Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta9514.05.20201

4663-2020 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätöksestä / Turun Toriparkki Oy (2019-1333)

Tiivistelmä:

Vt. rakennustarkastaja on myöntänyt Turun Toriparkki Oy:lle rakennusluvan energiapaalukentän rakentamiseksi kauppatorin alueelle. Naapuri on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Rlupalk § 95

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 11.05.2020:

Vt. rakennustarkastaja on 27.3.2020 § 234 myöntänyt Turun Toriparkki Oy:lle rakennusluvan energiapaalukentän rakentamiseksi geoenergian hyödyntämiseksi kauppatorin alueelle kiinteistöllä 853-6-9902-0. Kyseessä on muutoslupa aikaisempaan rakennuslupaan 2017-998, joka koski maanalaisen pysäköintihallin rakentamista. Päätös on annettu julkipanon jälkeen 1.4.2020. Samalla on myönnetty lupa suorittaa rakennustyö ennen kuin päätös on saanut lainvoiman. Rakennuspaikan naapurikiinteistön haltija Asunto-osakeyhtiö Pyramid on määräajassa tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jossa yhtiö vaatii lupapäätöksen kumoamista asemakaavaan perustumattomana.

Oikaisuvaatimuksen perustelut

Muutoksenhakija esittää perustelunaan, että lupapäätös on asemakaavan vastainen. Muutoksenhakija katsoo myös, että mikäli hanke edellyttää vesilain mukaista lupaa, on hanke eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta annetun lain mukaan käsiteltävä yhdessä ja yhteensovittavana viranomaisena on aluehallintovirasto. Koska näin ei ole toimittu, on päätös muutoksenhakijan mukaan tästä syystä virheellinen.

Lisäksi muutoksenhakija esittää kirjelmässään ansiokkaasti lukuisia viittauksia erilaisiin tutkimustuloksiin, jotka koskevat mm. saven käyttäytymistä lämpötilan muutoksen johdosta sekä pohjavesiolosuhteita alueella.

Oikaisuvaatimuksen liitteenä on myös Geo-Master Oy:n muistio, jossa on arvioitu muutostöiden vaikutusta muutoksenhakijan omistaman rakennuksen perustusolosuhteisiin.

Tarkemmat perustelut ilmenevät oheismateriaalina olevasta oikaisuvaatimuskirjelmästä.

Luvanhakijan vastine

Turun Toriparkki Oy:lle on varattu tilaisuus antaa oikaisuvaatimuksen johdosta vastine. Yhtiö on antanut luvanhakijan sekä Tori Energia Oy:n yhteisen vastineen, jossa esitetään perusteluja oikaisuvaatimuksessa esitettyihin teknisiin väitteisiin.

Vastineen mukaan lämpöakun toiminnalla ei ole oikaisuvaatimuksessa esitettyä vaikutusta muutoksenhakijan omistaman, noin 100 metrin etäisyydellä sijaitsevan rakennuksen perustusrakenteisiin. Vastineen mukaan lämpöakulla ei ole myöskään vaikutusta pohjaveden tai orsiveden tasoon.

Tarkemmat luvanhakijan perustelut ilmenevät oheismateriaalina olevasta vastineesta.

Rakennusvalvonnan kanta

Asemakaava ei ota kantaa pysäköintihallirakennuksen paalujen yhteyteen rakennettavien lämpöakkujen sijoittamiseen. Sijoitus on asemakaavan mukaisella rakennusalalla. Kaavoittajan näkemyksen mukaan asemakaava ei ole esteenä tällaisen innovatiivisen hankkeen toteuttamiselle pysäköintihallin rakentamisen yhteydessä. Rakennusvalvonta katsoo, että hanke liittyy asemakaavan mukaisen pysäköintihallin rakentamiseen ja on siten asemakaavan mukainen.

Laki eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta (764/2019) tulee voimaan 1.9.2020 eikä siten koske nyt kyseessä oleva lupahakemusta.

Lupahakemuksen käsittelyn yhteydessä on kuultu naapurit ja rakennusvalvonnan käytössä on ollut myös Geologian tutkimuskeskuksen lausunto, jonka mukaan tietyin edellytyksin saven ominaisuuksissa ei voida arvioida tapahtuvan merkittäviä ympäristöteknisiä muutoksia. Lausunto on kokonaisuudessaan oheismateriaalina.

ELY-keskus on myös ottanut kantaa hankkeeseen ja todennut, että hankkeeseen ei sovelleta ympäristövaikutusten arviointimenettelyä.

Rakennusluvan ehdoilla on pyritty varmistamaan se, ettei hankkeesta aiheudu vahinkoa alueen lähiympäristön kiinteistöille.

Rakennuskiellon osalta on todettava, että kaupunginvaltuusto on 27.1.2020 § 5 päättänyt, että ko. alueella, jota lupahakemus koskee, on jatkettu yleiskaavan laatimiseksi maankäyttö- ja rakennuslain 38 §:n 1 momentin mukaista rakennuskieltoa. Rakennuskielto koskee vain kallioperän poraamista edellyttävää rakentamista siltä osin kuin se ylittää voimassa olevassa asemakaavassa sallitun maanalaisen rakentamisen.

Suunnitelmien mukaan energiapaaluja porataan pysäköintihallin alaisen savikerroksen läpi myös savikerroksen alla olevaan kalliopohjaan. Pysäköintihallin paalutuksen osalta toimenpide ei ole rakennuskiellon alaista, mutta kallioporauksen osalta toimenpidettä voidaan tiukasti tulkiten pitää rakennuskiellon vastaisena. Tältä osin toimenpide on käsitelty kaavoittajan lausunnon perusteella maankäyttö- ja rakennuslain 175 §:n mukaisena vähäisenä poikkeuksena, joka on myös vt. rakennustarkastajan päätöksessä todettu.

Edellä mainituin perustein rakennusvalvonta katsoo, että rakennusluvan myöntämisen edellytykset ovat olleet olemassa ja lupahakemus on voitu hyväksyä. Vt. rakennustarkastajalla on ollut toimivalta ratkaista lupahakemus. Koska hakijalle on myönnetty lupa suorittaa rakennustyö ennen päätöksen lainvoimaisuutta ja hakija on asettanut lain edellyttämän vakuuden, ei töiden keskeyttäminen oikaisuvaatimuksen johdosta ole tarpeen. Oikaisuvaatimus tulee siten hylätä ja lupapäätös pysyttää voimassa.

Oheismateriaali 1Rakennuslupapäätös 27.3.2020 § 234

Oheismateriaali 2Geologian tutkimuskeskuksen lausunto 20.9.2019

Oheismateriaali 3Kaavoittajan lausunto 22.3.2019

Oheismateriaali 4Oikaisuvaatimuskirjelmä 14.4.2020

Oheismateriaali 5Turun Toriparkki Oy:n vastine

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää edellä mainituin perustein hylätä oikaisuvaatimuksen ja pysyttää rakennustarkastajan hyväksymän lupapäätöksen voimassa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen äänin 9-2, 1 tyhjä.

Laakso teki Raekallion kannattamana alla olevan ehdotuksen, jonka puolesta äänestivät Laakso ja Raekallio. Aalto, Karjalainen, Karlsson, Lahtinen, Rintala, Rosenlöf, Sund, Tarvainen ja Valkonen äänestivät esittelijän päätösehdotuksen puolesta. Wessman äänesti tyhjää. Birstolin oli poissa.

Laakso ja Raekallio jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Laakson ehdotus:

"Torin lämmittäminen energiapaalu kentällä on niin epävarma suunnitelma, josta eri tutkimusta ja asiantuntemusta edustavat tahot ovat täysin eri linjoilla, tämän hankkeen turvallisuudesta ympäröiviin rakennuksiin ja sen täydellisestä hyötysuhteesta, kun toiminta olisi vasta monen vuoden päästä todettavissa ja jos ei järjestelmä toimikaan kuten toivotaan ja voi aiheuttaa korvaamattomia vahinkoja torin ympäristölle.

Vaadin koko energiapaalu käyttöön oton kumoamista rakennus- ja lupalautakunnan päätöksellä 14.5 2020, lämmitys voidaan hoitaa kaukolämmön poisto lämmöllä joka on jo todettu mahdolliseksi ja tämän päivän ilmastokehityksen vuoksi on riittävä ja säädettävissä ilmojen mukaan."

Jakelu

tiedAsunto-Osakeyhtiö Pyramid
aoTurun Toriparkki Oy