Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö105.01.2021 

12763-2019 (11 01 00)

Päätös ympäristönsuojelulain 115 a §:n mukaisesta ilmoituksesta, Paimalantie 38, Turku

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Liisa Leino 22.12.2020:

ASIA

Ympäristösuojelulain 115 d §:n mukainen ilmoituspäätös eläinsuojalle

Ilmoituksen tekijä

Toiminnanharjoittaja:         

Saku Kirstilä

Eläinsuojan/tilan nimi:       

Marttilan tila

Toiminnan sijainti

Eläinsuojan sijainti:            

Paimalantie 38, 20380 Turku

Kiinteistötunnus:                

853-507-3-90

Ilmoituksen käsittelemisen peruste

Ympäristönsuojelulain (YSL, 527/2014) 115 a §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kirjallinen ilmoitus ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavasta toiminnasta, josta säädetään YSL:n liitteessä 4. Liitteen 4 kohdan 5 alakohdan a mukaan eläinsuoja, joka on tarkoitettu vähintään 10 000 ja enintään 40 000 broilerille katsotaan ilmoituksenvaraiseksi toiminnaksi. Ilmoitus tehdään sille 3 ja 4 momentissa säädetylle toimivaltaiselle viranomaiselle, jonka toimialueelle toiminta sijoitetaan. Ilmoitus on tehtävä vähintään 120 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista. Ilmoitus on lisäksi tehtävä 89 §:n mukaisesta muuttamisesta ja ilmoituksenvaraisen toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävästä tai muusta toiminnan olennaisesta muuttamisesta. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos muutos ei lisää ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia tai riskejä eikä ilmoituspäätöstä toiminnan muutoksen vuoksi ole tarpeen tarkistaa. Valtion ympäristölupaviranomainen käsittelee ilmoituksen liitteen 4 kohdan 2 alakohdassa b ja kohdassa 3 tarkoitetuista toiminnoista sekä muista liitteen 4 toiminnoista, jos niissä on kyse sotilaskäyttöön tarkoitetusta toiminnasta. Muissa kuin edellä mainituissa tapauksissa, ilmoituksen käsittelee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Asian vireilletulo

Marttilan tilalle on myönnetty ympäristölupa 17.3.1999 § 75, lupa on myönnetty ympäristölupamenettelylain (735/1991) voimassaollessa 45 000 eläinyksikölle. Toiminnanharjoittajaa on 11.6.2019 kehotettu jättämään ilmoitus eläinsuojasta Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle, sillä olemassa olevat kasvatustilat soveltuvat enintään 30 000 eläinyksikölle.

Ilmoitus on jätetty ja tullut näin ollen vireille Turun kaupungin ympäristönsuojelussa 25.5.2020. Ilmoitusta on täydennetty 17.7.2020.

Tiivistelmä toiminnasta ja sen laajuudesta

Marttilan tilalla Turussa sijaitsee broilerinkasvattamo, jossa on paikat 30 000 eläinyksikölle. Yksi erä broilereita on kasvattamossa kuivikepohjalla noin 36 päivää, jonka jälkeen ne kuljetetaan pois. Kasvatuserän päätyttyä kuivikepohja kerätään kasvattamosta ja kuljetetaan pois ja tilat pestään. Ennen uuden erän saapumista kasvattamon lattiassa olevat viemärikaivot peitetään ja lattialle levitetään noin kahden sentin kerros Biolanin turvetta.

Kasvattamon pesusta muodostuvat vedet johdetaan kahteen 15 m3 umpisäiliöön, jotka tyhjennetään tarvittaessa, eli noin kerran vuodessa. Sosiaalitilojen jätevedet johdetaan erilliseen umpisäiliöön. Umpisäiliöt tyhjennetään tarvittaessa. Tyhjennyksen suorittaa KM-Pipe Oy.

Lannan vastaanotosta on tehty sopimus kahden eri toiminnanharjoittajan kanssa. Sopimukset kattavat yhteensä 500 m3 lantaa vuodessa. Lanta kuljetetaan pois tilalta välittömästi, kun se on kerätty kasvattamosta.

Kasvattamo lämmitetään ympärivuotisesti tilalla sijaitsevan hakelämpökeskuksen avulla. Lämpökeskus on rakennettu vuonna 2007 ja se on kooltaan 300 kW. Haketettava puuaines saadaan tilan omista metsistä. Kasvattamon yhteydessä on bunkkerissa sijaitseva 10 m3 lämmitysöljysäiliö. Kasvattamoa lämmitetään öljyllä vain poikkeustilanteissa. Säiliö on kaksivaippainen sekä varustettu lapon- ja ylitäytönestimillä. Säiliö on tarkastettu edellisen kerran 9.3.2017, tarkastuspöytäkirjan mukaan seuraavaa tarkastusta suositellaan 9.3.2022 mennessä.

Kuolleita eläimiä varten on piha-alueella kasvattamon läheisyydessä raatokontti, jonka tyhjentää Honkajoki Oy.

Kiinteistö sijaitsee Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa alueella, joka on kaavamerkintöjen mukaan virkistysaluetta ja uuden ulkoilureittiyhteyden varrella.

Kiinteistöllä sijaitsee päärakennuksen vieressä, yli 100 metrin etäisyydellä eläinsuojasta, kiinteä muinaisjäännös (rautakautinen hautapaikka). Toinen kiinteistön kiinteistä muinaisjäännöksistä (rautakautinen mahdollinen asuinpaikka) sijaitsee noin 250 metrin etäisyydellä eläinsuojasta.

Kiinteistö sijaitsee noin 145 metrin etäisyydellä Vähäjoesta ja noin 175 metrin etäisyydellä Maarian altaan lähisuojavyöhykkeestä.

Asian käsittely

Ilmoitus eläinsuojasta liitteineen on ollut nähtävillä 11.8.-16.9.2020 Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla. Ilmoitus vireilläolosta toimitettiin lisäksi postitse Marttilan tilan (853-507-3-90) rajanaapureille.

Asiasta ei pyydetty lausuntoja.

Asiasta jätettiin määräaikaan mennessä yksi muistutus.

Turun luonnonsuojeluyhdistyksen 16.9.2020 jättämän muistutuksen mukaan asiasta annettu kuulutus oli virheellinen ja ilmoitus epätäydellinen. Muistutuksessa vaadittiin ilmoituksen täydennystä ja kuulutuksen uusimista. Muistutuksen perusteella Turun luonnonsuojeluyhdistykseltä pyydettiin tarkennusta siihen, miltä osin kuulutus oli tapahtunut virheellisesti ja ilmoitus ollut puutteellinen. Samalla yhdistykselle referoitiin pääkohdittain ne asiat, mitä kuulutetuissa asiakirjoissa oli kerrottu. Turun luonnonsuojeluyhdistyksen 19.9.2020 toimittaman vastauksen mukaan kuulutuksessa olisi voinut kertoa, että ilmoitus koskee eläinmäärän vähentämistä. Lisäksi kuulutuksessa olisi pitänyt olla tiedot olennaisista päästöistä ja jätteistä.

Muistutuksesta ei sen luonteesta johtuen pyydetty vastinetta toiminnanharjoittajalta.

PäätösTurun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy Marttilan tilan broilerinkasvattamosta tehdyn YSL 115 a mukaisen ilmoituksen 30 000 broilerin eläinsuojasta.

Toimintaa on harjoitettava ilmoituksessa esitetyn mukaisesti ja toiminnanharjoittajan on muun lainsäädännön ohella noudatettava ilmoituksenvaraisista eläinsuojista (138/2019) ja eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (1250/2014, nitraattiasetus) annettuja valtioneuvoston asetuksia sekä tässä päätöksessä annettuja määräyksiä.

MÄÄRÄYKSET

Eläinpaikkamäärä

1.  Eläinsuojaan saa sijoittaa ilmoituksen mukaisesti enintään 30 000 broileria.

Lannan varastointi

2.  Lanta tulee kasvatuserän päätyttyä toimittaa viipymättä asianmukaiselle vastaanottajalle. Lannan lastausta suoritettaessa, lantaa ei saa päästää ympäristöön ja varissut lanta tulee kerätä talteen. Lantaa ei saa tilapäisestikään varastoida päällystämättömällä alustalla.

3.  Mikäli tilalla varastoidaan lantaa lantalassa, tulee lantalan olla tiivis ja nitraattiasetuksen (1250/2014) mukainen. Mahdollinen lantalasuunnitelma tulee ennen rakennustoimenpiteitä toimittaa ympäristönsuojeluun.

Jätevesien käsittely

4.   Syntyvät jätevedet, mukaan lukien kasvattamon pesuvedet, tulee johtaa ilmoituksen mukaisesti umpisäiliöihin. Säiliöt tulee varustaa täyttymishälyttimillä. Säiliöiden kunto ja tiiveys tulee tarkastaa tyhjennysten yhteydessä. Tyhjennys ja jatkokäsittely tulee suorittaa asianmukaisesti.

Jätteen varastointi

5.  Jäteastiat on tyhjennettävä säännöllisesti ja riittävän usein niin, että jätteet mahtuvat astioihin eikä jätteistä aiheudu ympäristön pilaantumista, roskaantumista tai muuta haittaa.

6.  Vaaralliset jätteet on säilytettävä asianmukaisesti merkittyinä erillään toisistaan lukitussa tai valvotussa tilassa. Vaarallisten jätteiden varastointi ja säilytys on järjestettävä siten, että haitallisten aineiden pääsy ympäristöön on estetty. Vaaralliset jätteet on säilytettävä viemäröimättömässä ja kynnyksellisessä varastotilassa tai allastettuna. Varastotilan lattian on oltava tiivis. Suoja- allas tai kynnys on mitoitettava vähintään suurimman varastoitavan irtosäiliön tilavuuden mukaiseksi. Vaaralliset jätteet tulee luovuttaa asianmukaiselle vastaanottajalle tarvittaessa, vähintään kerran 12 kuukaudessa.

Rehujätteiden käsittely

7.  Mahdolliset rehujätteet ja muut ruokinnan tähteet on varastoitava siten, ettei varastoinnissa aiheudu ravinnepäästöjä pinta- tai pohjavesiin, epäsiisteyttä taikka haju- tai muuta haittaa ympäristölle.

Kuolleiden eläinten käsittely

8.  Kuolleet eläimet on varastoitava tiivispohjaisella alustalla ja tarkoitukseen soveltuvassa paikassa siten, että varastoinnista ei aiheudu haittaa ympäristölle. Jos kuolleita eläimiä varastoidaan vähintään kolme vuorokautta, tulee varastointiin käytetyn tilan olla jäähdytetty tai sen lämpötilan on muutoin oltava riittävän matala, jotta raadot säilyvät pilaantumattomina.

Öljysäiliö

9.  Öljysäiliö putkistoineen on tarkastettava annetun kuntoluokan mukaan, kuitenkin vähintään 10 vuoden välein. Tarkastuspöytäkirja on säilytettävä ja toimitettava valvontaviranomaiselle vuosiraportoinnin yhteydessä.

Haittojen ehkäisy

10. Toiminnanharjoittajan on järjestettävä toimintansa niin, että ympäristön pilaantuminen voidaan ehkäistä ennakolta. Jos pilaantumista ei voida kokonaan ehkäistä, se on rajoitettava mahdollisimman vähäiseksi. Toiminnanharjoittajan on rajoitettava toimintansa päästöt ympäristöön ja viemäriverkostoon mahdollisimman vähäisiksi.

11. Toiminnassa on mahdollisuuksien mukaan hyödynnettävä parasta käyttökelpoista tekniikkaa.

Tarkkailu ja raportointi

12. Toiminnanharjoittajan on pidettävä kirjaa eläinsuojan toiminnasta. valvontaviranomaiselle tulee toimittaa vuosittain maaliskuun loppuun mennessä edeltävää kalenterivuotta koskeva vuosiraportti, josta käy ilmi vähintään seuraavat tiedot:

a.   eläinten määrä,

b.   lantamäärä (m3/vuosi) ja lannan luovutukset,

c.    toiminnasta syntyneet jätteet ja niiden luovutukset,

d.   lämmitysöljysäiliön mahdolliset täytöt, tarkastukset ja huollot tositteineen,

e.   umpisäiliöiden tyhjennykset tositteineen.

13. Vuosiraportoinnin lisäksi toiminnanharjoittajan on pidettävä kirjaa ja pyydettäessä esitettävä Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle tiedot:

a.   lannan toimituspaikoista ja/tai vastaanottajista,

b.   lannan levitykseen käytettävistä peltoaloista ja sopimuksista,

c.    ympäristöluvanvaraiseen laitokseen vuosittain toimitettavien ja haudattujen kuolleiden eläinten määrästä kappaleina tai tonneina ja toimitusten ajankohdista.

14. Mahdollisista onnettomuus, poikkeus tai –häiriötilanteista, joista voi aiheutua haittaa ympäristölle ja/tai naapureille, on viipymättä ilmoitettava valvontaviranomaiselle.

Toiminnan muuttaminen tai lopettaminen

15. Toiminnassa tapahtuvista muutoksista, pitkäaikaisista keskeytyksistä, olennaisista muutoksista tai lopettamisesta on ilmoitettava valvontaviranomaiselle viipymättä.

16. Tuotannon loppuessa tai keskeytyessä pitkäaikaisesti, on kuivikelanta, kuolleet eläimet ja muut jätteet sekä jätevedet toimitettava asianmukaiseen hyötykäyttöön tai keräykseen. Toiminnanharjoittajan on viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista toimitettava valvontaviranomaiselle yksityiskohtainen suunnitelma lopettamiseen liittyvistä toimenpiteistä.

Asetuksen ja muiden säännösten noudattaminen

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 70 § 2 momentin mukaan, jos valtioneuvoston asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan tai 115 d §:ssä tarkoitetun ilmoituspäätöksen määräystä ankarampia säännöksiä tai näistä poikkeavia säännöksiä luvan tai ilmoituspäätöksen voimassaolosta tai tarkistamisesta, asetusta on luvan tai ilmoituspäätöksen estämättä noudatettava.

PÄÄTÖKSEN PERUSTELUT

Ilmoituksen hyväksymisen edellytykset

Ilmoituksen ja tämän päätöksen mukaisesti harjoitettu toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty, kun otetaan huomioon annetut lupamääräykset. Toimittaessa ilmoituksen ja tämän päätöksen mukaisesti toiminnasta ei aiheudu ympäristönsuojelulain 115 d §:ssä mainittuja haittoja. Ilmoituksen ja annettujen määräysten mukaisesti toimittaessa toiminnan voidaan arvioida olevan tämän-hetkisen parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaista.

Turussa sijaitsevan Marttilan tilan toiminta on ilmoituksenvaraista liitteen 4 kohdan 5 alakohdan a mukaan, joten ilmoituksen käsittelee Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen.

Määräysten perustelut

Tämä päätös ja sen määräykset on annettu Saku Kirstilän toimittamien ilmoituksen ja täydennyksen tietojen perusteella. (Määräys 1)

