Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö1504.03.2020 

14366-2019 (11 01 05)

Päätös ympäristönsuojelumääräyksistä poikkeamisesta, Iso-Pukki 9, Turku

Ympäristötarkastaja Liisa Leino 3.3.2020

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 7.3 §:n mukaan jätevesien käsittelyjärjestelmät ja puhdistettujen jätevesien purkupaikka on sijoitettava maastoon vähintään 20 metrin etäisyydelle vesistöstä tai merestä. Määräysten 7.4 §:n mukaan ympäristönsuojeluviranomainen tai sen määräämä viranhaltija voi hakemuksesta myöntää poikkeuksen suojaetäisyysvaatimuksista, mikäli poikkeamisesta ei arvioida aiheutuvan ympäristön pilaantumisen tai terveyshaitan vaaraa. Poikkeusta harkittaessa otetaan huomioon jäteveden määrä, maaston kaltevuus ja maaperän laatu.

Turun kaupungin ympäristönsuojelulta on anottu poikkeusta ympäristönsuojelumääräysten 7.3 §:n mukaisesta vähimmäissuojaetäisyydestä alueyksiköllä 503-1-3-0-330 osoitteessa Iso-Pukki 9, Turku. 7.12.2019 toimitetun hakemuksen mukaan harmaavesisuodatin tulisi sijaitsemaan 14 metrin ja puhdistetun jäteveden purkupaikka 12 metrin päässä merestä. Poikkeamisen perusteena on esitetty, että etäämpänä vesistöstä maasto on jyrkähköä ja kallioista. Paineviemäriputkea kaivettaessa vanhan puuston juuret saattaisivat kärsiä ja lisäksi saunan harmaat jätevedet jouduttaisiin pumppaamaan sähkökäyttöisellä pumpulla ylämäkeen ennen jätevesien käsittelyjärjestelmää. Harmaavesisuodattimen tai purkupaikan alueella ei ole tulvimisvaaraa. Käsittelyjärjestelmään johdetaan vain harmaita vesiä.

Natura-tarkastelu

Ympäristötarkastaja Kimmo Savonen 18.2.2020

Kaavoitustilanne

Hakemuksen kohteena olevan alueyksikön alueella on voimassa Ruissalon osayleiskaava (9.2.1998), jonka kaavamerkintänä kiinteistöllä on retkeily- ja ulkoilualue (VR-1). Kiinteistön vapaa-ajan asuinrakennus on kaavassa osoitettu rakennustaiteellisesti tai historiallisesti arvokkaaksi rakennukseksi, jonka ympäristö säilytetään. Ennen rakennusluvan myöntämistä tulee museoviranomaiselle varata tilaisuus lausunnon antamiseen.

Luonnonympäristön suojelu

Hakemuksen kohteena oleva alueyksikkö sijaitsee Natura-alueella (FI0200057 Ruissalon lehdot). Sijainti Natura-alueella edellyttää, että luvan- tai ilmoituksenvaraiseen hankkeeseen sovelletaan luonnonsuojelulain 65 §:n mukaista Natura-vaikutusten arviointitarpeen harkintaa.

Varsinainen alueyksikön pihamaa ei edusta mitään Natura 2000 luontotyyppiä. Piha-alue rajautuu välittömästi ympäröiviin metsiin, jotka ovat suojeluarvoltaan priorisoitua Natura 2000 luontotyyppiä ”Luonnonmetsät” (9010). Jätevesien käsittelyjärjestelmän rakentaminen sijoittuu piha-alueelle osin vanhan järjestelmän paikalle.

Alueyksiköltä ei jouduta jätevesien käsittelyjärjestelmän uusimisen vuoksi kaatamaan tai vahingoittamaan puuyksilöitä, jotka olisivat luonnonsuojelulain 49 §:n mukaista erityissuojelua edellyttävien eliölajien elinympäristöjä. Ympäristönsuojelun tiedossa ei ole alueyksiköllä tehtyjä havaintoja uhanalaisista tai Natura-alueen suojeluperusteena olevista eliölajeista. Jätevesien käsittelyjärjestelmän uusimisesta ei voida olettaa aiheutuvan merkittäviä haittoja alueen luonnonoloille.

Natura-alueen suojeluperusteena oleviin lintudirektiivin I-liitteen lintulajeihin ei hankkeella voi osoittaa olevan haittavaikutuksia, koska luonnonympäristön muutokset ovat vähäisiä. Rakentamisajankohdan rajoittamisella voidaan ehkäistä häiriövaikutuksia alueen linnustolle. Häiritsevää ympäristömelua aiheuttava rakennustyötä, kuten kallion louhinta, tulee rajoittaa linnuston aktiivisen pesimäkauden (1.4.–31.7.) ulkopuolelle.

Johtopäätökset hankkeen vaikutuksista suojelutavoitteille

Edellä olevaan viitaten ympäristönsuojelu katsoo, että jätevesijärjestelmän uusiminen hakemuksessa esitetyn mukaisesti ei vaikeuta osayleiskaavan mukaisten virkistyskäytön tai luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista eikä siitä aiheudu todennäköisesti merkittäviä haittoja ympäristölle tai Ruissalon Natura-alueen suojeluarvoille.

PäätösPäätin, että alueyksiköllä 503-1-3-0-330 (Iso-Pukki 9, Turku) voidaan poiketa ympäristönsuojelumääräysten mukaisesta jätevesien käsittelyjärjestelmän ja puhdistettujen jätevesien purkupaikan 20 metrin vähimmäissuojaetäisyydestä vesistöön tai mereen, koska vähimmäissuojaetäisyydestä poikkeamisesta ei katsota aiheutuvan merkittävää ympäristön pilaantumisen vaaraa. Jätevesijärjestelmää uusittaessa tulee huomioida kohdetta ympäröivän luonnon erityispiirteet.

Sovelletut oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 202 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset: 7.3 ja 7.4 §

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
aoXXXXX
tiedRakennus- ja lupalautakunta