Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17720.08.20207

3956-2018 (11 01 00)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös koskien Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän krematorion ympäristölupapäätöstä

Tiivistelmä:

Vaasan hallinto-oikeus on antanut päätöksen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän krematoriotoiminnan ympäristölupapäätöstä koskevassa valitusasiassa. Hallinto-oikeus hylkäsi seurakuntayhtymän valituksen.

Rlupalk § 177

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 12.8.2020:

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä haki muutosta Turun kaupungin ympäristönsuojelun ympäristönsuojelupäällikön 18.10.2018 § 43 antamaan ympäristölupapäätökseen koskien krematoriotoiminnan harjoittamista osoitteessa Skarppakullantie 10, Turku. Seurakuntayhtymä vaati ensisijaisesti krematorion savukaasupäästöjen pitoisuusraja-arvojen muuttamista ja toissijaisesti päätöksen kumoamista.

Vaasan hallinto-oikeuden päätös

Vaasan hallinto-oikeus on 6.7.2020 antamalla päätöksellään hylännyt seurakuntayhtymän valituksen eikä muuttanut elohopea- ja hiukkaspäästöille lupapäätöksessä annettuja raja-arvoja.

Perusteluissa hallinto-oikeus on todennut mm., että päästöraja-arvoja koskevien lupamääräysten tulee perustua parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan ja arvioinnissa on otettava huomioon erityisesti HELCOM:in krematorioiden päästöjen vähentämisestä antama suositus, koska se on tarkoitettu nimenomaan krematorioiden päästöjen ehkäisemiseen ja rajoittamiseen. Se, että arkkitehtonisesti arvokkaaseen krematoriorakennukseen on vaikeaa sijoittaa asianmukaista puhdistinlaitteistoa, ei ole ympäristönsuojelulain perusteella hyväksyttävä syy poiketa parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimuksesta. Asiassa saatu selvitys ei hallinto-oikeuden mukaan osoita, että olisi teknisesti tai taloudellisesti mahdotonta toteuttaa HELCOMI:in suosituksen mukaisten päästöraja-arvojen toimet.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös 20/0094/3

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.