Ilmoituksen mukaan tilalla ei varastoida lantaa kuivikepohjan lisäksi. Nitraattiasetuksen (1250/2014) mukaan tilalla, jolla kertyy lantaa tuotantoeläinten pidosta, tulee olla lannan varastointitila (lantala). Lantalan tilavuuden tulee riittää vähintään 12 kuukauden aikana kertyvälle lannalle. Lantalan vähimmäistilavuuden laskemisessa voidaan ottaa huomioon viljelijöiden yhteiset lantalat ja pihattojen kuivikepohjat sekä samana laidunkautena laitumelle jäävä lanta. Naudoilla, lukuun ottamatta ympärivuotisesti ulkona kasvatettavia lajeja, huomioon voidaan ottaa enintään neljän kuukauden aikana laitumelle jäävä lanta. Vähimmäistilavuudesta voidaan poiketa, jos lantaa luovutetaan sellaiselle hyödyntäjälle, joka voi vastaanottaa sitä ympäristönsuojelulain 27 §:n nojalla myönnetyn luvan perusteella tai jos lantaa luovutetaan toiselle tilalle edellä säädetyllä tavalla varastoitavaksi lantalassa. (Määräykset 2-3)

YSL 155 §:n mukaan, jos kiinteistöä ei ole liitetty viemäriverkostoon eikä toimintaan tarvita ympäristölupaa, jätevedet on johdettava ja käsiteltävä siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. Marttilan tilasta tehdyssä ilmoituksessa on esitetty, että jätevedet johdetaan umpisäiliöihin. (Määräys 4)

Jätelain (646/2011) 13 §:n mukaan jätettä ei saa hylätä eikä käsitellä hallitsemattomasti. Jätteestä ja jätehuollosta ei saa aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle, roskaantumista, yleisen turvallisuuden heikentymistä taikka muuta näihin rinnastettavaa yleisen tai yksityisen edun loukkausta. Jätteen keräyksessä ja kuljetuksessa sekä jätteen käsittelylaitoksen tai -paikan sijoittamisessa, rakentamisessa, käytössä ja käytön jälkeisessä hoidossa on erityisesti huolehdittava siitä, ettei jätehuollosta aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavia päästöjä mukaan lukien melua ja hajua taikka viihtyisyyden vähentymistä. Toiminnan, laitoksen tai paikan on lisäksi sovelluttava ympäristöön ja maisemaan. Jätehuollossa on periaatteena, että käytetään parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja noudatetaan ympäristön kannalta parasta käytäntöä. (Määräys 5)

Jätehuoltomääräykset Lounais-Suomessa 41 §:n mukaan muilla kuin asuinkiinteistöllä järjestettävän vaarallisen jätteen keräämisen tulee tapahtua erillisessä lukitussa tai valvotussa tilassa tai vaarallinen jäte tulee kerätä sellaisiin kaappeihin ja astioihin, joista sitä ei voi vapaasti poistaa. Kutakin vaarallista jätelajia varten tulee olla oma merkitty jäteastiansa. Nestemäiset vaaralliset jätteet on säilytettävä ehjissä tiiviisti suljetuissa niille tarkoitetuissa astioissa. Nestemäistä vaarallista jätettä sisältävät astiat on sijoitettava nestettä läpäisemätöntä materiaalia olevalle reunakorokkeelliselle ja katetulle alustalle. Kiinteistön haltijan on asetettava vaarallisten jätteiden keräyspisteen käyttöä koskevat ohjeet sellaiseen paikkaan, että ne ovat kaikkien tilaa käyttävien nähtävissä. Lisäksi kiinteistön haltijan on tiedotettava keräyspisteen käyttäjiä siitä, kuinka vaarallisten jätteiden keräys kiinteistöllä on järjestetty. Kiinteistöllä ei saa varastoida vaarallisia jätteitä 12 kuukautta kauemmin. Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 13 §:n mukaan ympäristölle vaarallisten kemikaalien ja vaarallisten jätteiden, kuten öljyjen, maalien, torjunta-aineiden ja liuottimien varastointi ja säilytys sekä täyttöpaikat on järjestettävä kiinteistöllä siten, että haitallisten aineiden pääsy maaperään, pohjaveteen, pintaveteen, viemäriin, rakennusten rakenteisiin tai muuhun ympäristöön on estetty. Sisätiloissa polttonesteet, muut nestemäiset kemikaalit ja vaaralliset jätteet on säilytettävä viemäröimättömässä varastotilassa tai allastettuna. Varastotilan lattian on oltava tiivis ja kemikaalien vaikutusta kestävä. Tila on varustettava kynnyksin tai lattiakaadoin tai kemikaalit on säilytettävä allastettuina. Suoja- allas tai kynnys on mitoitettava vähintään suurimman varastoitavan irtosäiliön tilavuuden mukaiseksi. (Määräys 6)

Ilmoituksenvaraisista eläinsuojista annetun valtioneuvoston asetuksen (138/2019) 7 §:n mukaan rehujätteet ja muut ruokinnan tähteet on varastoitava siten, ettei varastoinnissa aiheudu ravinnepäästöjä pinta- tai pohjavesiin, epäsiisteyttä taikka haju- tai muuta haittaa ympäristölle. Asetuksen 8 §:n mukaan Kuolleet eläimet on varastoitava tiivispohjaisella alustalla ja tarkoitukseen soveltuvassa paikassa siten, että varastoinnista ei aiheudu haittaa ympäristölle. Jos kuolleita eläimiä varastoidaan vähintään kolme vuorokautta, tulee varastointiin käytetyn tilan olla jäähdytetty tai sen lämpötilan on muutoin oltava riittävän matala, jotta raadot säilyvät pilaantumattomina. Alueilla, joilla kuolleiden eläinten hautaaminen on sallittua muun lainsäädännön nojalla, tulee nautaeläinten, lammas- ja vuohieläinten, siipikarjan, sikaeläinten ja hevoseläinten kokonaiset raadot haudata maahan siten, että hautaamisesta ei aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, huomattavaa hajuhaittaa, maaperän tai pohja- tai pintavesien pilaantumisvaaraa eikä muuta haittaa ympäristölle. Kuolleita eläimiä ei saa haudata tärkeälle tai muulle vedenhankintakäyttöön soveltuvalle pohjavesialueelle, vesilain (587/2011) 4 luvun 11 §:ssä tarkoitetulle vedenottamon suoja-alueelle, tulvanalaiselle alueelle, vesistöön viettävälle rinteelle eikä alle 250 metrin etäisyydelle talousvesikäytössä olevasta kaivosta, lähteestä tai muusta vedenottopaikasta. Kuolleet eläimet on haudattava vähintään metrin syvyyteen ja hautaamispaikka täytettävä maa-aineksella välittömästi. Kuolleita eläimiä ei saa haudata maatumattomassa pakkauksessa. (Määräykset 7-8)

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 14.1 §:n mukaan öljysäiliön omistajan tai haltijan on tarkastutettava käytössä oleva säiliö putkistoineen ensimmäisen kerran 10 vuoden kuluessa asennuksesta ja sen jälkeen säiliön kuntoluokan mukaan tai 10 vuoden välein. Tarkastuksesta on laadittava tarkastuspöytäkirja, joka on säilytettävä ja pyydettäessä esitettävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Tarkastuksen saa suorittaa vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston hyväksymä tarkastaja. Tarkastusvelvollisuus ei koske kaksoisvaippasäiliöitä tai suoja-altaassa olevia säiliöitä, joissa on hälyttävä vuodonilmaisujärjestelmä. (Määräys 9)

YSL 7 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on järjestettävä toimintansa niin, että ympäristön pilaantuminen voidaan ehkäistä ennakolta. Jos pilaantumista ei voida kokonaan ehkäistä, se on rajoitettava mahdollisimman vähäiseksi. Toiminnanharjoittajan on rajoitettava toimintansa päästöt ympäristöön ja viemäriverkostoon mahdollisimman vähäisiksi. Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavassa toiminnassa on noudatettava jätelain (646/2011) 2 luvussa säädettyjä yleisiä velvollisuuksia ja periaatteita sekä kemikaalilain (599/2013) ja Euroopan unionin kemikaalilainsäädännön mukaisia kemikaalien turvallista käyttöä koskevia yleisiä periaatteita ja velvoitteita ympäristön pilaantumisen ja sen vaaran ehkäisemiseksi. (Määräys 10)

YSL 8 §:n mukaan, jos toiminnasta on 115 a §:n mukaan tehtävä ilmoitus (ilmoituksenvarainen toiminta) toiminnanharjoittajan on sen lisäksi, mitä 7 §:ssä säädetään, ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi huolehdittava ja varmistuttava siitä, että toiminnassa käytetään parasta käyttökelpoista tekniikkaa; energiankäyttö toiminnassa on tehokasta; toiminnasta aiheutuvia päästöjä ja vaikutuksia tarkkaillaan ja niistä sekä toiminnassa käytettävistä raaka-aineista, polttoaineista ja muista kemikaaleista, toiminnassa syntyvistä jätteistä ja toiminnassa käsitellyistä jätteistä toimitetaan viranomaiselle tarpeellisia tietoja; toiminnanharjoittajan käytettävissä on toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä asiantuntemus. (Määräys 11)

Ilmoituksenvaraisista eläinsuojista annetun valtioneuvoston asetuksen (138/2019) 9 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on ylläpidettävä vuosittain seurantatietoja eläinsuojan toiminnasta. Seuraavat seurantatiedot on säilytettävä viiden vuoden ajan ja pyydettäessä esitettävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle: 1) eläinten määrä; 2) toiminnassa vuosittain muodostuva lannan kuutiometrimäärä eläinlajeittain ja lantatyypeittäin; 3) lannan toimituspaikat tai vastaanottajat ja lannan toimittamisen ajankohdat eläinlajeittain ja lantatyypeittäin; 4) uudet tai muuttuneet lannan levitykseen käytettävät peltoalat ja sopimukset; sekä 5) ympäristöluvanvaraiseen laitokseen vuosittain toimitettavien ja haudattujen kuolleiden eläinten määrä kappaleina tai tonneina ja toimitusten ajankohdat. Ilmoituspäätöksessä on annettava tarvittavat määräykset kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle säännöllisesti raportoitavista seurantatiedoista, jotka voivat koostua 2 momentissa luetelluista seurantatiedoista tai muista ympäristönsuojelun tiedoista, jotka viranomainen tarvitsee eläinsuojan valvontaan. (Määräykset 12-13)

YSL 123 §:n mukaan, jos onnettomuudesta, ennakoimattomasta tuotantohäiriöstä tai muusta niihin rinnastettavasta yllättävästä, toiminnasta riippumattomasta poikkeuksellisesta syystä taikka rakennelman tai laitteen purkamisesta luvanvaraisessa, ilmoituksenvaraisessa tai rekisteröitävässä toiminnassa aiheutuu päästöjä tai syntyy jätettä siten, että aiheutuu tilanne, jonka vuoksi ympäristölupaa, ilmoituspäätöstä tai toimintaa koskevan valtioneuvoston asetuksen vaatimuksia ei voida noudattaa tai tilanne, jossa voi aiheutua välitöntä ja ilmeistä ympäristön pilaantumisen vaaraa tai jätteen määrän tai ominaisuuksien vuoksi tavanomaisesta poikkeavia toimia jätehuollossa, on toiminnasta vastaavan tai jätteen haltijan ilmoitettava tapahtuneesta viipymättä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. (Määräys 14)

YSL 170 §:n mukaan ilmoituksenvaraisen toiminnan harjoittajan on viipymättä ilmoitettava valvontaviranomaiselle toiminnan pitkäaikaisesta keskeyttämisestä; toiminnan lopettamisesta; muista toimintaa koskevista valvonnan kannalta olennaisista muutoksista, joilla voi olla vaikutuksia ympäristön pilaantumiseen taikka säädösten, ilmoituspäätöksen tai luvan noudattamiseen. Ilmoituksenvaraisen ja rekisteröitävän toiminnan harjoittajan vaihtuessa uuden toiminnanharjoittajan on ilmoitettava vaihtumisesta valvontaviranomaiselle. (Määräys 15)

Ympäristönsuojelusta annetun valtioneuvoston asetuksen (713/2014) 15 a §:n momentin 2 alakohdan 7 mukaan sen lisäksi, mitä ympäristönsuojelulain 115 d ja 115 e §:ssä säädetään ilmoituspäätöksen sisällöstä, päätöksestä on käytävä ilmi tarvittavat määräykset sellaisista ympäristön pilaantumisen vaaraa ehkäisevistä toimenpiteistä, jotka liittyvät toiminnan käynnistämiseen, huoltoihin, vahinkoihin, väliaikaiseen toiminnan pysäyttämiseen ja lopulliseen toiminnan lakkauttamiseen. (Määräys 16)

Vastaus yksilöityihin vaatimuksiin

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen ei katso asiassa tapahtuneen menettelyllistä virhettä.

Muuta toiminnassa huomioitavaa

YSL 15 §:n mukaan luvanvaraisen ja ilmoituksenvaraisen toiminnan harjoittajan on ennakolta varauduttava toimiin onnettomuuksien ja muiden poikkeuksellisten tilanteiden estämiseksi ja niiden terveydelle ja ympäristölle haitallisten seurausten rajoittamiseksi.

YSL 19 §:n mukaan kemikaalia ei luvanvaraisessa, ilmoituksenvaraisessa tai rekisteröitävässä toiminnassa saa käyttää siten, että siitä aiheutuu tässä laissa tarkoitettua merkittävää ympäristön pilaantumisen vaaraa. Kemikaalista aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi luvanvaraisen, ilmoituksenvaraisen tai rekisteröitävän toiminnan harjoittajan on, silloin kun se on kohtuudella mahdollista, valittava käyttöön olemassa olevista vaihtoehdoista kemikaali tai menetelmä, josta aiheutuu vähiten ympäristön pilaantumisen vaaraa. Kemikaalien käsittelystä ja varastoinnista säädetään lisäksi vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetussa laissa sekä kuluttajatuotteiden turvallisuudesta kuluttajaturvallisuuslaissa (920/2011).

Päätöksen voimassaolo

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Kumotut päätökset ja päätöksen täytäntöönpano

Tämä päätös korvaa kokonaisuudessaan ympäristöluvan 17.3.1999 § 75.

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta (YSL 115 d §).

Käsittelymaksu

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukaisesti YSL 115 §:n mukaisen eläinsuojasta tehdyn ilmoituksen käsittelystä perittävä maksu on 1700 euroa.

Päätöksestä tiedottaminen

Päätöksen antamisesta tiedotetaan julkaisemalla kuulutus ja päätös Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla.

Lisäksi päätöksen antamisesta ilmoitetaan niille, joille hakemuksesta on annettu erikseen tieto, sekä niille, jotka ovat tehneet muistutuksen tai ilmaisseet mielipiteensä asiassa.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Sovelletut oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014, YSL): 5-9, 11, 12, 14-17, 19, 20, 22, 52, 53, 62, 70, 115a-115e, 123, 170, 189-191, 205 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920): 17 §

Hallintolaki (434/2003): 43-47, 62 a §

Jätelaki (646/2011): 8, 12-17, 28, 29, 72 §

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014): 11-14, 15 a §

Valtioneuvoston asetus ilmoituksenvaraisista eläinsuojista (138/2019) kokonaisuudessaan

Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (1250/2014, nitraattiasetus): 2, 5, 7 §

Jätehuoltomääräykset Lounais-Suomessa (Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta 27.4.2017 § 22): 41 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset (Turun kaupungin ympäristöjulkaisuja 2/2019): 13 §

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Turun kaupunkiympäristölautakunta 17.3.2020 85 §): 3, 9, 10 §

Liite 1Eläinsuojan sijainti kartalla

 

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

 

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
aoKirstilä Saku
tiedRakennus- ja lupalautakunta


Liitteet:

Kytoys § 1
Liite 1:Eläinsuojan sijainti kartalla