Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18520.08.20202

7206-2020 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden välipäätös 14.8.2020 koskien hakemusta toimenpideluvan täytäntöönpanon kieltämisestä / Turun kaupungin Kastun (82) kaupunginosa, kortteli 30, tontti 9 (2020-612)

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiön hakemuksesta myöntänyt toimenpideluvan pihajärjestelymuutokselle, joka käsittää terassin rakentamisen ja aitaamisen. Samalla on myönnetty oikeus suorittaa toimenpide ennen kuin toimenpidelupa on saanut lainvoiman (ennalta-aloitus). Rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä valittaneet ovat vaatineet päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä, kunnes asia on lainvoimaisesti ratkaistu.

Rlupalk § 185

Ympäristölakimies Ville Erkkola 19.8.2020:

Turun hallinto-oikeuden ratkaisu

Hallinto-oikeus hylkää hakemuksen.

Päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä koskeva hakemus

Hakemuksen tehneet ovat valittaneet lautakunnan päätöksestä ja valituksessaan muun ohella vaatineet, että hallinto-oikeus kieltää päätöksen täytäntöönpanon, kunnes asia on lainvoimaisesti ratkaistu.

Hallinto-oikeuden ratkaisun perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n 1 momentin mukaan lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin toimenpidelupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman (aloittamisoikeus). Oikeudesta päätetään edellä tarkoitetun päätöksen yhteydessä. Valitusviranomainen voi kuitenkin kieltää päätöksen täytäntöönpanon. Pykälän 2 momentin mukaan hakijan tulee asettaa hyväksyttävä vakuus niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamisesta, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa.

Rakennuspaikkana olevalla tontilla on voimassa asemakaava 8/1946. Rakennuspaikkana oleva tontti 9 muodostaa kaavan mukaisen asunto- ja liikekorttelialueen. Kun otetaan huomioon asemakaavan sisältö ja rakennushankkeen laatu, asian käsittelyn tässä vaiheessa ei ole ilmennyt seikkoja, joiden nojalla rakennuslupapäätöksen täytäntöönpano olisi kiellettävä.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden ratkaisu 14.8.2020

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.