Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta11228.05.20205

4745-2020 (11 02 08, 11 02 02)

Terveydensuojelulain 27 §:n mukainen käyttökielto, Luolavuoren koulu, Turku

Tiivistelmä:

Luolavuoren koulun käyttäjät ovat pitkään saaneet tiloissa oireita, jotka viittaavat sisäilman epäpuhtauksiin. Koulun sisäilmaongelmia on käsitelty säännöllisesti sivistystoimen monialaisessa sisäilmatyöryhmässä vuodesta 2015 lähtien. Kohteeseen on tehty tilakohtaisia selvityksiä ja toimenpiteitä sisäilman laadun parantamiseksi. Toimenpiteistä huolimatta oireilu on jatkunut. Keväällä 2020 Luolavuorenkoulussa tehtiin kattava kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus. Kuntotutkimuksen, olosuhdearvion, sisäilmatyöryhmässä tehtyjen havaintojen ja ympäristöterveyden tekemien tarkastusten perusteella Luolavuoren koulun tiloissa on ilmeinen ja laaja terveyshaitta eivätkä olosuhteet täytä terveydensuojelulain 26 §:n mukaisia vaatimuksia. Terveydellistä haittaa ei voida poistaa tai rajoittaa ilman mittavia rakenteellisia korjaustoimenpiteitä. Turun kaupungin ympäristöterveys esittää Luolavuoren koulun tilojen asettamista välittömään käyttökieltoon

Rlupalk § 112

Ympäristölakimies Nina Mattila, terveystarkastaja Markku Rohunen, ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall 26.5.2020:

Kohde

Luolavuoren koulu  

Kiinteistötunnus: 853-32-60-3

Osoite: Luolavuorentie 36, 20810 Turku

Kohteen kuvaus ja asian käsittely

Käsiteltävä asia koskee Luolavuoren koulurakennuksen osoitteessa Luolavuorentie 36, 20810 Turku, asettamista käyttökieltoon kohteessa todettujen laajojen terveyshaittaa aiheuttavien olosuhteiden vuoksi.

Luolavuoren Luolavuorentien koulurakennus koostuu kahdesta kiinteästi toisissaan olevasta osasta. Alkuperäinen koulu on valmistunut 1964 ja peruskorjattu kattavasti vuosien 2004-2006 aikana. Rakennuksen laajennusosa valmistui vuonna 2008. Rakennuksen kerrosala on yhteensä 9070 m2. Alkuperäinen osa kaksikerroksinen, betonirunkoinen ja harjakattoinen sekä varustettu koneellisella tulo- ja poistojärjestelmällä. Laajennusosassa on kolme kerrosta, josta osa ensimmäistä kerrosta on maanpinnan alla.

Luolavuoren koulun Luolavuorentien yksikössä toimii 11 isoa luokkaa (1.-6.) ja 30 pienluokkaa (1.-9.). Yhteensä oppilaita on n. 490 ja henkilökuntaa 130. Luolavuoren koulun Luolavuorentien yksiköstä on tehty yhteensä 19 sisäilmailmoitusta vuosien 2016-2020 aikana 15 eri tilasta.

Luolavuoren koulurakennuksessa käyttäjien oireilu alkoi vuoden 2015 aikana koulusta tehtyjen ilmoitusten mukaan. Terveydensuojelulain perusteella tehdyssä valvontasuunnitelman mukaisessa tarkastuksessa lokakuussa 2014 ei ollut vielä havaittavissa sisäilmaan liittyviä ongelmia. Sivistystoimen sisäilmatyöryhmässä käsittely alkoi syksyllä 2015. Tiloissa oli havaittavissa sisäilman tunkkaisuutta ja hajuhaittaa sekä henkilöstöllä oireilua, joka viittasi sisäilmaongelmiin.

Rakennuksessa esiintyvää oireilua pyrittiin selvittämään tarkastamalla mm. IV-laitteita, lattiakaivoja, alaslasketun katon yläpuolisia rakenteita oireilua aiheuttavissa tiloissa, mittaamalla tilojen pintakosteutta, näytteenotolla (VOC-, mikrobi- ja haitta-aineet, pintanäytteet, materiaalinäytteet). Ilmanvaihdon toimivuutta tarkastettiin, huollettiin ja säädettiin. Tutkimuksista ei selvinnyt selvää syytä oireiluun. Näkyviä vaurioita ei löydetty. Toimenpiteinä tehtiin mm. teknisen työn tiloja korjaus ja kattorakenteista poistettiin tojalevyjä.

Vuonna 2017 osa tiloista kuten luokkatilat 251, 252 ja 228 sekä alakerran entiset iltapäiväryhmätilat olivat hyvin vähäisellä tai otettu täysin pois käytöstä. Osa muista tiloista oli muunnettu opetustiloiksi tilatarpeen vuoksi. Oireilua yritettiin helpottaa vaihtamalla henkilöstöä eri tiloihin. Vuonna 2018 kokeiltiin ilmanpuhdistimia viidessä eri tilassa, joista kolmessa koettiin niiden tuovan helpotusta lyhytaikaisesti.

Keväällä 2018 rakennuksesta tilattiin kuntoarvio Raksystems Insinööritoimisto Oy:ltä, jonka päivitetty kuntoarvioraportti valmistui 23.5.2018. Raportin yhteenvedossa todetaan, että suurimmat korjaustarpeet kohdistuvat rakennuksen julkisivuihin ja alkuperäisen koulun vesikatteeseen. Sisätilat saattavat vaatia tilakohtaisia kunnostuksia. Lisäksi lämmitysjärjestelmä säätö ja patteriventtiilien vaihto olisi suoritettava tarkastelujaksolla. LVIS-järjestelmät olivat raportin mukaan normaalissa käyttökunnossa ja talotekniikka vaatii lähinnä ylläpidollisia kunnostus- ja huoltotoimenpiteitä. Koulurakennus oli arvioitu kuuluvan kuntoluokkaan KL4 (hyvä, kevyt huoltokorjaus 6-10 vuoden kuluessa). Jatkotoimenpiteinä suositeltiin raportissa lisäksi mm. salaojien toimintatarkastusta ja rakennusten vierustusten kallistusten toteuttamista pintavesien johtamiseksi poispäin rakennuksessa. Välittömästi korjattavana puutteena raportissa todettiin sisäilmatutkimuksen tekeminen nopealla aikataululla, jotta sisäilman laatuun vaikuttavat haittatekijät saadaan selville ja poistettua.

Vuonna 2018 oireilu jatkui siihenastisista tehdyistä korjaustoimenpiteistä huolimatta. Syksyllä yhden luokan ikkuna korjattiin, joka oli vuotanut useista vuosia siihen kohdistuneista aiemmista korjauksista huolimatta. Näytteenottoa jatkettiin ja FLEC-näytteissä oli viitteitä, että muovimatoista haihtuu sisäilmaan kemiallisia yhdisteitä pääasiassa 2-etyyli-1-heksanolia. Lisäksi tutkituissa tiloissa oli havaittavissa voimakasta pistävää hajua aistinvaraisesti. Joulukuussa 2018 havaittiin kolmessa tilassa kohonnutta ammoniakkipitoisuutta, jonka alkuperä on yleensä peräisin kostuneista katto- ja seinätasoitteista. Ulkoseinien halkeamien ja muuraussauman puutteiden vuoksi suoritettiin myös merkkiainekoe, jossa todettiin vuotoilman pääsy ulkoseinän eristetilasta sisäilmaan ikkunalautojen ja rakenteiden liittymien kautta. Vuonna 2019 aloitettiin rakennuksessa mm. lattiakorjaukset, rakenteiden ilmavuotojen tiivistämiset ja ilmanvaihtokanavien puhdistukset. Toimenpiteistä huolimatta oireilu jatkui edelleen.

FCG Finnish Consulting Group Oy laati kohteesta rakenteissa ja ilmanvaihtojärjestelmissä sijaitsevien kosteus- ja sisäilmatekniset riskien löytämiseksi 28.1.2020 päivätyn riskiarvio ja tutkimussuunnitelman, jonka perusteella tehtiin kattava kuntotutkimus koko Luolavuoren koulurakennuksesta. Sisäilmatyöryhmä ja ympäristöterveys vastaanotti 22.4.2020 raportin kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksesta. Kuntotutkimuksessa oli keskitetty kosteusvaurioituneisiin tai sellaisiksi epäiltyihin rakenteisiin sekä muihin sisäilmanlaatuun mahdollisesti vaikuttaviin rakenneosiin ja materiaaleihin. Lisäksi kuntotutkimuksessa arvioitiin taloteknisten järjestelmien vaikutusta sisäilmaolosuhteisiin. 

Tutkimus tehtiin käyttämällä useita eri mittaus- ja näytteenottomenetelmiä sekä aistinvaraista arviointia.

Tutkimuksessa todettiin, että koulun alkuperäisen osan pohjaan on kohdistunut kosteusrasitusta johtuen salaojien toteutuksen puutteista ja täyttöaineksen rakenteesta. Alapohjassa ja muissa rakenteissa todettiin kapillaarista kosteudennousua. Maanalaisten seinärakenteiden eristekerroksissa oli havaittavissa paikoin mikrobivaurioita, mikä johtui ulkopuolisesta kosteusrasituksesta ja kapillaarisesta kosteudennoususta. Eristetilasta löytyi vanhoja muottilaudoituksia ja alapohjan päällystemateriaaleissa havaittiin kosteusvaurioita.

Alkuperäisen koulun ulkoseinän eristetilassa oli laajoja mikrobivaurioita, mikä oli osaltaan aiheutunut erillisen tuuletusraon puutteesta rakenteessa. Julkisivun rakenteissa oli havaittavissa rapautumia ja halkeamia. Ensimmäisen kerroksen ulkoseinän betonirakenteen sisäpintaan tiivistynyt kosteus oli vaurioittanut eristekerrosta. Ikkunarakenteissa havaittiin mikrobivaurioita.    

Välipohjat olivat rakenteeltaan suuressa osassa rakennusta kaksoislaattarakennetta, jossa pintavalu oli tehty mineraalivillaeristeen ja pahvisen valunerotuskaistan päälle. Väestönsuojan välipohjarakenteessa oli muottilaudoitukset paikoillaan. Pintalaatan valunerotuskaista ja muottilaudoitukset olivat laajalti mikrobivaurioituneet.

Alkuperäisen kouluosan vesikatolta havaittiin jälkiä paikallisista vesivuotokohdista sekä epätiiveyksiä tarkastusluukkujen kohdalla. Yläpohjarakenteen tuulettuvuus oli heikentynyt peruskorjauksessa aikana lisätyn lämmöneristekerroksen takia.

Alkuperäisen koulurakennuksen ilmanvaihdon todettiin toimivan osaksi puutteellisesti ja painesuhteiden olevan puutteellisesti säädetty. Painesuhteet olivat käyttöaikana alipaineisia ja iltaisin, öisin sekä viikonloppuisin ylipaineisia.

Koulurakennuksen laajennusosan perustusrakenteissa todettiin kapillaarista kosteudennousua alapohjarakenteisiin ja ulkoseinien alaosiin. Alapohjarakenteiden muovimattopäällysteessä havaittiin kohonneita kosteuspitoisuuksia. Erityisesti ongelmia havaittiin pilarien juurilla, kantavien väliseinien ympäryksillä ja ulkoseinärakenteiden vieressä 1. ja 2. kerroksen maanvastaisilla osilla. 

Edellä mainituista vaurioituneista rakenteista oli yhteys sisäilmaan, mikä heikentää sisäilman laatua haitallisesti.

Raportissa annetaan erikseen toimenpide-ehdotuksia sekä alkuperäiselle koulun osalle että laajennusosalle. Toimenpide-ehdotukset on jaettu käyttöä turvaaviin toimenpiteisiin ja peruskorjauksen aikaisiin toimenpiteisiin. Toimenpiteet on esitetty selkeästi raportissa, joka on päivitetty 17.4.2020. Alla esitetty toimenpiteitä luettelomaisesti tiivistettynä.

Alkuperäisen koulun osalle oli esitetty toimenpide-ehdotuksena käyttöä turvaavina toimenpiteinä salaojien kunnostus, sadevesijärjestelmän huolto, maanvastaisten seinien vaurioituneiden materiaalien poisti ja korjaus, sokkelirakenteiden tiivistys, alapohjarakenteen ilmatiiviyden parantaminen, liikuntasaumojen tiivistys, ulkoseinärakenteiden tiivistys, ikkunarakenteiden tiivistys, yläpohjarakenteiden tiivistys, painesuhteiden säätö, märkätilojen muovimattojen puutteiden korjaukset, ilmavaihtokoneiden tarkastus/huoltotoimenpiteet, ilmanvaihtojärjestelmän vikaantuneiden mittalaitteiden korjaus, TK3 ulkoilmakammion puhdistus, rakennusautomaatiojärjestelmän asetusarvojen/aikaohjauksen tarkastus ja vyöhykepeltien tarkastus.

Alkuperäisen koulun osan peruskorjauksen aikaisina toimenpiteinä esitetään salaojajärjestelmän uusiminen/parannus, perusrakenteisiin kapillaarikatkokerros/kuivatusjärjestelmä, maanvastaiset seinät kosteusteknisesti toimiviksi, sokkelirakenteista poistetaan vaurioituneet eristekerrokset, uusitaan sokkelirakenteet, alapohjan kaksoislaattarakenteiden korjaus/uusinta, välipohjarakenteiden korjaus, välipohjarakenteiden askeläänieristys, portaiden alta orgaanisen aineksen poisto, portaiden alaosan parannus, liikuntasaumojen korjaus, ulkoseinärakenteiden korjaus/uusinta, ikkunakorjaukset, katosten korjaus, yläpohjarakenteen uusiminen, alapohjarakenteiden pinnoitus, alakaton korjaukset, märkätilojen uusiminen, viemäröinnin korjaus, Pf2:n toimintahäiriön korjaus, vikaantuneiden mittalaitteiden korjaus/uusiminen, TK3:n ulkoilmakammion puhdistus/viemäröinnin tarkastus, rakennusautomaatiojärjestelmän tarkastus ja ilmavaihtovirtojen säätäminen.

Laajennusosalle oli esitetty käyttöä turvaavina toimenpiteinä salaojan huolto, maanalaisen sadevesijärjestelmän huuhtelu, sokkelirakenteiden tiivistys, alapohjarakenteiden korjaus ja parannus, liikuntasaumojen korjaus, ulkoseinärakenteiden rakenneliittyminen tiivistys, ikkunarakenteiden tiivistys, opettajien huoneen terassin katon kosteusvaurioiden korjaus, märkäeteisen korjaus ja ilmanvaihtojärjestelmän tasapainotus, puhaltimien uusiminen, puhaltimien ohjauksen parantaminen ja vyöhykepeltien toiminnan parantaminen.

Edellä mainitut toimenpide-ehdotukset eivät ole vielä korjaussuunnitelma vaan korjaustoimenpiteistä on laadittava erillinen korjaussuunnitelma pätevän suunnittelijan toimesta.

FCG Finnish Consulting Group Oy laati Luolavuoren koulusta altistumisolosuhdearvion, joka perustui tehtyyn kuntotutkimukseen. Siinä oli arvioitu kuinka todennäköisesti tiloissa voi altistua rakennuksesta tai rakenteista peräisin oleville epäpuhtauksien aiheuttamille olosuhteille. Arviointi perustui Työterveyslaitoksen laatimiin pääperiaatteisiin. 

Altistumisolosuhteet vaihtelivat rakennuksen eri kerrosten osissa ja tiloissa.  Alkuperäisessä osan 1. kerroksessa haitalliset altistumisolosuhteet olivat mahdollinen ja todennäköinen sekä 2. kerroksessa mahdollinen, epätodennäköinen ja erittäin todennäköinen.

Laajennusosan 1. kerroksessa haitalliset altistumisolosuhteet olivat epätodennäköinen ja mahdollinen, 2. kerroksessa epätodennäköinen ja mahdollinen sekä 3. kerroksessa epätodennäköinen ja mahdollinen.

Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimuksen tuloksista ja terveyshaittaa aiheuttavista olosuhteista tiedotettiin käyttäjiä 26.3.2020 ja lähiopetus siirtyi pois rakennuksesta väistötiloihin 6.4.2020 Puropellon kouluun ja Luolavuoren koulun muihin yksiköihin. Covid-19 perusteella annetun valmiustilan vuoksi pääosa kaikkien koulujen opetuksesta oli siirtynyt etäopetukseen 18.3.2018 alkaen lukuun ottamatta Suomen hallituksen linjaamia poikkeuksia, jolloin lähiopetusta järjestetään. Tämän vuoksi Luolavuoren koulun Luolavuorentien yksikössä oli ollut lähiopetuksessa n. 40 oppilasta ja noin 50 henkilökuntaa. Suomen hallitus on linjannut 29.4.2020, että koulut avataan taas lähiopetukselle 14.5.2020 alkaen eikä etäopetus ole enää sen jälkeen mahdollista.

Päätöksen perustelut

Kohteessa on teetetty kuntotutkimus asumisterveysasetuksen (545/15) 21 §:n mukaisen pätevyyden omaavalla rakennusterveysasiantuntijoilla. Kaupungin sisäilma-asiantuntija ja sisäilmapäällikkö ovat seuranneet tilannetta. Terveystarkastaja on käynyt kohteessa tarkastuksilla ja tehnyt asiakirjatarkastuksen.

Luolavuoren koulun tilannetta on seurattu sisäilmatyöryhmässä. Terveydensuojeluviranomainen toimii sisäilmatyöryhmässä asiantuntijana ja viranomaisena, jolla on terveydensuojeluviranomaisen mukaiset viranomaisoikeudet ja -velvollisuudet. Terveydensuojeluviranomainen seuraa sisäilmaongelman hoitamisen etenemistä sisäilmatyöryhmässä ja tunnistaa, milloin sen tulee käyttää toimivaltaansa. Terveydensuojeluviranomaista voidaan lähestyä myös suoraan valvontapyynnöllä ja pyytää terveydensuojeluviranomaista ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin. Tällöin terveydensuojeluviranomainen harkitsee kulloinkin tarpeelliset toimenpiteet.

Ympäristöterveys katsoo, että tällä hetkellä käytettävissä olevilla tiedoilla perustuen kuntotutkimukseen, olosuhdearvioon, sisäilmatyöryhmässä tehtyihin havaintoihin, sisäilmailmoituksiin, ympäristöterveyden tekemiin tarkastuksiin sekä muihin selvityksiin, raportteihin, näytetuloksiin ja kohdekäynteihin, Luolavuoren koulun tiloissa on ilmeinen ja laaja terveyshaitta eivätkä olosuhteet täytä terveydensuojelulain 26 §:n mukaisia vaatimuksia. Kohteessa on todettu mm. laajoja kosteusvaurioita, mikrobivaurioita ja kemiallisia yhdisteitä heikentäen sisäilman laatua.

Koska kyseistä haittaa ei ole saatu korjattua aiemmista toimenpiteistä huolimatta, ympäristöterveys esittää tilojen asettamista terveydensuojelulain 27.3 §:n nojalla käyttökieltoon. Terveydellistä haittaa ei voida poistaa tai rajoittaa ilman mittavia rakenteellisia korjaustoimenpiteitä. Käyttökielto on voimassa, kunnes terveydelliset olot täyttävät terveydensuojelulain vaatimukset ja terveydensuojeluviranomainen on tilat uudelleen hyväksynyt käyttöön. Toimijan on esitettävä riittävät selvitykset korjaavista toimenpiteistä terveyshaitan poistamiseksi ja toimitettava asumisterveysasetuksen (545/2015) § 21 mukaisen asiantuntijan laatima selvitys, että rakennuksissa ei ole terveyshaittaa aiheuttavia olosuhteita. Ympäristöterveyden on todettava ennen uudelleenkäyttöä, että rakennusten terveydelliset olosuhteet täyttävät vaatimukset.

Kiinteistönomistajan tulee selvittää ennen mahdollisiin korjaustoimenpiteisiin ryhtymistä, edellyttävätkö korjaustyöt rakennuslupaa.

Päätös määrätään pantavaksi täytäntöön mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Kyseessä on koulukäyttöön tarkoitettu tila, jossa on todettu ilmeistä terveydellistä haittaa aiheutuvat olosuhteet, joita ei ole saatu toimenpiteistä huolimatta poistettua

Terveydensuojelulain 26 §:n mukaan asunnon ja muun sisätilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai sisätilassa oleskeleville terveyshaittaa. Asunnossa ja muussa oleskelutilassa ei saa olla eläimiä eikä mikrobeja siinä määrin, että niistä aiheutuu terveyshaittaa.

Terveydensuojelulain 27.1 §:n mukaan, jos asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy melua, tärinää, hajua, valoa, mikrobeja, pölyä, savua, liiallista lämpöä tai kylmyyttä taikka kosteutta, säteilyä tai muuta niihin verrattavaa siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, toimenpiteisiin haitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi on ryhdyttävä viipymättä.

Terveydensuojelulain 27.3 §:n mukaan, jos terveyshaitta on ilmeinen ja on syytä epäillä sen aiheuttavan välitöntä vaaraa, haittaa ei voida korjata tai jos terveydensuojeluviranomaisen määräystä haitan poistamiseksi ei ole noudatettu, eikä muita tämän lain mukaisia toimenpiteitä ole pidettävä riittävinä, terveydensuojeluviranomainen voi kieltää tai rajoittaa asunnon tai muun oleskelutilan käyttöä.

Terveydensuojelulain 27.4 §:n mukaan, 27 §:n mukaisten määräysten antamisen tulee perustua terveydensuojeluviranomaisen tekemään tarkastukseen sekä riittäviin ja luotettaviin mittauksiin, näytteisiin, tutkimuksiin, selvityksiin tai havaintoihin. Terveyshaitan selvittämiseksi voidaan lisäksi antaa määräys rakenteen kuntotutkimuksen suorittamisesta.

Terveydensuojelulain 51.1 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus antaa yksittäisiä kieltoja ja määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi.

Terveydensuojelualin 49.1 §:n mukaan asunnon ja muun oleskelutilan tutkimuksia ja selvityksiä tämän lain mukaista viranomaisvalvontaa varten tekevällä ulkopuolisella asiantuntijalla tulee olla tarvittava pätevyys terveyshaittaa aiheuttavien kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten tekijöiden selvittämiseksi. Mittaukset, tutkimukset ja selvitykset on tehtävä sekä näytteet otettava luotettavasti ja tarkoituksenmukaisin menetelmin.

Asumisterveysasetuksessa säädetään asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisten olosuhteiden valvonnasta, fysikaalisia, kemiallisia ja biologisia altistumistekijöitä koskevista vaatimuksista ja niiden toimenpiderajoista. Asumisterveysasetuksen 21 §:ssä säädetään ulkopuolisen asiantuntijan pätevyysvaatimuksista.

Sovellettavat säännökset

Terveydensuojelulaki (763/1994) 2§, 26 §, 27 §, 51 §, 53 §, 56 §

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista (545/2015) 2 §, 3 §, 15 §, 19 §, 20 §, 21 §

Hallintolaki 34 §, 36 §, 49 f §

Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 122 §, 123 §

Asianosaisten kuuleminen

Turun kaupungin tilapalvelukeskukselle kiinteistön omistajana ja sivistystoimialalle tilojen käyttäjänä oli varattu mahdollisuus antaa kirjallinen vastineensa tästä päätösehdotuksesta.

Määräaikaan mennessä tilapalvelukeskus antoi asiassa vastineen. Vastineessa ilmoitettiin, että Luolavuoren koulusta on siirretty väistötiloihin maaliskuun 2020 lopussa ja koulua ei tulla millään osin käyttöön lukukauden 2020 alkaessa. Tämän vuoksi tilapalvelukeskus, ei ole tässä vaiheessa ryhtymässä kohteessa korjaustoimenpiteisiin. Väistötilaratkaisut on hyväksytty lukukaudelle 2020-2021 kaupunginhallituksessa 14.4.2020 ja kaupunginvaltuustossa 20.4.2020. Tilapalvelukeskus valmistelee myös pitkänaikavälin väistötilaratkaisua, kunnes koulun pitkän aikavälin tilahanke on valmis. Tilapalvelukeskus on tilannut kohteeseen korjaustapaehdotuksen, jota käytetään apuna arvioitaessa rakennuksen jatkotoimenpiteitä. Vastineessa pyydetään, että edellä mainituista syistä pyydetään päätösehdotuksen sanamuoto ”korjaustoimenpiteet” muutetaan muotoon ”toimenpiteet” ja tilanneselvitys voidaan toimittaa ympäristöterveydelle 31.12.2020 mennessä. Koska koulussa ei ole vastineen mukaan opetustoimintaa vuoden 2020 aikana ja korjaustapa sekä rakennusta koskevat jatkotoimenpiteet ovat suunnitteilla, voidaan pyynnöt hyväksyä. 

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Oheismateriaali 1Koulutarkastuslomake 23.3.2015, terveystarkastaja

Oheismateriaali 2Lattioiden pintakosteusmittausraportti 3.11.2016, Kiinteistöcontrol Oy

Oheismateriaali 3Tilojen 252 ja 251 alas lasketun katon yläpuolisen tilan tarkastus 18.1.2017, A-Kiinteistöcontrol Oy

Oheismateriaali 4Oppilaitosympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä yhteisön hyvinvoinnin tarkastusyhteenveto 4.4.2017

Oheismateriaali 5Luolavuoren koulun sisäilman tilanne 20.12.2017, koulun edustajan yhteenveto, sivistystoimen sisäilmatyöryhmä

Oheismateriaali 6Ilmanvaihdon mittaus- ja säätötöiden raportti 29.3.2018 ja 4.5.2018, Ilmanvaihto Korafix

Oheismateriaali 7Kuntoarvio 19.4.2018, päivitetty 23.5.2018, Raksystems Insinööritoimisto Oy

Oheismateriaali 8VOC-analyysitestausseloste 18.9.2018 ja 4.10.2018, MetropoliLab

Oheismateriaali 9Sisäilman VOC-, mikrobi- ja haitta-ainenäytteet 25.9.-10.10.2018, Raksystems Insinööritoimisto Oy

Oheismateriaali 10PAH-analyysitestausseloste 1.10.2018, Labroc

Oheismateriaali 11Materiaali- ja pintanäytteiden testauseloste 2.10.2018, Aerobiologian yksikkö, Turun yliopisto

Oheismateriaali 12Ammoniakki ja formaldehydinäytteet 22.1.2019, Raksystems Insinööritoimisto Oy

Oheismateriaali 13Riskiarvio ja tutkimussuunnitelma 28.1.2020, FCG Finnish Consulting Group Oy

Oheismateriaali 14Altistumisolosuhdearvio 2.4.2020, FCG Finnish Consulting Group Oy

Oheismateriaali 15Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimusraportti 31.3.2020 liitteineen (päivitetty 17.4.2020), FCG Finnish Consulting Group Oy

Oheismateriaali 16Luolavuoren koulun, Turun Lyseon koulun ja Topeliuksen koulun Juhana Herttuan koulutalon sisäilmatilanne ja väistötilaratkaisut, 14.4.2020 § 163, Turun kaupunginhallitus ja 20.4.2020 § 52, Turun kaupunginvaltuusto

Oheismateriaali 17Asiakirjatarkastuspöytäkirja 22.4.2020, terveystarkastaja

Oheismateriaali 18Asianosaisten kuuleminen päätösehdotuksineen 30.4.2020

Oheismateriaali 19Tilapalvelukeskuksen vastine kuulemiseen 11.5.2020

Ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää asettaa Luolavuoren koulun koulurakennuksen käyttökieltoon osoitteessa Luolavuorentie 36, 20810 Turku, terveydensuojelulain (763/1994) 27 §:n nojalla. Käyttökielto astuu voimaan heti ja tilat on otettava pois opetuskäytöstä välittömästi.

Rakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa Turun kaupungin tilapalvelukeskuksen kiinteistön 853-32-60-3 omistajana ryhtymään välittömästi toimenpiteisiin terveyshaittaa aiheuttavien olosuhteiden poistamiseksi. Kosteus- ja sisäilmateknisessä kuntotutkimusraportissa (päivätty 31.3.2020, päivitetty 17.4.2020) esitettyjä korjaustoimenpide-ehdotuksia voidaan pitää vähimmäisvaatimuksina terveyshaitan poistamiseksi.

Tilapalvelukeskuksen on toimitettava 31.12.2020 mennessä selvitys mihin toimenpiteisiin on ryhdytty terveyshaitan poistamiseksi Luolavuoren koulurakennuksessa Luolavuorentie 36:ssa.

Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta velvoittaa tilapalvelukeskusta toimittamaan erillisen korjaussuunnitelman terveydensuojeluviranomaiselle ennen korjaustöiden aloittamista.

Luolavuoren koulun Luolavuorentie 36:ssa sijaitsevaa koulurakennusta tai sen osia ei saa ottaa uudelleen käyttöön ennen kuin terveydelliset olot täyttävät terveydensuojelulain 26 §:n vaatimukset ja terveydensuojeluviranomainen on ne uudelleen käyttöön hyväksynyt. Toimijan on esitettävä riittävät selvitykset korjaavista toimenpiteistä terveyshaitan poistamiseksi ja toimitettava asumisterveysasetuksen (545/2015) § 21 mukaisen asiantuntijan laatima selvitys, että rakennuksissa ei ole terveyshaittaa aiheuttavia olosuhteita. Ympäristöterveyden on todettava ennen rakennusten uudelleenkäyttöä, että rakennusten terveydelliset olosuhteet täyttävät vaatimukset.

Tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Muutoksenhaku              

Kunnan toimielimen päätökseen haetaan muutosta siten kuin hallintolaissa (434/2003) säädetään valittamalla hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa tiedoksisaannista. Valitusosoitus liitteenä.

Voimassaoloaika

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä (Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa/HOL 122.3 §). HOL:n 123.1 §:n mukaan hallintotuomioistuin voi valituksen ollessa vireillä kieltää päätöksen täytäntöönpanon, määrätä täytäntöönpanon keskeytettäväksi tai antaa päätöksen täytäntöönpanoa koskevan muun määräyksen. Täytäntöönpanomääräys voidaan kohdistaa myös osaan päätöksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala, kouluterveydenhuolto
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
aoSivistystoimiala
tiedSivistystoimialan yhteinen hallinto, yleishallinto- ja henkilöstöpalvelut
aoTilapalvelukeskus
tiedTurun Työterveystalo