Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta914.01.20219

9350-2017 (638, 022)

Apulaisoikeuskanslerin päätös Turun kaupungin menettelystä yksityistieasiassa

Tiivistelmä:

Erään Turun kaupungin yksityistien osakas on arvostellut oikeuskanslerinvirastoon 22.1.2019 lähettämässään kantelussa Turun kaupungin menettelyä yksityistieasian käsittelyssä. Kantelussa on todettu, että osakas on lähettänyt 17.8.2017 Turun kaupungille kirjoituksen, jossa he olivat vaatineet Turun kaupungin tielautakuntaa määräämään kyseistä yksityistietä hallinnoivan tiekunnan "selvittämään tien laillistetun sijainnin leveyden ja tarvittaessa saattamaan tien välittömästi lailliseen tilaan". Kantelija on ilmoittamansa mukaan toistuvasti tiedustellut asian käsittelyn etenemistä ja saanut vastaukseksi, ettei tielautakuntaa ole kyetty perustamaan. Kantelija on kerrotun vuoksi pyytänyt oikeuskanslerinvirastoa määräämään Turun kaupungin perustamaan tielautakunnan tai vastaavan elimen, jolla on valta käsitellä tielautakunnalle kuuluvat asiat.

Rlupalk § 9

Kaupunkisuunnittelu- ja maaomaisuus, maankäyttöinsinööri Heikki Häkli 7.1.2021:

Apulaisoikeuskansleri on pyytänyt Turun kaupunkia hankkimaan kantelun tutkimiseksi tarpeellisen selvityksen ja antamaan lausuntonsa asiasta. Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta on 5.7.2019 toimittanut selvityksen. Selvityksen mukaan kantelussa tarkoitetun, kaupungin käsiteltäväksi 30.8.2017 saapuneen, asian käsittely on viivästynyt tapahtuneen organisaatiomuutoksen takia. Yksityistieasioita käsitellyt lakisääteisenä tielautakuntana toiminut yksityistietoimikunta oli valittu kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnasta. Organisaatiomuutoksen vuoksi mainitun 12.6.2017 valitun toimielimen toimikausi oli vain vuoden 2017 loppuun. Lyhyt toimikausi ei ollut mahdollistanut tielautakunnan valintapäätöstä eikä toimitusten läpivientiä mahdollisine aikataulumuutoksineen. Kantelijan saattaessa asiansa vireille Turun kaupungilla ei ollut toimivaltaista toimielintä asian käsittelyä varten.

Turun kaupungissa oli 28.1.2018 hyväksytty uusi kaupungin hallintosääntö, jossa rakennus ja lupalautakunta oli laissa edellytetty tielautakunta. Muun muassa käsittelystä perittävien maksujen kohtuullistamiseksi oli valmisteltu luoda kolmetoistajäsenisestä rakennus- ja lupalautakunnasta kuusijäseninen tiejaosto. Ratkaisu ei kuitenkaan osoittautunut mahdolliseksi.

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta on lähettänyt kantelijalle 30.10.2019 asian käsittelyä koskevan ilmoituksen. Siinä on ilmoitettu, että kantelijan niin halutessa, rakennus- ja lupalautakunta voi ottaa asiaan kantaa tielautakunnan toimituksessa, sekä kerrottu asian käsittelystä perittävistä maksuista. Lautakunta on pyytänyt hakijaa ilmoittamaan, haluaako se asian käsittelyä jatkettavaksi.

Kantelija on todennut sekä Turun kaupungille, että oikeuskanslerinvirastolle lähettämässään viestissä todennut, ettei ennen oikeuskanslerin ohjeita ryhdy siinä mihinkään muihin toimenpiteisiin kuin kieltäytyy sitoutumaan maksamaan asian käsittelystä aiheutuvia maksuja. Asian käsittely on siltä osin jäänyt odottamaan oikeuskanslerinviraston asiassa antamaa ratkaisua.

Yksityistielaki muuttui 1.1.2019, jossa kuntien tielautakunnat lakkautettiin. Lain siirtymäsäännösten mukaisesti vireillä olevat asiat sai ratkaista 31.12.2019 asti. Tielautakunnissa mahdollisesti jäljellä olevat asiat tulee osoittaa toimivaltaiselle viranomaiselle, joka tässä tapauksessa on maanmittauslaitos.

Apulaisoikeuskansleri toteaa ratkaisunaan muun muassa:

Oikeuskanslerin tehtäviin ja toimivaltaan ei kuulu puuttua viranomaisessa vireillä olevan asian käsittelyyn, antaa viranomaiselle sellaista koskevia ohjeita tai määräyksiä, taikka antaa kantelijalle asiaa koskevia neuvoja tai oikeudellisia lausuntoja. Oikeuskansleri ei myöskään voi kantelijan asiassa toivomalla tavalla määrätä, miten kaupungin tuli järjestää tehtäviinsä kuuluneiden asioiden käsittely.

Hallintolain 7 §:n 1 momentin mukaan asiointi ja asian käsittely viranomaisessa on pyrittävä järjestämään siten, että hallinnossa asioiva saa asianmukaisesti hallinnon palveluita ja viranomainen voi suorittaa tehtävänsä tuloksellisesti. Hallintolain 23 §:n 1 momentin mukaan asian on käsiteltävä ilman aiheetonta viivytystä ja 2 momentin mukaan asianosaiselle on pyynnöstä annettava arvio päätöksen antamisajankohdasta sekä vastattava käsittelyn etenemistä koskeviin tiedusteluihin.

Saadun selvityksen mukaan kantelijan asian käsittelyn viivästyminen on johtunut kaupungin hallinnossa tehdystä organisaatiouudistuksesta. Vaikka organisaatiouudistus voi joissakin tapauksissa tosiasiallisesti aiheuttaa tilapäistä asioiden käsittelyn hidastumista, ei se oikeudellisesti hyväksyttävällä tavalla selitä viranomaisen käsiteltäväksi kuuluvan asian käsittelyn aloittamisen kohtuuttomana pidettävää viipymistä. Selvityksestä käy ilmi, ettei Turun kaupungilla kantelussa tarkoitetun asian tullessa vireille ollut toimivaltaista viranomaista, joka olisi voinut ottaa asian käsiteltäväkseen. Turun kaupungilla on kuitenkin myös tuolloin ollut lakisääteinen velvollisuus huolehtia siitä, että sillä on toimivaltainen tielautakunnan tehtäviä hoitava toimielin.

Apulaisoikeuskansleri toteaa johtopäätöksenään, että Turun kaupungin tulee kiinnittää huomiota tarpeeseen huolehtia laissa säädetyistä tehtävistä ja viranomaispalveluiden riittävästä saatavuudesta myös organisaatiomuutostilanteissa ja hallintolaissa edellytettyyn asioiden viivytyksettömään käsittelyyn. Asia ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Oheismateriaali 1Apulaisoikeuskanslerin ratkaisu kanteluasiassa (OKV/18/10/2020)

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

PäätösRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi. Lisäksi lautakunta päättää siirtää ko. tielautakunnalle 17.8.2017 osoitetun asian maanmittauslaitokselle käsiteltäväksi yksityistielain siirtymäsäännöksen 9 luku 95 §:n mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvMaanmittauslaitos