Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)1210.07.2020 

7910-2020 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Venna Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien nestekaasutykin käyttöä (Perttelmäentie 1)

Ympäristönsuojelu, Renja Rasimus, 10.7.2020

Ilmoittaja

Venna Oy

Perttelmäentie 1

21340 Tontinmäki

Ilmoitus

Venna Oy on 6.7.2020 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta, joka koskee nestekaasutykin käyttöä naakkojen torjunnassa osoitteessa Perttelmäentie 7, 21340 Tortinmäki.

Ilmoituksen mukaan nestekaasutykkiä käytetään haittalintujen karkotukseen (naakkojen) 6.7.2020 lähtien jatkuvasti 24 tuntia vuorokaudessa. Eläintilan pihapiirissä pyörii 100-300 linnun naakkaparvi. Tilalla on jo kokeiltu petolintujen peloteääniä sekä petolintukaasupalloja. Nestekaasutykki on sijoitettu tilan pihapiiriin ja etäisyydet lähinaapureihin ympäröivään asutukseen on noin 200 metriä. Nestekaasutykin melutaso 10 metrin päässä on 100 dB(A). Tykkiä käytetään vähintään 2 kertaa tunnissa 2-4 laukauksen sarjoissa.

Puhelinkeskustelussa toiminnanharjoittajan kanssa 9.7.2020 todettiin että välttämättömin käyttöaika tulee olemaan klo 05-22 välisenä aikana ainakin noin ainakin noin kuukauden ajan.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia.

PäätösYmpäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

  1. Nestekaasutykkiä voi käyttää haittalintujen torjuntaan 6.7.-16.8.2020 välisenä aikana maanantaista-sunnuntaihin klo 5.00-22.00 välisenä aikana. Tykin käyttöä tulee kuitenkin pyrkiä välttämään erityisesti klo 05.00-07.00 välisenä aikana sekä ilta-aikaan. Suositeltavaa olisi pykiä käyttämään tykkiä yöaikaan vain esimerkiksi joka toinen päivä jne.
  2. Tykki tulee sijoittaa piha-alueelle siten, että melun kulkeutuminen lähimpiin naapureihin on mahdollisimman vähäistä. Tykillä saa ampua enintään kolme 4 laukauksen sarjaa tunnissa.
  3. Keinoja haittalintujen torjumiseen muilla keinoin tulee aktiivisesti etsiä ja käyttöönottaa.
  4. Toiminnasta ei saa aiheutua kohtuutonta meluhaittaa lähimmille häiriintyville kohteille.

    Mikäli mahdollisten valitusten perusteella ilmenee, että lähialueella asuvat tai oleskelevat kokevat toiminnasta aiheutuvan meluhaitan erittäin häiritsevänä tai mittaukset osoittavat melutasojen olevan huomattavan korkeita, on melutasoa alennettava tai ympäristönsuojelu voi rajoittaa tykin käyttöä ilman erillistä päätöstä.
  5. Tarvittaessa tulee suorittaa melumittauksia lähimpien asuinrakennusten kohdalla. Tulokset tulee toimittaa välittömästi kaupungin ympäristönsuojeluun.
  6. Työmaan vaikutuspiirin kiinteistöihin tulee kirjallisesti ilmoittaa meluavan toiminnasta, sen kokonaiskestosta ja päivittäisistä käyttöajoista sekä antaa toiminnasta vastaavan henkilön yhteystiedot. Tiedotteen jakelun tulee ulottua riittävän laajalle alueelle.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää.

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 22 §:n mukaan erityisen häiritsevää melua aiheuttavien koneiden ja laitteiden, kuten sirkkelin, kulmahiomakoneen, lehtipuhaltimen, ruohonleikkurin tai moottorisahan käyttäminen sekä häiritsevän melun aiheuttaminen yöaikaan klo 22-07 on kielletty. Koska erityisen häiritsevää melu aiheuttavaa laitetta käytetään tilapäisesti yöaikaan, toiminnan katsotaan olevan ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaista tilapäistä erityisen häiritsevä melua.

Määräykset 1-6 on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien meluhaittojen vähentämiseksi. Määräyksissä on huomioitu toiminnan sijoittuminen haja-asutusalueelle.

Tykin käyttöaikaa on mahdollisuuksien mukaan kehotettu rajoittamaan sen iskumaisen ja yleensä erityisen häiritsevän ja kauas kuuluvan melun takia. Erityisesti yöaikaan klo 05-07 välisenä aikana tykin käyttöä tulisi riittävän päivittäisen lepoajan takaamiseksi välttää mahdollisimman pitkälle.

Määräykset mahdollistavat myös toiminnan rajoittamisen, mikäli siitä todetaan aiheutuvan kohtuutonta meluhaittaa lähiympäristöön. Melumittauksia voidaan velvoittaa teetettäväksi ainakin tilanteissa, jossa meluhaitoista on tullut runsaasti valituksia.

Toiminasta pyydetään ilmoittamaan vaikutuspiirin kiinteistöille, jotta tilanteeseen voidaan varautua ennalta.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Meluilmoituksen käsittelystä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 €:n maksu.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

 

 

Renja Rasimus

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
aoVenna Oy
tiedRakennus- ja lupalautakunta