Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 52 | 11.03.2021 | 4 |
2621-2020 (11 01 00)
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Turun Topinojan jätekeskuksen tarkkailututkimus, Vuosiraportti 2020
Tiivistelmä: -
Rlupalk § 52
Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Hans-Peter Huhtala, 2.3.2021:
Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut Topinojan jätekeskuksen tarkkailututkimusten vuosiraportin vuodelta 2020. Raportti koko laajuudessaan on oheismateriaalina.
Lounais-Suomen ympäristökeskus on 31.5.2006 myöntänyt ympäristönsuojelulain 28 §:n mukaisen ympäristöluvan Turun Seudun Jätehuolto Oy:n (nykyisin Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n) Topinojan jätekeskukselle. Toiminnan ympäristölupaa on muutettu useilta osin, viimeksi 26.5.2020. Alueella on sekä alueellinen kaatopaikka että jätteiden vastaanotto-, käsittely- lajittelu-, välivarastointi ja loppusijoitustoimintaa. Alueella on lisäksi pientuojien lajittelu- ja varastointialue. Topinojan suotovesien sekä ympäristön pinta- ja pohjavesien laatua tarkkaillaan vuoden 2018 alusta päivitetyn tarkkailuohjelman mukaisesti. Alueen muilla toimijoilla on omat tarkkailunsa.
Topinojan jätekeskuksen alueelta pumpattiin vuonna 2020 Kakolan keskuspuhdistamoon noin 163 976 m3 jätevettä. Jätevesipuhdistamolle johdettujen vesien kuormitusarvot olivat huomattavasti edellisvuosien vastaavia arvoja suurempia.
Jätekeskuksen alueen suotovesien laatua tutkittiin vuoden 2020 aikana kolmesta havaintopaikasta. Näiden näytteiden lisäksi viemäriverkostoon lähtevää vettä tutkittiin kahdestatoista yhden vuorokauden koontanäytteestä. Suotovesien aiheuttama kuormitus oli pääosin typpikuormitusta. Typpipitoisuus oli yleensä 3-6-kertainen puhdistamattomiin asumajätevesiin verrattuna. Kuormituslaskelman (havaintopaikkojen keskiarvot *kokonaisvesimäärä) mukainen keskimääräinen orgaaninen kuormitus vastasi noin 1 380 asukkaan, fosforikuorma noin 710 asukkaan ja typpikuorma noin 8 360 asukkaan puhdistamattomia asumajätevesiä.
Alueen pintavesien laatua tutkittiin neljästä havaintopaikasta. Havaintopaikkojen virtaamista ei ole saatavissa koko vuoden kattavaa tietoa mikä vaikeuttaa jätehuoltokeskuksen kuormituksen arviointia. Myös näytteenottoajankohtien virtaama on ajoittain vaikea arvioida mikä myös lisää epävarmuutta.
Jätekeskuksen itäpuolelta virtaavan Topinojan vesi luokiteltiin lievästi likaantuneesta – erittäin likaantuneeksi. Veden hygieeninen tila luokiteltiin yleisesti välttävästä – huonoon; kerran kuitenkin vedessä oli vain jonkin verran hygieeniseen likaantumiseen viittaavia bakteereja. Topinojaan näyttäisi ajoittain tulevan sekä typpi- että fosforikuormitusta tutkittujen ylimpien ja alimpien havaintopaikkojen väliltä, ja jätekeskus on kuormitukselle mahdollinen lähde. Joillain tutkimuskerroilla veden hygieenistä likaantumista ilmentävien bakteerien määrä kasvoi ylimmän ja alimman havaintopaikkojen välillä.
Kaatopaikan luoteispuoleisen ojan vesi luokiteltiin likaantuneesta – voimakkaasti likaantuneeksi. Yleensä vedessä ei havaittu merkittävää määrää hygieeniseen likaantumiseen viittaavia bakteereja, mutta yhtenä tutkimuskertana luokitus oli huono. Ojan veden happitilanne oli yleensä huono. Tulosten perusteella kaatopaikalla ei näyttäisi kuitenkaan olleen varmasti osoitettavaa vaikutusta ojan vedenlaatuun, koska otettujen näytteiden kemiallisten yhdisteiden suhteet eivät sovi yhteen suotovesinäytteiden kanssa. Ojan varrella on muutakin toimintaa, joka voi osaltaan selittää tutkimustuloksia.
Alueen pohjavesien laatua tutkittiin kuudesta havaintopaikasta. Kaikissa otetuissa pohjavesiputkien näytteissä oli huomattavaa hapenvajausta. Useimmissa pohjavesiputkista otetuissa näytteissä veden ammoniumtyppi- ja kloridipitoisuudet olivat pohjaveden ympäristönlaatunormien pitoisuuksia suurempia. Suuret kloridi- ja ammoniumtyppipitoisuudet voivat viitata kaatopaikan vaikutukseen, mutta niille voi olla muita selityksiä, mm. läheisten teiden suolaaminen sekä/tai maaperän koostumus. Alueen pohjaveden laadusta ei ole olemassa tietoa ajalta ennen kaatopaikkaa. Pohjavesinäytteissä ei havaittu hajua tai merkittäviä määriä hygieeniseen likaantumiseen viittaavia bakteereja.
Oheismateriaali 1Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Turun Topinojan jätekeskuksen tarkkailututkimus, Vuosiraportti 2020, Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy, 18.2.2021, Nro 161-21-855.
Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Sundqvist ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.