Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta26329.10.20201

14575-2019 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle /valitus rakennusluvasta (2020-311), Työnjohtajankatu 12, Turku

Tiivistelmä:

Kerrostalon sekä autokatoksen ja varaston rakentamiseksi osoitteessa Työnjohtajankatu 12 myönnetystä rakennusluvasta on valitettu hallinto-oikeuteen. Valituksessa vastustetaan mm. kolmekerroksisen rakennuksen rakentamista, asemakaavasta myönnettyä poikkeusta kerrosalan ylityksestä, rakennuksen tontille sijoittumista, rakennuksen asuntojakaumaa sekä tontille rakennettavien autopaikkojen määrää. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 263

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 29.10.2020:

Rakennus- ja lupalautakunta on 20.8.2020 § 179 myöntänyt rakennusluvan uuden kerrostalon sekä autokatoksen ja varaston rakentamiseksi tontilla (Mälikkälä) 77-66-5, Työnjohtajankatu 12.

Naapurikiinteistön 77-66-1 omistaja, Asunto Oy Turun Westparkin Koivu, on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 23.10.2020 mennessä. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa 11.11.2020 saakka.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraava lausunto.

Lausuntoehdotus                                            

Turun rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Siltä osin kuin valituksessa viitataan rakennuksen asuntojakaumaan ja siihen, että rakennetaan vain pieniä yksiöitä, kyseessä on täysin rakennushankkeeseen ryhtyvän harkinnassa oleva asia, johon rakennusvalvontaviranomainen ei voi puuttua, kun asunnot täyttävät kokonsa ja muiden ominaisuuksiensa puolesta säädösten vaatimukset ja rakentaminen on kaavan mukaista.

Rakennuksen massoittelu ja sijoittuminen tontille on asemakaavan mukaista. Kaupunkikuvatyöryhmä, kaupunkikuva-arkkitehti sekä kaavoitusarkkitehti ovat antaneet luvan käsittelyn yhteydessä lausunnon. Rakennusten sijoittelussa tontille on huomioitu nämä lausunnot, sijoittelu on lausuntojen mukaista.

Autopaikkojen osalta asemakaavan määräys on seuraava: Autopaikkoja on varattava A-korttelialueilla 1 ap/asunto tai työtila tai vähintään 1 ap/75 k-m2, sekä lisäksi 1 vierasautopaikka/7 asuntoa tai työtilaa. Rakennusluvan mukainen autopaikkoja mitoittava rakennettava kerrosala on 1192 k-m2, jolloin autopaikkoja on varattava vähintään 15 kappaletta. Luvan mukainen asuntojen määrä on 33 ja kaavan vaativa vierasautopaikkojen määrä näin ollen neljä kappaletta. Kokonaisautopaikka vaatimus on 19 paikkaa. Autopaikkoja rakennetaan luvan mukaan 21 kappaletta, joista viisi on vieraspaikkoja. Autopaikkamäärä ylittää asemakaavan vaatimuksen.

Rakennusluvan myöntämisen yhteydessä rakennusoikeuden ylitys sallitun kerrosalan sekä 3. kerroksen rakennusoikeuden osalta on käsitelty vähäisinä poikkeuksina. Rakennusoikeus on 1020 k-m2 ja rakennetaan 1192 k-m2, ylitys 172 k-m2. Kolmannen kerroksen rakennusoikeus on 2/3, rakennetaan 3/3. Samoin vähäisenä poikkeuksena on myönnetty rakennuksen rakentaminen kiinni lounaispuolen rakennusrajalle 71 % asemakaavassa vaaditun vähintään 75 % sijaan.

Kaavan mukaisesta 75 % vaatimuksesta poikkeaminen on ollut perusteltua, koska se on osaltaan mahdollistanut Työnjohtajankadun suuntaisen rakennusmassan katkaisemisen asuinrakennuksen ja varasto/autokatoksen välistä. Rakennusten erottamista toisistaan on lausunnossaan myös kaavoitusarkkitehti sekä kaupunkikuvatyöryhmä edellyttänyt. Myös tontilla oleva kulkuyhteys ja autopaikkarasite ovat osaltaan estäneet rakentamisen tontin etelä osassa Työnjohtajankadun suuntaiselle rakennusrajalle.

Rakennusoikeuden määrän ylitys sekä kolmannen kerroksen rakennusoikeuden ylitys johtuvat irtaimistovarastojen sijoittamisesta asuinrakennuksen kolmanteen kerrokseen.

Asemakaavan mukaan korttelialueille saa rakentaa tarpeellisen määrän talousrakennuksia, auton säilytyspaikkoja, asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitettuja tiloja ja väestönsuojia korttelialueella muutoin sallitun rakennusoikeuden ylittäen. Irtaimistovarastojen sijoittaminen erilliseen talousrakennukseen olisi ollut sallittua rakennusoikeus ylittäen, jolloin kaavan sallimaa rakennusoikeutta ei olisi ylitetty irtaimistovarastojen rakentamisen takia.

Irtaimistovarastojen sijoittamista asuinrakennukseen on kuitenkin pidetty rakennuksen rakennettuun ympäristöön soveltumisen kannalta parempana ratkaisuna. Irtaimistovarastojen sijoittamisella asuinrakennuksen kolmanteen kerrokseen on rakennuksen muotokieli saatu sovitettua paremmin alueen muihin asuinrakennuksiin ja rakennusmassalle saatu yhtenäinen muoto alueen olevaan rakennuskantaan nähden.

Koska rakennusoikeuden määrän ja kolmannen kerroksen rakennusoikeuden ylitys ei ole johtunut varsinaisten asuintilojen rakentamisesta vaan irtaimistovarastojen rakentamisesta, varastojen rakentaminen erilliseen rakennukseen ei olisi kaavamääräyksen takia johtanut rakennusoikeuden ylitykseen ja varastojen rakentaminen asuinrakennuksen kolmanteen kerrokseen johti rakennettuun ympäristöön paremmin soveltuvaan rakentamiseen, poikkeuksia asemakaavasta on pidetty vähäisinä.

Rakennusluvan ja vähäisten poikkeamisten myöntämisen edellytykset täyttyvät.

Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa valvontalakimies Esa Mettälä, puh. 050 5050909, s-posti esa.mettala(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 21.9.2020

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus