Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta27912.11.202012

11439-2020 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus maisematyöluvasta / Asunto Oy Palmunen (2020-123)

Tiivistelmä:

Rakennusvalvonnan hortonomi on hyväksynyt puiden kaatamista koskevan maisematyölupahakemuksen. Taloyhtiön osakas on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen, joka esitetään hylättäväksi, koska hakemus täyttää luvan myöntämiselle säädetyt edellytykset.

Rlupalk § 279

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 5.11.2020:

Rakennusvalvonnan hortonomi on myöntänyt 30.9.2020 § 797 maisematyöluvan kahden kuusen ja kolmen koivun kaatamiseksi tontilta Kastu (82)-23-9 osoitteessa Loukkaankatu 13. Päätös on annettu 7.10.2020 julkipanon jälkeen. Taloyhtiön asukas on tehnyt määräajassa oikaisuvaatimuksen, jossa hän vaatii päätöksen oikaisemista siten, että lupa myönnetään vain kahdelle kuuselle, mutta ei kolmelle koivulle.

Oikaisuvaatimuksen johdosta luvanhakijalle on varattu tilaisuus antaa vastine.

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 187 §:n 1 momentin mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi ( oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.

Valitusoikeus maisematyölupaa koskevasta päätöksestä on MRL:n 192 §:n 2 momentin mukaan

  1. sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa;
  2. kunnan jäsenellä; sekä
  3. kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on kunnan jäsen. Alueella on voimassa asemakaava.

Oheismateriaali 1Lupapäätös 30.9.2020 § 797

Oheismateriaali 2Oikaisuvaatimus 14.10.2020

Oheismateriaali 3 Luvanhakijan vastine 5.11.2020                   

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen. Päätös annetaan julkipanon jälkeen 18.11.2020.

Perustelut:

Hortonomin lupapäätöksessä on perusteluina mainittu, että hakemuksen kohteena olevat puut muodostavat maisemallisesti merkittävän osan tontin puustokokonaisuudesta. Toimenpide ei vaikeuta alueen käyttämistä asemakaavassa varattuun tarkoitukseen. Rakennusvalvonta katsoo, että lupa puunkaatoon voidaan myöntää. Kaadetut puut tulee korvata lupaehtojen mukaisesti.

MRL:n 140 §:n mukaan alueella, jolla on voimassa asemakaava tai yleiskaava, maisematyölupa on myönnettävä, jollei toimenpide vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen taikka turmele kaupunki- tai maisemakuvaa.

Rakennus- ja lupalautakunta katsoo rakennusvalvonnan hortonomin päätöksestä ilmenevien perusteiden lisäksi, että puiden kaataminen ei turmele kaupunki- tai maisemakuvaa ja lisäksi tontille jää edelleen muita, nuorempia puita.

Tämän vuoksi, koska laissa mainitut edellytykset luvan myöntämiselle ovat olemassa, ei ole perusteita muuttaa hortonomin päätöstä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Pulmunen