenpiteistä. Selvitystä on pyydetty 16.4.2021 mennessä.

Kantelukirjelmässä moititaan rakennusvalvonnan toimintaa, koska Humalkiven tekemää oikaisuvaatimusta viranhaltijan antamasta ratkaisusta ei ole saatettu lautakunnan käsiteltäväksi kohtuullisessa ajassa. Lisäksi kantelijan moitteet kohdistuvat siihen, että rakennusvalvonta ei ole asettanut naapurikiinteistön omistajalle uhkasakkoa, vaikka naapurikiinteistön omistaja ei ole noudattanut viranhaltijan antama kehotusta koskien naapuritontilla sijaitsevia ilmanvaihtolaitteita.

Toimenpidepyyntö

Humalkivi on toimenpidepyynnössään 17.5.2019 vaatinut, että rakennus- ja lupalautakunta kehottaisi naapurikiinteistön omistajaa, Oy Eerikinkatu 23:a poistamaan piharavintolaan rakennettu erittäin korkea ilmastointiputki, joka on kiinnitetty Humalkiven tukimuurin viereen. Toimenpidepyynnön mukaan ilmastointiputki aiheuttaa tulipaloriskin, koska se on autopaikan vieressä. Julkisivupiirustuksessa 00-505 29.10.2018 selitetään, että tolppa on hieman alle raja-aidan korkuinen. Tolppa on erittäin ruman näköinen, kun sen korkeus on ainakin kaksi kertaa aidan korkeus.

Lisäksi toimenpidepyynnössä todetaan, että Oy Eerikinkatu 23 on asentanut pihalle yhteensä 15 kaiutinta. näitä ei ole mainittu julkisivupiirustuksissa, minkä vuoksi kaiuttimet tulee poistaa luvattomina. Edelleen Humalkivi pyytää keskelle  jalkakäytävää asetetun kukkaruukun poistamista.

Kehotus

Tarkastusinsinööri on kuullut toimenpidepyynnön johdosta Oy Eerikinkatu 23:a, joka on vastustanut toimenpidepyynnössä esitettyjä vaatimuksia. Vastauksen perustelut tarkemmin jäljempänä oheismateriaalina.

Tarkastusinsinööri on antanut 30.8.2019 asiasta seuraavanlaisen kehotuksen.

Rakennusvalvontaan toimitettujen IV-suunnitelmien mukaan, terassilla oleva ilmanvaihtoputki palvelee raittiin ilman saantia. Kyseisen putken sijainti ja korkeus ei täytä asetuksia ja määräyksiä. Sisäilmasto ja ilmanvaihto-oppaan, joka perustuu Ympäristöministeriön asetukseen koskien uuden rakennuksen sisäilmastoa ja ilmanvaihtoa, mukaan putken etäisyys parkkipaikkaan tulee olla 8 metriä. Putken korkeuden tulee olla 2 metriä maanpinnasta tai pihatasosta. Ilmanvaihdosta, joka koskee terassin alla olevia tiloja, tulee tehdä uusi suunnitelma. Päivitettyjen suunnitelmien perusteella arvioidaan muutosluvan tarvetta.

Muilta osin toimenpidepyyntö ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Perustelut:

Suunnitelma tulee toimittaa rakennusvalvontaan määräaikaan mennessä.

Toimenpide on tehtävä 04.10.2019 mennessä.

Mikäli kehotusta ei noudateta määräaikaan mennessä, voidaan velvoitteen tehostamiseksi asettaa uhkasakko.

Oy Eerikinkatu 23 suorittamat toimenpiteet

Oy Eerikinkatu 23 on kehotuksen johdosta hakenut 24.3.2020 vireille laitetulla hakemuksella rakennuslupaa (2020-703) ilmavaihtolaitteiden muutokselle. Lupahakemus on edelleen ratkaisematta.

Rakennusvalvonnan vastaus kanteluun

Ilmanvaihtolaitteiden muutoksen osalta uhkasakkoa ei voida kiinteistön omistajalle asettaa, koska yhtiö on hakenut rakennuslupaa. Oikeuskäytännössä on katsottu, että lupa-asia on ratkaistava ennen hallintopakon käyttämistä. Lupa-asioiden käsittely rakennusvalvonnassa on viivästynyt, koska rakennusvalvonnan henkilöresurssit ovat vuosina 2019-2020 olleet vähäiset. Tilannetta on saatu korjattua vuoden 2020 loppupuolella, mutta käsittelemättömiä lupahakemuksia on edelleen yli 800 kpl. Rakennusvalvonta pahoittelee asian viivästymistä.

Kaiuttimien osalta rakennus- ja lupalautakunta on ratkaissut 27.6.2019 § 182 Humalkiven aikaisemmin tekemän oikaisuvaatimuksen toimenpidepyyntöä koskevasta viranhaltijan ratkaisusta, joka koski vastaavanlaisia kaiuttimia, jotka oli asennettu Oy Eerikinkatu 23:n rakennuksen kadunpuoleiselle julkisivulle. Tästä päätöksestä Humalkivi on valittanut Turun hallinto-oikeudelle, jossa asian käsittely on edelleen kesken. Oheismateriaalina lautakunnan päätös sekä hallinto-oikeudelle valituksesta annettu päätös.

Rakennusvalvonta ei ole toistaiseksi saattanut jälkimmäistä kaiuttimia koskevaa oikaisuvaatimusta lautakunnan käsittelyyn, koska on ensin haluttu katsoa hallinto-oikeuden kanta kadun puoleisiin kaiuttimiin. Hallinto-oikeuden päätöksen on toivottu ohjaavan lautakunnan päätöstä tästä toisesta lähes samansisältöistä asiaa koskevasta oikaisuvaatimuksesta. Koska Humalkivi on kantelun välityksellä kiirehtinyt asiaa, lautakunnalle tuodaan viipymättä esitys myös pihanpuoleisista kaiuttimista.

Oheismateriaali 1Apulaisoikeuskanslerin selvityspyyntö 19.2.2021

Oheismateriaali 2Asunto Oy Humalkiven kantelukirjelmä 13.7.2020

Oheismateriaali 3Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 27.6.2019 § 182

Oheismateriaali 4Lausunto Turun hallinto-oikeudelle 22.8.2019 § 247

Oheismateriaali 5Oy Eerikinkatu 23:n vastine 1.7.2019 toimenpidepyyntöön

Oheismateriaali 6Lupahakemuksen 2020-703 yhteenveto

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa apulaisoikeuskanslerille edellä olevan selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausApulaisoikeuskansleri