Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta22201.10.20206

11110-2019 (10 03 00)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös koskien rakennusluvasta tehtyä ylimääräistä muutoksenhakua / Lumimarjankuja (2018-134)

Tiivistelmä:

Lumimarjankujalla asuvat henkilöt ovat hakeneet korkeimmalta hallinto-oikeudelta rakennuslupapäätöksen purkua. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt kyseisen ylimääräistä muutoksenhakua koskevan hakemuksen.

Rlupalk § 222

Ympäristölakimies Nina Mattila 23.9.2020:

Kuvaus asiasta

Lupa-arkkitehti on 11.5.2018 § 521 myöntänyt rakennusluvan omakotitalon ja maalämpökaivon rakentamiseksi Moikoisissa sijaitsevalle tontille 853-51-13-15. Rakennusluvan lisäselvityksissä on todettu, että ennen asuinrakennuksen käyttöönottoa haetaan erillinen lupa Lumimarjankuja-tieyhteyden rakentamiselle asemakaavan mukaisesti ja annettu ehtoja tieyhteyden toteuttamiseen liittyen. Osoitteessa Lumimarjankuja 12 ja 15 sijaitsevien pientalotonttien maanvuokramiehet ovat hakeneet korkeimmalta hallinto-oikeudelta rakennuslupapäätöksen purkamista, koska heitä ei ole kuultu rakennuslupahakemuksesta. Kulkuyhteyttä koskeva asia on ratkaistu myöhemmin erikseen maisematyöluvalla, joista muutoksenhakijoita on kuultu. Muutoksenhakijat ovat valittaneet maisematyöluvasta hallinto-oikeuteen.

Hallintolainkäyttölain 63.1 §:n mukaan lainvoiman saanut päätös voidaan purkaa: jos asiassa on tapahtunut menettelyvirhe, joka on voinut olennaisesti vaikuttaa päätökseen; jos päätös perustuu ilmeisesti väärään lain soveltamiseen tai erehdykseen, joka on voinut olennaisesti vaikuttaa päätökseen; tai jos asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka olisi olennaisesti voinut vaikuttaa päätökseen, eikä hakijasta johdu, että uutta selvitystä ei ole aikanaan esitetty. Korkein hallinto-oikeus on todennut, ettei purkuhakemuksessa ole esitetty sellaisia syitä, joiden perusteella päätös voitaisiin purkaa ja näin ollen purkuhakemus on hylättävä. Lupa-arkkitehdin päätös on tehty lainmukaisesti. Koska purkuhakemus on hylätty, ei muutoksenhakijoilla ole määrätty maksettavaksi myöskään korvausta oikeudenkäyntikuluista.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 16.9.2020.

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.