Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)105.01.2021 

14441-2020 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Oteran Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien yöaikaan tehtäviä vesihuoltotöitä (Uudenmaankatu välillä Sirkkalankatu - Hämeenkatu)

Ilmoittaja

Oteran Oy

Vistantie 19

21530 Paimio

yhteyshenkilö: Mikael Hellström, p. 0400231052, mikael.hellstrom@oteran.fi

Ilmoitus

Oteran Oy on 18.12.2020 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta.

Ilmoitus koskee Uudenmaankadulla välillä Sirkkalankatu – Hämeenkatu tehtäviä tavanomaisia vesihuoltoon liittyviä kaivu- ja asennustöitä. Työtä tehdään 18.1. – 31.5.2021. Hankalimmissa risteyksissä kiinteistöjen vedensaantia koskevat liitokset voidaan joutua tekemään ilta- ja yöaikaan klo 18.00 – 07.00 välillä yksittäisinä öinä. Työt pyritään aloittamaan heti liikenteen rauhoittuessa ja eniten melua aiheuttavat työvaiheet pyritään tekemään ilta-aikaan klo 18.00 – 22.00.

Työssä käytetään kaivinkonetta, kuorma-autoa ja kahta maantiivistäjää. Melutason arvioidaan olevan 10 metrin päässä alle 80 dB(A). Lähimmät asuinkiinteistöt ovat Uudenmaankadun molemmilla puolilla olevat asuinkerrostalot, joiden kohdalle arvioidaan aiheutuvan noin 60 dB(A):n melutaso. Yöaikaista meluhaittaa vähennetään ajoittamalla työt mahdollisuuksien mukaan ilta-ajalle tai varhaiselle aamulle ja välttämällä varsinaisia yötöitä. Tarvittaessa tehdään melumittauksia.

Lähikiinteistöjä on jo ennen töiden alkamista informoitu mahdollisista yöaikaisista töistä. Asiasta tiedotetaan tarkemmin kullekin kiinteistölle lähempänä töiden aloittamisajankohtaa kyseisen kiinteistön kohdalla.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien meluhaittojen vähentämiseksi. Koska osa työstä on liikenteen takia välttämätöntä tehdä ilta- tai yöaikaan, on työ pyrittävä suorittamaan mahdollisimman vähän melua aiheuttavasti. Yöaikana ylimääräiset kolahdukset ja työkoneiden siirtelystä tms. aiheutuvat äänet on pyrittävä minimoimaan. Tämä tulee huomioida työmenetelmä- ja laitevalinnoissa sekä huolellisessa työskentelyssä ylimääräisen meluhaitan vähentämiseksi.

Ajoittamalla meluisimmat työvaiheet iltaan pyritään vähentämään asukkaille aiheutuvaa yöaikaista haittaa.

Tiedottaminen on hoidettava mahdollisimman tehokkaalla tavalla ja sen on ulotuttava riittävän laajalle alueelle, koska taustamelun puuttuessa yöaikaan ääni kantautuu huomattavasti kauemmas kuin päiväaikaan.

Meluavasta työstä aiheutuvan haitan kohdentuessa useana peräkkäisenä yönä samoihin asuintaloihin, saattaa melun mittaaminen tulla tarpeelliseksi etenkin valitustapauksissa.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoOteran Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja