Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18120.08.202011

9176-2013 (244)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Nuppulantie 44 (valvonta-asia 853-2012-55)

Tiivistelmä:

Lautakunta on velvoittanut kiinteistön omistajat sakon uhalla siistimään tontin piha-alueen ja lopettamaan ympäristöhäiriötä aiheuttavan varastoinnin. Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeudelle. Lautakunnalle esitetään, että hallinto-oikeudelle annetaan lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä ja Turun hallinto-oikeutta pyydetään toimittamaan tontilla katselmus.

Rlupalk § 181

Ympäristölakimies Nina Mattila 14.8.2020:

Rakennus- ja lupalautakunta on 12.12.2019 § 350 velvoittanut Ruohonpään kaupunginosan (75) korttelin 17 tontin 4 omistajat yhteisvastuullisesti huolehtimaan, että rakennuksen ympäristö on sellaisessa kunnossa, että siitä ei aiheudu ympäristöhaittaa eikä se rumenna ympäristöä ja lopettamaan ympäristöä rumentavan ulkovarastoinnin. Kiinteistön omistajien tulee poistaa tontilta työmaakoppi, lukuisat polkupyörät, pilaantuneet rakennustarvikkeet, erilaista tavaraa sisältävä pressukatos sekä muut tontille varastoidut jätteet juoksevan uhkasakon uhalla kolmen kuukauden kuluttua päätöksen tiedoksiannosta. Lisäksi toisen osaomistajan tulee juoksevan uhkasakon uhalle poistaa tontille varastoidut viisi autoa ja asuntovaunu sekä peräkärryt. Samalla on päätetty, että päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa vailla olevana.

Toinen osaomistaja on valittanut asiasta jo aiemmin Turun hallinto-oikeuteen ja rakennus- ja lupalautakunta on antanut asiassa lausunnon 20.2.2020 § 40. Päätös on saatu annettua tiedoksi toiselle osaomistajalle sijaistiedoksiantona vasta 16.6.2020 ja hän on tehnyt päätöksestä myös valituksen, jossa hän vaatii päätöksen lautakunnan päätöksen kumoamista, täytäntöönpanokieltoa ja oikeudenkäyntikuluja. Turun hallinto-oikeus on pyytänyt lautakunnan lausuntoa 3.9.2020 mennessä.

Lausuntoehdotus

Tontti on asemakaavan mukaan asunto- ja liikerakennusten korttelialuetta (A) ja tontilla sijaitsee rakennusrekisterin mukaan vuonna 1961 valmistunut terveydenhoitorakennus (neuvola). Rakennuksen käyttötarkoituksen muutokselle omakotitaloksi on haettu rakennuslupa, joka on rauennut.

Maankäyttö- ja rakennuslain 166.1 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Maankäyttö- ja rakennuslain 169 §:n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta. Asemakaava-alueella ei aluetta saa käyttää häiriötä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan varastointiin taikka pitkäaikaiseen tai laajaan tavaroiden ulkosäilytykseen, jollei asemakaavasta muuta johdu.

Ulkovarastointia koskeva asia on ollut vireillä rakennusvalvonnassa vuodessa 2012 lähtien ja kiinteistön omistajia on kehotettu siistimään tontti. Asian aiemmat vaiheet käyvät tarkemmin ilmi rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä. Kaupungille on tullut useita ilmoituksia ympäristöä rumentavasta varastoinnista tontilla. Lautakunnan päätöksessä on määritelty, mitä tontilta tulee poistaa. Naapuritonteilla ei harjoiteta vastaavaa ulkovarastointia eikä lautakunnan päätös ole yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen.

Lautakunnan päätös on tehty ennen 1.1.2020, joten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain siirtymäsäännösten mukaan asiassa sovelletaan hallintolainkäyttölakia.

Hallintolainkäyttölain 74 §:n mukaan asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Mitä tässä pykälässä ja 75 §:ssä säädetään asianosaisesta, voidaan soveltaa myös päätöksen tehneeseen hallintoviranomaiseen.

Harkittaessa julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta on otettava erityisesti huomioon, onko oikeudenkäynti aiheutunut viranomaisen virheestä. Koska valitus tulee perusteettomana hylätä, tulee myös oikeudenkäyntikuluvaatimus hylätä. Siltä osin kuin valituksessa viitataan päätöksistä perittyihin rakennusvalvontataksaan perustuviin maksuihin, rakennusvalvonta tarkistaa muutoksenhakijalta perityt maksut ja palauttaa tarvittaessa aiheettomasti perityt maksut.

Ottaen huomioon häiritsevän ja ympäristöä rumentavan ulkovarastoinnin määrä ja sen jatkuminen tontilla jo vuosia, kiinteistön omistajien haluttomuus korjata asiaa sekä kohteesta kaupungille tehdyt ilmoitukset, lautakunta on harkinnut, ettei täytäntöönpanoa voida lykätä yleisen edun vuoksi.

Edellä esitetyin perustein rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä. Täytäntöönpanon kieltoa ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevat vaatimukset tulee myös perusteettomina hylätä.

Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta pyytää, että Turun hallinto-oikeus toimittaa asian selvittämiseksi katselmuksen (hallintolainkäyttölaki 41 §). Katselmuksessa voidaan tehdä havaintoja varastoinnin määrästä ja laadusta kiinteistöllä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen, puh. 050-558 9289, s-posti

harri.lehtinen(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Liite 1Valokuvat katselmukselta 30.9.2019

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus


Liitteet:

Rlupalk § 181
Liite 1:Valokuvat katselmukselta 30.9.2019