Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta29926.11.20204

8187-2017 (353)

Terveydensuojelulain nojalla annetun asumiskiellon poistaminen

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta antoi määräyksen 19.9.2017 asunto-osakeyhtiölle ryhtyä kiireellisiin toimenpiteisiin hajun ja hajuhaittaa aiheuttavien olosuhteiden poistamiseksi asunnoista Tikkutehtaankuja 6 C 25 ja 26. Samalla lautakunta päätti teettää terveyshaitan selvittämiseksi tarvittavat lisäselvitykset ja tutkimukset ulkopuolisella asiantuntijalla sekä asetti asunnot asumiskieltoon. Ympäristöterveyteen on toimitettu asumisterveysasetuksen 21 §:n mukaisen asiantuntijan laatima lausunto terveyshaittaa aiheuttavien olosuhteiden poistamisesta. Kohteen korjaustoimenpiteisiin on haettu rakennuslupa ja rakennusvalvonta on suorittanut loppukatselmuksen. Lautakunnalle ehdotetaan, että asumiskielto poistetaan kyseisten asuntojen osalta

Rlupalk § 299

Ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall, ympäristölakimies Nina Mattila, terveystarkastaja Jenni Vaarno 23.11.2020:

Asianosaiset

Asunto Oy Turun Tikkutehtaankuja 6

Y-tunnus 2161980-6

c/o Isännöinti Levasma Oy

Stålarminkatu 2a, 20810 Turku

Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy, Turku

Y-tunnus 0712975-5

c/o Tomi Eloluoto, asianajaja, varatuomari

Asianajotoimisto Aura Oy - Aura Attorneys at Law Ltd

Aurakatu 8, 20100 Turku, Finland

Asian aiemmat vaiheet

Terveystarkastaja on tehnyt asunnontarkastuksen 14.6.2016 asunnon hajuhaitan vuoksi osoitteessa Tikkutehtaankuja 6 C 25 ja C 26 Turku. Kyseessä on ollut asumiskäyttöön muutettu entinen teollisuusrakennus. Tarkastuksella on todettu öljymäistä hajua molemmissa asunnoissa. As Oy Turun Tikkutehtaankuja 6:tta on kehotettu ryhtymään toimenpiteisiin hajuhaitan syyn selvittämiseksi ja poistamiseksi, selvityksessä tulee käyttää asumisterveysasetuksen 21 §:n mukaiset pätevyysvaatimukset täyttävää asiantuntijaa. As Oy on ryhtynyt toimenpiteisiin hajuhaitan poistamiseksi.

Terveystarkastajat ovat asukkaiden ja kiinteistön omistajan pyynnöstä tehneet uusintatarkastuksia asuntoihin ja todennut, että asunnoissa on edelleen öljymäistä hajua. Kohteessa on As Oy:n tilaamalla merkkiainekokeella todettu asunnoissa ilmavuotoja ja olosuhteet, joista voi aiheutua terveyshaittaa asunnoissa oleskeleville. Asukkaan toimittaman tutkimustodistuksen mukaan kohteesta otetuista näytteissä on todettu öljyhiilivetyjakeita, keskitisleitä ja raskaita öljyjakeita.

Rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksen asumiseen toteuttaneen Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy:n tilaamassa tutkimuksessa ilmanäytteissä ei esiintynyt viitteitä öljyperäisistä yhdisteistä asuinhuoneista otetuissa näytteissä eikä kohdennetuissa näytteissä. Lisäksi on tehty kolme muuta ilmanäytemittausta, joissa ei ole voitu todeta selkeästi terveyshaittaa aiheuttavia määriä öljyperäisiä yhdisteitä.

Kaupunkiympäristölautakunta on käsitellyt asiaa 19.9.2017 § 278 ja antanut määräyksen asunto-osakeyhtiölle ryhtyä kiireellisiin toimenpiteisiin hajun ja hajuhaitta aiheuttavien olosuhteiden poistamiseksi asunnoista. Samalla lautakunta on päättänyt teettää terveyshaitan selvittämiseksi tarvittavat selvitykset ja tutkimukset ulkopuolisella asiantuntijalla kiinteistönomistajan kustannuksella aiempien tutkimusten ristiriitaisuudesta johtuen ja asettanut asunnot asumiskieltoon, kunnes ympäristöterveyteen on toimitettu asiantuntijan laatima selvitys terveyshaittaa aiheuttavien olosuhteiden poistamisesta ja ympäristöterveys on todennut hajuhaitan poistumisen. 

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan toimivalta asiassa on siirtynyt 1.1.2018 alkaen rakennus- ja lupalautakunnalle.

Kuuleminen

Ennen lopullisen päätöksen tekemistä asianosaisilla, Asunto Oy Turun Tikkutehtaankuja 6 ja Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy Turku, on ollut mahdollisuus antaa kirjalliset vastineensa valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista.

Asunto Oy Turun Tikkutehtaankuja 6 on vastineessaan vedonnut muun muassa siihen, että sen ja Asuntomestarit Oy:n välillä on sovittu tietyistä vastineessa listatuista jatkotutkimuksista korjaustoimenpiteiden jälkeen. Yhtiön mukaan vastineeseen listattuja sovittuja toimenpiteitä ei ole tehty eikä yhtiö puolla ilman näiden tutkimusten tuloksia asumiskiellon poistamista.

Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy, Turku on antanut kannanoton, jossa pyydetään asumiskiellon poistamista. Kannanotossa todetaan muun muassa, että asumiskiellon poistamiseksi lautakunnan päätöksessä asetetut edellytykset ovat täyttyneet. Asumiskiellon jatkaminen olisi kannanoton mukaan kohtuutonta asuntojen omistajan näkökulmasta, koska huoneistot on korjattu asianmukaisesti ja kaikki sen tarpeelliseksi katsomat tutkimukset tehty.

Päätösehdotuksen perustelut

Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy Turku on pyytänyt ympäristöterveydeltä 14.9.2020 saapuneella viestillään asumiskiellon poistamista koskien asuntoja Tikkutehtaankuja 6 C 25 ja 26. Pyynnön liitteenä on toimitettu kohdetta koskeva rakennuslupapäätös ja loppukatselmuspöytäkirja, muistio tapaamisesta 23.8.2018, terveystarkastajan tarkastuspöytäkirja ja rakennusterveysasiantuntijan sisäilmakorjauksesta antama asiantuntijalausunto (1.7.2020).

Rakennusterveysasiantuntijan lausunnon mukaan ”kohteesta on laadittu useita tutkimusselosteita ja tehty näytteenottoja laboratorioanalyyseja varten öljypilaantuneiden materiaalien paikantamiseksi. Korjauksissa em. materiaalit poistettu. Korjaustyön toteutusta on valvottu. Valvontakäynneistä on laadittu seikkaperäiset valvontamuistiot valokuvineen. Em. asiakirjat ovat olleet käytössä tämän lausunnon laatimisessa. Käytössä olleiden asiakirjojen perusteella materiaalit, joissa on havaittu öljyperäistä hajua tai laboratorioanalyysein öljyhiilivetyjä, on poistettu.”

Terveystarkastaja on tehnyt asunnontarkastuksen asunnoissa 2.7.2020. Asunnontarkastuksella on todettu, että asuntojen sisäilmassa ei ollut poikkeavaa hajua ja hajuhaitta on saatu asunnoista poistetuksi.

Asianosaisilla on varattu mahdollisuus antaa vastineensa asumiskiellon poistamista koskevaan pyyntöön ja päätösehdotukseen.

Terveydensuojelulain 26 §:n mukaan asunnon ja muun sisätilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai sisätilassa oleskeleville terveyshaittaa.

Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan, jos asunnossa esiintyy muun muassa hajua siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, toimenpiteisiin haitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi on ryhdyttävä viipymättä. Jos haitta aiheutuu asuinhuoneiston tai muun oleskelutilan rakennuksen rakenteista, eristeistä tai rakennuksen omistajan vastuulla olevista perusjärjestelmistä, haitan poistamisesta vastaa rakennuksen omistaja, ellei muualla laissa toisin säädetä. Jos terveyshaitta aiheutuu kuitenkin asunnon tai muun oleskelutilan käytöstä, joka ei ole tavanomaista, terveyshaitan poistamisesta vastaa asunnon tai muun oleskelutilan haltija. Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa sen, jonka vastuulla haitta on, ryhtymään viipymättä tarvittaviin toimenpiteisiin terveyshaitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi. Jos terveyshaitta on ilmeinen ja on syytä epäillä sen aiheuttavan välitöntä vaaraa, haittaa ei voida korjata tai jos terveydensuojeluviranomaisen määräystä haitan poistamiseksi ei ole noudatettu, eikä muita tämän lain mukaisia toimenpiteitä ole pidettävä riittävinä, terveydensuojeluviranomainen voi kieltää tai rajoittaa asunnon tai muun oleskelutilan käyttöä. Määräysten antamisen tulee perustua terveydensuojeluviranomaisen tekemään tarkastukseen sekä riittäviin ja luotettaviin mittauksiin, näytteisiin, tutkimuksiin, selvityksiin tai havaintoihin. Terveyshaitan selvittämiseksi voidaan lisäksi antaa määräys rakenteen kuntotutkimuksen suorittamisesta.

Terveydensuojelulain 51 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus antaa yksittäisiä kieltoja ja määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi.

Terveydensuojelualin 49 §:n mukaan asunnon ja muun oleskelutilan tutkimuksia ja selvityksiä tämän lain mukaista viranomaisvalvontaa varten tekevällä ulkopuolisella asiantuntijalla tulee olla tarvittava pätevyys terveyshaittaa aiheuttavien kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten tekijöiden selvittämiseksi. Mittaukset, tutkimukset ja selvitykset on tehtävä sekä näytteet otettava luotettavasti ja tarkoituksenmukaisin menetelmin.

Asumisterveysasetuksessa säädetään asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisten olosuhteiden valvonnasta, fysikaalisia, kemiallisia ja biologisia altistumistekijöitä koskevista vaatimuksista ja niiden toimenpiderajoista. Asumisterveysasetuksen 21 §:ssä säädetään ulkopuolisen asiantuntijan pätevyysvaatimuksista.

Hallintolain 31 §:n mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset. Asianosaisen on esitettävä selvitystä vaatimuksensa perusteista. Asianosaisen on muutoinkin myötävaikutettava vireille panemansa asian selvittämiseen.

Ympäristöterveyteen on toimitettu pätevän rakennusterveysasiantuntijan laatima selvitys terveyshaittaa aiheuttavien olosuhteiden poistamisesta, ja ympäristöterveys on todennut tarkastuksella hajuhaitan poistuneen. Ympäristöterveys on arvioinut saapuneet selvitykset ja terveystarkastaja on ollut yhteydessä rakennusterveysasiantuntijaan, jonka mukaan asunto-osakeyhtiön vastineessa esille tuovat selvitykset, joita ei ole tehty, eivät ole terveyshaitan poistumisen arvioimiseksi tarpeellisia. Rakennusterveysasiantuntijan mukaan korjaustyöt on tehty valvotusti ja suunnitelmien mukaisesti. Sisäilman puhtaus on varmistettu useammalla tavalla, mm. uusimalla alapohja, tekemällä se tiiviiksi, laittamalla tuuletus radonputkilla alapohjan alle ja säätämällä ilmanvaihto siten, ettei alipaine vedä sisälle epäpuhtauksia. Lisäksi rakennusterveysasiantuntijan mukaan mittauksia on tehty paljon eri vaiheissa ja asioiden on todettu olevan kunnossa. Rakennusterveysasiantuntijan näkemyksen mukaan voidaan terveyshaitan katsoa poistuneen. Ympäristöterveys ei ota kantaa asunto-osakeyhtiön ja asuntojen omistajan välisiin sopimuksiin ja niistä mahdollisesti aiheutuviin velvoitteisiin. Ympäristöterveys arvioi saapuneiden selvitysten ja tarkastuksen perusteella terveyshaitan asunnoista poistuneen. Näin ollen lautakunnalle esitetään, että asumiskielto koskien asuntoja Tikkutehtaankuja 6 C 25 ja 26 poistetaan.

Sovelletut säännökset:

Terveydensuojelulaki 26 §, 27 §, 49, 51 §

Hallintolaki 31 §, 34 §

Asumisterveysasetus 21 §

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Oheismateriaali 1Pyyntö asumiskiellon poistamiseksi liitteineen 14.9.2020

Oheismateriaali 2Asunto Oy Tikkutehtaankuja 6 vastine 14.10.2020

Oheismateriaali 3Asianajotoimisto Aura Oy/ Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy, Turku kannanotto 12.11.2020

Ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää poistaa terveydensuojelulain 27 §:n perusteella asetetun asumiskiellon (19.9.2017 § 278) koskien asuntoja Tikkutehtaankuja 6 C 25 ja C 26, Turku.

Muutoksenhaku

Terveydensuojelulain 56 §:n mukaan kunnan toimielimen päätökseen haetaan muutosta valittamalla siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään eli tekemällä valitus hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa tiedoksisaannista.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsianajotoimisto Aura Oy
aoAsunto Oy Turun Tikkutehtaankuja 6
tiedRakennustoimisto Asuntomestarit Oy
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys