Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta6019.03.20203

12101-2019 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Asunto Oy Turun Suntionkulma (2019-1233)

Tiivistelmä:

Lautakunta on myöntänyt asuinkerrostalon rakentamiseksi rakennusluvan, josta on valitettu hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeudelle esitetään annettavaksi lautakunnan lausuntoa, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 60

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 12.3.2020:

Rakennus- ja lupalautakunta on 23.1.2020 § 21 myöntänyt Asunto Oy Turun Suntionkulman hakemuksesta rakennusluvan asuinkerrostalon, autotallin sekä jätekatoksen rakentamiseksi tontille Nummi-8-21 osoitteessa Kirkkotie 18.

Asunto Oy Turun Myllyvuori, joka omistaa rakennuspaikan vastapäätä sijaitsevan tontin 11-16-38, on valittanut asiasta Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt rakennuslautakunnalta lausuntoa asiassa 2.4.2020 mennessä.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin seuraavanlainen lausunto:

Lausuntoehdotus

Rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat ja ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on asemakaavan mukaan asuinkerrostalojen korttelialue (AK-2). Tontin rakennusoikeus on 2600 kerrosalaneliömetriä ja enimmäiskerrosluku on VI. Asemakaavamääräykset kieltävät parvekkeiden rakentamisen Helsingin valtatien suuntaan, mutta Keskikadun ja Suntiontien suuntaan parvekkeiden rakentaminen on mahdollista. Asemakaavamääräyksen mukaan rakennusalaa ei saa ylittää millään rakenteella.

Rakennuslupapäätös sisältää kuusi poikkeusta asemakaavasta, jotka ilmenevät tarkemmin lupapäätöksestä. Poikkeuksia on pidetty vähäisinä, minkä vuoksi ne on voitu hyväksyä maankäyttö- ja rakennuslain 175 §:n perusteella. Parvekelinjan rakennusalan ylityksen osalta on tulkinnanvaraista, olisiko ylitys yleensäkään poikkeus asemakaavasta, mikäli rakennuksen seinälinja on rakennusalalla ja vain parvekkeet ylittävät rakennusalan rajan. Tässä tapauksessa ylitys on kirjattu poikkeukseksi, koska asemakaavamääräyksessä on erityinen kielto ylittää rakennusala millään rakenteella.

Siltä osin kuin valituskirjelmässä viitataan vuonna 2015 suoritettuun katselmukseen, jossa naapureille on annettu erilaista tietoa alueen tulevasta rakentamisesta, lautakunta toteaa, että tontin nro 17 rakennuslupahakemuksen yhteydessä (luvanhakijana Asunto Oy Turun Aino) on suoritettu 13.11.2015 ennen lupahakemuksen hyväksymistä alkukatselmus, johon naapurit ja rakennusluvan hakijan edustaja oli kutsuttu. Rakennuslupapäätöksen mukaan katselmuksessa oli esitelty myös Asunto Oy Merilänkulman (tontti nro 18) lupasuunnitelmat. Lautakunta katsoo, että tuossa katselmuksessa rakennuttajan edustajan mahdollisesti esittämät maininnat tulevista rakennushankkeista eivät sido lupaviranomaista, koska lupahakemuksen käsittelyn yhteydessä suoritettu alkukatselmus koskee aina vain sitä hanketta, jonka vuoksi katselmus on suoritettu. Tämän hakemuksen yhteydessä ei ole suoritettu alkukatselmusta vaan naapurit on kuultu viran puolesta kirjeitse.

Myönnetyn rakennusluvan ei voida lautakunnan näkemyksen mukaan myöskään aiheuttavan tarpeetonta haittaa naapurille, koska rakennusten välinen etäisyys on kuitenkin noin 35 metriä, mitä on kaupunkiolosuhteissa pidettävä riittävänä ottaen huomioon asemakaavan määräykset.

Edellä esitetyin perustein rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen, puh. 050-558 9289, s-posti harri.lehtinen(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 23.1.2020 § 21

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä 24.2.2020

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Raekallion ehdotus asian pöydälle jättämisestä raukesi kannattamattomana.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus