Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)205.01.2021 

19-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Resolum Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien ponttaamista (Yliopistonkatu välillä Kauppiaskatu - Brahenkatu)

Ilmoittaja

Resolum Oy

Niuskalankatu 13

20380 Turku

yhteyshenkilö: Jari-Matti Lehto, p. +358-405077150, jari-matti.lehto@resolum.fi

Ilmoitus

Resolum Oy on 22.12.2020 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta. Ilmoitus koskee ponttien asentamista osalle Yliopistonkadun eteläpuolista sivua Kauppiaskadun ja Brahenkadun väliselle osuudelle (noin 50 metrin matkalle) ulottuen osittain Brahenkadun risteysalueelle.

Urakka-aika on 15.1. – 15.2.2021. Töitä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 18.00. Meluhaittaa aiheuttavaa ponttausta tehdään alustavan arvion mukaan kolmena päivänä viikossa noin 2 – 4 tuntia työpäivän aikana. Uuden hulevesilinjan rakentaminen edellyttää kaivannon tukemista teräsponteilla. Muu työ on normaalia kaivuutyötä, kuten kaapelien ja reunakivetyksen asennusta sekä jalkakäytävien laatoitusta.

Melupäästöjä aiheutuu ponttikoneen käytöstä. Melutasoksi 10 metrin päässä työmaasta arvioidaan noin 80 dB(A). Työkohteen lähellä on asuin- ja liikehuoneistoja kadun molemmin puolin 5 – 50 metrin päässä. Jalankulku ohjataan kulkemaan Yliopistonkadun pohjoispuoliselle sivulle. Kadun kiinteistöt on katselmoitu ja tärinää seurataan kahdella tärinämittarilla.

Toiminnasta tiedotetaan talokohtaisesti lähimpiin rakennuksiin.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Perustelut

Ponttaamisesta aiheutuu tilapäisesti merkittävää meluhaittaa lähimpien asuin- ja liikekiinteistöjen kohdalle sekä jalankulkuväylille. Yliopistonkatu muodostaa katukuilun, jossa kaikuminen lisää ponttaamisesta aiheutuvaa melua. Lisäksi lähialueelle on aiheutunut jo entuudestaan huomattavaa melurasitusta toriparkin rakennustöistä.

Koska ponttaamista ei ole tarvetta tehdä koko työpäivää, on sen työaikaa rajoitettu klo 8 – 16 välille alueen asukkaiden kokeman meluhaitan kohtuullistamiseksi. Ponttaamisesta aiheutuvan melun torjuminen muutoin kuin työaikoja rajoittamalla on vaikeaa. Tämän vuoksi tiedottaminen hoidettava mahdollisimman tehokkaalla tavalla, jotta alueella asuvat ja työskentelevät voivat varautua meluhaittaan.

Määräykset jalankulkuväylien rakenteellisista suojauksista tai jalankulun estämisestä on annettu jalankulkijoiden suojaamiseksi meluhaitalta ja mahdolliselta altistumiselta terveyshaitoille.

Määräys terveydellisiin melutason raja-arvoihin vertaamisesta on annettu meluavasta työstä aiheutuvien terveyshaittojen estämiseksi.

Määräykset pölyhaittojen torjumiseksi on annettu terveys- ja viihtyvyyshaittojen estämiseksi.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoResolum Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja