Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)518.01.2021 

398-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Purkupiha Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien betonijätteen murskaamista (Ruissalontie 11)

Ilmoittaja

Purkupiha Oy

Meisselikatu 9

15700 Lahti

yhteyshenkilö: Sauli Saarinen, sauli.saarinen@purkupiha.fi, p. 044-3240475

Ilmoitus

Purkupiha Oy on 11.1.2021 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen koskien betonipurkujätteen murskaamista osoitteessa Ruissalontie 11.

Murskattava materiaali on betonia, joka on peräisin kiinteistöltä purettavista betonirakenteista. Betonin määrä on noin 9.000 tonnia. Valmis murske viedään Valtioneuvoston asetuksen 843/2017 mukaiseen kohteeseen. Työstä arvioidaan aiheutuvan raskasta liikennettä noin 20 kuormaa työpäivää kohden.

Betonin murskausta tehdään 1.2. – 15.2.2021 välisenä aikana yhteensä noin 5 – 6 työpäivän ajan arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 19.00.

Murskaukseen käytetään Kleeman-merkkistä mobiilimurskainta, lisäksi käytössä on kaivinkone ja kauhakuormaaja. Työstä arvioidaan aiheutuvan 10 metrin päähän alle 75 dB(A):n melutaso, joka lähimpien asuntojen kohdalla vaimentunut alle 63 dB(A):n tasoon. Betonin läjitystä hyödynnetään äänivallien muodostamisessa asuntojen suuntaan.

Betonimurskauksesta syntyvää pölyämistä torjutaan materiaalin kastelulla. Lisäksi materiaalin pudotuskorkeudet pidetään mahdollisimman matalana eikä murskausta tehdä tuulisissa olosuhteissa. Ilman kasteluakin murskauksen aiheuttama pölyäminen on vähäistä ja hyvin paikallista. Käytettävä murskain edustaa parasta mahdollista betoninmurskaustekniikkaa. Myös varastokasojen sijoittelulla saadaan estettyä mahdollista pölyn leviämistä.

Lähimmät asuintalot sijaitsevat kohteen kaakkois- ja eteläpuolella noin 125 metrin päässä Ratakadulla. Välissä kulkee junarata sekä vilkasliikenteinen Tukholmankatu. Ratakadun ja junaradan välissä on meluaita. Muut ympärillä olevat rakennukset ovat teollisuuskiinteistöjä.

Työstä tiedotetaan talo- ja porraskäytäväkohtaisin tiedottein osoitteisiin Ratakatu 6, 8 ja 12 sekä Ratapolku 19.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Toiminta-ajat

Määräykset pölyn ja melun torjumiseksi

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi ja kohtuullistamiseksi. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat vilkasliikenteisen kadun ja meluaidan takana. Muut rakennukset teollisuus- tai toimitilakiinteistöjä.

Betonin murskauksesta ei aiheudu kivenmurskaukseen verrattavaa melua, mutta työssä on useita meluavia vaiheita, kuten betonin syöttö murskaimeen, materiaalin siirtelyyn ja lastaukseen liittyvät kolinat, raskaiden ajoneuvojen liikennöinti yms. Mikäli työn alettua ilmenee, että melun vaikutusalueen asukkaat kokevat meluhaitan häiritsevänä, on työmaan toiminta-aika välittömästi lyhennettävä päättymään klo 18.00 tai aikaisemmin.

Pölyhaittoja koskevat määräykset on annettu ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Talviolosuhteissa pölyntorjunnassa käytettävä kastelu on mahdollisesti korvattava muilla menetelmillä. Tarvittaessa toiminta on keskeytettävä, mikäli alueen ulkopuolelle kulkeutuvaa pölyämistä ei pystytä tarpeeksi rajoittamaan. Tällainen tilanne voi talvella aiheutua inversiotilanteessa, jolloin ilman pienhiukkaset eivät pääse sekoittumaan, vaan jäävät lähialueelle, mikä nostaa ilman pienhiukkaspitoisuuden poikkeavan korkeaksi.

Toiminnan aiheuttamista ympäristöhaitoista on voitava antaa suoraa palautetta toiminnanharjoittajalle, jotta korjaavat toimenpiteet saadaan välittömästi käyntiin. Tiedon lisäämisellä pyritään vähentämään haitan kokemista jakamalla tiedote riittävän laajalle alueelle ja hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoPurkupiha Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja