Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö3218.02.2021 

6580-2020 (11 02 01)

Elintarvikelain (23/2006) 55 §:n mukainen määräys koskien Eckes-Granini Finland Oy:n tuotteiden pakkausmerkintöjä

Ympäristöterveys, terveystarkastaja Sanna Stark 12.2.2021:

Toimija

Eckes-Granini Finland Oy

Pansiontie 47 b

20210 Turku

Y-tunnus: 1592088-9

Toimipaikan nimi ja osoite                                                              

Eckes-Granini Finland Oy

Pansiontie 47 b

20210 Turku

Päätöksen kohde

Eckes-Granini Finland Oy:n valmistamissa mehuissa ja mehujuomissa käytettävät pakkausmerkinnät.

Asian liittyvät taustatiedot

Eckes-Granini Finland Oy:lle on tehty Oiva-tarkastus kohdistuen toimijan valmistamien tuotteiden pakkausmerkintöihin 1.3.2018, uusintatarkastus 3.5.2019 ja toinen uusintatarkastus 10.1.2020. Turun ympäristöterveys on vastaanottanut toimijan toimittaman vastineen 16.3.2020 ja pyytänyt asiassa vielä lisäselvityksiä, jotka on toimitettu 30.3.2020. Toimija ei ole ohjeista ja kehotuksista huolimatta korjannut tarkastuspöytäkirjassa esitettyjä puutteita.

Turun Ympäristöterveys on arvioinut toimijan toimittamia materiaaleja ja selvityksiä. Asiassa on oltu yhteydessä myös Ruokavirastoon ja heidän näkemyksensä on otettu huomioon asian käsittelyssä ja tulkinnassa.

Eckes-Granini Finland toimittamien etikettien ja ehdottamien toimenpiteiden arviointi

VITAL APPELSIINI-PORKKANA-SITRUUNA

Tuotteen virallinen nimi on Appelsiini-porkkana-sitruuna mehujuoma +kalsium. Tuotteen nimessä mainittujen appelsiinin, porkkanan ja sitruunan pitoisuutta ei ole ilmoitettu. Tuotteen pakkauksessa  on kuva, jossa on puolikas sitruuna, neljä porkkanaa ja appelsiinin siivu. Tuotteen ainesosat ovat vesi, appelsiini- ja porkkanatäysmehu tiivisteestä, sokeri, sitruunatäysmehu tiivisteestä ja kalsiumlaktaatti. Tuotteen nimessä mainittujen ainesosien määriä painoprosentteina ei ole ilmoitettu. Ainesosan määrä tulee ilmoitettavaksi, jos elintarvikkeen nimessä mainitaan jokin sen sisältämä ainesosa tai ainesosien ryhmä. Ainesosan määrä tulee myös ilmoittaa, jos ainesosaa korostetaan pakkausmerkinnöissä sanoin, kuvin tai käyttämällä erikokoisia, -värisiä tai -tyylisiä kirjaimia ainesosan tuomiseksi esiin. Ainesosan määrä tulee pääsääntöisesti ilmoittaa ainesosan käyttöhetken (elintarvikkeen valmistushetken) mukaisesti prosentteina kaikkien käytettävien ainesosien yhteismäärästä.

Näin ollen appelsiinin, porkkanan ja sitruunan määrät tulee ilmoitettavaksi elintarvikkeen nimessä esiintymisen vuoksi. Merkintöjä ei ole korjattu, eikä toimija ole 15.3.2020 toimittamassaan vastineessaan ilmoittanut korjaavansa merkintöjä. Toimija on ilmoittanut tuotteen koostumuksen ja pakkausetiketin uudistuneen. Uudistettu pakkausetiketti on toimitettu 30.3.2020. Uudistetussakaan pakkausetiketissä ei ole ilmoitettu ainesosien appelsiinin, porkkanan ja sitruunan määriä. Tarkastelun kohteena oleva mehujuoma ei poikkea nimen muodostamisen osalta muista tuotteista, joissa aineosan määrä tulee ilmoitettavaksi.

Tuotteen uudistetussa pakkausetiketissä käytetään myös seuraavia ravitsemus- ja terveysväitteitä:

”+kalsium”

”luustolle”

”Kalsium on tarpeellinen luuston pysymiselle normaalina”

Yleisluontoinen ilmaisu ”luustolle” on pakkauksen etupuolella. Yleisluontoinen ilmaisu ”Luustolle” täsmennetään hyväksytyllä terveysväitteellä, ”Kalsium on tarpeellinen luuston pysymiselle normaalina”, mutta ilmaisua ja hyväksyttyä väitettä ei ole sijoitettu samalle puolelle pakkausta eikä yhdistetty mitenkään esimerkiksi asteriskilla.

Ravitsemusväitteitä ”+ kalsium” ja hyväksyttyä terveysväitettä voi käyttää, kun tuote täyttää kalsiumin lähde väitteelle asetetut vaatimukset. Juomalle määrä on 60 mg/100 ml. Tuotteen ainesosaluettelossa ilmoitetaan kalsiumia olevan 80 mg/100 ml. Ravitsemusväitteen käytön edellytykset täyttyvät ilmoitetun määrän perusteella.  Toimija on toimittanut yhden analyysituloksen, joka on analysoitu akreditoidussa laboratoriossa. Analyysitulos Eurofins Environment Testing Finland Oy 9.10.2019 Kalsium 800 (± 160) mg/kg.  Analysoitu pitoisuus on sama kuin ilmoitettu ja väitteen käytön ehdot toteutuvat tältä osin.

Tuotteesta on ilmoitettu pakollinen ravintosisältö, jossa on ilmoitettu myös kalsiumin määrä sekä prosenttiosuus päivittäisen saannin vertailuarvosta.

Pakollinen maininta, kun käytetään terveysväitettä, tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion ja terveiden elämäntapojen tärkeydestä löytyy pakkausmerkinnöistä.

VITAL VADELMA-MUSTIKKA + KUITU

Tuotteen pakkausmerkintöjä on tarkasteltu tuotteen nimeämisen osalta sekä siihen liittyvän ainesosan ilmoittamisen osalta. Arviointiin kuuluu myös tuotteen pakkauksen kuvitus.  

Tuote on nimetty vadelma-mustikka-rypälemehujuoma+ kuitu. Tuotteen ainesosaluettelo on seuraava: Ainekset: vesi, sokeri, vadelma- ja mustikkasose, rypäletäysmehu tiivisteestä, inuliini- ja vehnäkuitu, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi. Täysmehupitoisuus 8,5 %, josta vadelmaa 2,5 % ja mustikkaa 2,5 %. Tuotteen pakkauksen kuvituksessa on vadelmia ja mustikoita. Tuotteesta ei ole ilmoitettu nimessä olevan rypäleen määrää. Toimijan selvityksen mukaan tuotteessa on enemmän vadelmaa ja mustikkaa kuin rypälettä. Rypäle on toimijan mukaan mukana vahvistamassa marjojen makuprofiilia sekä myös korottamassa hedelmän osuutta. Toimija ei ole ilmoittanut korjaavansa merkintöjä.

Marli Vital Mansikka-Passionhedelmä+rauta

Tuotteen pakkausmerkintöjä on tarkasteltu tuotteen nimeämisen osalta sekä siihen liittyvän ainesosan ilmoittamisen osalta. Arviointiin kuuluu myös tuotteen pakkauksen kuvitus.    

Tuote on nimetty Mansikka-passionhedelmä mehujuoma + rauta. Tuotteen pakkauksen kuvituksessa on vallitsevana mansikoita, mansikanlehtiä, passionhedelmä ja pieni rypäle.  Rypäle ei nouse esiin kuvituksesta. Tuotteen ainesosaluettelo on seuraava: vesi, rypäletäysmehu tiivisteestä, mansikkasose (5,5%), passionhedelmätäysmehutiivisteestä (2,5%), sokeri, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi, rautaglukonaatti, väri (antosyaani).

Tuotteen ainesosaluettelon mukaan rypälettä on enemmän kuin mansikkasosetta tai passionhedelmätäysmehutiivistettä. Tuotteen nimi on muodostettu väärin ja on kuluttajaa harhaanjohtava. Tuotetta kuvaavampi nimi olisi Rypäle-mansikka-passionhedelmä mehujuoma. Toimija on vastineessaan ilmoittanut seuraavaa: ” Tuotteen kuvituksessa on punaisia rypäleitä. Elintarvikkeen nimessä niitä ei mainita. Tulemme lisäämään rypäle-sanan elintarvikkeen nimeen. Pakkauksia valmistuu kerralla useita kymmeniä tuhansia kappaleita, niin muutos on mahdollista toteuttaa vuoden 2020 aikana. Tulemme toimittamaan teille muutoksesta uuden pakkausmerkinnän mukaisen vedoksen. Arvioitu ajankohta loppukesä 2020.” Toimija ei ole kuitenkaan toimittanut ehdotustaan tuotteen uudesta nimestä, eikä uutta vedosta pakkausetiketistä. Kun elintarvikkeen nimi muuttuu, tulee uuden nimen täyttää Elintarviketietoasetuksen 1169/2011 vaatimukset. Myöskään tuotteen markkinointinimi ei saa olla harhaanjohtava eikä ristiriidassa elintarvikkeen nimen kanssa. Kun rypäle lisätään elintarvikkeen nimeen, tulee rypäleen määrä painoprosentteina ilmoitettavaksi.

Toimijan tulee huomioida, että ainesosaluettelossa ilmoitetaan kaikki valmisteeseen käytetyt aineet yhtenä kokonaisuutena, painon mukaan alenevassa paljousjärjestyksessä

Marli Juissi Lohikäärmehedelmä

Tuotteen pakkausmerkintöjä on tarkasteltu tuotteen nimeämisen osalta sekä siihen liittyvän ainesosan ilmoittamisen osalta. Arviointiin kuuluu myös tuotteen pakkauksen kuvitus.

Tuote on nimetty Lohikäärmehedelmä mehujuomaksi. Pakkauksen kuvituksessa on isoja lohikäärmehedelmän kuvia ja pari pientä rypälettä. Tuotteen ainesosaluettelo on seuraava: Vesi, sokeri, rypäle- ja lohikäärmehedelmätäysmehu tiivisteestä, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi, ja väri (antosyaani).  Lohikäärmehedelmäntäysmehun pitoisuutta ei ole ilmoitettu. Tuotteen ainesosaluettelon mukaan rypälettä on enemmän kuin lohikäärmehedelmätäysmehutiivistettä. Tuotteen nimi on muodostettu väärin ja on kuluttajaa harhaanjohtava. Toimija on vastineessaan ilmoittanut seuraavaa: ”Tuotteen kuvituksessa on punaisia rypäleitä. Elintarvikkeen nimessä niitä ei mainita. Lisäämme rypäle-sanan elintarvikkeen nimeen. Tulemme toimittamaan teille muutoksesta uuden pakkausmerkinnän mukaisen vedoksen. Pakkauksen suunnittelu muutosajankohta on kesällä 2020.” Toimija ei ole kuitenkaan toimittanut ehdotustaan tuotteen uudesta nimestä eikä uutta vedosta pakkausetiketistä. Kun elintarvikkeen nimi muuttuu, tulee uuden nimen täyttää Elintarviketietoasetuksen 1169/2011 vaatimukset. Myöskään tuotteen markkinointinimi ei saa olla harhaanjohtava eikä ristiriidassa elintarvikkeen nimen kanssa. Kun rypäle lisätään elintarvikkeen nimeen, tulee rypäleen määrä painoprosentteina ilmoitettavaksi.

Marli Natur Mandariini-appelsiinitäysmehu.

Tuotteen pakkausmerkintöjä on tarkasteltu tuotteen nimeämisen osalta sekä siihen liittyvän ainesosan ilmoittamisen osalta. Arviointiin kuuluu myös tuotteen pakkauksen kuvitus ja tuotteen alkuperän ilmoittaminen.

Tuote on nimetty uudelleen. Uudistetussa pakkausetiketissä tuote on nimetty rypäle-mandariini-appelsiinitäysmehuksi. Markkinointinimi on edelleen Marli Natur mandariini appelsiini. Tuotteen pakkauksen kuvituksessa on appelsiinin ja mandariinin kuvat isolla sekä muutama vihreä rypäle. Tuotteen ainesosaluettelo on seuraava: Tiivisteestä valmistettu rypäle-, appelsiini- (36%) ja mandariinitäysmehu (14%), C-vitamiini. Rypäletäysmehun pitoisuutta ei ole ilmoitettu, vaikka tuotteen nimessä rypäle on mainittu. Tuotteen markkinointinimi on kuluttajaa harhaanjohtava, koska tuotteessa on ainesosaluettelon mukaan enemmän rypäletäysmehua kuin appelsiini- tai mandariinitäysmehua.  Toimija on vastineessaan ilmoittanut seuraavaa: ”Tuotteen markkinointinimi on Marli Natur mandariini-appelsiinitäysmehu. Elintarvikkeen nimi on rypäle-mandariini-appelsiinitäysmehu. Olemme muuttaneet tuotteen nimeämisen Eviran (nyk. Ruokavirasto) yhteydenoton perusteella. Tuotteen aistinvarainen profiili on selkeästi sitrukselle ominainen. Rypäle on mukana, jotta hapan sitrus on miellyttävämpi juoda mm. aamiaismehuna. Liitetiedostoissa on valvontaviranomaisille toimitetusta aineistosta kopiot.” Liitetiedostoissa ei ollut toimitettua ainestoa, eikä vastineesta käy ilmi mihin valvontaviranomaiseen toimija viittaa.

Tuotetta markkinoidaan valmistetuksi Suomen Turussa. Pääraaka-aineen alkuperä ei kuitenkaan käy ilmi pakkauksesta.

Vital Karpalo-rypäle+flavonoidit & sinkki

Tuote on nimetty karpalo-rypäle mehujuoma+flavonoidit+sinkki. Markkinointinimi on Vital Karpalo-rypäle+flavonoidit & sinkki.  Tuotteen ainesosaluettelo on seuraava: vesi, sokeri, karpalo- ja rypäletäysmehu tiivisteestä, sinkkilaktaatti, aromi, vihreä tee, C-vitamiini. Täysmehupitoisuus 15 %. Tuotteesta ei ole ilmoitettu nimessä mainittujen karpalo ja rypäletäysmehujen pitoisuutta. Tuotteen kuvituksessa on sekä karpaloita, että rypäleitä.

Tuotteen pakkauksessa käytetään seuraavia ravitsemus- ja terveysväitteitä:

”- Vastustuskykyyn

- Sinkki ja C-vitamiini edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

- C-vitamiini on antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Tämän mehujuoman flavonoidit ovat peräisin karpaloista, rypäleistä ja vihreästä teestä.”

”Vastustuskykyyn” on yleisluontoinen terveysväite, joka sijaitsee pakkauksen etupuolella.

”Sinkki ja C-vitamiini edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. C-vitamiini on antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.” Edellä olevat väitteet ovat hyväksyttyjä terveysväitteitä, nämä väitteet sijaitsevat eri puolella pakkausta kuin ”vastustuskykyyn”. Yleisluontoinen väite täsmennetään siis hyväksytyillä väitteillä, mutta ei ole esitetty samalla puolella pakkausta eikä väitteitä ole sidottu esim. asteriskin kanssa.

”Sisältää ravintoainetta tai muuta ainetta” -ravitsemusväitettä voi käyttää myös muista ravintoaineista, kuin vitamiineista ja kivennäisaineista, joiden käytön ehtoihin on määritelty raja-arvot. Vaikka kyseisille ravintoaineille ei ole määritelty käytön ehtoihin selkeitä raja-arvoja, tulee väiteasetuksen ehtojen täyttyä. Toimijan käyttämä ’sisältää flavonoideja’-väite on edellä mainitun perusteella sallittu väite, mikäli väiteasetuksen ehdot täyttyvät. Toimijan vastuulla on näyttää toteen väiteasetuksen vaatimusten täyttyminen eli myös se, että kyseessä olevalla aineella on todistettu hyödyllinen ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus ja kyseistä ainetta on tuotteessa merkityksellinen määrä. Tällöin sisältää flavonoideja väitteen tulee täyttää myös ”lähde”-väitteelle asetettavat ehdot. Väitteen käytön edellytyksiä ei saatavissa olevan asiakirjojen perusteella ole mahdollista arvioida.

Toimijan tulee toimittaa selvitys, jolla perustellaan edellä kuvatusti väitteen käytön edellytykset, jotta asia voidaan arvioida.

Inkivääri-kurkuma-acerola Shot 2 dl

Tuote on nimetty omena-kurkuma-acerolamehuksi. Tuotteen kuvituksessa on kurkumaa ja inkivääriä. Tuotteen ainesosat ovat: omenatäysmehu tiivisteestä, inkiväärisose, kurkumatiiviste, acerolatäysmehu tiivisteestä, vesi. Toimija on vastineessaan ilmoittanut seuraavaa: ”Tuotteen kokonaistäysmehupitoisuus on merkitty pakkaukseen. Yksittäisen ainesosan määrällä ei ole vaikutusta kuluttajan valinnan kannalta. Omenatäysmehua on tuotteessa vahvistamassa muiden raaka-aineiden makuprofiilia sekä tasapainottamassa polttavan tunteen antavien inkiväärin ja kurkuman vaikutusta aistinvaraisesti.”

Tuote on nimetty ristiriitaisesti. Tuote ei voi olla samaan aikaan sekä shotti että mehu. Jos tuotetta markkinoidaan shottina, tulee tuotteen nimenmuodostus tehdä samalla periaatteella. Tuotteen nimi voi olla esimerkiksi omena-kurkuma-acerolamehujuoma. Tuotteen markkinointinimi ei saa olla harhaanjohtava ja sen tulee kuvata tuotetta hyvin. Omena ei käy ilmi tuotteen markkinointinimestä eikä kuvituksesta, vaikka omenaa on tuotteessa enemmän kuin inkiväärisosetta, kurkumatiivistettä tai acerolatäysmehutiivistettä.

Tuotteen nimessä olevien ainesosien pitoisuudet tulee ilmoittaa, kun tuotteen nimessä on korostettu ainesosia. Tuotteen markkinointinimi ja etiketin kuvitus ovat kuluttajaa harhaanjohtavia, koska tuotteessa on enemmän omenatäysmehua kuin acerolatäysmehua tai inkiväärisosetta. Kun tuotetta markkinoidaan inkiväärillä, kurkumalla ja acerolalla eikä näiden määriä ole ilmoitettu ja tuotteessa on enemmän omenamehua kuin markkinoituja ainesosia, on markkinointi kuluttajaa harhaanjohtavaa. Tuotteen nimenmuodostus tulee käsitellä siten, että nimi, sisältö ja markkinointi vastaavat toisiaan. Nimi, sisältö ja markkinointi eivät voi olla ristiriidassa toistensa kanssa, kuten tämänhetkisessä pakkausetiketissä.

Tuotteen markkinointinimen ja kuvituksen yhteydessä käytetään täsmentämätöntä yleisluontoista terveysväitettä: ”Vahva annos vastustuskykyä”. Väite ei yhdisty pakkauksen kääntöpuolella olevaan hyväksyttyyn terveysväitteeseen.

C-vitamiinipitoisuuden osoittamiseksi on toimitettu omavalvontamittaustuloksia. Tuloksista ei ole ilmoitettu mittausepävarmuutta eikä analysointia ole tehty akreditoidussa laboratoriossa validoidulla menetelmällä. Tulokset on toimittu lukuarvoina ja analysointipäivämääränä ilmoitettuna.

Kun tuote sisältää vitamiinia tai kivennäisainetta yli vaaditun vähimmäismäärän (vaadittu vähimmäismäärä on elintarviketietoasetuksen 1169/2011 liitteessä XIII määritelty merkitsevä määrän ko. vitamiinia tai kivennäisainetta), kuten ko. tuotteessa on (yhdessä 4 cl annoksessa 100 % päivittäisestä saantisuosituksesta)

Sallittu poikkeama on;

Sallitut poikkeamat sisältävät mittausepävarmuuden.

Toimijan toimittamien analyysitulosten perusteella sallittu alin mitattu tulos on 80 % ilmoitetusta (1600/2000), joten pysytään sallitun poikkeaman rajoissa.

Vähemmän lisättyä sokeria

Sokerin vähentämiseen toimija on toimittanut vain yhden tuotteen osalta selvityksen, joka ei ole ollut yksikään tarkastelun kohteena olevista tuotteista. Selvityksenä on Marli Vital karpalo-rypälemehujuoman ravintosisältötaulukko ennen muutosta ja ravintosisältötaulukko nyt. Toimitetun selvityksen perusteella ei vielä voida todeta lisätyn sokerin määrän vähentyneen toimijan ilmoittaman määrän verran. Lisäksi toimitetun tuotteen, Vital Karpalo-rypälemehujuoman, etiketin tarkastuksessa havaittiin tämänkin tuotteen nimenmuodostuksessa ja kuluttajalle annettavissa tiedoissa olevan virheitä.

Jotta väitettä ”vähemmän lisättyä sokeria” voidaan käyttää, tulee tuotteen kokonaissokeripitoisuuden olla 30 % vähemmän kuin vastaavissa muissa tuotteissa. Tuotteessa pitää siis sekä kokonaissokerin, että lisätyn sokerin määrän olla vähentynyt 30 %. Vertailua ei voi tehdä yhteen yksittäiseen tuotteeseen, vaan vertailu tulee tehdä kattavasti markkinoilla oleviin muihin vastaaviin saman tuoteryhmän tuotteisiin.

Ravitsemus- ja terveysväitteet

Tuotteiden pakkauksissa on käytössä useita erilaisia ravitsemus- ja terveysväitteitä.

Pakkausmerkintöihin tulee pakollisia lisämerkintöjä, kun käytetään ravitsemus- tai terveysväitteitä. Seuraavat pakolliset lisämerkinnät on tehty pakkauksiin: Ravintosisältö on ilmoitettu. Väitteiden kohteena olevien vitamiinien/kivennäisaineiden pitoisuudet ja % -osuus päivittäisen saannin vertailuarvosta on ilmoitettu tarkastelun kohteena olevissa tuotteissa. Kun on käytetty terveysväitettä, pakkauksessa on maininta tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion ja terveiden elämäntapojen merkityksestä. Muilta osin väitteiden käytön ehtojen täyttymistä ei ole arvioitu.  

Väiteasetuksen artikla 10(3) määrittelee, että viittaus ravintoaineesta tai elintarvikkeesta saatavaan yleisluontoiseen, täsmentämättömään hyötyyn yleisen terveyden tai terveyteen liittyvän hyvinvoinnin kannalta on sallittu ainoastaan, jos siihen liittyy 13 tai 14 artiklassa tarkoitettuihin luetteloihin sisältyvä yksittäinen hyväksytty terveysväite.

Euroopan komission julkaisema täytäntöönpanopäätös (2013/63/EU) väiteasetuksen artiklan 10 soveltamisesta määrittelee, että terveysvaikutuksen täsmentävä hyväksytty terveysväite tulee sijoittaa yleisluontoisen, täsmentämättömän ilmaisun ”viereen” tai ”jälkeen”. Näin kuluttaja pystyy helposti ja vaivatta ymmärtämään yleisluontoisen ilmaisun antaman tarkan terveyshyödyn.

Ruokavirasto katsoo, että ehto ”viereen” tai ”jälkeen” täyttyy, kun hyväksytty terveysväite sijaitsee samassa nähtävissä olevassa näkökentässä kuin yleisluontoinen, täsmentämätön ilmaisu.

Elintarviketietoasetuksessa (EU) N:o 1169/2011 artiklan 2 kohdassa 2.k) ”nähtävissä olevalla kentällä” tarkoitetaan kaikkia pakkauksen pintoja, jotka voidaan lukea yhdestä ja samasta katselukulmasta. Suorakaiteen tai laatikon muotoisissa pakkauksissa yleisluontoinen ja hyväksytty terveysväite sijaitsevat samalla pakkaussivulla. Sylinterimäisissä pakkauksissa tai pulloissa ne sijaitsevat niin, että kuluttaja voi yhdellä silmäyksellä nähdä samanaikaisesti sekä yleisluontoisen että hyväksytyn terveysväitteen.

Yleisluontoinen väite ja hyväksytty terveysväite voivat sijaita myös eri puolella pakkausta, jos ne on liitetty yhteen esimerkiksi asteriskin (*) kanssa, kuitenkin niin, että kuluttaja pystyy helposti ja vaivatta yhdistämään ne ja täten ymmärtämään yleisluontoisen terveysväitteen antaman tarkan hyödyn.

Hyväksytyn terveysväitteen tulee olla kuluttajan helposti havaittavissa ja nähtävissä ennen ostopäätöksen tekoa. Näin ollen ei ole esimerkiksi mahdollista liittää pakkaukseen yleisluontoista väitettä ja kertoa täsmennetystä terveysvaikutuksesta ainoastaan internetsivuilla. Vastaavasti, jos lehti-, televisio- tai radiomainoksessa käytetään yleisluontoista ilmaisua, tulee jossain kohtaa mainoksessa ilmoittaa myös yksittäinen hyväksytty terveysväite.

Inkivääri-kurkuma-acerola Shot, Vital Karpalo-rypäle+flavonoidit & sinkki ja Vital Appelsiini-porkkana-sitruuna tuotteiden täsmentämättömät terveysväitteet eivät ole samalla puolella pakkausta kuin pakkauksessa olevat hyväksytyt terveysväitteet, eikä väitteitä ole sidottu asteriskin kanssa. 

Alkuperän ilmoittaminen

Marli Natur tuotteissa on ilmoitettu tuotteiden valmistetun Suomen Turussa. Pääraaka-aineen alkuperää ei ole ilmoitettu.

Elintarvikkeen alkuperämaan (tai lähtöpaikan) ilmoittamisesta säädetään yleisesti pakatuista elintarvikkeista elintarviketietoasetuksessa 1169/2011 (26 art.).

Alkuperämaa tai lähtöpaikka tulee ilmoittaa seuraavissa tapauksissa:

• aina silloin, jos sen ilmoittamatta jättäminen voisi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen todellisesta alkuperämaasta tai lähtöpaikasta

• kun sitä edellytetään ilmoitettavan kansallisessa tai EU:n erityislainsäädännössä

Jos elintarvikkeen alkuperämaa (tai lähtöpaikka) ilmoitetaan eikä se ole sama kuin pääainesosan, silloin

a) on ilmoitettava kyseisen pääainesosan alkuperämaa (tai lähtöpaikka); tai

b) on ilmoitettava, että pääainesosan alkuperämaa (tai lähtöpaikka) ei ole sama.

Pääainesosan alkuperämaat on ilmoitettava samassa nähtävissä olevassa kentässä kuin elintarvikkeen alkuperämaa. Kirjasinkoko on oltava vähintään 75 % elintarvikkeen alkuperämaata koskevan ilmaisun kirjasinkoosta.

”Elintarvikkeen pääainesosalla” tarkoitetaan sellaista elintarvikkeen ainesosaa tai ainesosien yhdistelmää, jonka osuus kyseisestä elintarvikkeesta on yli 50 prosenttia tai jonka kuluttaja yleensä liittää elintarvikkeen nimeen ja josta vaaditaan useimmissa tapauksissa määrän ilmoittamista (elintarviketietoasetus 1169/2011 art.2.2 q).

Komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2018/775 pääraaka-aineen alkuperämaan ilmoittamisesta sovelletaan 1 päivästä huhtikuuta 2020. Ennen tämän asetuksen soveltamisen alkamispäivää markkinoille saatettuja tai merkittyjä elintarvikkeita saa pitää kaupan varastojen loppumiseen asti.

Kuuleminen

Hallintolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalla on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Eckes-Granini Finland Oy on toimittanut kirjallisen vastineensa asiassa Turun ympäristöterveyteen 17.8.2020.

Vastineessa esitetyt selvitykset ja muokatut merkinnät on tarkasteltu uudelleen.

Ainesosanmäärän ilmoittaminen

Appelsiini-porkkana-sitruuna mehujuoma +kalsium, vadelma-mustikka-rypälemehujuoma+ kuitu ja Vital Karpalo-rypäle+flavonoidit & sinkki

Eckes-Granini Finland Oy ei tuo vastineessa esille uusia seikkoja, joiden mukaan ainesosamäärän ilmoittaminen ei olisi pakollista. Toimijan perustelee ainesosamäärän ilmoittamatta jättämistä virheellisillä tulkinnoilla lainsäädännöstä sekä Ruokaviraston ohjeista. Toimijan antamat esimerkit on irrotettu asiayhteydestä eivätkä siten ole sovellettavissa tarkastelun kohteena oleviin tuotteisiin.

Tuotteiden nimeäminen

Eckes-Granini Finland Oy ei tuo asiassa esiin uusia seikkoja, joiden perusteella nimenmuodostus olisi toimijan käyttämän tavan mukaan mahdollista.

Eckes-Granini Finland Oy:n perustelu tuotteiden nimeämiselle ei ole lainsäädännön mukainen. Toimija perustelee käyttämäänsä nimeämistapaa virheellisillä tulkinnoilla lainsäädännöstä sekä Ruokaviraston ohjeista. Toimijan perustelu lainsäädännön soveltamisesta ei ole pätevä. Kansallinen lainsäädäntö täydentää ja asettaa tarkennuksia EU lainsäädännölle. Toimijan antamat esimerkit on irrotettu asiayhteydestä eivätkä siten ole sovellettavissa tarkastelun kohteena oleviin tuotteisiin. Mehujuomien pakkauksien kuvitus ja markkinointinimi kuuluvat vapaaehtoisiin merkintöihin, jotka arvioidaan kokonaisuutena pakkausmerkintöjen lainmukaisuutta arvioitaessa. Kuvitus ei saa antaa kuluttajalle liioiteltua tai muuten harhaanjohtavaa mielikuvaa tuotteen sisällöstä tai tuotteeseen käytetyistä ainesosista.

Markkinointinimi on elintarviketoimijan tuotteeseen lisäämä vapaaehtoinen merkintä. Vapaaehtoiset merkinnät, kuten markkinointinimi eivät saa olla kuluttajaa harhaanjohtavia, antaa liioiteltua tai muuten väärää mielikuvaa tuotteesta. Markkinointinimi ei myöskään saa olla ristiriidassa elintarvikkeen virallisen nimen kanssa. Markkinointinimi arvioidaan osana pakkausmerkintöjä.

Marli Vital Mansikka-Passionhedelmä+rauta

Eckes-Granini Finland Oy on toimittanut päivitetyn etikettivedoksen. Tuotteen markkinointinimi on edelleen muuttumaton, mutta tuotteen nimi on nyt muutettu ja on seuraava: Rypäle-mansikka-passionhedelmä mehujuoma+ rauta. Ainesosaluetteloon on nyt ilmoitettu kaikkien nimessä mainittujen ainesosien määrät, rypäletäysmehun (tiivisteestä) 14 %, mansikkasoseen 2,5 % sekä passionhedelmätäysmehun tiivisteestä 2,5 %, samoin täysmehupitoisuus on ilmoitettu. Tuotteen kuvituksessa mansikka on vallitsevassa roolissa passionhedelmän kanssa. Rypäle on taustalla eikä erotu kuvituksesta selkeästi, vaikka tuotteessa on eniten rypälettä.

Tuotteen virallinen nimi on nyt muodostettu oikein. Tuotteen markkinointinimi on kuitenkin edelleen kuluttajaa harhaanjohtava. Tuotteen kuvituksessa on korostettu reseptissä vähäisemmässä määrässä olevia ainesosia mansikkaa ja passionhedelmää eikä rypälettä, jota on eniten. Kuvitus antaa kuluttajalle väärän mielikuvan tuotteesta ja on harhaanjohtava. Eckes Granini Finland Oy:n pakkausmerkintäehdotus ei ole hyväksyttävä.

Marli Juissi Lohikäärmehedelmä

Eckes-Granini Finland Oy on toimittanut päivitetyn etikettivedoksen. Tuotteen markkinointinimi, joka on näkyvästi tuotteen pakkauksen etuseinässä, on edelleen muuttumaton, Marli Juissi Lohikäärmehedelmä, mutta tuotteen nimi on nyt muutettu ja on seuraava: Rypäle-lohikäärmehedelmämehujuoma. Tuotteen kuvituksessa on edelleen korostettuna lohikäärmehedelmä ja pienellä rypäle. Rypäletäysmehutiivisteen eikä lohikäärmehedelmämehutiivisteen pitoisuuksia ei ole ilmoitettu ainesosaluettelossa. Kuvitus antaa ymmärtää, että lohikäärmehedelmää on enemmän kuin rypälettä, vaikka ainesosaluettelon mukaan rypälettä on enemmän.

Tuotteen virallinen nimi on nyt muodostettu oikein. Tuotteen markkinointinimi ja pakkauksen kuvitus ovat kuitenkin edelleen kuluttajaa harhaanjohtava, eikä Eckes-Granini Finland Oy:n pakkausmerkintäehdotus ole hyväksyttävä.

Marli Natur Mandariini-appelsiinitäysmehu

Eckes-Granini Finland Oy on toimittanut oman vastineensa Pirtevan terveystarkastajalle vuodelta 2014 tuotteen nimeämisen liittyvän kuluttajavalituksen johdosta. Toimija on vastineessaan siis tuonut ilmi tuotteeseen kohdistuvan aiemman nimeämiseen liittyvän valituksen samasta aiheesta, mutta uutta pakkausvedosta tai muutoksia tuotteen markkinointinimeen tai ainesosien määrän ilmoittamiseen ei ole toimitettu. Tuotteen markkinointi on kuluttajaa harhaanjohtavaa.

Inkivääri-kurkuma-acerola Shot 2 dl

Tuote on aiemmin ollut nimettynä omena-kurkuma-acerolamehuksi. Eckes-Granini Finland Oy on ilmoittanut tuotteen olevan mehu, jota markkinoidaan Shot-nimellä.  Elintarvikkeen markkinointinimi ei voi olla harhaanjohtava eikä tuote voi olla sekä mehu, että shotti. Shotti on yleinen määritelmä tietyntyyppiselle juomalle.

Eckes-Granini Finland Oy ilmoittaa nyt vaihtavansa tuotteen nimen monihedelmämehuksi. Tuotteen markkinointinimi ja kuvitus tuotteen etupuolella ovat kuitenkin muuttumattomia. Tuotteen nimi, jonka kuluttaja näkee ensimmäisenä, olisi siis edelleen inkivääri-kurkuma-acerola Shot, vaikka tuote on nyt nimetty monihedelmätäysmehuksi.

Ainesosien prosenttiosuudet inkiväärisoseen 10 %, kurkuman 3 % ja acerolatäysmehun 17 % osalta on toimitettuun etikettivedokseen nyt lisätty. Omenatäysmehutiivisteen pitoisuutta, jota tuotteessa on eniten, ei ole ilmoitettu.  Tuotteen markkinointinimi eikä tuotteen pakkauksen kuvitus saa johtaa kuluttajaa harhaan eikä antaa liioiteltua tai väärää kuvaa tuotteen sisältämistä ainesosista. Esitetty pakkausvedos on kuluttajaa harhaanjohtava eikä ole siten hyväksyttävä.

Tuotteen uudessa etiketissä pakkauksen etupuolella oleva yleisluontoinen terveysväite on yhdistetty pienellä asteriskilla (*) hyväksyttyyn väitteeseen, joka on pakkauksen takapuolella. Yhdistävä merkintä on kuitenkin hyvin pieni, eikä erotu selkeästi pakkauksesta. Merkinnän tulee olla helposti erottuva ja selkeä.

Vital Karpalo-rypäle+flavonoidit & sinkki

Flavoinoidien saannin määrän Eckes Granini Finland Oy perustaa USDA Database for Flavonoid Content of Selected Foods, 2018, jonka mukaisesti tummassa rypäleessä on flavonoideja keskimäärin 25 mg/100 g ja karpalojuomassa 5,5 mg/100 g, joka yhteensä on 30,5 mg ja 30 % tästä on 9,15 mg. Edellä olevan perusteella Eckes-Granini Finland Oy:n perustelee mehujuomassa olevan pitoisuuden, 10 mg/100 ml olevan riittävä määrä.

Toimija ei ole toimittanut analyysituloksia, jolla mehujuoman flavonoidipitoisuus olisi mahdollista todentaa.

Turun ympäristöterveyden keräämien tietojen ja Eckes-Granini Finland Oy:n vastineessaan esille tuomien perusteluiden mukaan flavonoidien ja niiden kaltaisten polyfenolien yhteenlaskettu saanti nousee vähintään satoihin milligrammoihin päivässä. Flavonoideja on kaikissa kasvikunnan tuotteissa, erityisen runsaasti niitä on kasvisten ja marjojen kuoriosissa. Kokonaisten marjojen sisältämä flavonoidien määrä on merkittävästi suurempi kuin vastaavan mehun. Marjan sisältämää flavonoidipitoisuutta ei voi verrata marjasta tehdyn mehun flavonoidipitoisuuteen.

Mehujuomasta saatua flavonoidien määrää tulee verrata flavonoidien perusteltuun keskimääräiseen päivittäiseen saantiin, koska flavonoideille ei ole virallisesti määritelty päivittäisen saannin vertailuarvoa. Eckes-Granini Finland Oy:n selvitys ei ole riittävä eikä sen perusteella voi todentaa, että tarkastelun kohteena olevasta mehujuomasta saisi merkittävän määrän flavonoideja.

Yleisluontoisen ja hyväksytyn terveysväitteen sijoittelu Vital Karpalo-rypäle mehujuoma +flavonoidit & sinkki. Eckes-Granini Finland Oy on vastineessaan tulkinnut ohjeistusta virheellisesti. Mikäli yleisluontoinen väite ja hyväksytty terveysväite sijaitsevat eri puolella pakkausta, on ne liitettävä yhteen esimerkiksi asteriskin (*) kanssa, mutta kuitenkin niin, että kuluttaja pystyy helposti ja vaivatta yhdistämään ne ja täten ymmärtämään yleisluontoisen terveysväitteen antaman tarkan hyödyn. Tuotteen pakkauksessa yleisluontoinen ja hyväksytty terveysväite tulee yhdistää selkeästi ja helposti havaittavasti.

Yleisluontoisen terveysväitteen yhdistäminen hyväksyttyyn väitteeseen.

Marli Vital Rypäle-mansikka-passionhedelmä mehujuoma+ rauta pakkauksen yleisluontoinen väite ”jaksamiseen” on yhdistetty asteriskilla (*) pakkauksen takana olevaan hyväksyttyyn terveysväitteeseen ”Rauta edistää normaalien punasolujen ja hemoglobiinin muodostumista”. Yhdistävä merkintä on kuitenkin hyvin pieni, eikä erotu selkeästi pakkauksesta. Merkinnän tulee olla helposti erottuva ja selkeä.

Pääraaka-aineen alkuperämaan ilmoittaminen

Eckes Granini Finland Oy ilmoittaa vastineessaan, että pakkausmalli Marli Natur tuoteperheessä muuttuu elo-syyskuussa 2020, jonka jälkeen uusilla pakkausmerkinnöillä varustetut tuotteet ovat liukuvasti jälleenmyyjillä menekistä riippuen. Toimija perustelee merkitsemättömyyttä muiden valmistajien tuotteilla, joista myös kyseinen merkintä puuttuu, vaikka tuotteet ilmoitetaan valmistetun Suomessa.  Muiden toimijoiden lainsäädännön vastainen menettelytapa ei ole oikeutus yritykselle toimia lainsäädännön vastaisesti ja kuluttajaa harhaanjohtavasti. Tuotteen pääraaka-aineen alkuperämaa tulee ilmoittaa, mikäli tuotteen kerrotaan valmistetun Suomessa eikä pääraaka-aine ole peräisin Suomesta. Uutta korjattua mallia pakkausetiketistä ei ole toimitettu arvioitavaksi.

Vähemmän lisättyä sokeria

Eckes-Granini Finland Oy on toimittanut vertailun, jossa kolmea yksittäistä tuotetta verrataan kilpailijan saman makuprofiilin yksittäiseen tuotteeseen, kutakin tuotetta yksitellen vertaillen.  Yhtenä vertailutuotteena on käytetty mehukeittoa. Mehukeitto ei kuulu samaan tuoteryhmään mehujuomien kanssa, joten vertailu ei ole mahdollista. Toimijan toimittamassa vertailussa ei tehdä laajaa vertailua saman tuoteryhmän sisällä eikä vertailtujen yksittäisten tuotteiden kokonaissokerin määrä ole vähentynyt 30 % verrattuna kilpailijan yksittäiseen tuotteeseen. Toimijan toimittamilla tiedoilla ei voida siis todeta, että väitteen ”vähemmän lisättyä sokeria” käytön ehdot toteutuisivat.

Yhteenveto vastineeseen liittyen

Eckes-Granini Finland Oy perustelee yleisesti lainsäädännön vastaisten tai puutteellisten merkintöjen käyttämistä muiden yritysten käyttämällä markkinoinnilla tai merkinnöillä. Toisen yrityksen käyttämä virheellinen tai lainvastainen toimintatapa ei ole peruste käyttää virheellisiä tai lainvastaisia merkintöjä. Eckes-Granini Finland Oy myös irrottaa perusteluissaan ohjeita tai lainsäädäntöä asiayhteydestä sekä viittaa ohjeisiin, jotka eivät ole sovellettavissa toimijan tapaukseen sekä tulkitsee lainsäädäntöä tarkoitushakuisesti omaksi edukseen.

Eckes-Granini Finland Oy ei ole ottanut huomioon vastineessaan, että myös vapaaehtoinen markkinointi on elintarvikelainsäädännön alaista. Vapaaehtoinen markkinointi tai pakkausmerkinnät eivät saa johtaa kuluttajaa harhaan tai antaa tuotteesta liioiteltua kuvaa.

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Eckes-Granini Finland Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 2 viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

1)  Kaikkiin Eckes-Granini Finland Oy:n tuotteisiin tulee antaa elintarvikkeen nimi, joka kuvaa tuotetta riittävästi ja huomioi tuotteessa käytetyt pääasialliset ainesosat sekä markkinoinnin aikaansaamat mielikuvat tuotteesta.  Määräys koskee kaikkia Eckes-Granini Finland Oy:n Turun tehtaalla valmistamia tuotteita, joiden nimenmuodostus on tehty riittämättömästi/virheellisesti. Tuotteen nimen tulee olla tuotetta hyvin kuvaava ja nimen tulee olla hyvää ja ymmärrettävää suomen kieltä. Tuotteen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan. Tuote tulee nimetä ymmärrettävästi, lyhyesti ja täsmällisesti. Tuotteen vapaaehtoiset merkinnät kuten kuvitus tai markkinointinimi eivät saa johtaa kuluttajaa harhaan. Tuotteen markkinointinimi ei saa olla ristiriidassa elintarvikkeen virallisen nimen kanssa.

2)  Kun tuotenimessä tai pakkausetiketin kuvituksessa korostetaan tiettyä ainesosaa, tulee ainesosan määrä ilmoitettavaksi. Kaikkiin Eckes-Granini Finland Oy:n tuotteisiin, joissa ainesosan määrä tulee elintarviketietoasetuksen mukaisesti pakollisesti ilmoitettavaksi, mukaan lukien Vital appelsiini-porkkana-sitruuna+kalsium, Vital vadelma-mustikka+kuitu, Vital mansikka-passionhedelmä+kuitu, Marli Juissi lohikäärmehedelmä, Marli Natur mandariini-appelsiinitäysmehu ja Vital Karpalo-rypäle+flavonoidit, tulee ainesosat ilmoittaa painoprosentteina kaikkien käytettävien ainesosien yhteismäärästä. 

3)  Käytettäessä täsmentämättömiä väitteitä tai ilmaisuja tuotteiden pakkausmerkinnöissä, tulee väitteet täsmentää aina tuotteiden osalta hyväksytyllä terveysväitteellä siten, että väitteet ovat kuluttajan yhdistettävissä Euroopan komission julkaiseman täytäntöönpanopäätöksen (2013/63/EU) väiteasetuksen artiklan 10 ja Elintarviketietoasetuksessa (EU) N:o 1169/2011 artiklan 2 kohdassa 2.k) mukaisesti. Eckes-Granini Finland Oy:n tulee yhdistää täsmentämättömien ilmaisujen tai väitteiden pakkauksissa olevat ilmaisut selkeäasti hyväksyttyihin terveys tai ravitsemusväitteisiin kaikkien valmistamiensa tuotteiden osalta esim. asteriskin kanssa tai vaihtoehtoiesti siirtää hyväksytty väite samalle puolelle pakkausta kuin täsmentämätön väite ml. Invääri-kurkuma-acerola Shot juoma, Vital Karpalo-rypäle+flavonoidit & sinkki ja Vital appelsiini-porkkana-sitruuna. Käytettäessä yhdistävää merkintää, kuten asteriskia (*), tulee merkinnän olla riittävän suuri ja selkeä, jotta se on kuluttajan helposti havaittavissa ja yhdistettävissä hyväksyttyyn terveysväitteeseen.

4)  Tuotteen pääraaka-aineen alkuperä tulee ilmoittaa Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2018/775 mukaisesti 1.4.2020 alkaen kaikkien tuotteiden osalta. Marli Natur-tuotteiden ja muiden tuotteiden, joiden kerrotaan valmistetun Suomessa, tulee pääraaka-aineen, tai aineen, jonka kuluttaja kokee tuotteen nimen johdosta merkitykselliseksi, alkuperä ilmoittaa. Pääainesosan alkuperämaat on ilmoitettava samassa nähtävissä olevassa kentässä kuin elintarvikkeen alkuperämaa. Kirjasinkoko on oltava vähintään 75 % elintarvikkeen alkuperämaata koskevan ilmaisun kirjasinkoosta.

5)  Eckes-Granini Finland Oy:n tulee toimittaa asiakirjat, ”vähemmän lisättyä sokeria” väitteen käytön ehtojen toteutumisen osoittamiseksi. Asiakirjoissa tulee olla kattava vertailu muiden markkinoilla olevien vastaavien saman tuoteryhmän tuotteiden sokeripitoisuudesta sekä väitteen käytön kohteen olevien Marli Vital mehujen sokeripitoisuudesta.  Asiakirjoista tulee käydä ilmi, että Marli Vital tai muiden tuotteiden, joissa ko. väitettä käytetään, lisätyn ja kokonaissokerin määrän tulee olla vähentynyt 30 % vertailussa muihin markkinoilla oleviin saman tuoteryhmän tuotteisiin. Mikäli ”vähemmän lisättyä sokeria” väitteen käytön ehdot eivät toteudu, tulee väite ”vähemmän lisättyä sokeria” poistaa.

6)  Eckes-Granini Finland Oy:n tulee toimittaa analyysitulokset Vital Karpalo-rypäle + flavonoidit & sinkki mehujuoman sisältämän flavonoidien määrästä sekä kattavat asiakirjat, joihin flavonoidien keskimääräinen vuorokautinen saanti perustuu, mikäli toimija haluaa korostaa flavonoidien saantia ja liittää tuotteeseen flavonoideihin liittyvä ravitsemusväite.

7)  Eckes-Granini Finland Oy:n tulee toimittaa kirjallisesti tässä päätöksessä vaaditut asiakirjat ja laboratorioanalyysit sekä korjatut pakkausmerkinnät Turun kaupunkiympäristötoimialan ympäristöterveyteen viimeistään kaksi viikkoa päätöksen tiedoksiannosta. Virheellisin merkinnöin olevia tuotteita voi olla markkinoilla korkeintaan 1.7.2021 asti.

8)  Toimija vastaa kaikista tässä päätöksessä vaadituista toimenpiteistä ja mahdollisesti aiheutuvista kustannuksista.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole kehotuksesta huolimatta noudattanut annettuja kehotuksia pakkausmerkintöjen korjaamiseksi.

Puutteet Eckes-Granini Finland Oy:n elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ovat sellaisia, että ne ovat oleellisesti puutteellisia, totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia.  (Elintarvikelaki 23/2006 55 §).

Elintarvikelain 23/2006 7 §:n mukaan elintarvikkeiden tulee olla kemialliselta, fysikaaliselta ja mikrobiologiselta sekä terveydelliseltä laadultaan, koostumukseltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia, eivät aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle eivätkä johda kuluttajaa harhaan.

Elintarvikkeen pakkauksessa, esitteessä, mainoksessa tai muulla tavalla markkinoinnin yhteydessä:

1) elintarvikkeesta on annettava totuudenmukaiset ja lain 1 §:n 1, 3 ja 4 kohta huomioon ottaen riittävät tiedot;

2) elintarvikkeesta ei saa antaa harhaanjohtavia tietoja;

3) elintarvikkeella ei saa esittää olevan ihmisen sairauksien ennalta ehkäisemiseen, hoitamiseen tai parantamiseen liittyviä ominaisuuksia eikä viitata sellaisiin tietoihin, ellei muualla lainsäädännössä toisin säädetä. (Elintarvikelaki 23/2006 9 §).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 178/2002 artiklan 16 mukaan elintarvikkeiden merkinnät, mainonta ja esillepano, myös niiden muoto, ulkonäkö ja pakkaukset, käytetyt pakkausmateriaalit, tapa, jolla ne on aseteltu, ja olosuhteet, joissa ne esitellään, sekä tiedot, joita niistä annetaan millä tahansa tavalla, eivät saa johtaa kuluttajia harhaan.

Elintarvikealan toimijan on noudatettava kaikessa toiminnassaan riittävää huolellisuutta, jotta elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. Elintarvikealan toimijoiden vastuusta elintarvikkeiden turvallisuudesta ja elintarvikemääräysten vastaisten elintarvikkeiden markkinoilta poistamisesta ja kuluttajille toimitettujen elintarvikkeiden palauttamisen varmistamisesta säädetään yleisen elintarvikeasetuksen 17 artiklan 1 kohdassa ja 19 artiklassa. (Elintarvikelaki 23/2006 16 § 1 mom.)

1. Seuraavien tietojen ilmoittaminen on pakollista 10–35 artiklan mukaisesti, jollei tähän lukuun sisältyvistä poikkeuksista muuta johdu:

a) elintarvikkeen nimi;

b) ainesosaluettelo;

c) elintarvikkeen tuotannossa tai valmistuksessa käytetyt ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka on lueteltu liitteessä II, tai liitteessä II luetelluista allergioita tai intoleransseja aiheuttavista aineista tai tuotteista johdetut ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka ovat mukana valmiissa tuotteessa sellaisenaan tai jossakin muussa muodossa;

d) tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät;

e) elintarvikkeen sisällön määrä;

f) vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta;

g) erityiset säilytysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet;

h) 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite;

i) alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin siitä on säädetty 26 artiklassa;

j) käyttöohje, jos elintarvikkeen tarkoituksenmukainen käyttö ilman sitä on vaikeaa;

k) juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia;

l) ravintoarvoilmoitus. (EPNAs 1169/2011 9 art kohta 1)

Elintarvikkeen nimen on sisällettävä tai siihen on oltava liitettyinä tarkat tiedot elintarvikkeen ominaisuuksista, kuten fysikaalisesta olomuodosta tai suoritetuista erityiskäsittelyistä (esimerkiksi jauhettu, uudelleen pakastettu, kylmäkuivattu, pakastettu, säilötty, savustettu), jos tällaisen tiedon poisjättäminen saattaisi johtaa ostajaa harhaan. (EPNAs 1169/2011 liite VI)

Yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (EY) N:o 852/2004 1 artiklan mukaan ensisijainen vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on elintarvikealan toimijalla.

Elintarvikkeen pakkauksessa, esitteessä, mainoksessa tai muulla tavalla

markkinoinnin yhteydessä:

1) elintarvikkeesta on annettava totuudenmukaiset ja lain 1 §:n 1, 3 ja 4 kohta

huomioon ottaen riittävät tiedot;

2) elintarvikkeesta ei saa antaa harhaanjohtavia tietoja;

3) elintarvikkeella ei saa esittää olevan ihmisen sairauksien ennalta

ehkäisemiseen, hoitamiseen tai parantamiseen liittyviä ominaisuuksia eikä

viitata sellaisiin tietoihin, ellei muualla lainsäädännössä toisin säädetä. (Elintarvikelaki 23/2006 9 §)

1. Elintarvikkeen nimen on oltava sen virallinen nimi. Jos tällaista nimeä ei ole, elintarvikkeen nimen on oltava sen tavanomainen nimi, tai, jos tavanomaista nimeä ei ole tai tavanomaista nimeä ei käytetä, on annettava elintarviketta kuvaava nimi.

2. Siinä jäsenvaltiossa, jossa tuotetta pidetään kaupan, on sallittua käyttää sitä elintarvikkeen nimeä, jolla tuotetta laillisesti valmistetaan ja pidetään kaupan tuottajajäsenvaltiossa. Elintarvikkeen nimeä on kuitenkin täydennettävä nimen yhteydessä olevilla muilla kuvailevilla tiedoilla, jos se on tämän asetuksen muiden säännösten ja erityisesti sen 9 artiklan säännösten soveltamisen vuoksi tarpeen elintarvikkeen todellisen luonteen tunnistamisen mahdollistamiseksi sen jäsenvaltion kuluttajalle, jossa tuotetta pidetään kaupan, ja jotta kyseinen elintarvike voidaan erottaa muista elintarvikkeista, joihin se voitaisiin sekoittaa.

4. Elintarvikkeen nimeä ei saa korvata teollis- ja tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti suojatulla nimellä, kaupallisella merkillä tai kuvitteellisella nimellä.  (EPNAs 1169/2011 17 artikla)

Tässä asetuksessa vahvistetaan yksityiskohtaiset säännöt asetuksen (EU) N:o 1169/2011 26 artiklan 3 kohdan soveltamiseksi, kun elintarvikkeen alkuperämaa tai lähtöpaikka ilmoitetaan millä tahansa keinoin kuten paikkoihin tai maantieteellisiin alueisiin viittaavan maininnan, kuvan, symbolin tai sanan avulla, lukuun ottamatta tavanomaisiin ja yleisnimiin sisältyviä maantieteellisiä nimityksiä, jotka kirjaimellisesti ilmoittavat alkuperän mutta joiden ei yleisesti ymmärretä ilmaisevan alkuperämaata tai lähtöpaikkaa (Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/775 1 art.)

2. Alkuperämaan tai lähtöpaikan ilmoittaminen on pakollista:

a) jos sen ilmoittamatta jättäminen voisi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen todellisesta alkuperämaasta tai lähtöpaikasta, erityisesti siinä tapauksessa, että elintarvikkeen mukana seuraavista tiedoista tai etiketistä sellaisenaan voisi muuten saada sen käsityksen, että elintarvikkeella on eri alkuperämaa tai lähtöpaikka;

3. Kun elintarvikkeen alkuperämaa tai lähtöpaikka ilmoitetaan eikä se ole sama kuin pääainesosan:

a) kyseisen pääainesosan alkuperämaa tai lähtöpaikka on myös ilmoitettava; tai

b) on mainittava, että pääainesosan alkuperämaa ja lähtöpaikka on eri kuin elintarvikkeen alkuperämaa tai lähtöpaikka.

Tämän kohdan soveltaminen edellyttää 8 kohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanosäädösten antamista (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 26 art.)

Pääainesosan alkuperämaan tai lähtöpaikan ilmoittaminen

Pääainesosan alkuperämaa tai lähtöpaikka, joka ei ole sama kuin elintarvikkeen alkuperämaaksi tai lähtöpaikaksi ilmoitettu, on esitettävä

a) viittaamalla johonkin seuraavista maantieteellisistä alueista:

i) ”EU”, ”muu kuin EU” tai ”EU ja muu kuin EU”; tai

ii) alue tai mikä tahansa muu maantieteellinen alue, joka sijaitsee joko useissa jäsenvaltioissa tai kolmansissa maissa, jos se määritellään sellaiseksi kansainvälisessä julkisoikeudessa tai jos kohtuullisen valistunut keskivertokuluttaja sen hyvin ymmärtää; tai

iii) FAO-kalastusalue, tai meri tai makean veden alue, jos se määritellään sellaiseksi kansainvälisessä oikeudessa tai jos kohtuullisen valistunut keskivertokuluttaja sen hyvin ymmärtää; tai

iv) jäsenvaltio(t) tai kolmas maa (kolmannet maat); tai

v) alue tai mikä tahansa muu maantieteellinen alue, joka sijaitsee jäsenvaltiossa tai kolmannessa maassa ja jonka kohtuullisen valistunut keskivertokuluttaja hyvin ymmärtää; tai

vi) alkuperämaa tai lähtöpaikka pääainesosaan sellaisenaan sovellettavien erityisten unionin säännösten mukaisesti.

b) tai lisäämällä seuraavanlainen maininta:

”(pääainesosan nimi) ei ole peräisin (elintarvikkeen alkuperämaa tai lähtöpaikka)” tai samantapainen muotoilu, jolla todennäköisesti on sama merkitys kuluttajalle. (Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/775 2 art.)

Tietojen esittäminen

1. Edellä olevan 2 artiklan nojalla annetut tiedot on esitettävä kirjasinkoolla, joka ei ole pienempi kuin asetuksen (EU) N:o 1169/2011 13 artiklan 2 kohdan mukaisesti edellytetty vähimmäiskirjasinkoko.

2. Jos elintarvikkeen alkuperämaa tai lähtöpaikka esitetään sanallisesti, 2 artiklan mukaisesti esitettävien tietojen on oltava samassa nähtävissä olevassa kentässä kuin elintarvikkeen alkuperämaata tai lähtöpaikkaa koskeva merkintä ja on käytettävä kirjasinkokoa, jonka x-korkeus on vähintään 75 prosenttia elintarvikkeen alkuperämaata tai lähtöpaikkaa koskevan merkinnän x-korkeudesta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1 kohdan soveltamista.

3. Jos elintarvikkeen alkuperämaa tai lähtöpaikka esitetään muuten kuin sanallisesti, 2 artiklan mukaisesti esitettävien tietojen on oltava samassa nähtävissä olevassa kentässä kuin elintarvikkeen alkuperämaata tai lähtöpaikkaa koskeva merkintä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1 kohdan soveltamista. (EU) 2018/775 3 art.)

Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Sitä sovelletaan 1 päivästä huhtikuuta 2020.

Ennen tämän asetuksen soveltamisen alkamispäivää markkinoille saatettuja tai merkittyjä elintarvikkeita saa pitää kaupan varastojen loppumiseen asti. Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa. (EU) 2018/775 4 art.)

Hyvät tiedotuskäytänteet

1. Elintarviketiedot eivät saa johtaa harhaan, erityisesti a) elintarvikkeen erityispiirteiden ja erityisesti sen luonteen, yksilöllisyyden, ominaisuuksien, koostumuksen, määrän, säilyvyyden, alkuperämaan tai lähtöpaikan, valmistus- tai tuotantomenetelmän osalta;

b) liittämällä elintarvikkeeseen vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole;

c) antamalla kuva, että elintarvikkeella on erityisiä erityispiirteitä korostamalla erityisesti tiettyjen ainesosien ja/tai ravintoaineiden esiintymistä tai puuttumista, kun tosiasiassa kaikilla samanlaisilla elintarvikkeilla on sellaisia erityispiirteitä;

d) antamalla ulkoasulla, nimityksellä tai kuvallisilla esityksillä kuva tietystä elintarvikkeesta tai ainesosasta, vaikka tosiasiassa kyseessä olevassa elintarvikkeessa luontaisesti oleva tai normaalisti käytetty ainesosa on korvattu jollakin muulla ainesosalla.

2. Elintarviketietojen on oltava oikeellisia, selviä ja kuluttajalle helposti ymmärrettäviä.

3. Jollei luontaisia kivennäisvesiä ja erityisravinnoksi tarkoitettuja elintarvikkeita koskevista unionin lainsäädännössä säädetyistä poikkeuksista muuta johdu, elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

4. Edellä olevia 1, 2 ja 3 kohtaa sovelletaan myös

a) mainontaan;

b) elintarvikkeiden esillepanoon, erityisesti niiden muotoon, ulkonäköön tai pakkaukseen, käytettyihin pakkausmateriaaleihin, tapaan, jolla ne on aseteltu, sekä olosuhteisiin, joissa ne

ovat esillä. (EU N:o 1169/2011 7 art.)

Elintarvikealan toimijan on vastuullaan olevissa toiminnoissa huolehdittava, että elintarvikkeet täyttävät niiden toiminnan kannalta asiaankuuluvat elintarvikelainsäädännön vaatimukset ja varmistettava että kyseiset vaatimukset täyttyvät. (EY N:o 178/2002 17 art.)

Terveysväitteet ovat kiellettyjä, jolleivät ne sisälly asetuksen (EY) 1924/2006 13 ja 14 artiklassa tarkoitettuihin hyväksyttyjen terveysväitteiden luetteloihin.(EY N:o 1924/2006 artikla 10 kohta 1)

Elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä, esillepanossa tai mainonnassa esiintyvää tavaramerkkiä, tuotenimeä tai kuvitteellista nimeä, jota voidaan pitää ravitsemus- ja terveysväitteenä, voidaan käyttää ilman tämän asetuksen mukaista hyväksymismenettelyjä edellyttäen, että kyseiseen tavaramerkkiin tai nimeen on liitetty näissä pakkausmerkinnöissä tai tässä esillepanossa tai mainonnassa käytetty tämän asetuksen säännöksiä vastaava ravitsemus- tai terveysväite.” (EY N:o 1924/2006 artiklan 1 kohta 3)

Elintarvikealan toimijalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot tuottamastaan, jalostamastaan ja jakelemastaan elintarvikkeesta. Elintarvikealan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että elintarvike ja sen käsittely täyttävät elintarvikemääräyksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. (Elintarvikelaki 23/2006 § 19)

Ravitsemus- ja terveysväitteitä voidaan esittää, mikäli

- perustuvat yleisesti hyväksyttyyn tieteelliseen näyttöön

- keskivertokuluttaja ymmärtää ne helposti (EY N:o 1924/2006 13 art.)

Ravitsemus- ja terveysväitteitä voidaan käyttää yhteisön markkinoille saatettujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä, esillepanossa ja mainonnassa vain, jos ne ovat tämän asetuksen säännösten mukaisia. Ravitsemus- ja terveysväitteet eivät saa olla totuudenvastaisia, moniselitteisiä tai harhaanjohtavia (EY N:o 1924/2006 artikla 3 1 momentti ja kohta a)

Ravitsemus- ja terveysväitteiden käyttö on sallittua ainoastaan, mikäli:

a) ravintoaineen tai muun aineen sisältymisellä, puuttumisella tai sen määrän

vähentämisellä elintarvikkeessa tai elintarvikeryhmässä on osoitettu olevan väitteessä esitetyllä tavalla hyödyllinen ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus, joka on todettu yleisesti hyväksytyn tieteellisen näytön perusteella;

b) ravintoainetta tai muuta ainetta, jota väite koskee,

i) sisältyy lopulliseen tuotteeseen merkityksellinen määrä (säädökset tai yleisesti hyväksytyn tieteellisen näytön osoittamalla tavalla väitetyn ravitsemuksellisen tai fysiologisen vaikutuksen aiheuttava määrä)

ii) jos ei sisälly lainkaan tai sisältyy vähennetty määrä, mistä aiheutuu

yleisesti hyväksytyn tieteellisen näytön osoittamalla tavalla väitetty ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus;

c) ravintoaineen tai muu aineen, jota väite koskee, on oltava sellainen, että

elimistö voi sitä hyödyntää;

d) tuotteen määrä, joka voidaan kohtuudella olettaa nautittavan, sisältää yhteisön lainsäädännön mukaisesti merkityksellisen määrän ravintoainetta

tai muuta ainetta, jota väite koskee, tai mikäli tällaisia säännöksiä ei ole,

yleisesti hyväksytyn tieteellisen näytön osoittamalla tavalla väitetyn ravitsemuksellisen tai fysiologisen vaikutuksen aiheuttavan määrän (EY N:o 1924/2006 5 art.)

Väitteitä koskeva tieteellinen näyttö

1. Ravitsemus- ja terveysväitteiden on perustuttava yleisesti hyväksyttyyn tieteelliseen näyttöön, jolla ne on osoitettu oikeiksi. 2. Elintarvikealan toimijan, joka esittää ravitsemus- tai terveysväitteen, on perusteltava väitteen käyttö. 3. Jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset voivat pyytää elintarvikealan toimijaa tai henkilöä, joka saattaa tuotteen markkinoille, esittämään kaikki asiaankuuluvat seikat ja tiedot, jotka osoittavat, että tätä asetusta noudatetaan. (EY N:o 1924/2006 6 art.)

1. Ravitsemusväitteet ovat sallittuja vain, jos ne on lueteltu liitteessä ja ne ovat tässä asetuksessa esitettyjen edellytysten mukaisia. 2. Liitteeseen tehtävät muutokset on hyväksyttävä 25 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen ja tarvittaessa viranomaisen kuulemisen jälkeen. Komissio kuulee tarvittaessa sidosryhmiä ja erityisesti elintarvikealan toimijoita ja kuluttajajärjestöjä arvioidakseen, miten kyseiset väittämät havainnoidaan ja ymmärretään. (EY N:o 1924/2006 8 art.)

Elintarvikealan toimijan on kustannuksellaan annettava tämän lain mukaista valvontaa, tarkastusta ja näytteenottoa varten tarpeellinen apu. (Elintarvikelaki 23/2006 § 26)

Elintarvikealan toimijoiden on tehtävä yhteistyötä toimivaltaisten viranomaisten kanssa toteutettaessa toimia niiden toimittaman elintarvikkeen aiheuttamien riskien välttämiseksi tai vähentämiseksi. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 178/2002 19 art, kohta 4)

Valvontaviranomaisella on oikeus salassapitosäännösten estämättä saada valvonnan suorittamiseksi välttämättömät tiedot valtion ja kunnan viranomaisilta sekä elintarvikealan toimijoilta ja muilta, joita tämän lain velvoitteet koskevat.

Tiedonsaantioikeus koskee myös sellaisia elintarvikemääräyksissä säädettyjen tehtävien toimeenpanemiseksi välttämättömiä tietoja, jotka yksityistä liike- tai ammattitoimintaa taikka yksityisen taloudellista asemaa tai terveydentilaa koskevina muutoin olisivat salassa pidettäviä.

Valvontaviranomaisella on oikeus saada tässä pykälässä tarkoitetut tiedot maksutta ja myös teknisen käyttöyhteyden avulla tai muutoin sähköisesti.  (Elintarvikelaki 23/2006 § 51 1 mom. 3. mom. 4 mom.)

Valvontaviranomaisella ja 36 §:ssä tarkoitetulla ulkopuolisella asiantuntijalla on oikeus tehdä valvonnan edellyttämiä tarkastuksia, tutustua asiakirjoihin sekä päästä paikkoihin, joissa harjoitetaan tässä laissa tarkoitettua toimintaa tai jossa säilytetään tämän lain noudattamisen kannalta merkityksellisiä tietoja. Valvontaviranomaisella ja ulkopuolisella asiantuntijalla on oikeus tarkastaa toiminnassa käytetyt laitteet, välineet ja tilat. (Elintarvikelaki 23/2006 § 49 1 mom)

Valvontaviranomaisella on oikeus saada salassapitosäännösten estämättä valvonnan suorittamiseksi välttämättömät tiedot valtion ja kunnan viranomaisilta sekä elintarvikealan toimijoilta ja muilta, joita tämän lain velvoitteet koskevat. Tiedonsaantioikeus koskee myös sellaisia elintarvikemääräyksissä säädettyjen tehtävien toimeenpanemiseksi välttämättömiä tietoja, jotka yksityistä liike- tai ammattitoimintaa tai yksityisen taloudellista asemaa taikka terveydentilaa koskevina muutoin olisivat salassa pidettäviä. (Elintarvikelaki 23/2006 § 51 mom 1-2)

Yleisen elintarvikeasetuksen (EY) N:o 178/2002 14 artiklan mukaan markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia, eli ovat terveydelle haitallisia tai ihmisravinnoksi soveltumattomia.

Kunnan on perittävä elintarvikealan toimijalta hyväksymänsä taksan mukainen maksu:

elintarvikemääräysten noudattamatta jättämiseen perustuvien 7 luvussa tarkoitettujen toimenpiteiden valvomiseksi tapahtuvasta tarkastuksesta. (Elintarvikelaki 23/2006 § 71 mom 1 kohta 4)

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus- tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneisto, alkutuotantopaikka tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muutoin elintarvikemääräysten vastaisia.

Valvontaviranomainen voi määrätä elintarvikealan toimijan poistamaan elintarvikkeen markkinoilta, jos elintarvikealan toimija ei noudata yleisen elintarvikeasetuksen 19 artiklassa säädettyä velvollisuutta poistaa elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien vaatimusten vastainen elintarvike markkinoilta. Valvontaviranomainen voi määrätä elintarvikkeen poistettavaksi markkinoilta myös silloin, kun elintarvikkeesta annettavat tiedot ovat oleellisesti elintarvikemääräysten vastaisia.

Valvontaviranomainen voi elintarvikealan toimijan kustannuksella yleisesti tiedottaa elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien vaatimusten vastaisista elintarvikkeista, jos elintarvikealan toimija ei noudata yleisen elintarvikeasetuksen 19 artiklassa säädettyä velvoitetta ilmoittaa asiasta kuluttajille. (Elintarvikelaki 23/2006 § 57)

Elintarvikealan toimija vastaa kustannuksista, joita sille aiheutuu, kun se noudattaa viranomaisten tämän luvun säännösten nojalla tekemiä päätöksiä. (Elintarvikelaki 23/2006  69 §)

Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa 

Mikäli määräyksiä ei noudateta, valvontaviranomainen voi elintarvikelain 68 §:n mukaan tehostaa määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- tai keskeyttämisuhalla. Uhkasakkoa sekä teettämis- ja keskeyttämisuhkaa koskevissa asioissa noudatetaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki (23/2006) 7 §, 9 §, 16 §, 19 §, 26 §, 49 §, 51 §, 55 §, 57 §, 69 §, 71 §, 74 §, 78 §

Yleisen elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004 1 art.,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002  14 art 16 art. 17 art. 19 art.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006 1 art. 3 art. 5 art. 6 art. 8 art. 10 art. 13 art.

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/775 1 art. 2 art. 4 art.

Komission täytäntöönpanopäätös 2013/63/EU

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1169/2011 2 art.  7 art.  9 art.  17 art. 26 art. liite VI

Hallintolaki (434/2003) 34 §, 36 §

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle. Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Päätöksen perustana olevat asiakirjat

Eckes-Granini Finland Oy:n vastine 17.8.2020

Eckes-Granini Finland Oy:n vastine 30.3.2020

Tarkastuspöytäkirja 10.1.2020 tapahtumatunnus 1027269

Tarkastuspöytäkirja 3.5.2019 tapahtumatunnus 1026449

Tarkastuspöytäkirja 1.3.2018 tapahtumatunnus 606365

Lisätietoja

Lisätietoja antaa ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall puh. 050 4071 524,

s-posti olli.sjovall@turku.fi

 

 

Olli Sjövall

Ympäristöterveyspäällikkö

 

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

 

Jakelu

aoEckes-Granini Finland Oy Ab
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX