Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 101090)105.10.2020 

10658-2020 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös LeaseGreen Suomi Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien maalämpökaivojen poraamista (Susiniitynkatu 1)

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Liisa Leino, 2.10.2020:

Ilmoittaja

LeaseGreen Suomi Oy (2549707-6)

Aku Korhosen tie 8

00440 Helsinki

Ilmoitus

Lämpökaivojen poraustyöt oli aloitettu osoitteessa Susiniitynkatu 1 (853-46-15-7) ilman ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaista meluilmoitusta. Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 20.1 §:n mukaan erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavasta työstä tulee tehdä meluilmoitus, mikäli työt kestävät yli neljä viikkoa tai töitä tehdään muulloin kuin arkisin klo 7-18. Ympäristönsuojelu sai 24.9.2020 ilmoituksen, jonka mukaan Susiniitynkadulla porataan klo 20 jälkeen. Saariston Kaivonporaus Oy:n 24.9.2020 antamien tietojen mukaan poraukset kestävät yhteensä vähintään 24 päivää ja urakkaa hoitaa LeaseGreen Oy. Ympäristönsuojelu ohjeisti Saariston Kaivoporaus Oy:tä velvoittamaan LeaseGreen Oy:tä tekemään meluilmoituksen ja huomautti, että ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toimenpiteeseen ei saa ryhtyä tai toimintaa aloittaa, ennen kuin ilmoituksen tekemisestä on kulunut 30 vuorokautta tai kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä määrätty tätä lyhyempi aika. Ilmoituksen käsittelevä viranomainen voi kuitenkin ilmoituksen johdosta tehtävässä päätöksessä sallia toimenpiteeseen ryhtymisen tai toiminnan aloittamisen edellä mainittua ajankohtaa aikaisemmin.

LeaseGreen Suomi Oy on jättänyt 25.9.2020 Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ilmoituksen koskien osoitteessa Susiniitynkatu 1 (853-46-15-7) suoritettavaa maalämpökaivojen poraamista. Ilmoitukseen pyydettiin täydennyksiä 2.10.2020 ja täydennykset saatiin saman päivän aikana.

Ilmoituksen mukaan porausta tehdään 21.9. – 6.11.2020 riippuen siitä, kuinka pitkään saa porata. Täydennyksessä pyydettiin tarkennusta päättymispäivään ja sovittiin viikon lisäajasta. Ilmoituksen mukaan töitä suoritetaan maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 21.00 ja lauantaisin 7.00 – 18.00. Työssä käytetään yhtä poravaunua ja yhtä kompressoriautoa.

Työssä käytettävän kompressoriauton melutaso on ilmoituksen mukaan 10 metrin etäisyydellä 107 dB(A). Kompressori on päällä koko porauksen ajan. Porauksesta aiheutuva melu on nakuttavaa. Porausvaunun aiheuttama melutaso on 10 metrin etäisyydellä 80-115 dB(A). Mitä syvemmälle poraus on edennyt, sitä vaimeampaa porausvaunun aiheuttama melu on. Porakangen vaihdosta aiheutuu korkea, noin viisi sekuntia kestävä ääni, jonka voimakkuus viiden metrin etäisyydellä porasta on noin 115 dB(A) ja 20 metrin etäisyydellä noin 90 dB(A). Kompressori ja pora toimivat 10 – 30 metrin etäisyydellä toisistaan, joten niiden melukentät ovat usein päällekkäin. Kompressorista alle 10 metrin ja porauspaikasta alle 20 metrin etäisyydellä oleskelu edellyttää kuulosuojainten käyttöä. Avoimella kentällä, ilman vaimennuksia, kompressorin ja porauksen aiheuttama melu on 50 metrin päässä noin 80-65 dB(A).

Maalämpökaivot porataan osoitteessa Susiniitynkatu 1 sijaitsevan taloyhtiön tilauksesta. Kerrostalon ulkoseinä on lähimmillään noin kolmen metrin etäisyydellä porattavasta kaivosta. Toisella puolella Susiniitynkatua, osoitteessa Susiniitynkatu 4, noin 30 metrin päässä porausalueesta sijaitsee Uittamon päiväkoti.

Ilmoituksen mukaan melua torjutaan sijoittamalla kompressoriauto poispäin päiväkodista, jolloin ääni ei lähde päiväkodin suuntaan. Päiväkodissa ja maalämpökaivot tilanneessa taloyhtiössä on käyty keskustelemassa asiasta, muuten työstä ei ole tiedotettu.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, sillä toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoittamalla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Perustelut

Määräykset on annettu ympäristönsuojelulakiin ja –asetukseen perustuen. Ympäristönsuojelulain 122 §:n perustella meluilmoituksesta annettavassa päätöksessä voidaan antaa määräyksiä ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi.  Annetuilla määräyksillä pyritään rajoittamaan ympäristön asutukselle melun aiheuttamaa haittaa mahdollisimman vähäiseksi. Lähimpänä ovat asuinrakennukset, joiden käyttöön maalämpökaivoja porataan. Myös työmaavesistä aiheutuvaa haittaa on pyritty rajoittamaan. Käsittelemättömät työmaavedet voivat aiheuttaa kaupunkipuroissa ja rannikkovesissä rehevöitymistä, voimakasta samentumista, liettymistä sekä ajoittain myös pH-muutoksia. Lisäksi käsittelemättömät työmaavedet voivat lisätä riskiä viemäreiden ja kaivojen tukkeutumiselle sekä syöpymiselle.

Päätöksessä on huomioitu suoritettavan työn kesto ja sijainti. Ilmoituksesta poiketen työtä ei saa suorittaa lauantaisin, tai arkipäivisin kello 20:00 jälkeen jotta lähialueen asukkaille ei aiheudu työn aiheuttamasta melusta kohtuutonta haittaa.

Tarve melumittausten teettämiseen ja tulosten vertaamiseen terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin syntyy, kun erittäin voimakkaasti meluavia työvaiheita tehdään niissä kohteissa, joiden lähellä oleskelee ihmisiä.

Tarvittaessa toiminnanharjoittajan tulee alueen asukkaiden toivomuksesta järjestää lyhytaikaisia taukoja työpäivän aikana, jolloin työmaalla ei harjoiteta meluavaa toimintaa.

Koska porauksesta aiheutuvan melun torjuminen muutoin kuin työaikoja rajoittamalla on hankalaa, on tiedottaminen hoidettava mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksan 17.3.2020 § 85 mukainen 380 euron maksu (YSL 12 luvun mukaisten kertaluonteisten ilmoitusten käsittely). Lasku ilmoituksen käsittelystä toimitetaan erikseen.

Maksusta, maksun palauttamisesta, maksun alentamisesta ja maksun lykkäämisestä määrää kunnan ympäristönsuojeluviranomainen pääasiaa koskevassa päätöksessä tai samanaikaisesti annettavalla erillisellä päätöksellä.

Maksu on suoritettava laskussa määrättynä aikana. Viivästyneestä maksusta peritään viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Mikäli tämän taksan mukaista maksua ei muistutuksesta huolimatta ole maksettu, voidaan se periä ilman erillistä tuomiota tai päätöstä siinä järjestyksessä kuin verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetussa laissa (706/2007) säädetään.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Renja Rasimus

ympäristöinsinööri

Jakelu

aoLeaseGreen Suomi Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX