Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta3511.02.20217

1466-2021 (11 01 00)

Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista 2020

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojelu -yksikkö on vuoden 2020 aikana tehnyt yhteensä 19 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ja antanut pilaantunutta maaperää tai pohjavettä koskevissa asioissa 14 lausuntoa. Puhdistamisen käytännön toteutusta on valvottu työmaakäynnein ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Lisäksi ympäristönsuojelu on jatkanut maaperän tilan tietojärjestelmän päivittämistä.

Rlupalk § 35

Ympäristönsuojelu 2.2.2021, ympäristötarkastaja Virpi Laine ja ympäristöinsinööri Renja Rasimus:

Tausta

Ympäristöministeriö siirsi toimivallan pilaantunutta maaperää koskevissa asioissa Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle vuonna 2010. Päätös oli silloisen ympäristönsuojelulain mukaisesti määräaikainen ja vuonna 2015 ministeriö antoi Turun kaupungin hakemuksesta päätöksen toimivallan siirtämisestä toistaiseksi. Uusi päätös koskee maaperän lisäksi myös pohjavettä. N ykyinen ympäristönsuojeluviranomainen on rakennus- ja lupalautakunta, joka on delegoinut asiaa koskevan päätösvallan ympäristönsuojelupäällikölle 11.1.2018. Ympäristöministeriön päätökseen sisältyy velvoite, että ympäristönsuojeluviranomaisen tulee toimittaa vuosittain ympäristöministeriölle yhteenveto käsitellyistä ilmoituksista, ympäristöluvista, niiden lukumääristä, käsittelyajoista, käsittelymaksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.

Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista vuonna 2020

Vuoden 2020 aikana ympäristönsuojelu teki yhteensä 19 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Kaikki puhdistamispäätökset on julkaistu Turun kaupungin internet -sivuilla. Maaperän puhdistamista koskevat asiat ratkaistiin ilmoitusmenettelyllä. Kaikki kohteet kunnostettiin tai tullaan kunnostamaan ns. massanvaihtomenetelmän avulla.

Puhdistamisilmoitusten keskimääräinen käsittelyaika vuonna 2020 oli 46 päivää ja ilmoitusten käsittelymaksut olivat 1300 euroa / ilmoitus.

Ympäristönsuojelu antoi 14 lausuntoa maaperän pilaantuneisuudesta. Lisäksi sähköpostitse annettiin useita lausuntoja tutkittavista tai puhdistettavista kohteista.

Ympäristönsuojelu valvoi puhdistamispäätösten käytännön toteutusta suorittamalla työmaakatselmuksia kunnostuskohteisiin ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Yksikkö valvoi myös useita maaperän kunnostustyömaita, joissa rakentamisen yhteydessä jouduttiin ennalta arvaamattomasti poistamaan haitta-ainepitoisia maa-ainesjätteitä. Lisäksi ympäristönsuojelu tarkasti, liittyykö vireillä oleviin kaavoihin, tiesuunnitelmiin ja kaivulupahakemuksiin mahdollisesti pilaantuneita maa-alueita.

Tiedot kohteista, joissa on tehty maaperätutkimuksia tai – kunnostuksia, on merkitty maaperän tilan tietojärjestelmään, jota päivitetään säännöllisesti.

Oheismateriaali 1Pima päätösten sijainnit 2020

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää toimittaa yllä esitetyn yhteenvedon ympäristöministeriölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoYmpäristöministeriö