Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)418.01.2021 

429-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Portaala Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa ja murskausta (Aerokuja 2)

Ilmoittaja

Portaala Oy

Vuoritie 3

20320 Turku

yhteyshenkilö: Ilpo Rumpunen, ilpo.rumpunen@portaala.fi, p. 0400 524267

Ilmoitus

Portaala Oy on 12.1.2021 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta. Ilmoitus koskee louhintaa ja murskausta osoitteessa Aerokuja 2 (kiinteistö 853-89-5-1) lähellä lentokenttää. Kiinteistöä koskeva rakennuslupa on hyväksytty rakennus- ja lupalautakunnan kokouksessa 14.1.2021.

Toimintaa harjoitetaan aikavälillä 18.1. – 30.4.2021. Louhinnan alkamisajankohdaksi on ilmoitettu 1.2.2021 ja sitä tehdään yhteensä noin kaksi kuukautta. Murskausta on toimintajakson aikana keskimäärin 25 työpäivän ajan. Kallionporausta tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 18.00, räjäytyksiä ja louheen rikotusta klo 8.00 – 18.00 ja murskausta 7.00 – 22.00.

Louhittavan kallion määräksi arvioidaan noin 11.000 m3 ja mursketta tuotetaan noin 12.000. Kaikki kiviaines hyödynnetään tontilla joko louheena tai murskeena eikä sitä kuljeteta muualle. Työssä käytetään kahta poralaitetta, kahta kaivinkonetta sekä pyöräkuormaajaa. Murskauksessa on käytössä esi- ja jälkimurskain.

Louhittava tontti sijaitsee Aerotien eteläpuolella. Murskain sijoitetaan louhinnan edistyttyä tontin kaakkoisosaan. Kiviainesta varastoidaan kasoissa tontin itä- ja eteläreunoilla. Lähimmät rakennukset ovat teollisuuskiinteistöjä runsaan 300 metrin päässä ja lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat kohteen itä- ja koillispuolella Lentoasemantien varrella yli 400 metrin päässä. Meluhaittoja torjutaan pitämällä käytettävä kalusto kunnossa ja laitteistojen sijoituksella työmaalla. Toiminnalla ei arvioida olevan vaikutusta asuntojen kohdalla vallitsevaan meluun. Tarvittaessa toiminnanharjoittaja seuraa melutasoja omalla mittarillaan.

Lähimpiin rakennuksiin jaetaan tiedotteet talokohtaisesti.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Yleiset määräykset

Toiminta-ajat

Polttoaineiden varastointi

Jätteet sekä jäte- ja hulevedet

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi sekä maaperän ja vesistöjen suojelemiseksi. Toiminta-alue sijaitsee lähimmillään alle 400 metrin päässä lentokentän alueen pohjavesialueesta, mikä on huomioitu polttoaineiden varastointia koskevissa määräyksissä.

Räjäytysten ja iskuvasaran käytön työaikaa on rajoitettu eniten siitä aiheutuvan iskumaisen, yleensä erityisen häiritsevän ja kauas kuuluvan haitan takia. Lähimmät asunnot sijaitsevat lähellä Tampereelle johtavaa moottoritietä ja alueella vallitsee jatkuvaa liikenteen aiheuttamaa taustamelua. Asuntoihin on etäisyyttä yli 400 metriä ja väliin jää metsäistä aluetta, minkä takia murskausta on mahdollista jatkaa klo 22.00 asti, ellei siitä aiheudu erittäin häiritsevää melua asuntojen kohdalle. Tarvittaessa murskauksen työaika voidaan määrätä päättyväksi esim. klo 18.00.

Polttoaineiden varastointia koskevien määräysten tavoitteena on estää maaperään pääsemästä jätettä tai muuta ainetta, joka voi pilata maaperän tai aiheuttaa haittaa terveydelle tai ympäristölle. Ympäristövahinkojen estämiseksi toiminnanharjoittajan tulee huolehtia, ettei tankkauksen yhteydessä pääse öljyä maaperään. Maaperä on rakennettavissa tiiviiksi esimerkiksi käyttämällä rakenteissa vähintään 1 mm:n paksuista HDPE-muovia, jonka päälle laitetaan riittävän paksu maakerros. Edellytyksenä on, että tasoitetun maaperän laatu suojaa kalvoa rikkoontumiselta.

Murskausalueen hulevesistä saattaa aiheutua pääasiassa kiintoainekuormitusta esimerkiksi lähiojiin. Muodostuvien hulevesien määrään vaikuttaa murskausajankohdan säätila sekä pölyntorjuntaan käytettävän veden määrä. Alueen ulkopuolelle kulkeutuvan kuormituksen vähentämiseksi hulevedet tulee tarvittaessa johtaa selkeytysaltaaseen kiintoaineen erottamiseksi vedestä ennen sen johtamista tai kulkeutumista muualle.

Määräys räjäytysaikojen ilmoittamisesta etukäteen naapureille heidän niin halutessaan on annettu, jotta esim. erityisen paukkuherkkien lemmikkieläinten omistajat saavat tarvittaessa etukäteen tiedon ja voivat varautua tilanteeseen. Tiedotus voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston hyväksymän taksan mukainen 380 euron maksu.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoPortaala Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja