Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö2927.02.2020 

1438-2020 (11 02 00)

Elintarvikelain (23/2006) 55 §:n mukainen määräys koskien Turun Kebu Oy:n elintarvikehuoneistoa Ravintola Blancco osoitteessa Viilarinkatu 3, 20320 Turku

Ympäristöterveys, terveystarkastaja Päivi Nurmi 26.2.2020:

Toimija

Turun Kebu Oy, y-tunnus 2929422-5

Viilarinkatu 3

20320 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Ravintola Blancco

Viilarinkatu 3

20320 Turku

Päätöksen kohde

Henkilökunnan terveydentilan seuranta

Asian selostus

Turun Kebu Oy elintarvikehuoneistossa osoitteessa Viilarinkatu 3, 20320 Turku on tehty tarkastukset 27.8.2019, 4.11.2019 sekä 13.1.2020. Tarkastuksilla todettiin, että riskityössä toimivien henkilöiden terveydentilan seurannan todistukset puuttuivat eikä niitä hankittu tai toimitettu tarkastettavaksi kehotuksista huolimatta.

Tarkastuksissa havaitut puutteet Turun Kebu Oy:n elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimijalla on annettu hallintolain mukaisesti mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija ei ole toimittanut vastinetta annetussa määräajassa.

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Turun Kebu Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 1 viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

  1. Riskityötä tekeville työntekijöille tulee hankkia terveydentilan seurannan todistukset (tai salmonellatodistukset). Todistukset tulee esittää valvontaviranomaiselle.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Elintarvikkeita on käsiteltävä, säilytettävä ja kuljetettava niin, ettei elintarvikkeiden hyvä hygieeninen laatu vaarannu. (Elintarvikelaki 23/2006 11 § 1 mom)

Elintarvikealan toimijan on noudatettava kaikessa toiminnassaan riittävää huolellisuutta, jotta elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 23/2006 § 16)

Elintarvikkeita on suojattava tuotannon, jalostuksen ja jakelun kaikissa vai-heissa saastumiselta, joka saattaisi tehdä ne ihmisravinnoksi kelpaamatto-miksi, terveydelle vaarallisiksi tai saastuneiksi siten, että niitä ei enää koh-tuudella voitaisi pitää siinä kunnossa käytettävinä. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite 1 luku IX kohta 3)

Työnantajan on vaadittava työntekijältä luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, jos työntekijä on sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy salmonellatartunnan tavallista suurempi leviämisvaara. Selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta.

Ennen kuin työntekijä on esittänyt 1 momentissa tarkoitetun salmonellatartuntaa koskevan selvityksen, hän ei saa toimia:

1) elintarvikelaissa (23/2006) tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa tehtävässä, jossa hän käsittelee pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita;

2) maidon tuotantotilalla muissa maidonkäsittelytehtävissä kuin lypsytyössä, jos tila toimittaa maitoa meijeriin, jossa maitoa ei pastöroida.

Työnantajan on vaadittava työntekijältä 1 momentissa tarkoitettu selvitys ennen palvelussuhteen alkamista tai silloin, kun työssä olon aikana on perusteltu syy epäillä, että tämä on salmonellabakteerin kantaja. (Tartuntatautilaki 1227/2016 § 56)

Sovellettavat säännökset

EPNAs 852/2004 liite I, luku IX kohta 3

Tartuntatautilaki 1227/2016 56 §

Elintarvikelaki 23/2006 11 §, 16 §, 55 §, 78 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Oiva-tarkastuspöytäkirja 27.8.2019

Oiva-tarkastuspöytäkirja 4.11.2019

Oiva-tarkastuspöytäkirja 13.1.2010

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall p. 050 407 1524, s-posti olli.sjovall@turku.fi

 

 

Olli Sjövall

Ympäristöterveyspäällikkö

 

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

 

Jakelu

aoTurun Kebu Oy
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX