Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta4125.02.20213

4243-2019 (11 03 05, 11 03 03)

Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen vuosiraportti 2019

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 41

Ympäristönsuojelu, suunnittelija Anneli Asplund 16.2.2021:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen vuosiraportin vuodelta 2019. Yhteenveto raportista ja raportti koko laajuudessaan ovat oheismateriaalissa.

Kakskerranjärven veden laatua tarkkailtiin vuonna 2019 Myllykylän ja Harjattulan havaintopaikoissa yhteensä kuusi kertaa; kerran talvella ja kuukausittain toukokuusta syyskuuhun. Järven tilan arvioinnissa käytettiin Suomen ympäristökeskuksen yleistä käyttökelpoisuusluokitusta sekä Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen järvivesille käyttämää rehevyystasoluokitusta.

Talvella kummankin havaintopaikan pohjanläheisen veden happitilanne oli huono. Toukokuussa vesi oli lämpötilan suhteen kerrostunutta, ja alusvedessä oli hapenvajausta. Kesän kuluessa happitilanne heikkeni, ja Myllykylän pohjanläheisen veden happi oli lopussa heinä–syyskuussa. Happitilanne oli heikoimmillaan elokuussa, jolloin vesi oli hapetonta jo 8 metrin syvyydestä pohjaan. Syyskuussa veden osittaisen sekoittumisen myötä vesi oli Myllykylässä lähes hapetonta enää 12 ja 13 metrin syvyyksissä.

Kakskerranjärvi oli klorofyllin perusteella lievästi rehevällä tasolla touko–heinäkuussa, ja rehevällä tasolla elo–syyskuussa. Avovesikauden keskimääräiset a-klorofyllimäärät olivat koholla viime vuosien lukemiin verrattuna. Alku- ja keskikesällä sinilevien biomassat olivat vähäisiä, mutta syyskuussa sinilevien määrä oli suuri esim. järven virkistyskäytön kannalta. Kakskerranjärven hygieeninen tila oli Myllykylästä tutkittujen bakteeritulosten perusteella erinomainen kaikilla tutkimuskerroilla.

Oheismateriaali 1Yhteenveto Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen vuosiraportista 2019

Oheismateriaali 2Kakskerranjärven tarkkailututkimus, vuosiraportti 2019

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.