Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta16705.08.20203

5522-2020 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Valitus rakennusluvasta (2020-254), Nevanlinnanpolku 4

Tiivistelmä:

Paritalolle osoitteessa Nevanlinnanpolku 4 myönnetystä rakennusluvasta on valitettu hallinto-oikeuteen. Valituksessa vaaditaan korkean ja peittävän näköesteen toteuttamista rakennuspaikalle. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 167

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 22.7.2020:

Rakennus- ja lupalautakunta on 14.5.2020 § 96 myöntänyt rakennusluvan paritalon rakentamiseksi ja vanhan omakotitalon purkamiseksi tontilla (Pitkämäki) 74-24-22, Nevanlinnanpolku 4.

Kiinteistön 74-24-15 omistajat ovat on valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 7.8.2020 mennessä.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraava lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Rakennusluvan myöntämisen yhteydessä rakennusalan rajan ylitys sekä rakennusoikeuden ylitys on käsitelty vähäisinä poikkeuksina.

Rakennusalan ylitys johtuu pääasiassa siitä, että on haluttu säilyttää tontin itäosassa oleva luonnonkallio, joka toimii samalla voimakkaita korkeuseroja tasaavana elementtinä tontin 74-24-14 suuntaan.

Rakennusalan ylitys eteläsuuntaan on hyvin vähäinen ja ylitystä on ainoastaan terassirakenteen osalta. Tällä rakennusalan ylityksellä ei ole merkitystä tontin 74-24-22 ja muutoksenhakijan tontin 74-24-15 väliselle rajalle istutettavan kasvillisuuden määrään tai korkeuteen tai muutoinkaan näköesteen syntymiselle ja rakentamiselle tontin 74-24-15 suuntaan.

Rakennusalan tai rakennusoikeuden ylitys ei haittaa kaavan toteutumista eikä johda kaavasta poikkeavaan vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen. Muutoinkaan poikkeamisen myöntämiselle ei ole esteitä ja poikkeamisten myöntäminen on tarkoituksenmukaista.

Rakennus soveltuu rakennettuun ympäristöön ja maisemaan eikä rakennusta ole sijoitettu tontille 74-24-22 siten, että se tarpeettomasti haittaa naapuria. Täysin rakennusalalle rakennettu rakennus saattaisi olla jopa kokonaisuudessaan lähempänä muutoksenhakijan tonttia 74-24-15 kuin myönnetyn luvan mukainen rakennus.

Rakennus täyttää rakennusluvan myöntämisen edellytykset ja myönnetyt poikkeamiset poikkeamiselle asetetut edellytykset. Asemakaavassa ei ole määräystä korkean ja peittävän näköesteen rakentamisesta tonttien väliselle rajalle tai muualle tontilla. Mikään rakentamisen määräys ei aseta tällaisen näköesteen rakentamisvelvoitetta. Vaatimukselle näköesteen rakentamisesta ei ole oikeudellista perustetta, eikä rakennusvalvontaviranomainen näin ollen voi luvan myöntämisen ehtona näköesteen rakentamiseen rakennusluvan saajaa velvoittaa.

Asemakaava mahdollistaa myös tontille ajon Nevanlinnanpolun kautta. Ajo tontille tapahtuu myönnetyn rakennusluvan mukaisesti Nevanlinnanpolulta alueelta, joka kaavamerkinnän mukaan on jalankululle ja polkupyöräilylle varattu katu, jolla tontille ajo on sallittu.

Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa valvontalakimies Esa Mettälä, puh. 050 5050909, s-posti esa.mettala(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus Turun hallinto-oikeudelle

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus