Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö2827.02.2020 

1444-2020 (11 02 00)

Elintarvikelain (23/2006) 55 §:n mukainen määräys toimijalle hani shop koskien elintarvikehuoneistoa Safari kebab pizzeria osoitteessa Littoistentie 81, 20610 Turku

Ympäristöterveys, terveystarkastaja Päivi Nurmi 26.2.2020:

Toimija

hani shop, y-tunnus 2849594-9

Littoistentie 81

20610 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Safari kebab pizzeria

Littoistentie 81

20610 Turku

Päätöksen kohde

Käsienpesupisteiden varustelu, elintarvikkeiden jäähdyttämisen ja tarjolla pidon valvonta

Asian selostus

hani shop’n elintarvikehuoneistossa osoitteessa Littoistentie 81, 20610 Turku on tehty tarkastukset 19.8.2019, 15.10.2019 sekä 15.1.2020.

Tarkastuksella 19.8.2019 todettiin, että elintarvikehuoneiston takakeittiössä ja henkilökunnan wc-tilassa oli puutteita käsienpesupisteiden varustelussa (käsienpesupiste ei ollut käytettävissä ja puuttui käsipaperit). Lisäksi tarkastuksella todettiin, ettei kuumien ruokien jäähdyttämistä eikä tarjolla pidettävien ruokien lämpötiloja oltu valvottu. Toimijaa kehotettiin korjaamaan edellä kuvatut puutteet 30.9.2019 mennessä.

Tarkastuksella 15.10.2019 todettiin, että elintarvikehuoneiston takakeittiössä ja etukeittiössä oli sama nestemäinen saippua käytössä. Saippuaa siirreltiin keittiöiden välillä. Lisäksi henkilökunnan wc-tilasta puuttui käsipaperit ja roska-astia. Lisäksi tarkastuksella todettiin, ettei kuumien ruokien jäähdyttämistä eikä tarjolla pidettävien ruokien lämpötiloja oltu valvottu. Toimijaa kehotettiin korjaamaan edellä kuvatut puutteet 6.1.2020 mennessä.

Tarkastuksella 15.1.2020 todettiin, että elintarvikehuoneiston takakeittiössä eikä henkilökunnan wc-tilassa ollut nestemäistä saippuaa käytettävissä. Lisäksi tarkastuksella todettiin, ettei kuumien ruokien jäähdyttämistä eikä tarjolla pidettävien ruokien lämpötiloja oltu valvottu.

Tarkastuksissa havaitut puutteet hani shop’n elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimijalla on annettu hallintolain mukaisesti mahdollisuus antaa kirjallinen vas-tine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija ei ole toimittanut vastinetta annetussa määräajassa.

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että hani shop’n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 2 viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

  1. Elintarvikehuoneiston kaikki käsienpesupisteet tulee varustaa nestemäisellä saippualla, kertakäyttöisin paperein ja roska-astialla. Hyvä käsihygienia edellyttää oikeanlaista käsien puhtaanapitoa.
  2. Kuumien elintarvikkeiden jäähdytyksen omavalvonta kirjanpitoineen tulee aloittaa. Jäähdytyksen tulee tapahtua alle neljässä tunnissa heti valmistamisesta alle +6 asteen lämpötilaan. Kirjanpidosta tulee voida osoittaa kuumien ruokien jäähdytysajat sekä lämpötilat jäähdytyksen alussa ja lopussa.
  3. Elintarvikkeiden tarjolla pidon säännölliset lämpötilamittaukset ja kirjaukset tulee aloittaa. Helposti pilaantuvan elintarvikkeen tarjolla pidon tulee olla alle 4 tuntia, mikäli tarjoilulämpötila on +6- +12 astetta.   

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Elintarvikkeita on käsiteltävä, säilytettävä ja kuljetettava niin, ettei elintarvikkeiden hyvä hygieeninen laatu vaarannu. (Elintarvikelaki 23/2006 11 § 1 mom)

Elintarvikealan toimijan on noudatettava kaikessa toiminnassaan riittävää huolellisuutta, jotta elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 23/2006 § 16)

Elintarvikealan toimijalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot tuottamastaan, jalostamastaan ja jakelemastaan elintarvikkeesta. Elintarvikealan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että elintarvike ja sen käsittely täyttävät elintarvikemääräyksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. (Elintarvikelaki 23/2006 19§)

Tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite II luku 1 mom 4)

Jokaisen, joka työskentelee elintarvikkeiden käsittelyalueella, on noudatettava korkeaa henkilökohtaista puhtautta ja käytettävä työhön soveltuvia puhtaita vaatteita ja tarvittaessa suojavaatteita. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite II luku VIII mom 1)

Raaka-aineita, valmistusaineita, puolivalmiita tuotteita ja valmiita tuotteita, joissa patogeeniset mikro-organismit saattavat lisääntyä tai joissa saattaa muodostua toksiineja, ei saa säilyttää lämpötiloissa, jotka saattavat aiheuttaa terveysriskin. Kylmäketjua ei saa katkaista. Lyhytaikaiset poikkeukset lämpötilavaatimuksista ovat kuitenkin mahdollisia elintarvikkeiden käsittelyssä käytännön seikkojen vuoksi niiden valmistuksen, kuljetuksen, varastoinnin, esillepanon ja tarjoilun aikana edellyttäen, että tästä ei aiheudu terveysriskiä. (EPNAs 852/2004 liite II luku IX mon 5)

Jos elintarvikkeet on säilytettävä viileässä tai tarjoiltava viileänä, ne on jääh-dytettävä mahdollisimman pian lämpökäsittelyvaiheen jälkeen sellaiseen lämpötilaan, joka ei aiheuta terveysriskiä. (EPNAs 852/2004 liite II luku IX mom 6)

Omavalvontaan liittyvän kirjanpidon tulee sisältää omavalvontasuunnitelman todentamiseksi tarpeelliset tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä suoritetuista korjaa-vista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. (MMM asetus 1367/2011 5 § 3 mom)

Kylmäsäilytystä vaativien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötila saa tarjoilun aikana nousta enintään 12 °C:een.

Lukuun ottamatta 12 §:n 1 momentissa tarkoitettuja elintarvikkeita, saa pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita pitää tarjolla enintään neljä tuntia, ja ne on tarjoilun jälkeen hävitettävä. (MMM asetus 1376/2011 8§)

Kylmässä säilytettäväksi tarkoitettu elintarvike on välittömästi valmistuksen jälkeen ja enintään neljässä tunnissa jäähdytettävä 6 asteen lämpötilaan tai sen alle. Jos elintarvikehuoneistossa säännöllisesti harjoitettavaan toimintaan kuuluu kuumentamalla valmistettujen elintarvikkeiden jäähdyttäminen, siihen käytettävän kylmälaitteiston kapasiteetti ja teho on oltava tuotantoon nähden riittävä. (MMM asetus 1376/2011 9§)

Ruoanvalmistus ja pakkaamattomien elintarvikkeiden muu käsittely tulee myyntipaikassa järjestää siten, ettei se vaaranna myytävien elintarvikkeiden tai valmistettavan ruoan hygieenistä laatua.

Ruokaa saa valmistaa vain paikassa, joka on sitä varten asianmukaisesti varustettu ja erillään muista myytävistä elintarvikkeista.

Ruoanvalmistuksen ja pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden muuhun käsittelyyn varatun paikan välittömässä läheisyydessä tulee olla erillinen käsienpesupiste, jäteastia syntyvää jätettä varten sekä tarvittaessa erillinen vesipiste elintarvikkeiden pesua varten. (MMM asetus 1367/2011 15§)

Sovellettavat säännökset

EPNAs 852/2004 liite II luku I mom1, VIII mom 5, IX mom 6

Elintarvikelaki 23/2006 11 §, 16 §, 19§, 55 §, 78 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Mmm asetus 1367/2011 5§, 8§, 9§, 15§

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Oiva-tarkastuspöytäkirja 19.8.2019

Oiva-tarkastuspöytäkirja 15.10.2019

Oiva-tarkastuspöytäkirja 15.1.2020

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall p. 050 407 1524, s-posti olli.sjovall@turku.fi

 

Olli Sjövall

Ympäristöterveyspäällikkö

 

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aohani shop
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX